stamboomforum

Forum logoTV-series / Verborgen verleden » Houdoe BrabantProfiel afbeelding

https://kro-ncrv.nl/houdoe-brabant

Wat hebben het Amerikaanse plaatsje Little Chute en Oost-Brabant met elkaar te maken? In KRO-NCRV Kruispunt: ‘Houdoe Brabant’ een verhaal over Brabantse emigranten (en hun nazaten) die nooit vergaten waar ze vandaan kwamen. Over de kracht van thuis, van de oorspronkelijke wortels, die altijd blijven trekken.

Het is 2013. Een klein krantenbericht wekt de nieuwsgierigheid van twee Brabantse filmmakers. In Little Chute, een klein dorpje in de staat Wisconsin in de Verenigde Staten, is een Brabantse molen gebouwd. Waarom? Diny van Hoften en Manon van Bergen ontdekken dat van 1848 tot en met 1960 veel katholieke Nederlanders, voornamelijk uit Oost-Brabant, naar Little Chute en de daarom liggende dorpen trokken. In dit gebied, genaamd The Fox Valley, bleven ze generaties lang bij elkaar wonen en hielden vast aan hun geloof en hun cultuur. Ver van huis stichtten zij hun eigen stukje Brabant.

Kruispunt toont met ‘Houdoe Brabant’ dit levende Brabantse erfgoed. Aan het woord komen de laatste emigranten, die in 1960 uit Nederland vertrokken. Ze zijn inmiddels op leeftijd en blikken terug op de keuzes die ze hebben gemaakt en het leven in Brabant en Amerika. Ook hun nazaten blijken zich nog sterk verbonden te voelen met het thuisland van hun (voor)ouders en houden typisch Brabantse tradities in ere.

De genealogen Willem Keeris en Wim Rovers van de heemkundekring Uden houden de band tussen Amerika en Oost-Brabant in leven. Ieder jaar gaan ze samen naar The Fox Valley om daar de archieven in te duiken, op zoek naar oude foto’s en nog onontdekte familielijnen. De stamboom onderzoeken van Wim en Willem zijn goud waard voor de nazaten van de Brabantse emigranten. ‘Houdoe Brabant’, over thuis, ver weg van huis. Een stukje Brabant in Amerika.

Kruispunt: Houdoe Brabant, maandag 21 december om 22.50 uur bij KRO-NCRV op NPO2

Stefan Lambregts - 21 dec 2020 - 19:55

Mooi gemaakt! Ik word al 15 jaar gevraagd om naar Little Chute te komen, helaas nog steeds niet geweest. De familie die mijn vorige huis in 1912 hebben gebouwd zijn in 1920 daar naar toe geëmigreerd. Ik heb sinds 2005 contact met die familie aldaar. Ik heb hier in Nederland nog op onderdelen van de molen gezeten (voor de foto) toen deze in Hoogmade werd gebouwd voordat ze in containers naar Chicago gestuurd werden. De molen is te zien in de documentaire. Ik heb de documentaire laatst al opgenomen toen deze op Omroep Brabant te zien was.

Brouwer-Vloet - 22 dec 2020 - 19:40


Inderdaad heel bijzonder! De uitzending is hier terug te kijken:

https://www.npostart.nl/kruispunt/21-12-2020/KN_1716259

Stefan Lambregts - 23 dec 2020 - 20:03Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu