stamboomforum

Forum logoTV-series / Verborgen verleden » Zaterdag 13 februari 2021 Verborgen Verleden met in de hoofdrol Geert Mak o.a. politicus, schrijverProfiel afbeelding

Zaterdag 13 februari 2021 a.s. is Geert Mak * 1946 de hoofdpersoon in het T.V. programma "Verborgen Verleden".

Wil U al iets meer weten over zijn voorouders en wilt U al een voorproefje hebben, kijk dan op mijn website www.rollemagenealogie.nl 

Bij het onderdeel " Afstammingsreeksen " de verwantschap van Geert Mak met Clara Jansdr. van Sparwoude (*1530 - †1615)
Deze bijzondere vrouw, die zeer vermogend was, heeft bij testament in 1598 bepaald, dat alle nakomelingen van haar halfbroer, halfzus, tante moederszijde bij hun huwelijk een huwelijksgift zouden krijgen.
De uitvoering van haar testament, na de dood van Clara van Sparwoude in 1615, werd n handen gegeven aan de heren van de Weeskamer van Delft en de uitkeringen liepen door tot aan het begin van de jaren twintig van de 20ste eeuw.
Daarna werd het rest kapitaal, meer dan een half miljoen gulden, verdeeld aan de meest behoeftige verwanten.
Ruim 5000 personen waren de gelukkigen met als kanttekening, dat ze helaas wel behoeftig waren of waren er toen ook mazen in de wet?
Soms waren ze helemaal niet behoeftig.

Zie voor de verwantschap van Geert Mak de rechtstreekse link:
AF_Mak-Geert-verwant-Clara-v-Sparwoude-en-moederlijn-Geert.pdf (rollemagenealogie.nl)

De verwantschapslijn met Clara van Sparwoude met aansluitend de moederlijn van Geert Mak.

----------------------

Vandaag heb ik de kwartierstaat, met 6 generaties voorouders, van Geert Mak op mijn website gepubliceerd met als link:
KW_Mak-kwartierstaat.pdf (rollemagenealogie.nl)

Speciale aandacht voor:

Kwartiernummer 14: Johannes Bernardus DE ROOIJ/ROOY, heerenknecht, vanaf 1848 militair (korporaal in het 1e en 8e regiment Infanterie, en daarna veldwachter in de gemeente Gaasterland en woonachtig te Balk, veldwachters uit die tijd hadden vaak een vervelende reputatie

Kwartiernummer 24 en 48: Petrus en Wiebe/Wybe van der Meulen, later geschreven van der Molen, wat ook de familienaam is van Geert Mak zijn moeder.

Kwartiernummer 58: Gottfried/Godfried Karel George Christiaan ZERSCHKI/CERSKI/ZIRCHKI, geboren Hessen Marburg omstreeks 1753, militair (korporaal - sergeant) en in 1814 couranten ombrenger enz.

 

Kwartiernummer 62: Jan Harmanusz., VAN ASSEN, accessor van de grietenij Oostdongeradeel, met papieren afbeeldingen.

De vader van Geert Mak was predikant in Nederland en Indonesië en de veldwachter Johannes Bernardus de Rooij zullen ongetwijfeld de prominenten worden in het TV programma, waar aandacht aan zal worden besteed.

Veel leesplezier met mijn publicaties en een gezellige TV avond op Nederland II a.s. zaterdag met in de hoofdrol Geert Mak.

 

Met vriendelijke groeten,
Everardus Rollema

Everardus Rollema - 10 feb 2021 - 14:23 (laatst bijgewerkt 13 feb 2021 — 22:01 door auteur)


Mijn eerste contact met Geert Mak was reeds in 2011 en hij is toen door mij op de hoogte gesteld van zijn verwantschap met
"Clara Jansdr. van Sparwoud *1530-1615" en was toen blij verrast.

Gr.
Everardus Rollema

Everardus Rollema - 10 feb 2021 - 17:22Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu