Een andere grootoom van mij, Oscar De Pauw, overleed in 1945 in het concentratiekamp Flossenburg na amper een maand. Niemand binnen de ruime familie weet daar verder iets over, spijtig. Ik vraag me af hoe een gewone Vlaamse arbeider in 1945 daar nog terecht komt en spijtig genoeg, daar overlijdt. Vermoedelijk een verplicht tewerkgestelde. Ondertussen weet ik dat het in Duitsland complete chaos was. Kan ik daar ergens meer over vinden?
Ik weet niet wat de betekenis van de letters in de laatste kolom (zoals -T) van uw bijlage in het eerste bericht is. Mogelijk: in januari 1940 brak er een dysenterie-epidemie uit die het werk in het kamp stillegde, en tyfusepidemieën in september 1944 en januari 1945 eisten vele levens. Typhus?
Heeft u op de Arolsen-link van Ben Wegman gezien dat daar de opmerking "Eingel. am 13.3.45" gevolgd door "von Bayreuth" staat? Dit lijkt erop te wijzen dat Oscar De Pauw vanuit het aan KZ Flossenburg gelieerde Aussenlager Bayreuth is binnengekomen. Wellicht dat hij al (ruim) eerder dan 1945 in Duitse gevangenschap is geraakt.
Het begin van dezelfde lijst waar De Pauw op staat met bovenaan (in het Engels) de betekenis der kolommen.
Voor wat betreft de afkortingen in de laatste kolom, dat is geen doodsoorzaak, maar de reden (het Engelse "why") die is gekoppeld aan de datum van "vertrek" (het Engelse "left"). Dat kan bijvoorbeeld zijn BB (Bergen Belsen) of GR (Gross Rosen), in geval van transport naar een volgend kamp, maar daar kan ook een enkelvoudige letter zijn als E (entlassen/vrijgelaten) of T (tot). De T staat bij De Pauw derhalve niet voor Typhus, maar voor tot.