stamboomforum

Forum logoFora » Onderzoek in Belgie » Frank Seerden van Antwerpen, ouders?

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Op diverse Amerikaanse sites vind ik Frank Seerden geboren te Antwerpen. Een krantenartikel uit 1980 ("Early Matagorda County Settlers") geeft een redelijk volledig overzicht van de nakomelingen, maar ik kan Frank zijn geboortedatum niet vinden in de geboorteaktes van de stad Antwerpen. Al moet ik zeggen dat België niet mijn ervaringsgebied is.

Het artikel meldt verder dat Frank afstamde van een 'Duke of Belgium', omdat hij rijk was. Ik probeer zijn geboortedatum en ouders te achterhalen, maar dat kan ik niet vinden. Kan iemand helpen?

Frank Seerden

Begraafplaats: Matagorda-Sargent, TX, USA
Geboren: 10 augustus 1820
Antwerp, Flemish Region, Belgium
Overleden:

27 april 1888 (67)
Matagorda, Texas, United States (Complications from a broken leg in the fall of 1887)

Melle van der Heide

Dit zijn de 10-jarige tafels van Antwerpen. Ik zie hem er niet bij staan.

Dan kan dus ook de provincie Antwerpen bedoeld worden.

Frank Fransz

Volgens  http://www.geni.com/people/Frank-Seerden/6000000013186747024  :

June (or July) 13,1857, Mary Jadwiga and Frank Seerden were united in marriage.
...
Her husband, Frank Seerden, was born on August 10, 1820 at Antwerp Belgium and died April 27, 1888. He was the only son of a Duke of Belgium. He came to America in the 1840's and landed on the Eastern Coast. Eventually he came to Matagorda County, where he and Heinrich Petrucha owned a brick yard on Wild Cow Island. He married his partner's sister, Mary Jadwiga Petrucha, on June 13, 1857, at Matagorda. They bought a home in Matagorda, where they lived for a few years, and then bought land ten miles north of Matagorda. Frank Seerden had several slaves, and he cut timber and sold it for firewood in the town of Matagords. When the Civil War broke out, he supplied the wives of the soldiers from Matagorda with wood to cook and heat their homes.

One day, he saw a write-up in a newspaper wanting to know his whereabouts. The Magistrate (King) of Belgium was trying to locate him to come back to Belgium to claim his title after his father died, but freedom and America meant too much to him to return to his native land. . The Belgium authorities sent men over to try to persuade him to return to Belgium, but he declined and so his inheritance was reverted back to the Crown.
...


Geen idee wat hiervan juist / waar is, niet gecontroleerd.

Willem Hak

Geen aangifte van geboorte in Stad Antwerpen op 10 aug 1820 met naam Seerden of aanverwant.

MVG

vap

Dank voor jullie reacties. De site geni.com is ook één van mijn bronnen. Omdat ik niks kan vinden op wiki of elders over  mogelijke adeldom van een familie Seerden ben ik op zoek naar bronnen voor de geboorte van Frank, om zo zijn ouders te achterhalen. 'Mijn' familie Seerden zijn redelijk 'gewone' burgers uit Weert namelijk.

Melle van der Heide

Als je kijkt op http://familienaam.be/Seerden

Zie je de verspreiding van de naam in België.

MVG-Paul

vap

Er is één aanwijzing dat het misschien Brussel is. Waar kan ik het beste zoeken in de gegevens van Brussel? Ik weet niet of dit stad of regio betreft, overigens.

Melle van der Heide

De naam Seerden komt in Belgie bijna niet voor.  In NL zijn er aanzienlijk meer.  Bijv in Weert zie ik een Franciscus Serden, geboren 13-08-1820.  Let wel: bij de geboorten van zijn broertjes en zusjes is de achternaam Seerden.
Dit is wellicht een totaal dwaalspoor maar dat is dat verhaal van die "duke of Belgium" mogelijk ook.
Heb je namen van kinderen die een aanwijzing zouden kunnen opleveren over de namen van zijn ouders?
Heb je de namen van de ouders van zijn echtgenote?
Heb je de eigenaar van de Geni-pagina al benaderd om te vragen naar zijn bronnen?

Maria van Afferden

Het is een sterk verhaal, maar als je toch gaat zoeken ligt de stad Brugge nog het meest voor de hand LINK

Jan Clavaux

Een andere optie is in de passagierslijsten te kijken van immigranten in de VS. Vanaf 1820 moet voorzover ik weet iedereen daar in staan.    Ze zijn oa via familysearch.org toegangkelijk ("passenger lists"). Ik weet niet of dat compleet is en of alles al geïndexeerd is. Heb zelf geen tijd om te zoeken. Er staat meestal alleen land van herkomst maar door medepassagiers te bekijken kan je toch vaak wel een aanwijzing krijgen waar de betreffende persoon vandaan kwam. Ze gingen zelden alleen in die tijd. Let daarbij ook op naamsvarianten, in dit geval met een Amerikaans tintje. 

Maria van Afferden

Het is een sterk verhaal, maar als je toch gaat zoeken ligt de stad Brugge nog het meest voor de hand LINK

Als je bedenkt dat Etterbeek, Anderlecht en Vorst tot Brussel behoren dan is Brussel wellicht zo gek nog niet.  Het blijven heel weinig namen overigens en de eerste die ik aanklik: Jean Seerden bruidegom op 12-02-1876 is geboren 12-08-1837 te ... Nederweert. Je zou zomaar denken dat ze oorspronkelijk allemaal uit NL komen? (nog meer speculatie natuurlijk).  Het Rijksarchief heeft nog een lange weg te gaan met indexatie dus er zouden er nog heel veel meer kunnen zijn die gewoon uit de 10-jaren tafels ed zullen moeten worden gehaald.

Maria van Afferden

Beste allemaal,

Bedankt voor alle suggesties en verdere vragen, waarop ik hieronder verder zal gaan. De familie Seerden uit Weert, Limburg, NL is mij bekend, daar stam ik vanaf. Ik probeer vooral een link te leggen tussen deze twee families, omdat ik op facebook deze Seerdens uit Amerika tegen kwam en ze graag zou willen linken. Daarbij is Franciscus een zeer veel voorkomende voornaam bij de Seerdens en zou Frank daar goed bij passen.

Suggesties

Ik zal Frank Serden nader onderzoeken, van hem is namelijk geen overlijdensakte in Nederland digitaal beschikbaar, dus dat roept vragen op.
Ik zal de passagierslijsten er eens op naslaan, maar ik heb vaag de herinnering dat hij alleen naar de US ging. Ik weet niet meer waar ik dat heb gelezen.

 • Heb je namen van kinderen die een aanwijzing zouden kunnen opleveren over de namen van zijn ouders? Ja, volgt.
 • Heb je de namen van de ouders van zijn echtgenote? Ja, volgt.
 • Heb je de eigenaar van de Geni-pagina al benaderd om te vragen naar zijn bronnen? Ja, en antwoord was natuurlijk: geen. Er is een krantenartikel (in mijn bezit) waarin de basis van de familie inclusief de Duke worden genoemd.

Overzicht Frank Seerden

Echtgenoot van Mary Jadwiga Seerden-Petrucha, dochter van Henry Martin Petrucha en Catharina Petrucha

Vader van:

 1. Joseph Seerden, born 1858
 2. Gohanna Helena Seerden, born February 28, 1860
 3. Catherine Rose Seerden, born October 25, 1863
 4. Frank Baldez Seerden, born October I7, 1866
 5. John Joseph Seerden, born January 17, 1870
 6. Henry Martin Seerden, born November 22, 1871
 7. Mary Elizabeth Seerden, born July 27, 1875
 8. William Valentine Seerden, born April 11, 1878

In de Census komt hij voor als Seardon (1870, 1880) en Seardan (1860).

Melle van der Heide

Je zou dan toch denken dat zijn vader Joseph(us) Seerden heet behalve als je een Joseph als grootouder van Mary Jadwiga weet te vinden. 

Maria van Afferden

Josephus, tenzij de vader van Frank ook Henricus heet (ook een veel voorkomende naam in de Seerdens, mijn vader heet ook zo, naar zijn opa van moederszijde). De Franciscus Serden die Maria van Afferden noemt, heeft Hendrik (Henrij?, Hen(d)ric(k)us?) als vader en Anna Catharina Beelen als moeder. Hun huwelijk kan ik zo gauw niet vinden, maar de namen van hun ouders zouden zeker aanwijzingen kunnen geven. Ik zoek nog even verder!

Melle van der Heide


Het huwelijk van Henrij Seerden en Jeanne Catherine Beelen was op 12 juli 1810 in Weert.

Bruidegom Henrij Seerden
Beroep Landbouwer
Geboortedatum 07-09-1780
Geboorteplaats Weert
Leeftijd 29

Bruid Jeanne Catherine Beelen
Beroep landbouwster
Geboortedatum 11-04-1785
Geboorteplaats Weert
Leeftijd 25

Vader van de bruidegom Francois Seerden
Beroep Landbouwer
Moeder van de bruidegom Mechtildi Govers

Vader van de bruid Pierre Beelen
Beroep z
Moeder van de bruid
Elisabethe Ariaense

Gebeurtenis Huwelijk
Datum 12-07-1810
Gebeurtenisplaats Weert
Documenttype BS Huwelijk
Erfgoedinstelling Regionaal Historisch Centrum Limburg
Plaats instelling Maastricht
Collectiegebied Limburg
Archief 12.125
Registratienummer 9
Aktenummer 190
Registratiedatum 12-07-1810
Akteplaats Weert
Collectie Burgerlijke Stand in Limburg: Weert

Johanna C.Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!