stamboomforum

Forum logoFora » Verborgen verleden » Verborgen Verleden (10 maart 2012) met Joost Prinsen

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Het derde seizoen van de NTR-serie Verborgen Verleden gaat op zaterdag 10 maart om 20:15 op Nederland weer van start. In deze eerste aflevering is Joost Prinsen te gast.

Joost Prinsen is al vele jaren een bekende theater- en televisiepersoonlijkheid. Hij acteert, zingt, schrijft en presenteert. Bij een breed publiek is hij vooral bekend van televisieprogramma's als De Stratemakeropzeeshow, Het Klokhuis en Met het mes op tafel. Joost Prinsen komt met een duidelijke vraag. Klopt het verhaal dat in de familie de ronde doet over een joodse vrouw die door een Nederlandse soldaat uit Polen zou zijn gehaald in de tijd van Napoleon? En als dat klopt, wat zou dat dan betekend hebben voor de rest van zijn katholieke, Brabantse familie? Op zoek naar de antwoorden maakt Joost een lange reis: van Nederland naar Polen en Wit-Rusland om uiteindelijk toch weer in Nederland te eindigen.

Discusseer hier over deze aflevering!

Gebruikt u Twitter gebruik de hashtag #verver bij uw tweets over Verborgen Verleden.


Zijn er aanknopingspunten tussen uw stamboom en die van Joost Prinsen, laat het hier weten!

Bob Coret

Bob Coret

Dat wordt interessant, denk ik.

Gek genoeg heeft de NTR mij niet benaderd over deze Napoleontische soldaat. Terwijl ze weten bij wie ze moeten zijn Onschuldig. Zie hier op het forum mijn verhaal over Philip Freriks.

Adam Keijser komt voor in mijn nog te verschijnen publicatie de Sint Helena medaille in Nederland. Dat wil zeggen dat hij inderdaad gediend heeft in het leger van Napoleon. Ik kan op dit moment niet veel meer over hem vertellen, dat zou flauw zijn, laten we eerst de uitzending bekijken. Via Genlias zijn o.a. de overlijdensakten van Adam en zijn vrouw te achterhalen. Hint: ze overleden in Maastricht.

Bas Lems

Hallo Bas,

Als nazaat van Adam Keijser ben ik erg benieuwd naar jouw nog te verschijnen publicatie over de st Helena medaille..

Graag had ik daarover nog contact met je willen hebben . Samen met meerdere nazaten zijn we erg benieuwd wat er over Adam bekend is.

Wij als familie kijken dan ook uit naar deze uitzending van "Verborgen verleden"

met groet Liesbeth Keijzer

liesbeth keijzer

Hallo Ik ben een nazaat van Adam en velen met mij.

Liesbeth Keijzer

liesbeth keijzer

Hallo Liesbeth,

Ik zie dat jullie al een keer hier over hebben gepost op het forum:

http://www.stamboomforum.nl/familienamen/2/15084/0/kinderen_van_adam_keijzer_geboren_te_amsterdam_1785

Laten we contact opnemen na de uitzending van zaterdag. Ik ben benieuwd naar het verhaal!

Hartelijke groet

Bas Lems

Ik heb aan dit onderwerp ook bekendheid gegeven op Geni en daar even een simpel kwartierstaatje bijgemaakt dat door iedereen die inlogt kan worden bijgewerkt tot een heuse stamboom als men dat wil:

http://www.geni.com/family-tree/index/6000000015762288500#6000000015762288500

Fred Bergman

Een joodse voorouder van Joost Prinsen in Sittard - Matis Zijr?

 

Kwartierstaat van Anna Elisabeth Sibilla Zijr

Generatie I

1.           Anna Elisabeth Sibilla Zijr, geb. te Sittard [LI], tr. (Burgerlijke Stand) te Sittard [LI] op 18 jul 1845 [akte nr. ??] met Louis Francois Keijzer [Weijzen?], zn. van Adam Keijzer (Wachtmeester Artillerie, Luitenant Der Marechaussee) en Rosalia Ekkert, geb. te Bladel en Netersel [NB] op 6 sep 1819, Opzichter Waterstaat, ovl. te Maastricht [LI] op 31 mei 1885 [oud 65 jaar, akte nr. 343].

Generatie II

2.           Jan Nicolas Zijr, geb. te Sittard [LI] circa 1784, ovl. te Sittard [LI] op 19 dec 1855 [oud 71 jaar, akte nr. 126, Nicolas Zijr genaamd], tr. (Burgerlijke Stand) te Sittard [LI] op 20 jan 1819 [akte nr ??] met

3.           Maria Josepha Langohr, geb. te Sittard [LI].

              Uit dit huwelijk

1.         Anna Elisabeth Sibilla Zijr, tr. met Louis Francois Keijzer.

Generatie III

4.           Matis (Matthias) Zijr [Matthias Sehr, Zier, Zehr, Zijr], ovl. te Sittard [LI] op 6 dec 1785, tr. te Sittard [LI] op 16 apr 1776 met

5.           Barbara Neumans [Maria Barbara Neumans], ged. RK te Sittard [LI] op 18 dec 1756, ovl. te Sittard [LI] op 13 mei 1795, kerk.huw. (2) (RK) te Sittard [LI] op 19 aug 1787, getuigen: [Reinerus Reuters, N. Neumans en aliis; met dispensatie in de 3 roepen] met Franciscus Josephus (Abraham) Jacob Francken, geb. te Adelsberg [Bavaria, Duitsland] [bij Wurzburg in Franken] circa 1758, ged. te Sittard [LI] op 6 mrt 1785 [Op 6 maart, dat was zondag Laetare, zijn gedoopt: ten eerste Abraham Jacob, ongehuwd circa 26 jaar oud, geboren in Adelsberg bij Würzburg in Franken, met de Christennaam geheten Franciscus Josephus Francken, die boven het doopvont werd gehouden door de zeer edele en zeer geleerde heer Josephus Schmitz, licentiaat in de beide rechten en vicevoogd van de ambten Sittart, Millen en Born, en door de zeer edele vrouwe Maria Magdalena Francisca Stoffens, echtgenote van Albertz, ontvanger van de zeer doorluchte keurvorst van de Palts in de voornoemde ambten], getuige: dominus Josephus Schmitz, domina Maria Magdalena Francisca Stoffens uxor domini Albertz.

              Uit het huwelijk met Matis Zijr o.a. (er waren 5 kinderen)

2a.        Jan Nicolas Zijr, geb. te Sittard [LI] circa 1784, zie 2.

2b.       Theodorus Zijr [Sijr], geb. circa 1777, ovl. te Sittard [LI] op 24 sep 1798 [oud 21 jaar, akte nr. 2].

             

Barbara Neumans.

[zie http://members.home.nl/w.brasse/jodasit/jodasit-0003.htm - Joodse Genealogie Databank Sittard, Limburg & Euregio ].

6.           Severin Langohr, geb. circa 1756, ovl. te Sittard [LI] op 29 aug 1829 [oud 73 jaar, akte nr. 155, weduwnaar], tr. met

7.           Sibille of Sijbille Donners, ovl. voor 29 aug 1829.

              Uit dit huwelijk

3.         Maria Josepha Langohr, geb. te Sittard [LI], zie 3.

Generatie IV

10.         Leonardus Neumans, RK, ovl. te Sittard [LI] in nov 1761, tr. voor 1754, kerk.huw. (RK) met

11.         Catharina Judith Mengelers, ovl. na 1779, tr. (2) te Sittard [LI] op 1 nov 1766 met Theodorus Beuthen Beuthen of Noeten.

              Uit dit huwelijk

5.         Barbara Neumans, ged. RK te Sittard [LI] op 18 dec 1756, zie 5.

12.         Pieter Langohr, tr. met

13.         Catharine Mols.

              Uit dit huwelijk

6.         Severin Langohr, geb. circa 1756, zie 6.

 

Van Matis Zijr kan ik verder niets vinden.

Met vriendelijke groeten

Aad Edelbroek

Aad Edelbroek

Wat linkjes naar personen uit de Joost Prinsen stamboom op Genealogie Online:

Bob Coret

Statistics Joost Prinsen op Geni            

 

 

 

 

Statistics Adam Abraham Keijzer op Geni

  Family Members   114 Blood Relatives   184 Ancestors   3 Descendants  

4

Statistics Joost Prinsen op Geni

Family Members

  151 Blood Relatives   262 Ancestors   80 Followers   1

Fred Bergman

Vanmorgen lag het tijdschrift Genealogie van het CBG op de deurmat met daarin een artikel over de zoektocht van Joost Prinsen. Over Adam Keyzer eigenlijk niet zo veel nieuws, wel over de doopinschrijving van Rosalie Ekkert in Polen.

Bas Lems

Voor wie de aflevering hebben gemist (waaronder ikzelf): de aflevering is te zien via uitzendinggemist.nl!

 

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Bob Coret

Bob Coret

Ik heb wel wat Prinsen in m'n voorouders  (Beljaers-Prinsen uit Noord West Brabant en ook Berens-Prinsen aan de andere kant van Brabant), maar zie op de link van Fred Bergman, dat betovergrootvader ineens Princen wordt...

Joosts vader Claudius was overigens burgemeester van Breda. Naar hem is de laan genoemd, die vanaf de zuidelijke rondweg in Breda naar het centrum voert.

Daan Eras


dat Prinsen eerst Princen was is niet regel. Vanwege het analfabetisme schreven ambtenaren en geestelijken op wat zij dachten te horen en het verschil tussen c en s is niet zo groot als dat er al is!

Fred BergmanPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!