stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » De OUDERS van Frans Hendrik Brijl, geboren te Amsterdam op 15-08-1861



Profiel afbeelding
Welke mogelijkheden staan er voor mij nog open ? ? Mijn grootvader, Frans Hendrik Brijl, geboren op 15 augustus 1861 te Amsterdam is als jonge man vertrokken naar (voormalig) Nederlands Indië. Aldaar oefende hij het beroep uit van Agent bij de KPM en in die functie heeft hij in diverse havenplaatsen in (voormalig) Nederlands Indië gewerkt. Hij is op 18 september 1929 te Malang (Oost Java) overleden.Tijdens zijn leven heeft hij nooit over Nederland, zijn ouders dan wel zijn jeugd willen praten. Mijn onderzoek betreft Nederland en wel de namen van de ouders van mijn grootvader. Ik heb inmiddels een lange lijst met de familienaam Brijl getraceerd, tot omstreeks het jaar 1500, maar zo lang ik niet beschik over de namen van de ouders van mijn grootvader, kan ik geen verbinding maken met de betreffende familienaam Brijl. In de Archieven van Amsterdam kom ik niet verder dan de geboortedatum en geboorteplaats van mijn grootvader. Aangezien ik slechts zeer recent bezig ben met mijn onderzoek (pas drie jaar), hoop ik dat de meer ervaren leden van het forum mij enige richtlijnen kunnen geven aangaande mogelijke nieuwe bronnen voor onderzoek. Naast de Archieven van Amsterdam, heb ik tevens onderzoek gedaan bij tal van andere bekende genealogische sites. In afwachting van wijze richtlijnen,  Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

, verblijf ik met vriendelijke groeten, Ric Brijl

Karel - 22 jul 2008 - 14:11

Beste Ric,

In de geboorteakte van uw grootvader moeten de namen van zijn ouders (of ongehuwde moeder) zijn vermeld! Een bezoek aan het archief is dus zeker de moeite waard.

Met vriendelijke groet,

René

Ren? - 22 jul 2008 - 15:04

Hallo Ric, ik heb gekeken op de site van het Stadsarchief Amsterdam, er is geen gezinskaart maar wel een Archiefkaart van zijn persoonskaart met de juiste geb. datum 15-08-1861. Digitaal aan te vragen, succes, Cor D.

C.J. Dorsman - 22 jul 2008 - 15:55

Beste E. Th. Brijl,

Ik raad je aan de site van het Gemeentearchief Amsterdam te raadplegen.

Bij Genealogische zoeksystemen  vind je onder Archiefkaarten  een scan van  Frans Hendrik Brijl.

Dit is overigens een heel summiere persoonskaart. Daarop staat de geboortedatum en een verwijzing naar de kaart van zijn vrouw, Anna Julia Geertruida Hansen.

Er is misschien een kansje dat op de PK bij het CBG méér staat.

Onder Archiefkaarten en Gezinskaarten  vind je nog andere Brijls, ook van mensen die rond de helft van de 19e eeuw geboren zijn. Bijvoorbeeld een Paulina Brijl.

Niet onmogelijk dat een zuster is. Haar vader heette Willem Brijl, haar moeder Maria Elisabeth Helt.

Leonardo - 22 jul 2008 - 16:01

Beste René,

Hartelijk bedankt voor je vlotte reactie - In het Archief van Amsterdam heb ik slechts een uiterst summiere Archiefkaart van zijn Persoonskaart gevonden en indertijd Digitaal besteld - maar op deze kaart zijn slechts zijn geboortedatum en geboorteplaats en die van mijn grootmoeder vermeld. In elk geval, nogmaals bedankt.

Met vriendelijke groeten, Ric Brijl. 

Karel - 22 jul 2008 - 16:17

Beste Cor,

Hartelijk bedankt voor je reactie en de moeite die jij je hebt getroost. De betreffende kaart heb ik indertijd digitaal besteld, maar zoals ik al mededeelde kom ik met deze summiere gegevens helaas niet verder. Ik dank je voor de moeite, mocht je nog een andere mogelijkheid weten dan verneem ik dat graag van je. Met vriendelijke groeten, Ric Brijl 

Karel - 22 jul 2008 - 16:22

Beste Leonardo,

Hartelijk bedankt voor je uitvoerige antwoord op mijn vraag. Heel erg fijn om te ervaren dat de collega's Forummers zo behulpzaam zijn. Voor wat betreft je informatie, deze informatie had ik indertijd al verzameld. Ik weet ook dat "oud tante Pauline" ouderdomsrente genoot, LOL ! Weet jij soms of dit een vroege vorm van AOW was of is dat iets anders ? Het kan zijn dat Pauline een zuster was, maar waarom staan dan alleen de meisjes, Pauline,Johanna en Maria bij ome Willem en tante Maria Helt vermeld ? Gebeurt het wel vaker dat sommige kinderen niet worden vermeld ? Ja, ik ben nog echt een groentje hoor, LOL ! Nu ik toch aan het vragen ben (mag wel even hè) - ik lees bij sommige berichten dat andere leden van het Forum het hebben over kwartierstaten. Zijn dit andere staten als de Kwartierstaten die men vroeger bij het leger hanteerde ? Jouw tip om de PK bij het CBG te onderzoeken ga ik nog eens doen, goede aanrader. Nogmaals bedankt, ik hou me aanbevolen voor nadere tips - vriendelijke groeten van Ric Brijl.

Karel - 22 jul 2008 - 16:41

wat toevallig

ik ga morgen naar Amsterdam

dus ik moet even zoeken naar de ouders van Frans Hendrik Brijl??

cor

cor de vries - 22 jul 2008 - 18:09

Op de Persoonskaart (CBG) kan niet meer informatie staan dan op de Archiefkaart Amsterdam, aangezien de laatste een kopie is van de Persoonskaart.

Jacobus - 22 jul 2008 - 18:34

Frans Hendrik Bijl is in Nederlands-Indië gehuwd en overleden.

Zijn ouders zijn uiteraard het gemakkelijkste te vinden in zijn geboorteakte Amsterdam.

Ik neem aan, dat het huwelijk d.d. 09-05-1880 Zaandam van Maria Elisabeth Brijl, geboren circa 1852 te Amsterdam, dochter van Willem Brijl en Maria Elisabeth Helt bekend is (Zie Genlias).

Ik neem ook aan, dat de Archiefkaart van de echtgenote van Frans Hendrik Bijl, waaruit o.m. het huwelijk blijkt, ook is opgevraagd en geraadpleegd. Zij is dus naar Nederland teruggekeerd. 

Historie SVB Sociale regelingen

Ouderdomswet 1919 / Vrijwillige Ouderdomsverzekering (VOV)

De Ouderdomswet van 1919, ook wel de Vrijwillige Ouderdomsverzekering (VOV) genoemd, kwam tot stand onder minister Aalberse. De VOV was bedoeld om niet-loontrekkers met een laag inkomen de mogelijkheid te bieden zich te verzekeren voor een OUDERDOMSRENTE. Het was een vrijwillige verzekering met staatsgarantie. De VOV werd uitgevoerd door de Raden van Arbeid en de Rijksverzekeringsbank. Op alle mogelijke manieren werd reclame gemaakt voor de zegeningen die de VOV zou brengen. In werkelijkheid was ook de ouderdomsrente die iemand na het bereiken van de 65-jarige leeftijd via de VOV kon ontvangen, niet bepaald een riant pensioen. Het begon met € 2,27 per week voor ongehuwden en € 2,72 per week voor gehuwden. Later is dit allemaal wel iets verbeterd.

In 1923 werd de VOV opengesteld voor alle Rijksingezetenen. Men kon zich vrijwillig verzekeren voor een uitkering van maximaal € 9,08 per week. Wie dat financieel niet kon behappen, vooral de arbeiders, moest het doen met de rente van de rentekaart en in het gunstigste geval een pensioentje van het bedrijf waar men werkte.
In de jaren zeventig besloot de politiek dat de VOV haar tijd had gehad. 
 

Jacobus - 22 jul 2008 - 20:22

Beste Ric,

Zoals Jacobus hierboven al vermeldde is het advies van mij om een PK bij het CBG aan te vragen niet goed geweest, omdat er niets anders op kan staan dan op de kaart van Amsterdam.

Ik begrijp dat je de geboorteakte uit 1861 hebt gezien, en dat daarop geen ouders staan. Is dat zeker ?

Dat gebeurt wel als er sprake is van een vondeling, anders moet er toch minimaal een moeder genoemd zijn.

Heb je in Amsterdam ook het Bevolkingsregister geraadpleegd  ?

Daarin zou je toch in beginsel moeten kunnen vinden hoe het gezin in 1861 was samengesteld.

Wat je schrijft over de andere Brijls, Pauline, Johanna en Maria, laat bij mij twijfel achter. Weet je nu zeker dat die tot je familie behoren, of veronderstel je dat nu alleen maar ?

Als je het zeker weet, en het zijn bekende mensen voor je,  dan moet de samenhang met Frans Hendrik toch duidelijk zijn, of zie ik iets over het hoofd.

En dan: zijn Willem Brijl en Maria Helt al bekende namen voor je, en kun je die wel aan vroegere generaties koppelen ?.

En tenslotte: een kwartierstaat is een lijst van alle voorouders (voorzover vindbaar) van een persoon:

de twee ouders, vier grootouders, acht overgrootouders, zestien betovergrootouders enz. enz.

Leonardo - 22 jul 2008 - 21:14

Nog een aanvulling:

Het begin van het Bevolkingsregister Amsterdam (1852-1853) staat online:

http://dave-verdooner.net/output/1852_53_list.asp?goto=2

Even geduld bij het zoeken...Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Het gezin van Willem Brijl en Maria Elisabeth Helt woont eerst in de Nieuwe Leliestraat, en later op de Haarlemmerdijk.

Daarbij zijn dochters genoemd, geboren in 1847, 1848, 1850, en 1852, en een zoon geboren in 1853.

Wie er daarna geboren zijn staat er natuurlijk niet in, dus ook Frans niet.

Maar het is informatief om te weten hoe het gezin er toen uitzag.

Verder woont op de Leidsestraat een Paulus Brijl, geboren 1-8-1785 en gestorven 15-12-1852.

Ben je die ook al tegengekomen bij je zoektocht?  Misschien een vader of oom.

Daar woont ook nog een E.J.Brijl.

Mocht je het niet kunnen vinden: ik heb scans gemaakt, die ik je kan toesturen als je me even privé mailt.

Leonardo - 22 jul 2008 - 21:53

Ik denk, dat Ric de geboorteakte niet heeft gezien. Anders wist hij de ouders, of de ongehuwde moeder of dat het een vondeling was. Zoiets vergeet je niet.

Ik houd het er voorlopig op (gelet op de zeldzaamheid van de naam), dat Frans Hendrik Brijl (1861) een nakomertje was van het echtpaar Willem Brijl, geb. 25-10-1818 Amsterdam, kantoorbediende, en Maria Elisabeth Helt, geb. 29-07-1822 Amsterdam.

Kinderen voorlopig dan 6, zoals Leonardo net schreef:

Eerst 4 dochters en dan 2 zonen. De eerste zoon Willem 1853. Tussen 1853 en 1861 kunnen uiteraard ook nog kinderen geboren zijn.

En nu maar afwachten wat de geboorteakte aan informatie bevat. 

Jacobus - 22 jul 2008 - 22:23

En afgezien van de zes kinderen die Jacobus noemt, kennen we van de persoonskaart ook al Paulina uit 1855.

Het rijtje wordt dus: Johanna (47), Anna (48), Francina (50), Maria (52), Willem (53), Paulina (55) en mogelijk Frans (61). En wie weet wie nog meer.

Voor de goede orde: de E.J. Brijl die in het BR 1852-53 genoemd wordt in de Leidsestraat, woont een tijdje bij het gezin van Willem Brijl op de Haarlemmerdijk. Elisabeth heet ze. Mogelijk een zuster of nicht, die na het overlijden van Paulus van de Leidsestraat weggaat.

De doop van Paulus in 1786 staat ook online, met nog diverse andere Brijl-dopen, waaruit je de familierelaties wel redelijk zou kunnen reconstrueren.

De in 1853 geboren Willem blijkt óók naar Nederlands Indië te zijn gegaan.

Al met al erg onwaarschijnlijk dat Frans zijn broer niet zou zijn.

Leonardo - 22 jul 2008 - 23:45

ik ben vandaag even naar Amsterdam geweest

veel kunnen vinden voor mijn

tocht even het geboorteakte gezocht van Frans Hendrik Brijl

op de akte staat als ouders:

Hendrik Brijl en Elisabeth Helt

wonende aan de Haarlemmerdijk 467

Hendrik was 43 jaar oud toen Frans Hendrik werd geboren

cor

cor de vries - 23 jul 2008 - 13:51

Beste Leonardo,

Hartelijk bedankt voor al je spontane reacties en gegevens van gisteren op mijn vraag naar de ouders van mijn grootvader Frans Hendrik Brijl !  Mijn excuses, maar mijn opmerking over de familie van Ome Willem was bedoeld als een grapje - het zou te mooi zijn als het waar was, dan was ik gauw klaar, echter jouw opmerkingen en adviezen zijn heel bruikbaar en interessant - dat je zelfs nog tot kwart voor 12 's avonds voor me bezig bent geweest, onvoorstelbaar ! Voor wat betreft jouw vermelding over E.J Brijl die een tijdje bij Willem Brijl heeft gewoond, ik vermoed dat dit Elisabeth Johanna is, geb. 02-02-1823, dochter van Paulus Brijl en Antje Pieterse - ik ga hierop verder op de manier zoals jij hebt aangegeven. De lijsten uit het bevolkingsregister zullen ook heel erg goed van pas komen, bedankt ! Tjonge, wat is er bij jou en de andere forumleden een hoop kennis aanwezig en bereidbaarheid ! Ik begrijp nu ook wat een Kwartierstaat is en Jacobus heeft mij uitvoerig ingelicht over de Ouderdomsrente, geweldig. Neen, ik heb geen geboorteakte kunnen vinden van mijn grootvader, slechts een zeer summiere archiefkaart van zijn persoonskaart. Is jouw vondst van Willem Brijl uit 30-09-1853, (zoon van Willem Brijl en M.E. Helt ?) die ook naar NOI is gegaan, dezelfde als de Willem Brijl die met Johanna M.E. Houweling is gehuwd ?

Ook Anna van 1848 had ik nog niet als dochter van Willem en M.E. Helt. Nou, nou, als ik jouw indrukwekkende lijst van kinderen zie, dan krijg ik medelijden met Maria Elisabeth Helt (als zij alles van tevoren had geweten ...., LOL !) In elk geval heel hartelijk bedankt voor alle hulp tot dusver, ik ga mij op de gegevens storten. Overigens hou ik mij aanbevolen voor jouw adviezen. Met vriendelijke groete, Ric Brijl

Karel - 23 jul 2008 - 14:02

Beste Cor,

Wat geweldig zeg dat je de geboorteakte van mijn grootvader hebt gevonden ! Er was dus toch een geboorteakte aanwezig ! Ik ben verbijsterd en sta werkelijk perplex !  Ik moet het even laten bezinken !Ja, Cor, Jacobus en Leonardo, jullie zullen allen wel minzaam lachen, maar het is geweldig wat jullie in amper twee dagen voor elkaar hebben gekregen - fantastisch !! Zou ik nu mogen aannemen dat de naam van Willem Brijl van 25-10-1818 in wekelijkheid moet zijn : Willem Hendrik Brijl, aangezien zijn leeftijd op de geboorte van Frans Hendrik 43 jaar was en dus klopt met het geboortejaar van Willem Brijl ? Ja, ik vraag het maar even aan jullie ? Als jullie het bevestigen dan is Willem Hendrik Brijl dus mijn overgrootvader !! Euforie ! Héél, héél erg bedankt Cor, Jacobus en Leonardo ik sta bij jullie in het krijt, volgens een ouderwetse manier van zeggen ! Hopelijk mag ik in de toekomst ook wat voor jullie betekenen (alleen zou ik niet weten hoe, maar zeg nooit, nooit). In afwachting van jullie bevestiging, groet ik jullie allen hartelijk (jullie zullen begrijpen dat thans het terugtraceren naar de tak van het jaar 1500 een "eitje" is geworden - een "beetje ruime zelfoverschatting", Ja, dus, LOL !) Ric Brijl

Karel - 23 jul 2008 - 14:50

Beste Jacobus,

Hartelijk bedankt voor je spontane reactie en het verstrekken van gegevens. Je hebt zeker het goede nieuws van Cor de Vries gelezen, met de vondst van de Geboorteakte van mijn grootvader !!. Zoals ik in mijn reactie aan Cor de Vries heb teruggeschreven, ik ben diep onder de indruk van hetgeen jij, Cor en Leonardo in amper twee dagen hebben gerealiseerd, wat een teamwork ! Wat bezitten jullie een kennis zeg, het feit dat jij mij ook meteen de Historie SVB Sociale Regeling hebt toegezonden, geeft het enorme brede kennisvlak aan ! Nogmaals bedankt voor je enorme hulpvaardigheid. Met vriendelijke groeten, Ric Brijl.

Karel - 23 jul 2008 - 15:14

Hallo Ric,

Er bestaat geen Hendrik Brijl, laat staan dat hij met Maria Helt getrouwd zou zijn.

Ik kom er nog op terug.

Jacobus - 23 jul 2008 - 16:52


Hallo Ric,

Geen dank, en graag gedaan. Dit zijn gewoon puzzels waaraan ik plezier beleef.

Bovendien ben ik beslist niet zo ervaren (pas goed een jaar bezig), i.t.t Jacobus bijvoorbeeld.

Maar ik ben het met Jacobus eens, je vragen zijn nog niet opgelost.

Al mag het zo zijn dat de leeftijd, het adres en de achternamen van de ouders overeenkomen met het echtpaar Willem Brijl en Maria Elisabeth Helt, de voornamen kloppen niet.

En daarmee zou ik niet tevreden zijn.

Een "dubbelcheck" op de geboorteakte van Frans Hendrik uit 1861 is één mogelijkheid.

Een andere mogelijkheid is de geboorteakte van zijn vader Willem/Hendrik opzoeken. Daaruit kan blijken of hij werkelijk beide namen had.

De naam van de moeder klopt ook niet, is mogelijk onvolledig.

Er komt wel een Elisabeth Helt voor in de BS 1852/53, twee zelfs. De één geboren 24 januari 1824, de ander 24 januari 1829. Over toeval gesproken !

Misschien familie.

Er komt óók een Frans Hendrik Helt voor in het BR, een leerlooier. En dat zou ook wel eens familie kunnen zijn, en degene naar wie Frans Hendrik Brijl in 1861 is genoemd.

En tenslotte je vraag over Willem Brijl, geboren 1853.

Die is inderdaad zoon van Willem Brijl en Maria Helt, dus hoogstwaarschijnlijk een oudoom van je.

Hij trouwt inderdaad met Johanna Houweling, maar dat is niet zijn eerste relatie. Ik zag op zijn gezinskaart dat hij en Johanna zo'n dertig jaar in leeftijd verschillen.

Van diverse gezinskaarten heb ik twee kinderen uit 1887 en 1889 gevonden uit zijn huwelijk met Louise Henriëtte de Grave.

En in 1883 is er een kind geboren uit de relatie van Willem Brijl (geboortedatum niet genoemd) met ene "Sabanna".

Leonardo - 23 jul 2008 - 17:39







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu