stamboomforum

Forum logoOnderzoek in België en Luxemburg » Op zoek naar uw voorouders in Belgie



Profiel afbeelding

Ter info.

Misschien nuttige informatie voor genealogen

Het Rijksmuseum in Belgie heeft nu drie zoekrobotten online

In Museum life van mei 2012 verscheen volgende bijdrage over Rijksarchief in Belgie

www.arch.be

Ik citeer

De zoekrobot " Zoeken naar personen " werd in juni 2011 vernieuwd en verleent toegang tot analytische informatie uit 5.5 miljoen akten met gegevens over ongeveer 16.5 familienamen.

In april 2012 werd de nieuwe versie van de zoekrobotten " zoeken naar archieven " en " zoeken naar archiefvormers  " gelanceerd . Men kan informatie inwinnen over archieven bewaard in het Rijksarchief en
men krijgt inzage in inventarissen en gidsen die door het Rijksarchief werden gepubliceerd.

U krijgt tevens via deze weg toegang tot een gedeelte van de gedigitaliseerde archieven.

MVG-Paul

Vanduynhoven Paul - 11 mei 2012 - 10:19

De Belgische archiefdienst zou pas een goed gebaar richting vele genealogen doen als ze de films van de burgerlijke stand en de parochieregisters die op familysearch staan eindelijk eens openstellen.
Deze films, die een zeer rijke bron voor genealogen zijn, worden bewust afgesloten gehouden voor gebruikers, omdat het Belgische Rijksarchief er commerciële plannen mee heeft.
Ik begreep dat de gegevens wel beschikbaar komen, maar dan via het Rijksarchief en nog tegen betaling ook.
Een zeer kwalijke zaak, terwijl de films gewoon gratis te raadplegen kunnen zijn op familysearch, zoals ook met de Nederlandse en vele andere bronnen mogelijk is.

Jammer dat de Belgische archieven ervoor kiezen geld te verdienen over de ruggen van genealogen, zodat het voor velen die niet zo kapitaalkrachtig zijn nog steeds voor vele jaren onmogelijk blijft om deze langgezochte gegevens te raadplegen.

Andr? Sijnesael - 12 mei 2012 - 08:37

Ik wil hier niet de advocaat spelen van de Belgische Rijksarchieven maar ik vind Uw redenering toch wat kort door de bocht .

"De alles is gratis "politiek bestaat niet. Voor elke hobby of diensten moet men betalen.

Het geld verdienen op de rug van een ander kan men voor alles doortrekken. ( zelfs voor zijn dood moet men betalen) Ik ken weinig mensen die gratis willen werken.

Voor het inkijken van de originele bronnen via familysearch in Nederland is men ook maar beperkt tot de 19° eeuw.
Voor oudere bronnen kan ik ook niet altijd de originele akten online raadplegen maar enkel de index . Wil ik de originele akten raadplegen kan ik ofwel naar het archief gaan ( vervoer ook niet gratis ) of wel kan ik kopieën  bestellen dus ....ook betalen .

Is dit forum er niet om nuttige gegevens onder genealogen door te geven.

Vriendelijke groeten Paul

Vanduynhoven Paul - 12 mei 2012 - 10:43

Uw redenatie gaat niet volledig op. De Nederlandse overheid heeft wel kans gezien om de volledige burgerlijke stand gratis te beschikking te stellen, alsmede hebben vele gemeentearchieven dat voorbeeld gevolgd. Alleen Amsterdam rekent fors voor het raadplegen van nota bene openbare gegevens !

Wat Familysearch betreft : het feit dat het alleen om de 19e eeuw gaat en om indexen is toch geen reden om ze dan maar gesloten te houden ? Het is al een enorme vooruitgang als je de burgerlijke stand van zeker de eerste helft 19e eeuw kunt raadplegen en vervolgens de indexen van de parochieregisters. Dat er dan nog een gang gemaakt moet worden naar archieven blijft een feit, maar het is al een enorme hulp als je over die indexen en BS kunt beschikken.
Ik heb bijvoorbeeld vele voorouders in het Meetjesland in België. Ze wonen verspreid door het hele gebied en zonder internetgegevens is het voor mij zoeken naar een spelt in een hooiberg. Dankzij indexen (gelukkig heeft VVF Meetjesland er veel -gratis !- opengesteld) weet ik heel gericht waar te zoeken en dankzij de internet gegevens hoef ik geen lange reizen (gezondheidsproblemen) te maken en tijd te verliezen aan heen en weer gereis tussen allerlei archieven.

Mijn standpunt is niet kort door de bocht : voor kopieën betalen akkoord, daar worden kosten voor gemaakt, maar het niet-openstellen van films die al 50 jaar bij de Mormonen liggen is geen enkele objectieve rechtvaardiging te bedenken ! Dat kost namelijk helemaal niets, het is er toch al en kan dus ook gratis en voor niets getoond worden. De genealoog kan dan zelf beslissen of hij/zij verder onderzoek gaat doen in de échte archieven cq kopieën bestelt.

Andr? Sijnesael - 12 mei 2012 - 10:59

Ik begrijp helemaal Uw frustraties.
Misschien kan U er voor zorgen dat familysearch ook in Belgie toegankelijk wordt.
Ik zal U zeker steunen.

N.B bestaat familysearch Duitsland , Frankrijk ...?

MVG-paul

Vanduynhoven Paul - 12 mei 2012 - 14:14

Juich nou maar niet te vroeg, want het kan in Nederland ook best over zijn als onze overheid haar zin krijgt met het zgn. businessmodel van wiewaswie. Daar zijn hier genoeg berichten over die hele toestand te lezen.

Tot dusver wekt die hele organisatie alleen maar de indruk een incompetent klungelzootje te wezen dat geld kost, maar wie weet zien ze ineens het licht en dan is het voor een groot deel misschien exit familysearch op internet en dan timmeren de archieven de toegang dicht achter tariefmuren die aanvankelijk nog redelijk bescheiden zijn, maar er is zelden iets dat later goedkoper wordt.

Leo Bijl - 12 mei 2012 - 14:41


Het is op zich een schandelijke zaak om geld te vragen voor het inzien van openbare bronnen.

Ik kan me voorstellen dat op de één of andere manier kosten terugverdiend moeten worden.
Maar als bronnen al beschikbaar zijn op familysearch is het heel verdacht dat archiefdiensten zonodig zelf een project als wiewaswie moeten opzetten. Een project waar de gebruiker voor moet gaan betalen terwijl de reeds beschikbare, gratis bronnen afgesloten worden. Dat is duidelijk een combinatie tussen geldingsdrang van omhooggevallen "moderne managers" bij archiefdiensten, die denken dat het archiefwezen een onderneming is, en de wens er nog geld aan te verdienen ook, zodat er weer een veel te duur archiefgebouw neergezet kan worden, danwel anderszins met geld gesmeten kan worden.

De bronnen op familysearch werken prima. Het is even wennen, maar ik kan er werkelijk álles in vinden.
Dat het tijd kost is toch niet erg ? Toen ik 30 jaar geleden begon met genealogie moest ik lange reizen maken naar alle hoeken van het land en dan in de archieven zelf allerhande indexen etc doorzoeken, stukken aanvragen met bijbehorende wachttijd etc. Allemaal aardig tijdrovend, dus wat maakt het uit dat je wat tijd kwijt bent met zoeken op familysearch ? Het is tenminste gratis en wereldomspannend.
Lekker laten zo. Ik zit niet te wachten op gelikte sites waar de verwende gebruiker bij wijze van spreke zijn hele stamboom met één druk op de knop op het scherm krijgt. Allemaal onzinnige toestanden die veel geld kosten. Geld dat door gebruikers moet worden opgehoest, ook door genealogen die niet zo kapitaalkrachtig zijn.

Ergste uitwas is wel het gemeentearchief Amsterdam met zijn torenhoge tarieven om één akte in te mogen zien. Schandalig en het is van harte te hopen dat dit niet de voorbode van het Nederlandse archiefwezen gaat worden.
Fraaie voorbeelden van gratis archieven die prima te doorzoeken zijn : het Nationaal Archief, de site van het Zeeuws Archief "Zeeuwen Gezocht", de gemeentearchieven van Rotterdam en Den Haag en uiteraard de vele volledig gratis Amerikaanse archieven (oa. Ellisisland etc.).
Het kon járenlang gratis, dus laten we dit zo houden. Het zou te gek voor woorden zijn als ons nationaal erfgoed alleen tegen betaling in te zien is !

Andr? Sijnesael - 12 mei 2012 - 18:49







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu