stamboomforum

Forum logoOnderzoek in België en Luxemburg » Overlijden Hendrikus Nicolaas van Oostrum * Wijk bij Duurstede 1838 tr. A'dam 1863 [opgelost]


Profiel afbeelding

Hendrikus Nicolaas van Oostrum, geb. 31 jan 1838 te Wijk bij Duurstede.

huwt op 3 dec 1863 te Amsterdam met Helena Petronella Rikke.

Heeft 6 kinderen geboren resp. te Amsterdam, Rotterdam en Borgerhout (B).

Helena Petronella Rikke is als weduwe overleden op 8 dec 1925 te Eindhoven.

Maar waar is Hendrikus Nicolaas overleden ? In Nederland of toch in België ? Antwerpen ?  Hasselt? 

pieter van oostrum

Beste Pieter,

heb je de bevolkingsregisters er ook al op nageslagen om na te gaan waar Hendrikus op het laatst verbleef en naartoe is vertrokken? Dat is veel makkelijker dan in het wilde weg te gaan zoeken.

Met vriendelijke groet,

Indie van Lieshout

Uitgeschreven lid

Helaas daar niets kunnen vinden.

Er is een kind van hem jong overleden in 1880 in Antwerpen.

Ook huwelijkse bijlagen van zijn kinderen hebben niets opgeleverd.

pieter van oostrum

Hoi Pieter,

ik heb even de tienjarige tafels van Borgerhout doorgenomen, maar hij is daar niet tussen 1900 en 1920 overleden. Had je zijn vreemdelingendossiers ook al? Bij het Felixarchief te Antwerpen kan je er twee vinden.

Met vriendelijke groet,

Indie van Lieshout

Uitgeschreven lid

Dank voor je naspeuring in Borgerhout.

Het Felixarchief leverde wel 2 nieuwe kinderen op.

Mogelijk is Hasselt zijn laatst bekende woonplaats volgens dit archief.

pieter van oostrum

Volgens MyHeritage (bron: Stamboom families de Goeij en Hendriks) zou hij overleden zijn in 1920 te Antwerpen. In de 10-jarige tafel kom ik hem echter niet tegen. De akten van 1920 zelf zijn nog niet publiek (normaal pas volgend jaar).

Misschien eens proberen bij de stamboom eigenaar? Wellicht heeft deze aanvullende informatie.

Arnaud

Ik vond ook nog een overlijden van Nicolaas Hendrikus van Oostrum op 1 maart 1920 te Utrecht (akte 449), maar dit was vermoedelijk een broer.

Arnaud

Dat is inderdaad zijn broer.

Ik ga proberen de stamboomeigenaar te bereiken.

Dank voor uw medewerking.

pieter van oostrum

Het Felixarchief geeft bij nadere bestudering toch informatie over Hendrikus Nicolaas van Oostrum.

Vrijwel zeker is hij overleden in Antwerpen.

In 1892 leefde hij nog maar in 1917 was hij zeker overleden.

Hoe zou ik zijn overlijden tussen 1892 en 1917 kunnen achterhalen?

pieter van oostrum

Hoi Pieter,

ik heb nog eens gekeken voor je, dit maal in de tienjarige tafels van de burgerlijke stand van de stad Antwerpen (het huidige district Antwerpen) van 1890 tot en met 1920. Daar geen Van Oostrum, Hendrikus Nicolaas in gevonden, maar wel twee andere overlijdens van (mogelijke) familieleden:

Van Oostrum, vrouwelijk kind, 1916, aktenummer 1482

Van Oostrum, Wilhelmus J. echtgenoot van Joanna de Jode, 1917, aktenummer 3259

Wat eventueel ook goed zou kunnen is dat Hendrikus Nicolaas in een ziekenhuis in Antwerpen is overleden dat zich in een van de andere huidige districten bevindt, dat kan ook nog de moeite waard zijn om na te gaan in de tienjarige tafels van de huidige districten.

Met vriendelijke groet,

Indie van Lieshout

Uitgeschreven lid

De meest logische plaats is via de Burgelijke Stand in de 10-jarige tafels van overlijden of in de afzonderlijke jaarboeken (index is bij elk jaar achterin het laatste boek te vinden). Voor de periode 1900-1920 zijn deze hier te vinden. Ik heb dit echter al gedaan, zelfs al vanaf 1881, maar kon geen overlijden voor hem vinden.

Een alternatief is om te zien of er kinderen in de bewuste periode getrouwd zijn geweest, en in de akte te kijken of de vader nog in leven was of niet. In geval deze overleden is, zouden de huwelijkbijlagen normaal een overlijdensakte moeten bevatten.

Waaruit blijkt dat hij in 1917 inmiddels al overleden was?

Arnaud

Beste Indie en Arnaud,

Veel dank voor jullie onderzoek. Het blijft toch weer lastiger dan gedacht om het overlijden terug te vinden.

Dat hij in 1917 al overleden was blijkt uit het Felixarchief(Vreemdelingendossier).In een document van het Commissariaat van Politie van de stad Antwerpen betreffende zijn ongehuwde dochter Jacoba Johanna, worden haar ouders genoemd; bij haar vader is vermeld, overleden. Actedatum 7 feb 1917.

We geven niet op, er zijn nog mogelijkheden..

pieter van oostrum

Nog steeds geen antwoord op je vraag, maar zoon Johannes Wilhelmus van Oostrum overlijdt op 07-12-1897 in Medemblik. Volgens de overlijdensakte is Hendrikus Nicolaas van Oostrum dan nog in leven en woont hij in Antwerpen.

Zoon Wilhelmus Johannes van Oostrum overlijdt op 17-08-1917 in Antwerpen. Uit de overlijdensakte blijkt dat Hendrikus Nicolaas van Oostrum dan al is overleden. Helena Petronella Rikke woont dan nog in Antwerpen.

Het overlijden van Hendrikus Nicolaas van Oostrum ligt dus in ieder geval tussen 1897 en 1917. 

Johanna C.

Zie hier voor de familie in het bevolkingsregister 1890-1900 van Antwerpen. Het is me niet helemaal duidelijk hoe ik de gegevens in de laatste kolom moet interpreteren, maar ze worden in ieder geval in 1891 of 1892 vanuit Rijsel ingeschreven in de Lange Beeldekensstraat 268. Het lijkt alsof de vermeldingen in de laatste 2 kolommen andere adressen in Antwerpen zijn waar ze gewoond hebben, maar ik ben daar niet helemaal zeker van.

Johanna C.


Dag Johanna, de laatste twee kolommen bevatten normaal inderdaad de meer recente adressen. De link die je plaatste lijkt niet goed te werken. Hier is een link direkt naar de pagina voor Wijk 5, Lange Beeldekensstr 268.

Het laatst vermelde adres is Maalderstr 9 (wijk 5), daar is hij in ieder geval nog op 8 sep 1899 ingeschreven, dus toen leefde hij nog. Een soortgelijke zoektocht heb ik juist voor iemand uit mijn eigen stamboom gedaan.

ArnaudPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu