stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Opsporing Joannes Baptista Vanderwildt opgelost



Profiel afbeelding

Er moet met zo'n groot gezin een kostwinner zijn geweest!

Joannes Baptista was een Belg.

Antwerpen en Amsterdam zijn uiteraard havensteden.

In 1900 was hij afwezend. In 1903 was zijn beroep en tegenwoordige woonplaats onbekend.

Dat was ver voor de Eerste Wereldoorlog 1914-1915.

Hij is een Belgische zeeman geweest, die waarschijnlijk niet van zee is teruggekomen. 

Jacobus - 21 dec 2010 - 22:20

Beste mensen en vooral Rob,

Joannes Baptista Vanderwildt is overleden te Antwerpen op 30 april 1932. Dat staat simpelweg achterop de gezinskaart van zoon Joannes Baptista Carolus.

Bas Lems - 21 dec 2010 - 22:49

En hij was dus inderdaad zeeman.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Jacobus - 21 dec 2010 - 22:53

Volgens mij is het JB Carolus (de zoon dus) die op 30-04-1932 te Antwerpen in het Stuivenberggasthuis overleden is.

Rob Vanderwildt - 21 dec 2010 - 23:15

Ik heb deze documenten, en vandaar mijn opmerking dat hij zeeman zou zijn geweest. "Zou zijn geweest", want in de familie werd bij hoog en laag volgehouden dat hij in de diamant had gewerkt. Opvallend dat in deze acte staat dat hij in Amsterdam woont en toch op geen enkele manier als persoon terug te vinden is. Leugentje-om-bestwil? Gemakzucht?

Rob Vanderwildt - 21 dec 2010 - 23:20

Dag Rob,

 

Even voor de goede orde: kun jij aangeven op welke reactie jij antwoord geeft, anders is het geheel moeilijk te volgen voor een argeloze buitenstaander ;-)

Wellicht door het @ teken te gebruiken, dus @Jacobus: dankjewel voor je antwoord etc.

 

Heb je zelf de overlijdensakte van JBC (1932 ??) geraadpleegd?

 

Wat staat er in de huwelijksaktes / huwelijksbijlagen van de kinderen van JB? Als er een rechtsvermoeden van overlijden van hun vader zou zijn, moet daar een akte van zijn opgemaakt. Immers de toestemming van beide ouders was nodig bij een huwelijk. Daar wordt dan in de huwelijksakte / huwelijksbijlagen naar verwezen. Ben je zo iets ooit tegengekomen? Dan heb je een aanknopingspunt voor verder onderzoek.

 

Is Maria Theresia Cleerbout ooit hertrouwd? Ook dan moet er een procedure tot het vaststellen van het rechtsvermoeden van overlijden van de vorige echtgenoot zijn gevoerd.

 

Wanneer is je grootmoeder eigenlijk overleden? Indien in NL en na 1936, wat staat er dan op haar persoonskaart over haar echtgenoot?

 

 

Bas Lems - 22 dec 2010 - 00:35

Een akte (+bijlagen die mogelijk de overlijdensakte/verklaring van de vader kunnen bevatten) die nog wel van belang zou kunnen zijn, maar die nog niet online staat is:

 

Bron Burgerlijke stand - Huwelijk Archieflocatie Noord-Hollands Archief Algemeen Gemeente: Amsterdam
Soort akte: Huwelijksakte
Aktenummer: reg.6G;fol.26v
Datum: 28-12-1932

Bruidegom Jan Willem Lodewijk van Es, Leeftijd: 33, Geboorteplaats: Amsterdam

Bruid Theresia Louisa Vanderwildt, Leeftijd: 32, Geboorteplaats: Amsterdam

Vader bruidegom Jan Willem Lodewijk van Es Moeder bruidegom Cornelia van den Berg

Vader bruid Joannes Baptista Vanderwildt Moeder bruid Maria Theresia Cleerbant

Nadere informatie beroep Bg.:chauffeur;beroep vader Bg.:kantoorbediende

 

NB Wanneer zoon Joannes Baptista Carolus Van der Wildt (die dus wel een diamantslijper was) trouwt in 1912, wordt over vader Johannes weer eens vermeld "wiens bestaan of verblijf onbekend is", dus eigenlijk hetzelfde verhaal als bij de dopen. (zie:

https://www.familysearch.org/s/image/show#uri=http%3A//pilot.familysearch.org/records/trk%3A/fsrs/idgs%3A004558588.004558588_01198&hash=Mrd8SMocDIIen2Q83tu%252B82PRagg%253D

)

Sylvia

 

Ozlady - 22 dec 2010 - 04:48

@Bas, dank voor de tip, ik ben onvoldoende vertrouwd met dit forum, vandaar dat ik niet goed wist hoe aan te geven op welk bericht ik reageer. Beter mijn leven ;-)

Rob Vanderwildt - 22 dec 2010 - 09:17

@Ozlady, dat is het dus, telkens stuit ik op vermeldingen van afwezigheid, en ik heb ook de bijlagen bij twee huwelijksacten van kinderen die de spoorloosheid bevestigen, maar nog altijd heb ik niet het "ultieme" bewijs van "doodverklaring" of wat ook. En ik weet dus ook niet welke wegen ik moet bewandelen.

Rob Vanderwildt - 22 dec 2010 - 09:22

@bas, ik zoek een en ander een dezer dagen weer eens extra goed op, maar dat het JBC is die in 1932 in Antwerpen overleed, is wel zeker.

@iedereen: dank en fijne feestdagen, het zal wel 2011 worden ineens...

Rob Vanderwildt - 22 dec 2010 - 09:24

Laten we uitgaan van het positieve: sommige dienstbodes werkten in families met een goed hart en kregen redelijk tot goed betaald. Hopelijk was je grootmoeder zo gelukkig een goed gezin te treffen.

Wellicht was er een heerschap dat haar aardig vond, van haar hield en voor haar en de kinderen zorgde. Er kwamen nog meer kinderen en de vroedvrouw deed aangifte. En vergis je niet, dat gebeurde vaker dan we willen vinden in onze familie-historie en ik denk dat het wel betrouwbare bronnen zijn maar dat is slechts mijn eigen mening.

Dan kan je grootmoeder nog een ander beroep gehad hebben, dat van een "kamertje op de Wallen". Ik denk echter dat dat zeker niet gespeeld heeft omdat haar kinderen dan niet zulke goede partijen getrouwd zouden zijn! Chauffeur, kantoorbediende etc waren toch ook in die tijd redelijk goede beroepen.

Heb je gedacht aan de mogelijkheid dat Maria Cleerbaut voor de eerste keer naar Amsterdam vertrok juist om haar man te zoeken?

Sandra Klerks- van Bodegom - 22 dec 2010 - 11:38

Rob,

Als Johannes is doodverklaard, dan zou ik ergens een overlijdensakte verwachten. Die kan zich in Amsterdam, maar ook in Antwerpen bevinden. Je kunt natuurlijk de overlijdensakten van Amsterdam en Antwerpen gaan nazoeken, maar vaak is zulke informatie over de ouders bij de huwelijks akten van hun kinderen gevoegd.

Het huwelijk van Joannes Baptista Carolus was in 1912 en duidelijk nog te vroeg voor zulke informatie. Maar, het zou heel misschien mogelijk zijn dat er iets bruikbaars te vinden valt in de akte + bijlagen van het huwelijk van Theresia Louisa in 1932. Maar hiervoor zou je dus naar de archieven moeten gaan daar ze nog niet online staan.

Sylvia

Ozlady - 22 dec 2010 - 11:41

En de archieven van de rechtbank! Doodverklaring moet je (zoals je weet) aanvragen, bewijzen, etc etc.

Daar moeten wel gegevens van te vinden zijn, of in Antwerpen of in Amsterdam

Sandra Klerks- van Bodegom - 22 dec 2010 - 11:50

" Joannes Baptista Vanderwildt is overleden te Antwerpen op 30 april 1932.

Dat is niet juist. Die aantekening slaat op zijn zoon (no. 1) van de Gezinskaart Joannes Baptista Carolus..

Jacobus - 22 dec 2010 - 12:55

@sylvia

@sandra

Ik ga achter de bijlagen van de huwelijksacte van Theresia Louisa aan. Daar - met dat huwelijk - was sowieso al iets bijzonders aan de hand, maar we gooien niet alles in de groep, niet?...

Rob Vanderwildt - 22 dec 2010 - 13:41

Hallo Rob,

Dat is niet nodig!

Theresia Louisa Vanderwildt was bij haar huwelijk op 28-12-1932 al 32 jaar en had dus geen toestemming van haar ouders nodig.

De ambtenaar van de Burgerlijke Stand had dus ook geen eventuele akten m.b.t. de vader, zoals overlijden nodig.

Hij zat niet op onnodig extra werk te wachten.

De bijlagen zullen dus niets opleveren.

Jacobus - 22 dec 2010 - 14:09

@ Rob,

Ik zag zojuist dat je jouw vraag, veel minder uitgebreid ook hebt gesteld op een ander forum (CBG). Je vraag bij CBG is nu dermate algemeen dat je mogelijk deels gelijke antwoorden krijgt als op dit forum verstrekt.

Daar is niets mis mee maar probeer te voorkomen dat mensen dubbel werk gaan verrichten m.a.w. houd forumleden op de hoogte als er nieuwe ontwikkelingen zijn op de andere fora.

mvg-Ben

Ben Wegman - 22 dec 2010 - 16:33

@allemaal: Ik zoek die ene "gouden tip" die me op het spoor zet van het overlijden of het doodverklaren van mijn grootvader. Ik heb al heel veel gegevens, maar loop telkens op dit (ontbrekende) gegeven vast. Vandaar mijn meer algemene vraag op het CBG-forum. Inmiddels weet ik wél dat in 1917 in een Amsterdamse akte (overlijden van een dochter van JB) gesproken wordt over Joannes Baptista Vanderwildt, zijnde "overleden", wat het vermoeden kan staven dat er in 1916, zoals in de familie werd verteld, inderdaad sprake is geweest van een echt of een ambtshalve overlijden. Maar aangezien men in het stadsarchief van Amsterdam geen enkel spoor van JB vindt, lijkt het erop dat hij elders overleden is of overleden is verklaard. Antwerpen ligt voor de hand, maar het kan evengoed helemaal ergens anders zijn. In een Antwerpse akte uit 1932 (overlijden van een zoon van JB) wordt gesproken over "wijlen Joannes Baptista Vanderwildt". Een verdere zoektocht lijkt me op dit moment weinig slaagkans te hebben. Graag dank ik iedereen voor haar/zijn inzet.

Rob Vanderwildt - 22 dec 2010 - 21:02

Dag Rob,

Het is natuurlijk een goed idee om anderen te betrekken bij je zoektocht, maar ik vind dat je dan ook wel antwoord moet geven als ze je iets concreets vragen, zoals ik hierboven bijv. deed in mijn reactie, ik vroeg je toen het volgende:

 

Heb je zelf de overlijdensakte van JBC (1932 ??) geraadpleegd?

 

Wat staat er in de huwelijksaktes / huwelijksbijlagen van de kinderen van JB? Als er een rechtsvermoeden van overlijden van hun vader zou zijn, moet daar een akte van zijn opgemaakt. Immers de toestemming van beide ouders was nodig bij een huwelijk. Daar wordt dan in de huwelijksakte / huwelijksbijlagen naar verwezen. Ben je zo iets ooit tegengekomen? Dan heb je een aanknopingspunt voor verder onderzoek.

 

Is Maria Theresia Cleerbout ooit hertrouwd? Ook dan moet er een procedure tot het vaststellen van het rechtsvermoeden van overlijden van de vorige echtgenoot zijn gevoerd.

 

Wanneer is je grootmoeder eigenlijk overleden? Indien in NL en na 1936, wat staat er dan op haar persoonskaart over haar echtgenoot?

Heb je die vragen wellicht over het hoofd gezien? ;-)

 

 

Bas Lems - 22 dec 2010 - 21:26


Hallo Rob,

Dat je de "gouden tip" zoekt begrijp ik wel maar die zie ik nog niet komen.

Het spreekwoord zegt dat de aanhouder wint.

Mijn ervaring is, dat je vaak (maar dus niet altijd) door systematisch verder te zoeken succes kunt boeken.

Wat een vroedvrouw of 2 aansprekers zeggen is uit de tweede hand.

Veel belangrijker is wat er staat in de de huwelijksakten want die werden voorgelezen en de familieleden waren daarbij.

En volgens mij werd er nimmer in de huwelijksakten gesproken van een overlijden!

Jacobus - 22 dec 2010 - 21:27







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu