Al jaren zijn wij op zoek naar de ouders van Bernardus Gargotsky, onze oudste bekende voorvader.
Alle afstammelingen van deze Bernardus, hebben allemaal verschillende achternamen. Gargoski(y), Gergoski(y), Gargorski, Garagoski(y) Gorskij etc.
Nu vermoed, collega genealoog Hans Braakman, dat Hendrik Goskeij uit Zwolle, de vader is van onze Bernardus.
Een belangrijk deel van wat we weten is gebaseerd op een tweetal huwelijksinschrijvingen en zijn overlijdensakte (die intussen via het internet zijn in te zien), en op basis van die inschrijvingen ontstond bij Hans de gedachte dat Bernardus wel eens afkomstig zou kunnen zijn uit Zwolle (volgens zijn huwelijksinschrijvingen is hij afkomstig uit Zwolle en hij overlijdt ook te Zwolle). Hij heeft vervolgens in de doop- en overlijdensregisters uit die tijd van Zwolle op het internet gezocht en heeft de vermoedelijke doop van Bernardus gevonden:
* Bernardus wordt op 10-03-1748 gedoopt als zoon van Hendrik Goskeij en Berendina Ter Haar
* Hendrik Goskeij en Berendina Ter haar trouwen op 10-08-1738 te Zwolle
* Uit het huwelijk tussen Hendrik Goskeij en Berendina Ter haar worden tenminste 10 kinderen geboren, waaronder dus Bernardus en Johannes,(beiden tamboers) Johannes wordt gedoopt op 09.05.1740.
Informatie uit Parenteel Gargoski, te vinden op genealogie online
In Nieuweschans, de plaats waar Bernardus voor de 1e keer trouwde, trouwt ook ene Jan Gergotskij (Gergotske) in1767....Hij is even als Bernardus Tamboer en krijgt samen met zijn vrouw Rebekka Claasen, o.a.een zoon Hindrik. Door het feit dat Jan hetzelfde beroep uitoefend als Bernardus en een zoon Hindrik heeft genoemd, evenals de 2e zoon van Bernardus die Hendrik heet, is aan te nemen dat Bernardus en Jan broers waren en dat hun vader waarschijnlijk Hendrik/Hindrik heette.
(Bron: Hans Braakman via website "AlleGroningers.nl")''
Afgezien nogmaals van de achternaam van de vader, die consequent als Goskeij staat vermeld, past alles naar het idee van Hans perfect. Het probleem is ?waar komt dat voorvoegsel <Gar> vandaan, dat in ieder geval door twee van zijn kinderen wordt gebruikt. (Johannes en Bernardus)
Over de afkomst van Hendrik Goskeij/cq zijn mogelijke zoon Bernardus Gargosky zijn meerdere mogelijkheden. Een ervan is: in Tsjetsjenië ligt een plaats Goragoskeij. Dit zou op een tamelijk exotische afkomst kunnen wijzen. (de zoon van stamvader Bernardus staat in de DTB Boeken van Rheden o.a. vermeld met de achternaam Gerrekorski., dat lijkt er wel enigzins op).
- Voor Hendrik Goskeij is er echter, zo weet Hans, via een Amerikaanse Website nog een mogelijkheid. We komen dan in Polen en de naam zou dan in een iets andere transcriptie geschreven kunnen worden als Gocky Met name de <c> in plaats van een <s> is interessant. Hans denkt enerzijds dat we wel eens met een Joodse familie te maken zouden kunnen hebben, waar het <Gar> dan een verbastering is van <Bar>, wat voor zover ihij weet zoiets betekent als ?zoon van? en dan is het verklaarbaar. Het is gezocht en hij noemt het maar heel terloops, eigenlijk alleen als ingangspunt voor verder onderzoek.
- Ons voornaamste probleem voor verder onderzoek is de spelling van de achternaam: van Goskeij naar Gargoski en andere varianten. Overigens is ervoor de naam Goskeij weer een andere spellingsvariant denkbaar en dan komen we nog een paar honderd jaar verder in Zwolle en niet in de minst aanzienlijke families, maar dat is vooralsnog speculatief.
- Ook met betrekking tot de Regiment waar de beide broers , Bernardus en Johannes deel van uitmaakten is volgens Hans iets mis, want volgens de door hem geraadpleegde militaire bronnen maakte de Majoor Ayta deel uit van een geheel ander Regiment. En dat terwijl hij evenals Barnardus in Zwolle werd geboren.
Met Hans's toestemming plaats ik dit bericht op het forum. Wie wil/kan meedenken met ons?
Met vriendelijke groet,
Everlien Salawan Bessie - Liet
Everlien Salawan Bessie - Liet - 21 nov 2011 - 22:30
Zijn de namen "Hendrik" en "Berendina" terug bij de kinderen van Bernardus Gargotsky?
Tsjetsjenië? Lijkt mij niet echt waarschijnlijk. Ik zou de herkomst van deze naam toch eerder in Polen, Oost-Duitsland, Ukraine of zo zoeken.
De Joodse hypothese is ook volstrekt niet overtuigend.
Ik kom inderdaad wel eens militairen uit Polen, Tjechië, Oosteuropa tegen, heel af en toe met plaats van herkomst. Het is meestal volstrekt onmogelijk om nog verder te zoeken. Niet alleen de taal is een probleem. Veelal zijn DTB gegevens er gewoon niet. De kans is groot dat je niet verder komt met je onderzoek.
Overijgens hoeft een naam die op de eerste blik niet van Nederlandse origine lijkt te zien niet per se een exotische herkomst te hebben. Er bestaat een bankierrsgeslacht met de naam Borsky. Men was vroeger geneigd te denken dat die familie Oosteuropees was, maar na nader onderzoek is gebleken dat het een Duitse familie was, een variatie van het patroniem Börris/Boris +> Borsken +> Borsky.
Ik zou proberen een DNA test te doen. Misschien kun je dan vaststellen of jullie van Slavische afkomst zijn. Zijn jullie van Slavische afkomst, kun je er vrijwel zeker van zijn dat je met onderzoek niet verder komt (mits je de plaats van herkomst kent). Zijn jullie van Slavische afkomst, zou ik verder gaan met het onderzoek. Het spoor Goskeij uit Zwolle is misschien de moeite waard voor verder onderzoek.
Ben Smit - 21 nov 2011 - 23:16
Geen antwoord op de vragen, maar misschien helpt het anderen bij het zoeken:
In de Zwolse NG doopboeken zijn volgende kinderen van Hendrik G. te vinden:
09-05-1740 Jannes Hendrik Goskeij Berendina ter Haar
02-02-1742 Barnardus Hendrik Gotskeij Berendina ter Haar
11-07-1743 Gerridina Hendrik Godskeij Berendina ter Haar
05-02-1745 Barnardus Hendrik Goskeij Berendina ter Haar
24-07-1746 Willem Hendrik Godtskeij Berendina ter Haar
10-03-1748 Barnardus Hendrik Godskeij Berendina ter Haar
25-10-1750 Elzabeen Hendrik Godskeij Berendina ter Haar
16-02-1755 Aaltjen Hendrik Goskei Berendiena ter Haar
13.3.1794 werd begraven te Zwolle (Grote Kerkhof) Bernardus Gergoskij, tamboer onder het Regiment Thouars.
Overigens lukt het me niet om het huwelijk van Hendrik x Berendina op genoemde datum te vinden in de NG trouwboeken Zwolle.
Is Hendrik te vinden in het Zwolse lidmatenregister? Als je geluk hebt staat daarbij een verwijzing naar zijn herkomst.
JanK - 22 nov 2011 - 01:27
niepoort - 22 nov 2011 - 09:42
niepoort - 22 nov 2011 - 09:55
Bedankt iedereen voor de reacties, tot nu toe en het meedenken. Hierbij nog even wat aanvullende informatie. Hierin zien jullie ook, de verschillende schrijfwijzen van de naam. Als het Goskeij zou zijn geweest, waar komt dan de naam Ger en Gar als voorvoegsel bij de naam vandaan?
Jan Gergotskij (Gergotske) en onze Bernardus (beiden tamboer in prov. Groningen) krijgen allebei een zoon, genaamd Hendrik. Hierbij even de persoonskaart van onze Bernarndus, zoals de gegevens nu staan ingevoerd.
Bernardus Gargoski, (Gargotskij, Gergotske) is geboren omstreeks 1750 in ?? [bron: Antoon Gargosky]. Bernardus is overleden op donderdag 13 maart 1794 in Zwolle, ongeveer 44 jaar oud [bron: Antoon Gargosky]. feiten: Bernardus werd in de DTB boeken ook wel Gargotski(j) genoemd, maar het meeste toch wel Gargoski. Bernardus is ten tijde van het 1e huwelijk tamboer in de compagnie van Majoor Ayta, in het 2e Bataljon van het Regiment van Zijne Hoogheid de Heer Luitemant-Generaal Prince van Baden-Durlach. Direkt na het 1e huwelijk vertrok het Regiment naar Sluis en vandaar in het jaar 1772 naar Arnhem. In 1778 werd het Regiment gelegerd in Zeeuws-Vlaanderen, namelijk in Axel, Philippine, Biervliet en Ijzendijke. In 1779 vertrokken ze weer noordwaarts, namelijk naar Bergen op Zoom. In het jaar 1783 kwam het Regiment terecht in Brielle en in 1784 wederom in Arnhem, alwaar Bernardus voor de tweede maal trouwde. (Bron : Antoon Gargosky) Bernardus: (1) trouwde, ongeveer 21 jaar oud, op zondag 7 april 1771 in Nieuwe Schans [bron: Antoon Gargosky] met Antje Freulinks. Antje is geboren in Bellingewolde. Antje is overleden vóór 1784. (2) trouwde, ongeveer 34 jaar oud, op zaterdag 4 december 1784 in Velp [bron: DTB Velp] met Margrietjen (Margaretha) Sweers (Zweers), 20 jaar oud, nadat zij op zaterdag 4 december 1784 in Velp in ondertrouw zijn gegaan [bron: Gezinsklapper Velp]. Notitie bij het huwelijk van Bernardus en Margrietjen: DTB Boeken Velp:Everlien Salawan Bessie - Liet - 22 nov 2011 - 10:09
- Hendrik Goskeij en Berendina Ter haar trouwen op 10-08-1738 te Zwolle
Everlien Salawan Bessie - Liet - 22 nov 2011 - 10:12
Hallo Everlien,
Voor de duidelijkheid: Bernardus Gargotskij en Margaretha Sweers trouwen niet in Velp, maar gaan met attest d.d. 23-12-1784 naar Arnhem. Waarschijnlijk zijn ze in Arnhem getrouwd. Mogelijk is daar ook hun zoon Lubbert/Bart gedoopt. Bij het huwelijk van Lubbert is er sprake van een akte van bekendheid welke getekend is door de vrederechter van het kanton Velp.
JH Bruger - 22 nov 2011 - 22:46
Ik ben de aanstichter van al het kwaads dat er op dit moment wordt besproken. Via een reactie van mij naar Everlien Salawan-Bessy heeft zij een en ander op dit forum geplaatst. Intussen zijn er de nodige reacties waaraan ik graag wat wil toevoegen. Hiervoor heb ik wat knip- en plakwerk gedaan bij mijn bronnen voor wat er zich in Zwolle en Oost Groningen afspeelt. Voor wat er in en rond Rheden gebeurt, verwijs ik verder graag naar de desbetreffende internetpagina's.
Hoewel ik er persoonlijk van overtuigd ben dat ik goed zit met mijn identificatie van de ouders van Bernardus Gargotski sta ik vanzelfsprekend open voor iemand die het tegendeel kan aantonen.
Mijn voornaamste probleem is inderdaad het voorvoegsel <Gar> dat tenminste twee van de kinderen voeren, terwijl de vader dat niet doet. De mogelijkheid dat dit een verbastering is van het Hebreeuwse Bar (zoon van) opper ik heel voorzichtig en met de grootst mogelijke terughoudenheid. Het is evenwel de enige verklaring die ik op dit moment zou kunnen bedenken.
Oorspronkelijke bron
Archiefinstelling: Historisch Centrum Overijssel, Zwolle Archief: DTB (Zwolle)
Inventarisnummer: 704
Omschrijving: Doopboek Nederduits Gereformeerd 1723-1741
09-05-1740 Jannes Hendrik Goskeij Berendina ter Haar
Oorspronkelijke bron
Archiefinstelling: Historisch Centrum Overijssel, Zwolle
Archief: DTB (Zwolle)
Inventarisnummer: 705
Omschrijving: Doopboek Nederduits Gereformeerd 1742-1759
02-02-1742 Barnardus Hendrik Gotskeij Berendina ter Haar
11-07-1743 Gerridina Hendrik Godskeij Berendina ter Haar
05-02-1745 Barnardus Hendrik Goskeij Berendina ter Haar
Oorspronkelijke bron
Archiefinstelling: Historisch Centrum Overijssel, Zwolle
Archief: DTB (Zwolle)
Inventarisnummer: 705
Omschrijving: Doopboek Nederduits Gereformeerd 1742-1759
24-07-1746 Willem Hendrik Godtskeij Berendina ter Haar
10-03-1748 Barnardus Hendrik Godskeij Berendina ter Haar
25-10-1750 Elzabeen Hendrik Godslevij Berendina ter Haar
16-02-1755 Aaltjen Hendrik Goskei Berendiena ter Haar
17-05-1759 Aaltjen Hendrik Godtskeij Berendina ten Haar
Oorspronkelijke bron
Archiefinstelling: Historisch Centrum Overijssel, Zwolle
Archief: DTB (Zwolle)
Inventarisnummer: 706
Omschrijving: Doopboek Nederduits Gereformeerd 1760-1774
Opmerking: Er zijn twee pagina's (pagina 15 en 83) niet gefotografeerd waardoor de
dopen van 1 tot 22 juni 1760 en van 15 tot 28 december 1762 ontbreken
05-02-1762 Elsjen Hendrik Gotskeij Berendina ter Haar Grote kerk
Oorspronkelijke bron
Archiefinstelling: Historisch Centrum Overijssel, Zwolle
Archief: DTB Overijssel (Zwolle)
Inventarisnummer: 731
Omschrijving: Nederduits Gereformeerd trouwboek 1731-1745.
Opmerkingen: De inschrijvingen zijn chronologisch op ondertrouwdatum ingeschreven. Aan
het eind inschrijvingen van elders en van op attestatie van elders te Zwolle
gehuwden 1731-1745 (niet chronologisch)
10-08-1739 Henrik Goskeij weduwenaer en Berendina ter Haer j.d. [beiden] aen de Vispoorte
Z:G: Henr. van der Eese H:G: Haer moeder
Oorspronkelijke bron
Archiefinstelling: Historisch Centrum Overijssel, Zwolle
Archief: DTB Overijssel (Zwolle)
Inventarisnummer: 729
Omschrijving: Nederduits Gereformeerd trouwboek 1711-1721.
Opmerkingen: De inschrijvingen zijn chronologisch op ondertrouwdatum ingeschreven. Aan
het eind inschrijvingen van elders en van op attestatie van elders te Zwolle
gehuwden 1711-1721 (niet chronologisch)
01-05-1712 Henr. Ter Haare jongman op den Dijck en Elsabe Boomgaardeners jongedochter bij de Rodentoorn getuigen Broer en moeder
Oorspronkelijke bron
Archiefinstelling: Historisch Centrum Overijssel, Zwolle Archief: DTB (Zwolle)
Inventarisnummer: 703
Omschrijving: Doopboek Nederduits Gereformeerd 1709-1722
17-01-1713 Berendina Hendrik ter Haar Elsebeen Boomgaardes
08-09-1715 Anna Hendrik ter Haar Elsabe Boomgaarders
18-07-1717 Barnerdus Hendrik ter Haar Elsjen Bomgernars
18-03-1720 Berendina Henrik ter Haar Elisabeth Bomgarder
Huwelijk
07-04-1771 Nieuweschans
Bruidegom
Bernardus Gargotskij, tamboer
Bruid
Antje Freulinks, van Bellingwolde
Bron
Doop- en trouwboek Nieuweschans 1739-1811
Collectie DTB (toegang 124)
Inventarisnummer 316, folio 24v
Doop
11-12-1774 Nieuweschans
Kind
Geslacht
m
Geboortedatum
05-12-1774
Vader
Moeder
Bron
Doop- en trouwboek Nieuweschans 1739-1811
Collectie DTB (toegang 124)
Inventarisnummer 316
Doop
09-10-1768 Nieuweschans
Kind
Geslacht
m
Geboortedatum
07-10-1768
Vader
Moeder
Bron
Doop- en trouwboek Nieuweschans 1739-1811
Collectie DTB (toegang 124)
Inventarisnummer 316
Overlijden
06-08-1832 Nieuweschans
Overledene
Geslacht
v
Leeftijd
84 jaar
Vader
Moeder
Relatie
Bron
Overlijdensregister Nieuweschans 1832
Aktenummer 10
Overlijden
01-01-1835 Nieuweschans
Overledene
Geslacht
m
Leeftijd
66 jaar 2 maanden
Vader
Moeder
Bron
Overlijdensregister Nieuweschans 1835
Aktenummer 1
Huwelijk
08-11-1767 Nieuweschans
Bruidegom
Johnnes Gergotskij, tamboer
Bruid
Rebecka Claasen, van Slochteren
Bron
Doop- en trouwboek Nieuweschans 1739-1811
Collectie DTB (toegang 124)
Inventarisnummer 316, folio 21v
groeten
Hans
hans - 22 nov 2011 - 23:06
Even kort nog een tweede reactie van mij.
In een van de reacties wordt de mogelijkheid van DNA-onderzoek genoemd. Afgezien van de vragen of het hoe dan ook zou werken, en wat het zou kosten. Voor mij werkt het niet. De lijn naar Bernardus Gargoski loopt voor mij via mijn vader, terwijl ik via mijn moeder met zekerheid een Pools-Duitse overgrootmoeder heb. Het "slavische" bloed heb ik daardoor al.
Een andere reactie verwijst naar militaire bronnen, en ook daar ben ik mee bezig geweest. En ook dan is er geen duidelijkheid. Op grond van de huwelijksinschrijving en de overlijdensinschrijving van Bernardus valt te concluderen dat hij deel uitmaakte van het Regiment Nationalen no. 13. Het was gebruikelijk om de regimenten te noemen met de naam van de bevelvoerende officier en dat waren:
tussen 19-04-1747 en 31-125-1788 Willem Lodewijk Prins van Baden-Durlach
na 00-05-1794 Maximiliaan Anthony Markies de Thouars
Opmerkelijk is overigens dat bij het overlijden van Bernardus al sprake is van het Regiment de Thouars, terwijl op dat moment voor zover de door mij achterhaalde informatie gaat, de benoeming nog niet was gedaan. Ik doe overigens alles via het internet en ben daarmee een willig slachtoffer voor fouten van anderen.
Probleem is verder dat er bij het Regiment Nationalen 13 in die tijd geen sprake is van een majoor Ayta. Die is er wel bij het Regiment Nationalen no. 14 (Egbert Jan baron van Ayta, gedoopt te Zwolle 26-11-1721)
met deze majoor van Ayta ontstaat er overigens weer een interessante link naar Zwolle.
Voor mij zijn er dus nog steeds raadsels genoeg, en eigenlijk vind ik toch wel heel plezierig dat Everlien een discussie is opgestart.Misschien dat ik hiermee de aanzet heb gegeven tot een uitbreiding van het voorgeslacht van Bernardus Gargoski.
groeten
Hans
hans - 22 nov 2011 - 23:27
Nog wat gegevens m.b.t. de majoor van Ayta, onder wiens bevel Bernardus zou hebben gestaan ten tijde van zijn huwelijk te Nieuwerschans.
Oorspronkelijke bron
Archiefinstelling: Historisch Centrum Overijssel, Zwolle Archief: DTB (Zwolle)
Inventarisnummer: 703
Omschrijving: Doopboek Nederduits Gereformeerd 1709-1722
26-11-1721 Egbert Jan Gellius Wybrandus van Ayta Willemina Coenders
http://www.simonwierstra.nl/AYTTA.htm
Genealogie van het adellijk geslacht van Aytta uit Swichem
XI Gellius Wybrandus van Aytta, gedoopt Leeuwarden 29 nov 1689, overleden 3 feb 1772, zoon van Viglius Ernestus van Aytta (X-b) en Clara van Wissema.
Hij was majoor in het leger.
Gellius was gehuwd (1) met Wilhelmina Coenders, geboren ± 1682, overleden 1 dec 1721 ,39 jaar,.
Uit dit huwelijk:
1 Viglius Wybrandus van Aytta, gedoopt Zwolle 23 sep 1718.
2 Elisabeth Clara van Aytta, gedoopt Zwolle 12 okt 1719, overleden Warga 14 apr 1798.
3 Egbert Jan van Aytta, gedoopt Zwolle 26 nov 1721.
Gellius is in ondertrouw gegaan Leeuwarden 19 jul 1743 en getrouwd aldaar 28 jul 1743 (2) met Alegonda Coenders, afkomstig uit Leeuwarden, geboren 1706, overleden aldaar 8 jun 1782.
Uit dit huwelijk:
4 Clara Susanna van Aytta, geboren Zwolle ± 1744, overleden aldaar.
http://home.wanadoo.nl/m.bourgonjen/GroteKerk/grafregister.htm
011 regel 4, G ---
5 x 8 voet
+1606-02-14 Buygers, Pieter van, grietman Wymbr.dl.
+1632-11-22 Aytta, Jaquelina van, vr. van Buijgers
e1769 Aytta, Viglius Wybrandus van
e1769 Ayta, W. van
e1770-04-18 Ayta, Jhr. Egbert Jan van
eAyta, Elisabeth Clara van
e1801-10-24 Harinxma thoe Slooten, Albertus van, als erfg. van wijlen freule E.C. van Ayta
e1801-10-24 Harinxma thoe Slooten, Albertina Titia van, als erfg. van wijlen freule E.C. van Ayta
Index diverse bestanden stadsarchief Leeuwarden tot 1811
L847-50 1794-09-04; Register der Testamenten
Datum akte:
1794-09-04
Aktenummer:
L847-50
Soort bron:
Register der Testamenten
Samenvatting:
Jonkheer Egbert Jan baron van Aijta. Colonel bij de arme van de Staat, overleden te Leeuwarden. Broeder van Elisabeth Clara baronesse van Aijta.Wonende te Warga. Donatie, 1794 September 4.
donateur:
Egbert Jan van Aijta
Voornaam:
Egbert Jan
Tussenvoegsel:
van
Familienaam:
Aijta
Standaard familienaam:
Aijta
Opmerkingen:
baron
Elisabeth Clara van Aijta
Voornaam:
Elisabeth Clara
Tussenvoegsel:
van
Familienaam:
Aijta
Standaard familienaam:
Aijta
Woonplaats:
Warga
Opmerkingen:
baronesse
Vindplaats:
Historisch Centrum Leeuwarden/ Histoarysk Sintrum Ljouwert Leeuwarden
laatste wijziging 12-05-2011
http://www.milwiki.nl/dutchregiments/index.php?n=RepInf.IR748f
Het regiment werd opgericht in 1748 als Regiment van Baden-Baden. Bij de reorganisatie van 1752 werd het op 2 bataljons gebracht. Dit 2e bataljon werd gevormd uit twee compagniën van het voormalige Oranje-Gelderland, drie compagniën Oranje-Friesland en één compagnie Oranje-Stad en Lande. In 1772 werd de officiële benaming vastgesteld als Regiment Nationalen 14. In 1795 (Franse tijd) ging het regiment op in het 1e bataljon van de 3e Halvebrigade.
Het regiment bestond uit 2 bataljons, elk met een grenadier-compagnie en zes musketier-compagnieën. Hoewel het regiment officieel een nummer/naam droeg, werd dit alleen gebruikt op hun wapens en uitrusting, en waren ze beter bekend onder de naam van hun commandant (kolonel). Begin 1793 bedroeg de (theoretische) sterkte 762 man. Na de oorlogsverklaring op 1 februari 1793 van de Franse Republiek aan de Koning van Engeland en de Stadhouder der Nederlanden werd de sterkte opgevoerd naar 983 man.
10-06-1747 A Jan Vallat
16-11-1752 B J. Baron van Ulm
09-06-1767 C Egbert Jan van Ayta
19-06-1771 D Willem Mentingh, 00-04-1781 eervol ontslagen
21-03-1772 E Louis de Bassy
18-03-1779 F Carl Friedrich von Rentz
17-03-1780 G A. Thomson
04-07-1780 H A.H. de Paix
08-12-1787 I August Balthasar Thileman
Het regiment werd opgericht in 1671 als Regiment Stecke (repartitie van Friesland). Bij de reorganisatie van 1752 werd het op 2 bataljons gebracht. Dit 2e bataljon werd gevormd door het voormalige Regiment Emminga. In 1772 werd de officiële benaming vastgesteld als Regiment Nationalen 13. In 1795 (Franse tijd) ging het regiment op in het 2e bataljon van de 4e Halvebrigade.
Het regiment bestond uit 2 bataljons, elk met een grenadier-compagnie en zes musketier-compagnieën. Hoewel het regiment officieel een nummer/naam droeg, werd dit alleen gebruikt op hun wapens en uitrusting, en waren ze beter bekend onder de naam van hun commandant (kolonel). Begin 1793 bedroeg de (theoretische) sterkte 762 man. Na de oorlogsverklaring op 1 februari 1793 van de Franse Republiek aan de Koning van Engeland en de Stadhouder der Nederlanden werd de sterkte opgevoerd naar 983 man.
07-03-1671 A Diederik Stecke
21-02-1686 B Cornelis van Scheltinga, overl. 16-11-1732
04-03-1699 C Frederik Vegelin van Claerbergen, overl. 2-2-1713, 16-04-1704
brigadier, 01-01-1709 generaal-majoor
02-02-1713 D Douwe van Sixma
27-04-1722 E Johan Sicco Baron thoe Schwartzenberg en Hohenlansberg, geb.
19-11-1693, overl. 6-11-1757, 01-01-1742 luitenant-generaal,
16-05-1747 generaal
19-04-1747 F Willem Lodewijk Prins van Baden-Durlach, overl. 19-12-1788,
05-04-1754 generaal-majoor, 14-03-1766 luitenant-generaal
31-12-1788 G Otto Lodewijk Baron van Quadt van Huchtenbroek
00-05-1794 H Maxmiliaan Anthony Markies de Thouars, 10-01-1794 generaal-majoor
Garnizoen
1715 Ieperen
1716 Breevoort, Zutphen
1719 Engeland
1720 Doornik
1722 Namen
1725 Maastricht
1728 Deventer
1731 Kampen
1734 Bergen op Zoom
1737 Veurne
1745 Engeland
1746 Harlingen
1748 Deventer
1749 Arnhem
1751 Nijmegen
1752 Nijmegen/Leeuwarden
1754 Hulst/Zwolle
1755 Hulst/Sluis
1756 Bergen op Zoom/Grave
1758 Nijmegen/Grave
1760 Nijmegen/Sluis
1761 Goes, Vlissingen/Hellevoetsluis
1762 Grave/Leeuwarden
1763 Arnhem/Maastricht
1764 Arnhem/Leeuwarden
1767 Groningen
1771 Sluis
1772 Arnhem
1778 Axel, Philippine/Biervliet, IJzendijke
1779 Bergen op Zoom
1783 Brielle
1784 Arnhem
1785 Grave
1786 Venlo
1787 Nijmegen
1789 Amersfoort/Utrecht
1790 Amersfoort, Rhenen, Wijk bij Duurstede/Utrecht
1791 Hulst
1792 Gorinchem
1794 Leeuwarden
hans - 23 nov 2011 - 07:47
Ik houd niet op, en wil hier eigenlijk toch min of meer een nieuwe vraag oproepen:
Waar blijft Antje Freulinks / Lutje Vrolinks, de eerste vrouw van Bernardus Gargoskij?
Bernardus trouwt met haar op 07-04-1771 te Nieuwe Schans, terwijl hij op 23-12-1784 trouwt met Margaritha Sweers.
Direct na het huwelijk met Antje Freulinks vetrok het Regiment waartoe Bernardus behoorde vanuit Groningen naar achtereenvolgens Sluis / Arnhem / Axel / Philippine / Biervliet / Ijzendijke / Bergen op Zoom / Briele / Arnhem. In een eerste benadering mag naar mijn idee worden aangenomen, dat Antje Freulinks in een van deze garnizoensplaatsen is overleden, maar waar en wanneer? Staan er bij de inschrijving van haar overlijden geen gegevens die ons verder kunnen helpen met betrekking tot Bernardus.
En zijn er geen kinderen uit deze eerste relatie? De oudst bekende zoon is niet vernoemd naar de vader van de vader, maar naar de vader van de moeder. Niet onmogelijk, maar voor zover mij bekend ook niet direct gebruikelijk. Was er wellicht geen eerdere zoon, uit de relatie met Antje Freulinks, die wel als eerste kleinzoon vernoemd was naar de vader van de vader? Ik heb tot dusverre geen inzage gehad in de dtb-boeken van de genoemde garnizoensplaatsen (ik weet niet eens of ze nog bestaan), maar de vragen leven wel bij mij. Overigens kan Antje Freulinks overal zijn overleden, en zou er zelfs sprake kunnen zijn van een scheiding of van bigamie, maar dat zijn mogelijkheden waar ik hier verder aan voorbij wil gaan. Ik neem aan dat Bernardus bij zijn tweede huwelijk weduwnaar was. En zou graag willen weten waar en wanneer zijn eerste vrouw is overleden en of er geen kinderen waren uit die eerste relatie? Dit in de hoop zo nog wat meer infromatie te verkrijgen over Bernardus.
Het laatste, de hoop dat er meer informatie over Bernardus valt te vinden, is ook de reden voor mijn uitstapje naar Egbert Jan van Aytta. Onder wiens bevel Bernardus zou hebben gestaan volgens de inschrijving van zijn eerste huwelijk.
Egbert Jan van Aytta was overigens van huis uit een Fries, en het Regiment van Baden-Durlach was ook een Fries Regiment. Wat doet een geboren Zwollenaar als Bernardus bij een Fries Regiment. Zijn er soms meer banden met Friesland. En kunnen we de in een van de andere reacties genoemde verklaring van de familienaam op basis van Gosewinus / Gosse helemaal afwijzen? Naar mijn idee niet. Naar aanleiding van een vraag van Everlien heb ik in dezelfde tijd namelijk in Noord-Holland nog een paar mensen met de familienaam Goski gevonden, en daar lijkt inderdaad een verband te bestaan met de Friese mannennaam Gosse.
We zijn op zoek naar de achtergrond van Bernardus en ik denk zijn ouders te hebben gevonden, maar daarmee is uiteindelijk enkel de vraag een generatie opgeschoven. De vraag is voor mij in ieder geval nu niet meer: waar komt Bernardus Gargotski vandaan, maar waar komt zijn vader Hendrik Goskeij vandaan?
Ik heb tot nu toe eigenlijk alleen in Gelderland en Overijssel gezocht, maar mogelijk dat Noord-Holland en Friesland uiteindelijk ook moeten worden doorgespit.
m.v.g.
Hans
hans - 28 nov 2011 - 00:54
Nog enkele aanvullende vragen, vooral n.a.v. de Zwolse huwelijksinschrijving van Hendrik Goskeij.
Bij zijn huwelijk in 1739 met Berendina ter Haer was Hendrik Goskeij weduwnaar. Is bekend wie zijn vorige echtgenote was? Is zij te Zwolle overleden/begraven? Is er een boedelscheiding met diens event. kinderen uit het eerdere huwelijk?
Bij de ondertrouw van Hendrik acteert een Hendrik van der Eese als diens getuige. Is bekend in welke relatie hij tot de bruidegom stond c.q. wie deze persoon was?
Is Hendrik G. te vinden in het Zwolse lidmatenregister? Is hij ook te Zwolle overleden/begraven?
Misschien betreft de trouwgetuige van Hendrik volgende persoon:
Henricus van der Eese, j.m.
Otr. Zwolle 13.11.1719 (z.g. Egbert Meijer, h.g. de vrouw van Jan van Zuithem)
Reintjen van Eerde, j.d.
Uit dit huwelijk NG ged. te Zwolle:
1. Lambertus, ged. 23.3.1721
2. Christina, ged. 18.2.1723
3. Hendrika Maria, ged. 18.3.1725
4. Harmannus, ged. 24.3.1727
5. Engbertus, ged. 14.7.1729
6. Hendrika Maria, ged. 23.12.1731
7. Engbertus, ged. 6.12.1733
8. Engbertus, ged. 19.1.1735
9. Johannes, ged. 30.8.1736
10. Johannes, ged. 17.11.1737
Een Hendrik van der Eese trad ook op als trouwgetuige bij volgende huwelijken:
05-05-1740 Louinus van der Eese j.m. op de Grote A met Everdina Bovendaals j.d. bij de Peter van Akumsbrug; S.G. Hendrik van der Eese; H.G. de vrouw van Hendrikus Bovendaal
25-09-1747 Jannes Leefrink wedunaar met Janna Steenweg j.d.; Z:G: Hendrik van der Eese; H:G: huijsvrouw van Jannes Kragt
Helaas blijkt hieruit niet of er een familierelatie was tussen beide Hendrikken.
JanK - 28 nov 2011 - 01:24
Naar aanleiding van de laatste reactie van "Jan". Buiten de vermelde gegevens m.b.t. tot Hendrik Goskeij is mij op dit moment niets bekend.
Gezien het feit dat bij Bernardus Gargoski meerdere malen naar Zwolle wordt verwezen (afkomstig uit en overleden te ZWolle) ben ik in de dtb-registers gaan zoeken, toen die in een paar op het oog uitmundende transcripties inzichtelijk werden via het internet.
Ik heb daarbij iemand gevonden, met in mijn ogen zulke goede papieren, dat ik er wel uit ben. Ik heb de ouders van Bernardus gevonden, en wil nu alleen graag verder. Alleen meer houvast heb ik op dit moment niet. Ik heb nog wel geprobeerd wat ingangspunten voor verder onderzoek aan te dragen, maar kan op dit moment zelf niemand verder helpen.
Ten aanzien van Hen. van de Eese kan ik derhalve ook niets meer zeggen, dan dat het een mogelijkheid is.
m.v.g.
Hans
hans - 28 nov 2011 - 08:53
Hallo Hans en Everlien ,
Carel Gosky en Elisabeth Rijnhout laten in Amsterdam dopen hun zoon Esaijes , ev luth , dd 14 april 1671
Jean Roeland en Johanna Gargetskie laten hun zoon Noach dopen , ng Nieuwe Kerk met als getuigen Noach Roeland en Marie Ester de Cazenabe
Kan de andere Noordhollandse personen van jullie nog niet vinden
vr. groet, Albert
Albert Veldhuis - 31 dec 2011 - 18:37
Carel Goskij trouwt 1668 in Amsterdam. Ik kan niet lezen waar hij vandaan komt. Hij is in ieder geval "import".
Liesbeth Niepoort - 15 jan 2020 - 15:48
Hij was bij het huwelijk chirurgijn. IK heb nog niet bij stadsarchief Amsterdam gezocht, maar hier is ook een link naar eerder onderozek chirurgijnen in Amsterdam. Wellicht dat hij daar ook ergens te vinden is. https://www.stamboomforum.nl/genealogie/2/58175/1
mvg-Ben
Ben Wegman - 15 jan 2020 - 16:20
Zijn beroep kon ik wel kezen, maar de plaats van herkomst ????
Liesbeth Niepoort - 15 jan 2020 - 17:25
Dat begreep ik. Ik kan dat ook niet lezen, maar ik dacht dat het beroep mogelijk een toegang zou kunnen bieden tot bepaalde gegevens.
mvg-Ben
Ben Wegman - 15 jan 2020 - 17:55
Ik had mijn hoop gevestigd op de poorterboeken, maar die staan momenteel kennelijk niet online.
Liesbeth Niepoort - 15 jan 2020 - 19:54
Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!
Bedankt, uw melding is verstuurd aan de moderators.