stamboomforum

Forum logoFora » FamilySearch » Nieuw subforum: militaire stamboeken

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

In 2012 stelde de website FamilySearch.org (de Mormonen) scans van de Nederlandse militaire stamboeken uit de periode 1813-1830 beschikbaar. Op de afzonderlijke delen bestaan contemporaine, handgeschreven indexen, die - net zoals de originele stamboeken - berusten bij het Nationaal Archief in Den Haag. Die indexen zijn echter niet online gezet (of wellicht niet eens verfilmd). Bovendien zijn ze niet altijd goed leesbaar en niet zuiver alfabetisch (maar alfabetisch-chronologisch). Om eindeloos bladeren in de stamboeken te voorkomen hebben Jakkes van de website www.genver.nl en ondergetekende het idee opgevat om via crowdsourcing te komen tot een betere ontsluiting.Wij willen uw hulp inroepen en vragen of u een of meer stamboeken wilt indiceren. Op de site www.genver.nl vindt u een overzicht van alle stamboeken die nu online staan. Daar kunt u ook aangeven welk stamboek u wilt indiceren. Na opgave krijgt u een soort Excel-sheet toegemaild, waarop u de voornamen, achternamen, tussenvoegsels, stamboeknummers en imagenummers dient in te vullen. De index komt dan zo snel mogelijk beschikbaar op de Genver-site. Het doel is om uiteindelijk te komen tot een verzamelindex, zodat met een druk op de knop de hele serie stamboeken tot 1830 is te doorzoeken! Doet u mee? Dit forum is tevens bedoeld voor alle vragen die het gebruik van de stamboeken kunnen opleveren, zoals de betekenis van de lengtematen, het gebruik van afkortingen, de hernummering van regimenten etc.etc.

Bas Lems

in de laatste regel wordt genoemd de betekenis van de lengtematen:

Dit onderwerp is reeds vele malen aan de orde geweest en berust op Nederlandsche Wetgeving van Koning Willem I.

In 1816 handhaafde Koning Willem I het door de fransen ingevoerde metrieke stelsel, vastgelegd bij WQet in 1816.

De Koning kreeg kritiek op de franse benamingen. In maart 1817 werd de Nederlandsche namen voor maten en gewichten vastgesteld. De franse meter = Nedrlandsche Elle, een decimeter = een palm, een centimeter = een duim, een millimeter = een streep.

Deze benamingen werden in 1867 bij KB ingetrokken.

Daarna mag men gewoon spreken over meter, decimeter, etc.

Zie ook de voorgaande discussie op dit forum: omrekenen van lengtematen ivm. Nationale millitie. Dit onderdeel behoeft dus niet opnieuw te worden uitgezocht. Succes met de manier van ontsluiting.

Groeten van Terkos

Terkos

Hallo Bas,

Ik heb een mailtje aan genver gestuurd om te beginnen met boek 267. Ik zag op de website geen directe mogelijkheid om een sheet aan te vragen.

Gr.

Ria

Ria Hendriks

@Ria,

Leuk dat je mee doet, Ria!

Ik vermoed dat de email bij Jakkes van Genver is aangekomen.

Voor iedereen die contact op wil nemen met Genver: linksonderaan op de homepage staat email, gewoon daarop klikken.

Mocht het niet lukken of mochten er toch nog vragen zijn, neem ook gerust contact op met mij, bijv. via mijn profiel.

Mvg

Bas Lems

@Terkos,

Bedankt voor de verwijzing!

Ik moet toch nog even een nuancering aanbrengen.

De wet is inderdaad van 1816, maar het metrieke/tientallige stelsel werd officieel ingevoerd met ingang van 1 januari 1820 en verplicht gesteld op 1 januari 1821.

Zodoende vind je in de stamboeken van voor 1820 wel degelijk de ouderwetse aanduiding. Ik sloeg er zojuist nog een stamboek op na uit 1814 en zie staan: lengte 5 voeten, 8 duim 3 streek.

Mvg

Bas Lems

@Bas,

Het mailtje is inderdaad aangekomen. Ik ben al met het boek bezig.

Jacques schreef:

Er was wel het een en ander aangegeven op de hoofdpagina, maar die ververst om de minuut en zolang zal je vast niet op die pagina blijven 'hangen'. Ik zal de refresh korter zetten.

Ria Hendriks

Inderdaad, Ria, het heeft te maken met de refresh-tijd.

Dus iedereen die meent niets nieuws te zien op de Genver-site en de lijst van stamboeken, druk op de knop F5 (vernieuwen). Ook als je de pagina net opgeroepen hebt.

De stand van zaken op dit moment: 3 stamboeken zijn al toegankelijk via een naamindex en 9 stamboeken zijn in bewerking.

Dat gaat goed zo!

Bas Lems

quote (Bas Lems | 6 aug 2012 | 15:51)

De wet is inderdaad van 1816, maar het metrieke/tientallige stelsel werd officieel ingevoerd met ingang van 1 januari 1820 en verplicht gesteld op 1 januari 1821.

Zodoende vind je in de stamboeken van voor 1820 wel degelijk de ouderwetse aanduiding. Ik sloeg er zojuist nog een stamboek op na uit 1814 en zie staan: lengte 5 voeten, 8 duim 3 streek

unquote


Bas,

er zijn inmiddels veel berichten m.b.t. lengtematen

... veel bomen, nog geen bos ... 

een voet in een stamboek (1815) is toch 12 duim = 12 x 2,54 cm = 30,5 cm ?

grtn

Jan_K.


Hallo Jan,

Ze hanteerden de Rijnlandse maten. Die waren als volgt:

 

roede 3,767 m

voet 0,314 m

duim 2,61 cm

lijn 0,21 cm

Waarbij je moet bedenken dat:

1 roede = 12 voet

1 voet = 12 duim

1 duim = 12 lijn

12 duim = 12 x 2,61 cm = 31,32 cm

Ofwel 12 duim = 1 voet = 31,4 cm

Kom ik toch weer uit op een klein verschil ...

Gelukkig hebben wij het decimale stelsel Lachen

Mvg

Bas LemsPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!