stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » http://www.nationaalarchief.nl/dtb/zuid-holland.jpg



Profiel afbeelding

Hallo Hans,

De gegevens die je zoekt heb ik ook niet kunnen vinden in de DTB Zuid-Holland.

Wat Annemarie aan gegevens levert had ik inmiddels ook opgezocht en ik denk ook dat Wouter een broer of halfbroer zou kunnen zijn van Willempje.

Je zou eens kunnen kijken wie de doopgetuigen zijn bij de doop van kinderen in het gezin Van Wijk-Van IJzeren. dat levert vaak aanknopingspunten op.

Verder zou je aan de Geschiedkundige Ver. Giesenburg en Schelluinen kunnen vragen of zij eens in hun DTB-bestand willen kijken. Zie http://www.geschiedkundigevereniging.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=6:genealogie&catid=13:werkgroepen&Itemid=10

Gr. Lizette

Lizette Wassenaar - 7 jan 2011 - 16:15

nvt 

Carla B - 7 jan 2011 - 16:27

Oh.. ik heb ineens een information overload!

Liesbeth heeft me BS uittreksels van Jan van Wijk en Willempje van IJzeren toegestuurd, beiden gedateerd 22 juni 1838. Blijkt dus dat wat genlias geeft over het overlijden van Willempje van IJzeren niet helemaal juist is. Misschien.... Ze is volgens het uittreksel "huisvrouw" van Jan van Wijk en niet "weduwe".

Volgens het andere uittreksel overlijdt er in Leerdam een Jan van Wijk op 16 november 1838 (denk ik.. Het is in niet in cijfers en buigt naar beneden de marge in). Maar de datum op de de akte is dus 22 juni 1838, dus dat klopt niet! Even zoeken op genlias geeft me nu een datum voor een Jan van Wijk overleden op 16 november 1818, oud 70 jaar. Ook genlias geeft geen vermelding van echtgenoot/weduwnaar van of ouders.

Over Jan van Wijk was ik dus mogelijk op een verkeerde voet gezet en had ik aangenomen dat hij voor 1814 gestorven was. Van Jan van Wijk weet ik verder dus nog steeds alleen dat hij in Kedichem geboren is en dat hij daar in 1800 in ondertrouw ging daar wonende en dat hij mogelijk op 16 nov 1818 in Leerdam is overleden.

Hans Hoekveld - 7 jan 2011 - 16:51

Hallo Hans.

Ik heb ze je toegezonden.

gewijzigd alle bijlagen verzonden.

Elisabeth - 7 jan 2011 - 17:00

In 1824 trouwt dochter Adriana van Wijk. Akte opgezocht in famsearch. Haar beide ouders zijn dan al te Leerdam overleden en drie van haar grootouders ook. Alleen de grootmoeder van vaderszijde blijkt dan nog te leven en geeft schriftelijk toestemming tot het huwelijk, daar zij vanwege haar hoge leeftijd niet in staat is om erbij te zijn!

Bron Burgerlijke stand - Huwelijk Archieflocatie Nationaal Archief (Rijksarchief Zuid-Holland) Algemeen Gemeente: Kedichem
Soort akte: Huwelijksakte
Aktenummer: 4
Datum: 20-11-1824 Bruidegom Huibert Schreuders
Leeftijd: 24
Geboorteplaats: Kedichem Bruid Adriana van Wijk
Leeftijd: 24
Geboorteplaats: Kedichem Vader bruidegom Matthijs Schreuders Moeder bruidegom Pleuntje van der Wiel Vader bruid Jan van Wijk Moeder bruid Willempje van ijzeren Nadere informatie

Beroep: bruidegom landbouwer

 

Lizette Wassenaar - 7 jan 2011 - 17:07

Er wordt verwezen naar de huwelijksbijlagen. Jouw reactie:

"Ik tast dan ook een beetje in het duister wat dit mij verder kan vertellen over Willempje van IJzeren.

Huwelijksbijlagen geven velerlei info zoals

doop van Johanna van Wijk 04-05-1806

overlijden Jan van Wijk 10-11-1818 Leerdam

overlijden Willempje van IJzeren 15-08-1815 Leerdam

overlijden Johannes van Wijk 22-04-1776 Hagestein

overlijden Adriana van Es 03-02-1825 Schoonrewaard"

mvg-Ben

Ben Wegman - 7 jan 2011 - 17:19

Hans,

Ik snap het dus niet.

Een paar jaar meer of minder maakt niet uit. In ieder geval deed onze grote vriend Donald Duck ergens rond die tijd zijn intrede. In ieder geval in de USA.

Ik mag hopen, dat de bewuste muziek en de bijbehorende afbeeldingen van U2 nog wel hetzelfde zijn gebleven.

En dat is nu juist het punt; authentieke dingen moeten 100% authentiek blijven. En dat mag best gedigitaliseerd worden.

Het gaat om de inhoud; niet om het medium.

Die indexen komen echt wel een keer via vrijwillig(st)ers beschikbaar. 

En dan kom je op het punt van de vorige spreekster Sylvia. Het is nog steeds allemaal gratis en daar moeten we blij mee zijn. Een echte genealoog koestert dat.

Daarnaast is (bijna) iedereen tevreden met de gedigitaliseerde resultaten. Waarom duurder maken; dat gaat ook nog eens allemaal van onze belastingcenten af. NA is toch een overheidsorgaan; of heb ik het nu weer mis.

Een dankbare gebruiker van al ons digitale erfgoed.

Jakkes - 7 jan 2011 - 17:24

Ik geloof dat een aantal mensen me verkeerd begrijpen... Ik vind het fantastisch wat vrijwilligers doen en dat ze hun vrije tijd besteden aan het opzetten van digitale bestanden. Daar heb ik helemaal geen moeite mee. Net zo goed als ik er ook geen moeite mee heb als iemand dat bewuste kaartje op zijn eigen site zou zetten. Prima! Of een archief op zijn of haar site zou zetten om te laten zien hoe het er in 1954 uitzag en beheerd werd. Ook heel interessant! Maar in dit geval hebben we het over de site van een Rijksarchief. Niet de persoonlijke site van Pietje Puk.

Je zou dus zeker iets met een professionelere, meer doordachte, aanpak van de site mogen verwachten, lijkt me zo. Dus niet je zoekfaciliteiten baseren op een nogal kneuterig, in de jaren 50 opgezette index.

Dat doet dus niets af aan wat vrijwilligers daar verder aan bijdragen! Verre van.

Hans Hoekveld - 7 jan 2011 - 17:25

And onwards...

Ik had nog geen tijd gehad om verder te zoeken met het voor mij nu nog nieuwe gegeven dat Wilmpje van IJzeren mogelijk uit Schelluinen komt, dus mijn dank Annemarie, Lizette en Ben! De geboortedata passen in het plaatje, alsmede de vaders naam. Alleen de naam Marigje in plaats van Maaijke, misschien. Maar dat was de naam van de moeder zoals aangegeven, door derden, na het overlijden van Wilmpje, dus dat is dan te verklaren.

Gaf famsearch ook aan hoe de hoogbejaarde grootmoeder van Adriana heete, Lizette? Al die mensen die je daar noemt zijn mijn voorouders... En ik heb dus zelf nog geen concreet bewijs gezien van enkele grootouder van Adriana van Wijk, behalve dan dat haar grootvader Arie van IJzeren heette. Is dat de Adriana van Es die Ben noemt? Overleden 3 feb 1825 89 jaar oud weduwe van Johannes van Wijk.

Ik kon de link die Liesbeth hier had gezet niet gedownload krijgen, dus ik taste in het donker wat er nog meer verteld werd over de ouders van Wilmpje van IJzeren in de huwelijkse bijlagen van haar dochter. Vandaar mijn opmerking, Ben!

Hans Hoekveld - 7 jan 2011 - 18:03

" De meeste data is gratis in te vinden in Nederland (behalve bv in Amsterdam die er nog wat geld van wil opstrijken). ". (Ozlady).

Gratis bestaat niet! De belastingbetaler betaalt ook als hij er geen belang bij heeft. De genealoog betaalt hooguit een heel klein beetje extra.

Hoewel:

Bij het CBG kosten 10 Persoonskaarten 38 Euro. Je kunt die kaarten niet gratis inzien.

Bij Genlias (Leeuwarden) kost een kopie huwelijksakte 10 Euro.

Bij het Stadsarchief Amsterdam ben je voor 10 Archiefkaarten (kopie Persoonskaarten) ongeveer 4,50 Euro kwijt. Je kunt wel alle gedigitaliseerde bestanden (dat zijn er heel veel) gratis in het archief inzien.

Jacobus - 7 jan 2011 - 18:05

"Bij Genlias (Leeuwarden) kost een kopie huwelijksakte 10 Euro."

Ik heb verscheidene gratis kopieen via Allefriezen en het HCL (en dan heb ik het nog maar over de Friese sites en niet FS). Ik neem maar aan dat je het ook over de bijlagen hebt ???

Ozlady - 7 jan 2011 - 18:22

Alleen de huwelijksakte!

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Jacobus - 7 jan 2011 - 18:28

Ik begreep onlangs al van een ander onderwerp dat het Amsterdams archief veel voor je betekent en dat je het daarom hier in bescherming neemt, dus laat ik het hier maar bij ....

Ozlady - 7 jan 2011 - 18:38

@Hans,

Kun je wel in familysearch via http://www.genver.nl/fs/indexnh.htm  ?

mvg-Ben

Ben Wegman - 7 jan 2011 - 18:48

Dat slappe tijdschrift Donald Duck in een kaft? Alleen in een leesmap bij de kapper! En zeker niet eerder dan 1952.

Mijn CDtjes staan in het volle WAV-formaat op een externe 1.5 Gb harde schijf. Betekent dat ik nu een enorme stapel (gekopieerde) CDs voorhanden heb waartoe ik heel makkelijk toegang heb. Zo'n schijf kan kapot gaan, dus moet er nog een back-up versie komen. Ik verlies er uiteindelijk niets aan.

Dat terwijl ik vroeger mijn LPs - en later CDs - zo netjes op alfabetische volgorde zette. Ik hield zelfs nog bij waar ik ze gekocht had en hoeveel ik ervoor betaald had. Wat ik me zo herinner U2s Boy 21 okt 1980 en ik geloof dat het Fl 21.95 was.

De inhoud blijft dus in feite hetzelfde, alleen zijn de zoekmethode, opslag en toegang wat meer van deze tijd.

De klapper die op de site van het Zuidhollands Archief staat zou je - wat mij betreft - kunnen vergelijken met een handgeschreven inventarisatielijstje van mijn LPs. Heel leuk toen, maar toch echt niet meer van deze tijd en zeker niet iets om online te zetten. Het klopt allemaal wel en het is allemaal uiteindelijk wel te vinden, maar zoiets online zetten als je zoekfaciliteit is professioneel gepruts een Rijksarchief niet waardig.

De muziek waarom het draait is in de tussentijd hetzelfde gebleven, het wordt alleen op een andere manier afgespeeld.

Hans Hoekveld - 7 jan 2011 - 19:02

Dank je, Ben! Ga ik zoeken! Familysearch lag er nog niet zo heel lang geleden een tijdje uit, dus dat wordt een hernieuwde kennismaking. Ook interessant (van http://www.genver.nl/fs/fsindex.htm): "Limburg volledig aangepast; de DTB is nu rechtstreeks bereikbaar"

Hans Hoekveld - 7 jan 2011 - 19:08

@ Ben:

Trouwens... Is er een reden dat dat van familysearch af gehaald wordt en niet van het nationaalarchief?

Hans Hoekveld - 7 jan 2011 - 19:27

@ Ben

En het antwoord is: het een is van voor 1811 en het ander van erna.

Doh!

Hans Hoekveld - 7 jan 2011 - 19:40

@Hans,

Het eerste bericht begon over een lelijk plaatje op de site van het Nationaal Archief. Met heel af en toe een reactie van een ander forumlid op het onderwerp.

Tussendoor zie ik allemaal berichten langskomen, die volgens mij helemaal geen betrekking meer hebben op het oorspronkelijke onderwerp. Ik kan het mis hebben !!!

Is nu FamilySearch of een afgeleide site aan de beurt ?

Jakkes - 7 jan 2011 - 20:20


Familysearch kom ik mementeel verder nergens mee, maar het lijkt erop dat ik (van) alles toegestuurd krijg door Liesbeth :o)

Jan van Wijk gaf het overlijden van zijn vrouw, Willempje van Eijzeren, zelf aan. Willempje was dus zeker geen weduwe, zoals ik al die tijd voor waar had aangenomen:

Bron Burgerlijke stand - Overlijden / Archieflocatie Nationaal Archief (Rijksarchief Zuid-Holland) / Algemeen Gemeente: Leerdam /
Soort akte: Overlijdensakte /
Aktenummer: 47 /
Aangiftedatum: 16-08-1814 / Overledene Willempje van Eijzeren /
Geslacht: V /
Overlijdensdatum: 15-08-1814 /
Leeftijd: 44 / Vader Arie van Eijzeren / Moeder Maaijke NN / Partner Jan van Wijk /
Relatie: Weduwe /

Jan van Wijk is volgens akte 47 "oud vijftig jaar", dus in 1818 zou hij dan 54 zijn en dan is het dus niet deze Jan van Wijk die overlijd in 1818. Of wel?

Bron Burgerlijke stand - Overlijden / Archieflocatie Nationaal Archief (Rijksarchief Zuid-Holland) / Algemeen Gemeente: Leerdam /
Soort akte: Overlijdensakte /
Aktenummer: 40 /
Aangiftedatum: 17-11-1818 / Overledene Jan van Wijk /
Geslacht: M /
Overlijdensdatum: 16-11-1818 /
Leeftijd: 70 / Vader NN / Moeder NN / Partner

Als Adriana van Es zijn nog levende moeder zou zijn geweest, dan zou daar toch zeker de naam van bekend zijn geweest? Toch? De akte zelf geeft alleen aan "zeventig jaren, getrouwd geweest". En als zijn vermeende moeder Adriana van Es 89 was toen ze overleed:

Bron Burgerlijke stand - Overlijden / Archieflocatie Nationaal Archief (Rijksarchief Zuid-Holland) / Algemeen Gemeente: Schoonrewoerd /
Soort akte: Overlijdensakte /
Aktenummer: 2 /
Aangiftedatum: 05-02-1825 / Overledene Adriana van Es /
Geslacht: V /
Overlijdensdatum: 03-02-1825 /
Leeftijd: 89 /
Overlijdensplaats: Schoonrewoerd / Vader / Moeder / Partner / Nadere informatie Weduwe van Johannes van Wijk /

Hoe oud was ze dan toen ze beviel van Jan... 11? 12?

Hans Hoekveld - 7 jan 2011 - 20:37







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu