stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » De OUDERS van Frans Hendrik Brijl, geboren te Amsterdam op 15-08-1861



Profiel afbeelding

Beste Jacobus,

Je laat mij schrikken, maar ik vetrouw op je kennis en ervaring om hier duidelijkheid in te krijgen. Trouwens indien het zo zou zijn dat mijn overgrootouders  Willem Brijl (25-10-1818) en Maria Elisabeth Helt (29-07-1829) zouden zijn, dan zou dit betekenen dat ik de stamboom of kwartierstaat terug kan volgen tot Willem Brijl (geb.14-07-1744 - overl. 17-11-1796) en Geertrui van Raan. Dus dat zou een stuk schelen. In afwachting van en vertrouwende op jouw onderzoeksresultaten verblijf ik met vriendelijke groeten, Ric Brijl.

Karel - 23 jul 2008 - 17:48

Heel goed gezien, Leonardo. Die Frans Hendrik! Je moet inderdaad alle schakeltjes benutten. Maar ik moet een en ander nog ordelijk op papier zetten en kom er spoedig op terug.

Jacobus.

Jacobus - 23 jul 2008 - 18:29

Beste Leonardo en Jacobus,

Bedankt voor jullie info. Als ik dit zo ervaar, hebben jullie mij in twee dagen meer geleerd dan ikzelf in een langere periode heb kunnen leren. Trouwens ik heb de database van het Bevolkingsregister van Dave-Verdooner die ik van Leonardo heb ontvangen nagelopen op Maria Elisabeth Helt en daarop maakte ik op dat Maria eerst op een ander adres heeft gewoond, maar later is verhuisd naar de Haarlemmerdijk - hetzelfde adres van de oude Willem, en zijn dochters en zoon (zonen) Johanna Maria Elisabeth, Maria Elisabeth, Pauline, Francina Hendrica, Anna Elisabeth, Willem jr. en mogelijk Frans Hendrik. Op deze database is de geboortedatum van Maria Helt vermeld als 29-07-1829. Als ik dit alles zo van jullie ervaar moet je dus echt alles checken en dubbelchecken. Enfin, ik ga maar even door met mijn sprokkeltocht (Ik lijk op mijn ouwe dag wel wel Roodkapje die in het bos loopt te zoeken, LOL !) en heb het vertrouwen in die twee Reuzen (in mijn ogen) die dezelfde zoektocht volgen. Alvast heel erg bedankt. Met vriendelijke groeten, Ric Brijl.

Karel - 23 jul 2008 - 19:34

Beste Ric, of liever Roodkapje ?

Willem Brijl en Maria Helt kregen negen kinderen. Frans Hendrik was de laatste.

Twee familieadvertenties uit 1861:

***********************************************************************************************************************

Heden verloste van een welgeschapen ZOON, MARIA ELISABETH

HELT,  Echtgenoote van                                              W.BRIJL

AMSTERDAM, 15 Augustus 1861.

***********************************************************************************************************************

***********************************************************************************************************************

Heden overleed, na een korte, doch hevige ongesteld-

heid, mijn geliefde Echtgenoot, WILLEM BRIJL, in den

ouderdom van 43 jaren, mij uit eene gelukkige echtver-

eeniging van bijna 16 jaren negen kinderen nalatende,

allen nog te jong hun groot verlies te beseffen.

AMSTERDAM                                       M.E. HELT

28 November 1861.                                 Wed, W. BRIJL.

************************************************************************************************************************

Bron: familieadvertenties CBG

Leonardo - 23 jul 2008 - 19:57

Aanvulling:

Uit deze en andere andere familieadvertenties blijkt:

***  Afgezien nog van de reeds bekende zes kinderen, werden er nog drie dochters geboren: op 27 november 1855, 24 oktober 1857 en 4 augustus 1959.

De namen staan niet in de advertenties.

*** De eerder genoemde Paulus Brijl en zijn vrouw Antje Pieters zijn de ouders van Willem Brijl Sr.

*** De eerder genoemde Elisabeth J. Brijl is een zuster van Willem Brijl Sr. Mogelijk de enige.

*** De eerder genoemde Frans Hendrik Helt (de leerlooier) is de vader van Maria Helt. Hij sterft in 1880 op 90-jarige leeftijd.

Helaas is er iets mis met het functioneren van mijn computer, zodat ik de pagina's van het CBG niet goed gedownload krijg.

Ik moet volstaan met screen-captures.

Probeer het zelf eerst eens., zou ik zeggen.

Je moet wèl per download "eenheden" betalen, net als  bijv. bij het Stadarchief Amsterdam.

Leonardo - 23 jul 2008 - 20:18

Hallo Ric en Leonardo,

Vandaag was ik op het Stadsarchief Amsterdam om 2 eerder toegezegde onderzoekjes te verrichten. Heden op het forum afgedaan.

Tussentijds raadpleegde ik via het gratis bruikbare Internet even het Stamboomforum en zag daar een bericht m.b.t. de geboorte van Frans Hendrik Brijl, dat naar mijn mening niet kon kloppen.

Gisteren gaf ik al aan, dat ik aannam, dat de vader van Frans Hendrik, wel Willem Brijl zou blijken te zijn. Ook Leonardo zat op deze koers. Hoe dan ook, ik moest de geboorteakte zelf zien en controleren.

Geboorteakte d.d. 17 augustus 1861 (fiche 5/156).

Geboren op 15 augustus 1861: Frans Hendrik Brijl.

Vader, die de geboorte zelf aangaf: Willem Brijl, kantoorbediende, 43 jaar.

Moeder: Maria Elisabeth Helt.

De uitwerking van mijn andere gegevens komt nog. Maar niet vandaag meer.

Jacobus.  

Jacobus - 23 jul 2008 - 22:35

nou breekt mijn klomp

aktedatum en nummer klopt

maar ik heb de naam Willem niet zien staan

en wat Helt betreft maar 1 naam alleen Elisabeth stond er

cor

cor de vries - 23 jul 2008 - 22:57

Hallo Jacobus,

Wat goed zeg en aardig van jou dat je de moeite hebt genomen om nog voor mij te gaan zoeken. Het staat dus nu echt vast dat mijn familie en ik nazaten zijn van Willem en Maria Elisabeth Helt, ja toch, ik kan het nog bijna niet geloven ! ! Met deze gegevens kan ik nu een link leggen via Paulus (09-08-1786) tot aan Willem (14-07-1744) en zijn echtgenote Geertui van Raan, via de ddopregisters van de Hervormde Kerk ben ik hier achter gekomen. Met de van jullie verkregen adviezen en richtlijnen lukt het mij heel misschien om verbinding te maken met Franchoys Brijl (de tak uit Belle en Reguiter, Vlaanderen- zij blijken de naam Bril te hebben angenomen) en Cristina Hoorns die op 05-08-1581 in het huwelijk zijn getreden in Leiden. Héél hartelijk bedankt nogmaal, je bent echt een kei ! Vriendelijke groeten van Ric.

Karel - 24 jul 2008 - 01:26

Hallo Leonardo,

Bedankt dat jij voor mij bij het CBG bent gaan zoeken en voor de resultaten die jij boven water hebt gehaald. De gemaakte kosten worden door mij vergoed zoals ik je al heb laten weten. Fascinerend om te zien dat jullie in staat zijn om, eigenlijk met niets, al die gegevens boven water te krijgen. Hopelijk kom ik ooit ook eens zover. Ik heb in elk geval het geluk om goede Leermeesters in jullie te hebben ! Trouwens, volgens mijn gegevens hadden Paulus, (mijn over, overgrootvader) en Antje Pieterse naast Willem (mijn overgrootvader) en Elisabeth Johanna, ook nog een zoon, Albert geboren op 17-04-1820.  

Nogmaal hartelijk bedankt, met vriendelijke groeten - Roodkapje gaat slapen Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 - Ric Brijl

Karel - 24 jul 2008 - 01:41

Hallo Cor,

Het geeft niet hoor - trouwens, als jij niet met Hendrik op de proppen was gekomen, dan was de informatie wellicht niet zo goed doorgelicht als het nu is gedaan. In mijn visie bestaan er geen goede of foute dingen. Hetgeen wij vaak als fout bestempelen, heeft veeleer een diepzinnige achtergrond ten dienste van hetgeen wij goed noemen. Sorry voor de gebroken klomp, kom hier op het platteland van Groningen maar een paar nieuwe halen, LOL ! - je bent welkom, en mijn dank en achting jegens jou is er echt niet minder om !. Vriendelijke groeten van Ric Brijl.

Karel - 24 jul 2008 - 01:56

Hallo Cor,

Dat met die klomp is wel geregeld.

Wat ik niet begrijp is dat je de naam Willem Brijl, die als vader de geboorte aangaf, niet hebt gelezen.

Het staat er toch echt en een geboorteakte is heel kort. De mensen op het forum, die mij wat langer kennen, weten wel dat ik een heel precies mannetje ben (1.86 m).

Een overlijdensakte is af en toe niet 100% nauwkeurig. Vader komt binnen, geeft de geboorte aan en de voornamen op, ambtenaar vraagt naam van de moeder en vader geeft dan de naam. Voor hem is de moeder gewoon Elisabeth.Daarom zijn huwelijkakten zo belangrijk. Daar staan alle namen compleet in, op basis van overgelegde stukken. Bovendien zitten alle betrokkenen erbij en die gaan heus wel roepen als er een "foutje" wordt gemaakt.

Jacobus - 24 jul 2008 - 13:19

Nu alvast de huwelijksakte van Willem Brijl Sr.

Akte Burgerlijke Stand Amsterdam d.d. 28-05-1846 (fiche 3/10).

Bruidegom: Willem Brijl, kantoorbediende, geboren en wonende alhier, 27 jaar, zoon van Paulus Brijl, kantoorbediende, en Antje Pieterse.

Bruid: Maria Elisabeth Helt, geboren en wonende alhier, 23 jaar, dochter van Frans Hendrik Helt, leerlooier, en Johanna van Rijssen.

Jacobus - 24 jul 2008 - 18:37

Hallo Jacobus,

Hartelijk bedankt voor de huwelijksakte - de gegevens heb ik meteen gearchiveerd. Trouwens ik ben er door Leonardo ook achter gekomen dat mijn overgrootvader Willem, kantoorbediende was en later expediteur bij de Amsterdamsche Stoom Suiker Raffinaderij te Amsterdam. Ik heb momenteel al de gegevens in Exel gestopt, maar de bedoeling is natuurlijk dat ik ze na verloop van tijd in een Genealogisch programma stop. Heb jij ervaring met een programma dat volledig, maar vooral gebruiksvriendelijk is ? Alvast bedankt en met vriendelijke groeten van Ric Brijl

Karel - 24 jul 2008 - 21:01

Hallo Ric.

Een genalogisch programma is ideaal. Ook voor jouw vraag gebruik ik het.

Maar er zijn zoveel programma's en smaken verschillen. Bovendien heb ik er geen verstand van.

Deze vraag hoort hier bij dit onderwerp niet thuis. Dat zullen de 5 nieuwe moderatoren ook wel vinden.

Ik adviseer je een nieuw onderwerp te starten in de Rubriek Servicedesk met b.v. de titel: Advies stamboomprogramma gevraagd. Dan barsten de deskundigen wel los.

Jacobus - 24 jul 2008 - 21:54

Vervallen.

Jacobus - 24 jul 2008 - 22:18

Hallo Ric,

Mijn document kwam verminkt over.

Nu eindelijk gefatsoeneerd.

 

Paulus Brijl, zn. van Wilhelm (Willem) Brijl (Breijl) en Geertruij van Raan, ged. te Amsterdam op 9 aug 1786 (Hervormd/Noorderkerk),  kantoorbediende, ovl. (ongeveer 66 jaar oud) te Amsterdam op 15 dec 1852, tr. (resp. ongeveer 27 en 27 jaar oud) (Burgerlijke Stand) te Amsterdam op 4 mei 1814 met Antje Pieterse, geb. te Amsterdam op 25 okt 1786, NH.

 

Uit dit huwelijk 2 kinderen:

 

1. Willem Brijl, geb. te Amsterdam op 25 okt 1818, NH, kantoorbediende, ovl.

    (43 jaar oud) te Amsterdam op 28 nov 1861, tr. (resp. 27 en 23 jaar oud)

    (Burgerlijke Stand) te Amsterdam op 28 mei 1846 met Maria Elisabeth Helt,

    dr. van Frans Hendrik Helt (leerlooier) en Johanna van Rijssen, geb. te Amsterdam

    op 29 jul 1822,

   

2.  Elisabeth Johanna Brijl, geb. te Amsterdam op 2 feb 1823. 

Jacobus - 25 jul 2008 - 18:17

Het volgende gedeelte:

 

Wilhelm (Willem) Brijl (Breijl), zn. van Paulus Breijl en Geertruij Amsing, ged. te Amsterdam (Hervormd/Noorderkerk) op 17 jun 1744, begr. op 7 nov 1796 Amsterdam, otr. (resp. ongeveer 31 en ongeveer 26 jaar oud) te Amsterdam op 3 mei 1776 met Geertruij van Raan, ged. te Hattem op 25 mei 1749, ovl. (ongeveer 67 jaar oud) te Amsterdam op 7 jan 1817.

 

Uit dit huwelijk 5 kinderen:

 

1. Geertruij Brijl, ged. te Amsterdam (Hervormd/Westerkerk) op 28 feb 1777.

2. Christina Brijl, ged. te Amsterdam (Hervormd/Westerkerk) op 20 apr 1778.

3. Willem Brijl, ged. te Amsterdam Hervormd/Westerkerk) op 11 feb 1781.

4. Pieter Brijl, ged. te Amsterdam (Hervormd/Nieuwezijdskapel) op 2 mrt 1783.

5. Paulus Brijl, ged. te Amsterdam (Hervormd/Noorderkerk) op 9 aug 1786, ovl.

   (ongeveer 66 jaar oud) te Amsterdam op 15 dec 1852.

Jacobus - 25 jul 2008 - 22:21

Hallo Jacobus,

Heel hartelijk bedankt voor je moeite en het verstekken van de gegevens. Het is heel erg grappig dat ik toevallig ook net die gegevens heb verzameld door middel van de Registers van de Hervormde Kerk, Zuiderkerk, Noorderkerk, Oude Kerk. Voor mij is dit een teken dat ik jullie manier van zoeken een heel klein beetje in de vingers begin te krijgen. Het is interessant om te zien dat in jouw gegevens sommige namen met Breijl worden geregistreerd.

Nogmaals bedankt en met vriendelijke groeten, Ric Brijl

Karel - 26 jul 2008 - 10:20

Nog wat gegevens:

I. Frans Hendrik Brijl, zn. van Willem Brijl (kantoorbediende) en Maria Elisabeth Helt, geb. te Amsterdam op 15 aug 1861 (Akte d.d. 17-08-1861 (5/156) (Aangifte door vader Willem Brijl, 43 jr, kantoorbediende), Agent bij de KPM, ovl. (68 jaar oud) te Malang [Indonesië] op 18 sep 1929, tr. (resp. 34 en 17 jaar oud) te Bandjermasin [Indonesië] op 2 apr 1896 met Anna Julia Geertruida Hansen, geb. te Bandjermasin [Indonesië] op 26 apr 1878.

Uit dit huwelijk:

1. Willem Frans Theodoor Brijl, geb. te Soerabaja [Indonesië] op 17 mei 1897, ovl.

   (ongeveer 48 jaar oud) te Clayfield [Australië] in 1946.

2. Jean Chretien Theodore Eduard Max Brijl, geb. te Siboga [Indonesië] op 7 mei 1905,

    volgt II.

II. Jean Chretien Theodore Eduard Max Brijl, zn. van Frans Hendrik Brijl (Agent bij de KPM) en Anna Julia Geertruida Hansen, geb. te Siboga [Indonesië] op 7 mei 1905, planter/administrateur, tr. (resp. 25 en 20 jaar oud) te Malang [Indonesië] op 3 sep 1930 met Thecla Maria van Dissel, geb. te Kediri [Indonesië] op 2 mei 1910.

Uit dit huwelijk 3 kinderen:

1. Eduard Frans Hendrik Brijl, geb. te Malang [Indonesië]

    op 19 aug 1932.

2. Rudolf Brijl, geb. te Malang [Indonesië] op 17 nov 1934.

3. Eric Theodoor Brijl, geb. te Malang [Indonesië] op 1 nov

    1942.

Jacobus - 26 jul 2008 - 12:22


Hallo Ric,

Ik heb het door. Je bent op 1 november jarig.

Jacobus - 26 jul 2008 - 22:28







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu