stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Familie Paridon (en familie Droogh) deel II



Profiel afbeelding

Dag allemaal na een eerder draadje over de familie Paridon waar we een heel stuk verder zijn gekomen vond ik het nu tijd voor deel II, ik heb dus 2 simpele vragen.

 

Vraag 1. Wie waren de ouders van Adriaen Jansz Paridon?

Vraag 2. Annemarie schreef in het vorige onderwerp dat Catharina Parridon (als ik me niet vergis de achterkleindochter van Adriaen Jansz Paridon) tijdens haar huwelijk met Jan Jansz Van der Meer junior geassisteerd werd door een Aelbrecht Droogh, zodoende gingen we er toen met zn alle vanuit (o.a. door de fantastische hulp van Frans Angevaare) dat Jannetie Ariens Droogh de moeder van Catharina Paridon moest zijn en dat Aelbrecht Droogh zodoende de broer van Jannetie was.

Nu luid mijn 2e vraag dus of iemand ook de ouders van Jannetie Ariens Droogh toevallig weet?

 

  Vw. (van IVl) Maritgen Claesdr van RIJN, overl. vóór 21 mei 1671,

  In Voorschoten verklaren op 28 november 1638 Marytgen Claesdr, weduwe en boedelhoudster van Adriaen Jansz van Paridon, geassisteerd met Leendert Lourisz van Roon haar zwager, ter eenre, Claes Thonisz van Alckemade getrouwd hebbende Appolonia Adriaensdr mitsgaders Jacob Jansz van Paridon en Jan Jansz van Paridon, ooms en bloedvoogden van Jan Adriaensz van Parydon oud omtrent 18 jaar, Claes Adriaensz van Paridon oud omtrent 14 jaar, Neeltgen Adriaensdr oud Vrouwendag naastkomende 3 jaar, allen kinderen van Adriaen Jansz van Paridon geprocreëerd bij Marytgen Claesdr, ter andere zijde, op 19 november 1636 vriendelijk geaccordeerd te zijn 315.
  In Voorschoten verkopen op 21 mei 1671 Claes Arisz van Paridon en Niesgen Cornelis, weduwe en boedelhoudster van Jan Arisz van Paridon, ten deze geassisteerd met Huych Cornelisz van Vliet, kinderen en erfgenamen van Maertgen Claes van Rijn, in haar leven weduwe van Arij Jansz van Paridon, aan Evert van Leeuwen een huis, erf, bargen, potinge en plantinge, gelegen in een laan tussen de Heerwech en de Voorwateringe, met nog 4 morgen 3 hond 50 roeden wei- of teelland, belend ten oosten de erfgenamen van de heer van Benthuizen, en Olfert Jacobsz, ten zuiden de Heerwech, ten westen 't weeskind van Cornelis Adriaensz van der Werf, 't weeskind van Gerrit Cornelisz van Leeuwen, Barent van Bleijswijck, ten noorden de Voorwateringe, belast met 7 gld 's jaars pacht aan 't weeshuis van Leiden, zijnde een gedeelte van een pacht van 8 gld 10 st 's jaars waarvan Olfert Jacobsz en Willem Leendertsz van Roen elk 15 st 's jaars betalen, voor 4700 gld in contant geld 316.

tr. Adriaen Jansz van PARIDON, overl. vóór 19 nov. 1636.

  In Voorschoten verkopen op 30 december 1638 Claes Thonisz van Alckemade als man en voogd van Leuntgen Adriaensdr mitsgaders Jacob Jansz van Paridon en Jan Jansz van Paridon, ooms en voogden van Jan Adriaensz van Paridon, Claes Adriaensz van Paridon en Neeltgen Adriaensdr van Paridon, allen kinderen van Adriaens Jansz van Paridon, aan Henrick Evertsz van Leeuwen, hun mede-erfgenaam, een huizinge 317. Op 20 november 1654 bekennen Jan Arijsoon Perickdom, Claes Arentsz Perickdom en Jan Korsen wielmaker getrouwd hebbende Neeltgen Arijen Perickdom, uit de weeskamer van Voorschoten gelicht te hebben hun scheidbrief tussen hun vaders erfenis en hun moeder 318.

   Uit dit huwelijk:
1. Appolonia Adriaensdr van PARIDON, tr. Claes Thonisz van ALCKEMADE.
2. Jan Adriaensz van PARIDON, geb. ca. 1620, tr. (schepenbank) Voorschoten 12 febr. 1651 Niesgen Cornelisdr van NOORT, geb. ca. 11 juni 1611, dr van Cornelis Huygensz van NOORT en Geertgen CLAESDR, wed. van Cornelis Pietersz van SWIETEN.

  In Voorschoten verkoopt op 16 mei 1653 Leendert Vechtersz van Vlieth aan Jan Arentsz van Paridon een partij van omtrent 3 hond land, belend ten oosten de koper met bruikwaar, ten westen Gerrit Jansz van Leeuwen, ten zuiden de Heerwech, voor 467 gld 319.
  In Voorschoten verkoopt op 16 februari 1661 Maertgen Pietersdr, weduwe en boedelhoudster van Jan Pietersz van Swieten, aan Jan Arentsz Paridom omtrent 2 hond 70 roeden teelland tegenover 't huis te Roukoop, belend ten zuiden de Heerwech, ten westen de koper, ten noorden en oosten Dirck Jorisz van Oushoorn, voor 600 gld in contanten 194.
  In Voorschoten verkopen op 23 december 1676 Niesie Cornelis van Noort weduwe van Jan Adriaense Paridom, Cornelis Cornelisse van Swieten en Huijgh Cornelisse Bijvliet in huwelijk gehad hebbende Maartje Cornelis van Swieten, ook voor Arij Gerritse Meijster in huwelijk hebbende Geertje Cornelis van Swieten en Dirck Claesse Dusseldorp in huwelijk hebbende Jannetje Cornelis van Swieten, allen erfgenamen van Pieter Lourisse van Swieten, aan Leendert Leendertse Wassenaar een partij weiland groot omtrent 2 morgen 1 hond 50 roeden, belend ten oosten de erfgenamen van Dr Michiel van Ringh, ten zuiden de Vliet, ten westen de heer van Rosenburgh, ten noorden de koper, belast met 4 gld 5 st 's jaars pacht, voldaan met de ruiling van 2 morgen 4 hond land in Stompwijk, voor 1226 gld 13 st 201.

3. Claes Adriaensz van PARIDON, geb. ca. 1624, tr. (schepenbank) Voorschoten 17 nov. 1654 Dirckge Gerrits MEIJSTER.
4. Neeltge Adriaensdr van PARIDON, geb. vóór of op 2 febr. 1636, maakt huwelijksvoorw. Leiden 9 sept. 1651 met, tr. (schepenbank) Voorschoten 26 sept. 1651 Jan CORSTIAENSZ, geb. Wateringen, wagenmaker en wielmaker in Voorschoten.

  Op 8 septmber 1651 worden huwelijkse voorwaarden gemaakt door Jan Corstiaensz waechmaecker wonende in 't dorp van Voorschoten, toekomende bruidegom, geassisteerd met zijn vader Cors Jansz wielmaecker wonende te Wateringen en met Dirc Jansz van der Wael herbergier in de Overvaer over Doesbrugge onder Zoeterwoude en Tonis Leendertsz Vyverberch woenende te Naaldwijk, zijn omen, ter eenre, en Neeltge Adriaensdr van Paridum wonende te Voorschoten, toekomende bruid, geassisteerd met haar moeder Maritge Claes van Rhyn, eertijds weduwe van Adriaen Jansz van Paridum, wonende te Vooschoten, met haar broer Jan Adriaensz van Paridum wonende te Voorschotene en Jan Jansz van Paridum, haar oom, wonende in 't Westeynde van Zoeterwoude, ter andere zijde 320.

Bron: https://www.genealogieonline.nl/stamboom-de-vos-en-van-haaster/I501.php

 

Alvast bij voorbaat hartelijke dank.

 

Met vriendelijke groet,

Jermaine Van der Meer

Jermaine van der Meer - 12 apr 2017 - 12:19

Er staat me bij dat wat nu ga schrijven al eens eerder geschreven heb.... Maar ik kan het niet zo gauw vinden, dus als het zo was, dan nu nog maar eens.

In ONA Leiden 195/42 dd 06-03-1635 worden de kinderen en erfgenamen genoemd van Jan Dircksz van Paridom en Neeltgen Adriaensdr. Dat waren Dirck J van P, Jacob J van P, Adriaen J van P, Cornelis J van P, Dirck Cornelisz Verhoch x Leuntge J van P, Jan Lenertsz x Maritge J van P, Adriaen Claesz van Vrijenburgh x Neeltgen J van P, en Harmen Gerritsz van Cuijlhoff x Annetgen J van P. Het gaat over de nalatenschap van Cornelis Jansz Paridum, dat was de een broer van de anderen wat betekent dat er twee Cornelissen waren in het gezin.

Een akte uit ORA Stompwijk van 27-02-1630 (gep. in DNL 1966 k.161) bevestigt dat, daarin compareerde Neeltgen Adriaensdr als weduwe van Jan Dirck Coenen van Paridom en vindt een boedeldeling plaats waarbij dezelfde kinderen worden genoemd (doch slechts 1 Cornelis).

Jan Dirck Coenen en Neeltgen Adriaensdr staan ook in het Hoofdgeld van Stompwijk, met de kinderen Dirck, Cornelis, Neeltgen, Annetgen en Leuntgen.  
Adriaen wordt in 1618 ook een keer Adriaen Jan Dirck Coenen genoemd.

Groeten, Frans

Frans Angevaare - 12 apr 2017 - 21:02

Dat klopt Frans goed opgemerkt, 'n beetje dom van me inderdaad. in de stamboom van de familie de Kleine (zie de link: https://www.genealogieonline.nl/stamboom-familie-de-kleine/I36454.php) word als vader van Jan Dirk Coenen Van Paridon vermeld ene Dirck Coenensz Van Paridon maar met wie deze Dirck dan wel niet getrouwd was dat vraag ik me wel een beetje af als ik zo het gebrek aan bronnen op de site zie? Verder vind ik jammer dat de ouders Neeltgen Ariensdr ook niet genoemd worden daar ik naar deze familie ook wel onderzoek had willen doen.

 

Kunde gij mij trouwens nog laten weten in welke richting ik voor de ouders van Jannetie Ariens Droogh moet gaan zoeken Frans, en was Aelbrecht Droogh die Catharina Paridon bij haar huwelijk met Jan Jansz Van der Meer junio assisteerde ook echt Janneties broer?

Jermaine van der Meer - 12 apr 2017 - 23:27

Jan Dirck Coenen van Paridon is wat mij betreft de eerste die met die toenaam wordt vermeld. Door het dubbelpatroniem kan het niet anders dan dat zijn vader een Dirck Coenen is, maar je kan daar niet automatisch een toenaam aan plakken. Waarschijnlijk is hij de Dirck Koenen die in 1543/58/63 in de 10e penningkohieren van Stompwijk wordt vermeld. Meer weet ik ook niet van hem.

De ouders van Neeltgen Adriaensdr waren Adriaen Jansz en Adriaentge Gerrit Dijns (ORA Voorschoten 1/77 dd 14-03-1587). 

De voorouders van Jannetie Arents Droogh heb ik zo geen zicht op. De naam Droogh in die omgeving gecombineerd met Aelbrecht levert nogal wat hoodbrekens op...

Groeten, Frans

Frans Angevaare - 13 apr 2017 - 01:25

Ik vermoed dat je de Droogjes in Berkel & Rodenrijs moet zoeken, maar dat is wat lastig qua bronnen.

Annemarie57 - 13 apr 2017 - 11:12

Ik kwam gisteren toevallig deze naam tegen in Rijswijk (1621) :

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

scan :  http://proxy.handle.net/10648/37099dc1-dbda-4796-a624-de3cd4b88db4

Willem Hak - 13 apr 2017 - 12:17

Dag Frans, Annemarie & Willem.

Allemaal weer hartelijk bedankt voor alle informatie en reacties, Jan Dirck Coenen Van Paridon woonde volgens het hoofdgeld van 1622 in Stompwijk:

 

Jan Dirck Coenen

Neeltgen Ariensdr, zijn wijff

kinderen: Dirck

Corns

Neeltgen

Annetgen

Leuntgen

f. 40

Bron: http://www.hogenda.nl/wp-content/plugins/hogenda-search/download_attachment.php?id=2246&type=source

 

De stamvader Coenraad Van Paridon had bij een onbekende vrouw (wiens naam ik graag zou willen weten) naast Dirck Coensensz Van Paridon ook nog een andere te zoon Cornelis Coensensz Van Paridon die weer in 1590 te Zevenhuizen een dochter liet dopen Jannetgente. Dit doet de vraag oprijzen gezien de chronologische tijdlijn of de familie Van Paridon wellicht niet van Zevenhuizen naar Stomwpijk is verhuisd?

 

Ik zal verder nog eens gaan zoeken naar de Droogjes Annemarie, ik wil Willem bedanken voor zijn akte en het lukt mij de laatste tijd steeds beter om dergelijke akte te lezen en te begrijpen maar van bovenstaande akte is het handschift zo slecht en verweerd dat ik er geen wijs uit kan. Vandaar mn vraag, wie word er in genoemd en wat is de context van de akte?

 

Met vriendelijke groet,

 

Jermaine Van der Meer

Jermaine van der Meer - 13 apr 2017 - 20:35

Jermaine, het zou mooi zijn als je de reacties wat aandachtiger leest. Zo had ik de informatie uit het Hoofdgeld van Stompwijk ook al vermeld, maar je negeert ook mijn opmerkingen over de familienaam. Er zijn geen vermeldingen van Dirck Coenen met een toenaam Van Paridon, laat staan van een stamvader "Coenraad van Paridon". Het toevoegen van familienamen met terugwerkende kracht is een zeer wijd verbreide verkeerde genealogische gewoonte, jammer genoeg. Een toenaam of familienaam kan ook van moederskant komen - wie zegt me dat de naam Van Paridon niet van Jan Dircksz zijn moeder kwam, om maar een wat te noemen.

Dat de familie van Zevenhuizen naar Stompwijk is verhuisd is erg onwaarschijnlijk in het licht van wat ik ook al schreef: Dirck Coenen komt al in de 10e penning van Stompwijk van 1543 voor. Als je die en latere kohieren zoekt dan zie je dat hij daar jarenlang een woning en ca 17 morgen land gebruikte.

Er waren drie broers: Louris, Jan en Cornelis Dirck Coenen. Dat de laatste een dochter Jannetgen liet dopen in 1590 in Zevenhuizen is ook weer zo'n opmerkelijk "feit": het zou best kunnen, maar de doopboeken van Zevenhuizen beginnen pas in 1627.

De trouwinschrijving waar Willem naar linkte is die van Dirck Cornelisz van Parridum, die een zoon was van Cornelis Dirck Coenen. Hij trouwde met Maritgen Leendertsdr, wat een beetje leesbaarder ook te vinden is in DNL 1986, k.165. 

Groeten, Frans

Frans Angevaare - 13 apr 2017 - 21:06

Ow sorry Frans de fout zal inderdaad wel bij mij liggen, alleen 1 ding snap ik nog niet uit je verhaal als ik bij voorbeeld een fictieve naam pak als Jan Cornelisz Jacobs Aartsz dan kan ik er toch vanuit gaan dat zijn vader zowiezo onder de naam Cornelisz Jacobs Aartsz en dan kan men die patroniemen toch gewoon overnemen? Dat huwelijk trouwens van Cornelis Dirck Coenen en Maritgen Leendertsdr dat was dan ook te Stompwijk als ik me eigen niet vergis?

Jermaine van der Meer - 14 apr 2017 - 15:30

Je kunt de patroniemen wel opnemen maar er niet zomaar een in latere generaties gevoerde geslachts- of toenaam aan toevoegen met terugwerkende kracht.

Annemarie57 - 14 apr 2017 - 15:49

Als aanvulling op wat Annemarie al antwoordde: als een naam van een voorouder alleen vanwege een dubbelpatroniem weet dan heb je dus geen vermeldingen van hem/haar. Wil je hem/haar dan toch opnemen zou het zorgvuldig zijn om erbij te vermelden dat je de naam alleen weet vanwege een dubbelpatroniem.
Als je alleen een patroniem weet, ach er zijn zat mensen die dan net doen alsof zo nóg weer een generatie erbij hebben. Zelf vind ik dat maar flauwekul, een lijntje stopt bij mij met de personen waarvan echte vermeldingen in originele bronnen zijn gevonden.

Dat huwelijk met Marijtge Leenderts was niet van Cornelis Dirck Coenen maar van zijn zoon Dirck Cornelisz, en het was in Rijswijk. Dat had Willem er ook boven geschreven.

Groeten, Frans

Frans Angevaare - 14 apr 2017 - 21:05

Aaaah nou snap ik het Annemarie en Frans, ge kan wel over de naam van de vader beschikken doormiddel van de door mij voornoemde patroniemen maar als je buiten deze patroniemen geen informatie over deze persoon hebt dan heeft het inderdaad nog geen zin. Daar is opzich wel iets voor te zeggen jah ik heb het probleem namelijk ook bij de stamvader van mijn achternaam gezien dat Jan Jansz Aelbrechts genoemd leek te worden maar dat het toch iedere keer een ander persoon blijkt te zijn afgaande op bijvoorbeeld getuigen en voogden.

 

Ik heb hieronder trouwens wel denk ik de broer van Adriaentge Gerrit Dijns gevonden.

 

Rechterlijk Archief van Voorschoten

Inv.nr. 1.

door

H.J. van der Waag

25v. geen datum met schepenen van Zoeterwoude. Lambrecht Gerrit Dijns gehuwd met

Marritje Florisdr., Cornelis Pieterszn. gehuwd met Barbara Florisdr., Aagje Florisdr. met

Floris Janszn. haar zoon, Adriaan Corneliszn. Hertooch en Adriaan Hendrikszn. als

erfgenamen van Bette Floren allen erfgenamen van Louris Floriszn., Louris Louriszn. voogd

van Jan Gerritszn., Gerrit Gerritszn. en Bastiaantje Gerritsdr. kinderen en erfgenamen van

Marritje Jansdr. hun za moeder verkopen Jan Huigenszn. wonende Voorschoten een

verbrande woning met alle stenen op 11 morgen 4 hond land, waarvan 5 morgen onder

Voorschoten, belend W de Abdij van Rijnsburg en Jan Huigenszn. voorsz., N de Heerweg, O

Vrank Louriszn. en Z de Vliet alsmede 6 morgen 4 hond land in Zoeterwoude of Stompwijk,

belend N de Vliet, O Vrank Louriszn., Z Meerburger watering en W Willem Louriszn. en

Cornelis Vrankenzn. c.s., belast de voorsz. woning in het geheel met 250 gld losrente tbv de

erfgenamen van Gerrit Beukelszn. te Leiden en de 5 morgen in Voorschoten belast met 25 st

per je tbv de Kerk van Voorschoten en 5 st per jr tbv de Heilige Geest te Voorschoten, terwijl

de woning en landen nog verzekerd zijn tbv een losrente van 1150 gld tlv Jan Willem Coppen

te Voorburg. Link: http://www.hogenda.nl/wp-content/plugins/hogenda-search/download_attachment.php?id=2979&type=source

 

Fijne nacht nog

Jermaine van der Meer - 15 apr 2017 - 02:50

Nog ff n vraagje he, kan het toevallig zijn dat Jan Dirk Coenen eerst in Voorschoten woonde en vanuit daar naar Stompwijk is verhuisd? Kijk hieronder maar bij de belenders van een stuk land te Voorschoten:

 

Rechterlijk archief van Voorschoten Inv.nr. 3
door H.J. van der Waag

44v. 01-03-1613. Reijer Dirkszn. en Dirk Reijerszn. wonende Voorschoten verkopen Willem Lenertszn. mede wonende aldaar een huis, barg en schuur alsmede 6 hond 50 roe land, belend O het Capittel ten Hogenlande binnen Leiden, Z de Dobbewatering, W Lenert Janszn. en N Lenert Jacobszn. met bruikwaar; de helft van 8 hond land genaamd het campje van Jan Willemszn. daar Reijer Dirkszn. erfgenaam van is geweest, belend O Mourijn Pieter Mourijnsznzn., Z Jan Meeszn., W de vrouwe van Rijnsburg en N Cornelis Claaszn. van Rijn schout; de helft van 1 1/2 hond land genaamd de Akker, belend O het Capittel ten Hogenlande, Z Cornelis Vrankenzn. en de schout, W de vrouwe van Rijnsburg en N Jan Meeszn.; de helft van een halve morgen geestland, belend O Willem Claaszn., Z de Heerweg, W Jan Dirk Coenen en N Claas Louriszn., de voorsz. helft van een halve morgen geestland belast met 5 st 8 p per jr, voor 1450 gld. link: http://www.hogenda.nl/wp-content/plugins/hogenda-search/download_attachment.php?id=1482&type=source

Jermaine van der Meer - 16 apr 2017 - 13:44

Ja, dat is goed mogelijk, maar uit het stukje dat je kopieërde kun je het niet afleiden. Hierin zie je alleen dat Jan Dirck Coenen een stukje land had in Voorschoten, dat hoeft nog niet te betekenen dat hij er woonde. Ik heb het niet precies nagezocht maar de familie woonde waarschijnlijk in het grensgebied van Voorschoten en Stompwijk. Veel van de boeren daar hadden land aan beide zijden van de Vliet (= de grens tussen beide ambachten, die op enkele plaatsen doorwaadbaar was). 
Maar in dit geval is het wel zo dat Jan Dirck Coenen in 1599 ambachtsbewaarder in Voorschoten was, en wat later ook als kerkmeester daar wordt genoemd.

groeten, Frans

Frans Angevaare - 16 apr 2017 - 20:38

Dag Frans (en de rest)!

 

weer super bedankt voor dn info, tjah als hij er zowel ambachtsbewaarder was als kerkmeester dan kunnen we denk ik toch wel stellen dat hij in Voorschoten moet hebben gewoond en niet in Stompwijk, alhoewel ik het wel vreemd vind dat hij samen met zijn gehele gezin in het Stompwijkse hoofdgeld van 1622 voorkomt vanwege slechts een lapke grond of wellicht had hij hier toch een soort van 2e huis of zoiets? Ik heb al eerder ergens gezien (ik weet niet meer precies waar) da de lijn waar ik vanaf stam (via Catharina Paridon) een der voorvaders als welgeborene van het Rijnland (waterschap) word vermeld, en ook heb ik hieronder weer 2 aktes van hem gevonden waarin ik toch ook wel vermoed dat hij ook een brouwer was wat in die tijd ook weer een uiting was van een zekere welvaart

 

Hieronder de Bronnn:

 

Rechterlijk archief van Voorschoten

Inv.nr. 2

door

H.J. van der Waag

41v. Lenert Jan Reijerszn., vader van Aaltje Lenertsdr. verzocht comparant op Claas Corneliszn. Frans Dirkszn. moutmaker te Delft machtigt Joris Verburch procureur ca Evert Nannenszn. schout te Voorburg.Doe Jacobszn. poorter van Delft machtigt Dirk Boudewijnszn. 01-06-1590. Joris van der Burch gemachtigde van Claas Adriaanszn. brouwer ca Jan Dirk Coenen om betaling van 5 gld 6 st wegens geleverd bier.

 

48. 14-12-1590. Jan Dirk Coenen ca om betaling van 8 gld 15 st wegens koop van hooi.

 

Link: http://www.hogenda.nl/wp-content/plugins/hogenda-search/download_attachment.php?id=1399&type=source

Jermaine van der Meer - 17 apr 2017 - 17:43

Dag Frans, Annemarie & de rest.

 

Ik heb de indruk dat mijn lijn via Catharina Paridon en dan de stamvader te weten Jan Dirk Coenen oorspronkelijk uit het geslacht Rosenburgh is ontsproten gezien het regest van 01-02-1585 in vergelijking met die van 05-07-1585, ik denk dat we sowieso kunnen stellen (ook gezien de belenders uit alle 2 de akten) dat Jan Dirk Coenen de kleinzoon was van Coen Dirkszn. Ik ga ervan uit gezien de andere regesten die ik hieronder heb geplaatst dat de achternaam van Coen Dirkszn Rosenburgh in plaats van Paridon zou moeten zijn (zeg maar als ik het mis heb hoor), verder gezien de voornaam Louris bij zowel de geslachten Rosenburgh als Van Rijn vraag ik me af of dus de geslachten Van Paridon, Rosenburgh en Van Rijn niet 1 gemeenschappelijke voorvader hebben. Dit vermoeden word versterkt daar de informatie van de families Paridon en Rosenburgh niet verder terug gaat als ongeveer de jaren 70 van de 16e eeuw en ook bij de familie Van Rijn zit er in de periode 1500-1540 nog veel ruis op de lijn. Ik heb er ook nog wat regesten van de familie Deijns/Dijns tussen geplaatst trouwens.

 

Hieronder de bronnen voor mijn hypothese:

 

26-04-1577. Louris Dirckszn. ca Jochum Reyerszn. en is aangenomen door Jan Pieterszn. Om 3 st.

 

3. 10-05-1577. Louris Dirckszn. Rosenburgh ca de achtergelaten boedel van Willem Dirckszn. Rosenburgh en over Jochum Reyerszn. nu gehuwd met de achtergelaten weduwe van Willem Rosenburgh eist inventaris van de boedel of 1000 gld. In margine: Jan Adryaenszn. een weet gedaan aan Jochum Reyerszn., Anna Rosenburgh verzocht dat eiser borg zou stellen. Overgenomen door het gerecht 22-06-1577.

 

5. 19-07-1577. Louris Dirkszn. Rosenburgh ca Willem Aelbrechtszn. om het testament van Willem Dirkszn. Rosenburgh te overleggen of daarvoor 2 pond gr vlaams te geven. 19-07-1577. Idem ca Jochum Reyerszn. om copie van een koopbrief. 19-07-1577. Jan Dircksz. van ‘s-Gravensande heeft zich vrij gedongen van een arrest als Pieter Huygenszn. had.

 

08-11-1577. Willem Aelbrechtszn. klaagt over Dirck Maertenszn. Rosenburgh bezet persoon of zijn borg om betaling van zekere beterschap van een schip dat eiser onthaelt is of betalen 20 gld.

 

96v. 27-02-1579. Pieter Janszn. onze mede buurman schuldig aan Claas Gerrit Dijnnen mede wonende Voorschoten een losrente van 7 gld 10 st per jr met hypotheek op zijn woning waar hij in woont met huis, barg en schuur alsmede 20 morgen land, belend O Mr Outgaert met de kinderen van Dirk Philipszn. en Jan Dirkszn., Z de Voorwatering, W Claas Janszn. Knotter en de heer van Wassenaar en N de schuldenaar.

 

PROTOCOL ACTEN MET "KOPJES"

1. 20-01-1585. Jan Huigenszn. verkoopt Louris Dirk Coenen 2 morgen 1 1/2 hond land onder Voorschoten, belend O de weduwe van Maarten Joriszn., W de Horstlaan, Z de Heerweg en N de Hoolweg.

 

198. 04-03-1584. Jeroen Jacobszn. duinmeier wonende Wassenaar verkoopt aan Claas Claaszn. wonende Voorschoten de helft van 12 morgen land aan de Papenweg onder Voorschoten, daarvan Adriaan Corneliszn. Rosenburgh de wederhelft bezit, welk land in bezit is geweest van verkopers vader voor de ene helft en de voorsz. Adriaan van Rosenburgh’s moeder voor de andere helft, zijnde erfpacht tegen 4 gld 10 st per jr

 

3. 02-01-1585. Cornelis Dirkszn. en Jan Dirkszn. verkopen Louris Dirkszn. hun broer de woning van Coen Dirkszn. als huis, barg en schuur met 8 hond land gelegen onder Voorschoten daar Louris Dirkszn. op woont, belend N de watering, Z de Hoolweg, W de Horstlaan en O de erfgenamen van Claas Janszn. Knotter, belast met 9 pond per jr tbv de Kerk van Voorschoten.

 

3v. 02-01-1585. Louris Dirkszn. alias Lou Dirk Coenen wonende Voorschoten schuldig aan Willem Joostenzn. van der Duijn 12 pond 10 schelling per jr met hypotheek op de voorsz. woning alsmede op 14 hond wei -en teelland in Voorschoten, belend Z de weg, O de weduwe van Maarten Joriszn., N de Hoolweg en W de Horstlaan, belast de woning met 9 pond per jr tbv de Kerk van Voorschoten en de 14 hond met 2 gld per jr tbv het Gasthuis te Leiden. Borg Dirk Dirkszn. wonende Poeldijk. Afgelost 03-09-1622.

 

2. 20-01-1585. Louris Janszn. ter eenre en Cornelis Dirkszn., Jan Dirkszn. en Louris Dirkszn. broers ter andere hebben enkele jaren geleden de goederen gescheiden van Coen Dirkszn. za als volgt Louris Janszn. 5 morgen, 2 hond onder Stompwijk, belend N de Vliet, O Bouwen Corneliszn. en Z en W Pieter Gerritszn., belast met 15 gld 15 st losrente per jr, daarvan 6 gld per jr tbv iemand in den Haag, 6 gld tbv de kinderen van juffrouw Vermole en 3 gld 15 st tbv de weeskinderen van Isaack Willemszn. te Leiden; Cornelis, Jan en Louris Dirckszn. de woning als huis en berg van Coen Dirkszn. staande op 7 hond onder Voorschoten, belend W de Horstlaan, Z de Hoolweg, N de watering en O de erfgenamen van Claas Janszn. Knotter, belast met 9 pond hollands per jr tbv de Kerk van Voorschoten en nog 10 hond onder Stompwijk, belend O Claas Simonszn., W Gerrit Willemszn. snijder, O Reijn Jochemszn. en

N Meerburgerwatering, belast met 2 pond per jr tbv de Kerk van Voorschoten en 9 gld per jr losrente tbv iemand in den Haag.

 

5v. 05-07-1585 met schepenen van Stompwijk. Cornelis Huigenszn. wonende Voorschoten verkoopt Jan Dirk Coenen 5 1/2 morgen land onder Stompwijk, belend N het Ketelboetershout, O Louris Dirk Coenen en Jan Dirkszn. voorsz., Z de Stompwijkse watering en W Reijn Jochumszn., belast met 6 pond hollands erfpacht per jr tbv de arme huiszitten te Leiden alsmede 1 morgen land onder Stompwijk, belend N de Ommedijk, O Cornelis Dirk Coenen met bruikwaar, Z de Zoetermeerse meer en W Cornelis Dirk Coenen met waarborg l 1/2 morgen land onder Stompwijk, belend N Willem Meeszn., O de heer van Tilburg, Z Meerburger watering en W het Capittel ten Hogelande te Leiden. Borg Dirk Willemszn. wonende Voorschoten bij het Schakenbos met 3 morgen land onder Voorschoten, strekkende van het noordeinde tot de scheiding, W het Schakenbos en Dirk Willemszn. zelf, Z de Vliet en Aagje Florisdr

 

7. 02-03-1585. Cornelis Louriszn. Rosenburgh wonende Loosduinen verkoopt Jan van Brouchoven poorter te Leiden 1/4 van 3 morgen land in kopers woning groot 4 1/2 hond, belend geheel N de watering, Z en O de koper en W Claas Dirkszn. c.s., de verkoper

aangekomen bij overlijden van zijn oom Willem Dirkszn. Rosenburgh, onder overgifte van de brief van waring van 15-03-1544 bij broeder Wilhelm van Doesburch pater in der tijd van het klooster van Westeroyen bij Tiel.

 

17v. 11-08-1585. Jan .Huigenszn. wonende Voorschoten verkoopt Jacob Pieterszn. van Stompwijk een schuldbrief tlv Louris Dirk Coenen te Voorschoten groot 275 gld van 20-01-1585, van welke verkoop de schuldenaar op de hoogte is gesteld.

 

14. 09-01-1586 met schepenen van Zoeterwoude. Vranck Louriszn. wonende Voorschoten schuldig aan Adriaan Pieterszn. en Louris Pieterszn. nagelaten kinderen van Pieter Anssemszn. 57 gld 2 1/2 st per jr (hoofdsom 914 gld) met hypotheek op een huis, barg en

schuur met 2 1/2 hond land onder Voorschoten, belend W de Heerweg, N en Z de schuldenaar met bruikwaar en O Sybrant Willemszn. Stam, 4 hond geestland onder Voorschoten, belend Z

de Heerwegen W Pieter Corneliszn. dienaar goddelijk woord, N Jan van der Graft en O de erfgenamen van Willem Dirkszn. Rosenburgh en 7 morgen land erfpacht van het Convent van Heemstede onder Zoeterwoude, belend N de Vliet, W JanHuigenszn., Z Meerburger watering en O de schuldenaar.

 

19. 25-08-1585 stilo novo. Willem Janszn. Wortel onze buurman is op 08-02-1584 jegens Pieter Willemszn. Wetsman wonende Hazerswoude, Willem Corneliszn. Quant wonende Zoeterwoude, ooms en voogden over Apollonia Willemsdr. nu 2 jr enige erfgename van za Neeltje Willemsdr. Wetsman geteeld in echt bij de voorsz, Wortel, bij tussenspreken van Jan Willemszn. Wortel en Adriaan Willemszn. Hollandsch Bloed overeengekomen het moederlijk bewijs van het weeskind vast te stellen op 4 morgen 2 hond leenland onder Stompwijk van het huis van Cronesteijn, belend O Willem Janszn. Wortel, Z Lambrecht Gerrit Dijnen, W de

erfgenamen van Quirijn Claaszn. en Arend Eeuwoutszn. en N de M

eerburger watering. Vader zal het kind opvoeden tot 18 jr en dan 150 gld en de opbrengst van de kleding en juwelen van haar moeder als 88 gld 10 st.

 

48. 14-12-1590. Jan Dirk Coenen ca om betaling van 8 gld 15 st wegens koop van hooi.

 

41v. Lenert Jan Reijerszn., vader van Aaltje Lenertsdr. verzocht comparant op Claas Corneliszn. Frans Dirkszn. moutmaker te Delft machtigt Joris Verburch procureur ca Evert Nannenszn. schout te Voorburg.Doe Jacobszn. poorter van Delft machtigt Dirk Boudewijnszn. 01-06-1590. Joris van der Burch gemachtigde van Claas Adriaanszn. brouwer ca Jan Dirk Coenen om betaling van 5 gld 6 st wegens geleverd bier.

 

41v. Lenert Jan Reijerszn., vader van Aaltje Lenertsdr. verzocht comparant op Claas Corneliszn. Frans Dirkszn. moutmaker te Delft machtigt Joris Verburch procureur ca Evert Nannenszn. schout te Voorburg.Doe Jacobszn. poorter van Delft machtigt Dirk Boudewijnszn. 01-06-1590. Joris van der Burch gemachtigde van Claas Adriaanszn. brouwer ca Jan Dirk Coenen om betaling van 5 gld 6 st wegens geleverd bier.

41v. Lenert Jan Reijerszn., vader van Aaltje Lenertsdr. verzocht comparant op Claas Corneliszn. Frans Dirkszn. moutmaker te Delft machtigt Joris Verburch procureur ca Evert Nannenszn. schout te Voorburg.Doe Jacobszn. poorter van Delft machtigt Dirk Boudewijnszn. 01-06-1590. Joris van der Burch gemachtigde van Claas Adriaanszn. brouwer ca Jan Dirk Coenen om betaling van 5 gld 6 st wegens geleverd bier.

41v. Lenert Jan Reijerszn., vader van Aaltje Lenertsdr. verzocht comparant op Claas Corneliszn. Frans Dirkszn. moutmaker te Delft machtigt Joris Verburch procureur ca Evert Nannenszn. schout te Voorburg.Doe Jacobszn. poorter van Delft machtigt Dirk Boudewijnszn. 01-06-1590. Joris van der Burch gemachtigde van Claas Adriaanszn. brouwer ca Jan Dirk Coenen om betaling van 5 gld 6 st wegens geleverd bier.

41v. Lenert Jan Reijerszn., vader van Aaltje Lenertsdr. verzocht comparant op Claas Corneliszn. Frans Dirkszn. moutmaker te Delft machtigt Joris Verburch procureur ca Evert Nannenszn. schout te Voorburg.Doe Jacobszn. poorter van Delft machtigt Dirk Boudewijnszn. 01-06-1590. Joris van der Burch gemachtigde van Claas Adriaanszn. brouwer ca Jan Dirk Coenen om betaling van 5 gld 6 st wegens geleverd bier.

41v. Lenert Jan Reijerszn., vader van Aaltje Lenertsdr. verzocht comparant op Claas Corneliszn. Frans Dirkszn. moutmaker te Delft machtigt Joris Verburch procureur ca Evert Nannenszn. schout te Voorburg.Doe Jacobszn. poorter van Delft machtigt Dirk Boudewijnszn. 01-06-1590. Joris van der Burch gemachtigde van Claas Adriaanszn. brouwer ca Jan Dirk Coenen om betaling van 5 gld 6 st wegens geleverd bier.

41v. Lenert Jan Reijerszn., vader van Aaltje Lenertsdr. verzocht comparant op Claas Corneliszn. Frans Dirkszn. moutmaker te Delft machtigt Joris Verburch procureur ca Evert Nannenszn. schout te Voorburg.Doe Jacobszn. poorter van Delft machtigt Dirk Boudewijnszn. 01-06-1590. Joris van der Burch gemachtigde van Claas Adriaanszn. brouwer ca Jan Dirk Coenen om betaling van 5 gld 6 st wegens geleverd bier.

41v. Lenert Jan Reijerszn., vader van Aaltje Lenertsdr. verzocht comparant op Claas Corneliszn. Frans Dirkszn. moutmaker te Delft machtigt Joris Verburch procureur ca Evert Nannenszn. schout te Voorburg.Doe Jacobszn. poorter van Delft machtigt Dirk Boudewijnszn. 01-06-1590. Joris van der Burch gemachtigde van Claas Adriaanszn. brouwer ca Jan Dirk Coenen om betaling van 5 gld 6 st wegens geleverd bier.

41v. Lenert Jan Reijerszn., vader van Aaltje Lenertsdr. verzocht comparant op Claas Corneliszn. Frans Dirkszn. moutmaker te Delft machtigt Joris Verburch procureur ca Evert Nannenszn. schout te Voorburg.Doe Jacobszn. poorter van Delft machtigt Dirk Boudewijnszn. 01-06-1590. Joris van der Burch gemachtigde van Claas Adriaanszn. brouwer ca Jan Dirk Coenen om betaling van 5 gld 6 st wegens geleverd bier.

41v. Lenert Jan Reijerszn., vader van Aaltje Lenertsdr. verzocht comparant op Claas Corneliszn. Frans Dirkszn. moutmaker te Delft machtigt Joris Verburch procureur ca Evert Nannenszn. schout te Voorburg.Doe Jacobszn. poorter van Delft machtigt Dirk Boudewijnszn. 01-06-1590. Joris van der Burch gemachtigde van Claas Adriaanszn. brouwer ca Jan Dirk Coenen om betaling van 5 gld 6 st wegens geleverd bier.

41v. Lenert Jan Reijerszn., vader van Aaltje Lenertsdr. verzocht comparant op Claas Corneliszn. Frans Dirkszn. moutmaker te Delft machtigt Joris Verburch procureur ca Evert Nannenszn. schout te Voorburg.Doe Jacobszn. poorter van Delft machtigt Dirk Boudewijnszn. 01-06-1590. Joris van der Burch gemachtigde van Claas Adriaanszn. brouwer ca Jan Dirk Coenen om betaling van 5 gld 6 st wegens geleverd bier.

 

44v. 07-12-1586. Cornelis Louriszn. voor hem zelve en voor zijn broers en zusters, Simon Louriszn. gehuwd met Lijsbeth Lourisdr., Adriaan Corneliszn. Rosenburgh voor hem zelve en als voogd van Neeltje Maartensdr. weeskind van Maarten Nannen mitsgaders als erfgenaam van Marritje Cornelisdr. en Dirk Corneliszn., kinderen van Cornelis Dirkszn. Rosenburgh, Jacob Jacobszn. voor hem zelve, Marritje Arendsdr. weduwe van Simon Pieterszn. Bom

geassisteerd met Hendrik Pieterszn. haar voogd als oom en bloedvoogd van de voorsz. Simon Pieterszn. nagelaten kinderen, Dirk Maartenszn. Rosenburgh voor hem zelve en van Adriaan

Corneliszn., Jan Corneliszn. en Dirk Maartenszn. voorsz. Als voogden van de weeskinderen van Eeuwout Mattheuszn. en Jacob Gerritszn. als actie hebbende van Adriaan Hendrikszn. En 18 ook van de erfgenamen van Willem Aalbrechtszn. en van Jacob Gerritszn. voor hem zelve Louris Huigenszn. Gaal als procuratie hebbende van Machteld Claasdr. weduwe van Jan Maartenszn. van Deijl allen samen erfgenamen van Willem Dirkszn. Rosenburgh en Simon Dirkszn. Rosenburgh gebroeders verkopen aan Dirk Corneliszn. Wedt vleeshouwer in Leiden ca 11 hond leenland onder Voorschoten omtrent de Wadding, ter leen van de Grafelijkheid

van Egmond, belend N Dirk van der Bouckhorst, O Gerrit Janszn., mr Claes Paets, Z Gerrit Jacobszn. en Mr Claas voorsz. en W de Abdij van Egmond.

 

53v. ongedateerd. Jan Dirk Coenen en Jan Corneliszn. Cortwil kerkmeesters in Voorschoten schuldig aan de Heilige Geest te Voorschoten een losrente van 30 st brabants per jr met waarborg 1 morgen land van de Kerk onder Voorschoten, belend O Dirk Busschertszn. en N Vincent van Lokhorst door handen van Jan Dirk Oom en Simon Corneliszn. Heilige Geestmeesters.

 

61v. ongedateerd. Cornelis Louriszn. wonende Loosduinen voor hem zelve en voor zijn broers en zusters, Adriaan Corneliszn. Rosenburgh voor hem zelve en voor Jop Pieterszn. zijn zwager en het weeskind van Maarten Nannen, Jacob Gerritszn. als actie hebbende van Adriaan Hendrikszn. en Willem Aalbrechtszn., Marritje Arendsdr. weduwe Simon Pieterszn. Bom, die actie hadden van Maarten Dirkszn. Rosenburgh, geassisteerd met Hendrik Pieterszn. haar voogd in deze en als oom en bloedvoogd van de nagelaten kinderen van Simon Pieterszn., Louris Huigenszn. actie hebbende van Jan Maartenszn. Deijl, Jacob Jacobszn. gehuwd met Marritje Maartensdr. de voorsz. Adriaan Corneliszn. Rosenburgh en Jan Corneliszn. Cortwil als voogden van Cornelis Eeuwoutszn. nage

laten kind van Eeuwout Mattheuszn., allen als erfgenamen van Willem en Simon Dirkszn. Rosenburgh verkopen aan Dirk Maartenszn. Rosenburgh een halve morgen geestland in het Hofland onder Voorschoten, belend O en W Vrank Louriszn., N Jan Vergraft en Z de Heerweg.

 

77. (sic) 14-03-1587. Jan Dirk Coenen gehuwd met Neeltje Adriaansdr. erfgename van Adriaan Janszn. voor de ene helft, Jan Colijn voor hem zelve en als voogd van de kinderen van Neeltje Cornelisdr. en voor de kinderen van jonge Jan Colijn, Joris Hendrikszn. voor hem zelf gehuwd met Stijntje Cornelisdr. en voor Jan Dirkszn. uit de naam als boven mede-erfgenaam van Adriaantje Gerrit Dijnszn. bekenden eendrachtelijk jegens Adriaan Janszn. za ged. ca 12 jr geleden gedeeld, geschift en gescheiden te hebben de goederen als hij met Adriaantje Gerritsdr. zijn za huisvrouw gebruikt en bezeten heeft, Adriaan Janszn. bij kaveling het oostcroft bij Schalkenbosch ca 3 morgen, belend O Aagje Florisdr. en Dirk Willemszn., W Dirk Willemszn. voorsz., N de Heerweg en Z de Vliet, belast met 24 gld tbv de erfgenamen van Cornelis Verhooch en nog 35 st per jr tbv de Kerk van Voorschoten, nog 2 kampen land in het ambacht van Stompwijk groot 4 morgen, belend O Cornelis Vrankenzn., Z Joris Hendrikszn. en Arend Willemszn. en W en N Claas Dijnen, nog 14.hond land in Stompwijk, belend O oude Jan Colijn, Joris Hendrikszn., Z dezelvde, W Dirk Willemszn. en N de Vliet; nog 9 morgen land met huis in Stompwijk, belend O Mr Jan Engelszn., Z de Ommedijk, W Cornelis Dirkszn. en Jan Dirkszn. en N Louris Dirkszn., belast met 27 gld en 6 capoenen per jr tbv Jhr Adriaan Dorsa, nog een stuk veenland in Stompwijk groot 4 hond,

belend O de kinderen van Pieter Janszn., W Maarten Hendrikszn. te Delft, Z de kinderen van Pieter Janszn. voorsz. en N Adriaan Jan Ziere en bij loting aan oude Jan Colijn de helft van 7 morgen genaamd het 2e weer in Stompwijk, nog een campje land van 2 1/2 morgen genaamd Neel Philips Dobben, belend O oude Jan Colijn zelf, Z de erfgenamen van Claas Sterren, W de oude Colijn voorsz. en N Adriaan Jan Ziere, belast met 30 st per jr tbv de Kerk van 25

Voorschoten, 2 1/2 morgen (de helft van het wedde weer), belend O de voorsz. oude Colijn met de voorsz. 2 1/2 morgen, W de voorsz. oude Colijn met de wederhelft van de 3 1/2 morgen, Z de erfgenamen van Pieter Claaszn. Sterren en Jan Dirkszn. voorsz. en N de Vliet; jonge Jan Colijn 3 1/2 morgen land in Stompwijk als de wederhelft van het weddeweer, belend O oude Jan Colijn, Z de kinderen van Pieter Janszn., W Adriaan Jan Ziere en Cornelis

Adriaanszn. en N de Vliet, Jan Dirk Coenen 2 morgen land gemeen in een kamp van 7 morgen met het convent van Rijnsburg c.s.onder Stompwijk, O jonge Neel en Jan Gerritszn., W de erfgenamen van Cornelis Verhooch, Z Mr Jan Engelszn., N de Vliet, belast met 20 st per jr tbv de Heilige Geest van Voorschoten; 4 hond land onder Stompwijk, belend O Gerrit Corneliszn., W en Z de kinderen van Pieter Janszn. en N oude Jan Colijn; Joris Hendrikszn. de woning met huis, schuur en bepoting daar hij op woont, staande op 4 morgen land onder Voorschoten, belend O oude Jan Colijn en Joris Hendrikszn. zelf, W de kinderen van Cornelis Michielszn. en de Heilige Geest te Voorburg, Z de Vliet en N het Schakenbosch, belast met 6 gld per jr tbv het St Catharijnen Gasthuis te Leiden; de kinderen van Neeltje Cornelisdr. een stukje land genaamd Crijntjes woning in Stompwijk groot 5 morgen met huis, belend O Gerrit Corneliszn., W de kinderen van Alewijn Dirkszn. en Jan Dirkszn. voorsz., Z de Stompwijkseweg en N jonge Jan Colijn. Alle goederen belast met 24 gld per jr tbv Gerrit van Dam te Leiden waarvoor de woning van Claas verbonden staat.

 

199. ongedateerd. Simon Pieterszn. Bom bouwman van Leiden, Adriaan Corneliszn. Rodenburgh buurman van Wassenaar, Jan Corneliszn. buurman in Voorschoten en Jacob Gerritszn. eertijds secretaris van Voorschoten verkopen Jan van Brouckhoven poorter van Leiden haar gedeelte van 3 morgen land onder Voorschoten in Brouckhovens woning, gemeen met de andere erfgenamen van Willem Dirkszn. Rosenburgh en Simon Dirkszn. Rosenburgh, belend N de watering, Z en O Brouckhoven en W Claas Dirkszn. c.s, elk 1/5e gedeelte van de voorsz. 3 morgen, gekocht van Lieven Dirkszn. boomgaardman, curator van de boedel van Maarten Dirkszn. Rosenburgh, nog verkocht 20 1/2 roe als voogd van de weeskinderen van Machteld Cornelisdr., genaamd Neeltje Maarten Nannendr., 1 hond 32 roe hen aangekomen als erfgenamen van Willem en Simon Dirkszn. Rosenburgh, nog Adriaan Corneliszn. Rosenburgh en Jan Corneliszn. Van Voorschoten als voogden van het weeskind 48 van Eeuwout Mattheuszn. genaamd Cornelis Eeuwoutszn. de voorsz. van Brouckhoven 360 roe hem aanbestorven van Dirkje Dirksdr. en uit kracht van het testament van Simon Dirkszn. Rosenburgh de helft van 90 roe en Jacob Gerritszn. eertijds secretaris van Voorschoten als mede erfgenaam van Willem en Simon Dirkszn. Rosenburgh 97 1/2 roe.

 

200. 14-03-

1584. Dezelfden verkopen Jan van Brouckhoven poorter van Leiden 3 morgen land in Voorschoten in Brouckhovens woning gemeen met andere erfgenamen van Willem Dirkszn. Rosenburgh en Simon Dirkszn. Rosenburgh, belend N de watering, Z en O Brouckhoven voorsz. en W Claas Dirkszn. voorsz., Simon Pieterszn. Bom verkoopt aan Jan van Brouckhoven 1/5e deel in 3 morgen gekocht van Lieven Dirkszn. boomgaardman curator van de boedel van Maarten Dirkszn. Rosenburgh, nog verkoopt Adriaan Corneliszn.

Rosenburgh als voogd van het weeskind van Machteld Cornelisdr. genaamd Neeltje Maarten Nannendr. aangekomen als erfgename van Willem en Simon Dirkszn. Rosenburgh 1 hond 32 roe; nog verkopen Adriaan Corneliszn. Rosenburgh en Jan Corneliszn. van Voorschoten als voogden van het weeskind van Eeuwout Mattheuszn. genaamd Cornelis Eeuwoutszn. aan Jan van Brouckhoven 360 roe hem aanbestorven van Dirkje Dirksdr. uit kracht van het testament van Simon Dirkszn. Rosenburgh, nog verkoopt Jacob Gerritszn. eertijds secretaris van Voorschoten zijn portie in de 3 morgen, eertijds gekocht van Adriaan Hendrikszn. van 24-03-1580 alles vlgs de oude waarbrieven verleden door broeder Wilhelm van Doesburgh pater eertijds van het klooster van Werteroyen bij Tiel gelegen tbv Willem Dirkszn. op 15-03-1544

 

Weltruste,

Jermaine van der Meer - 19 apr 2017 - 02:15

Is er iets bekend van kinderen van Claes Adriaensz van PARIDON, geb. ca. 1624, tr. (schepenbank) Voorschoten 17 nov. 1654 Dirckge Gerrits MEIJSTER?

Gerrit Claes Paridon (Perridon), born in Voorschoten, married (1) 6 Mar 1707 Cornelia Jans van der Voord, born in Lisse, daughter of Jan Dirk van der Voort and Jaapje Huijbertse Briole, widow of Symen Huygse of Beijeren; (2)  in Voorhout 20 Jan 1734 Maria Willems Steenvoorden, born to Lisse, the widow of Leendert Pieterz Switsbergen; Maria Willems Steenvoorde, deceased 27 Feb 1759 in Lisse.

Is deze Gerrit een nazaat van Claes Adriaensz?

Pieter van der Voorn - 9 mei 2017 - 21:10

Pieter

Eerst: Neeltje Jansdr van der Voort was geen dochter van jonge Jan Dircksz van der Voort en Jaepge Huijbertsdr Briole (zij hadden twee Maartjes en een Huijbert) maar van oude Jan Dircksz van der Voort en Weijntge Crijnen van der Plas.

Claes Adriaensz van Paridon en Dircke Gerritsdr Meijster hadden twee kinderen, Arij en Maertge. Gerrit Claesz zal waarschijnlijk uit het tweede huwelijk van Claes met Jannetge Gerritsdr Wassenaer stammen (met ook nog een Jan Claesz), maar een concreet bewijs daarvan heb ik niet bij de hand.

Groeten, Frans

Frans Angevaare - 9 mei 2017 - 22:29

Dag Frans!

Maar deelde ook mijn mening (zie de bronnen onderaan mijn vorige reactie) dat gezien de voornamen (zoals Louris), patroniemen, belenders, eigenaren en familiebanden de geslachten Paridon (mijn tak althans), Van Rijn en Rosenburgh allemaal een gezamelijk voorvader hebben of is volgens jouw Coen Dirkszn Rosenburgh niet te vereenzelvigen met Coen Dirkszn Rosenburgh?

Jermaine van der Meer - 10 mei 2017 - 12:06


Jermaine

Je blijft helaas achternamen met terugwerkende kracht toekennen. Coen Dircksz Rosenburg? Daar zijn toch geen vermeidingen van? Ik ken die akte wel waarbij de broers erfgenamen zijn van een Coen Dircksz. Ik ben er voor mezelf niet uit of ze erfgenamen waren van hun opa of van een broer. Daarvoor zou ik (oa) moeten weten waarom Louris Jansz erfgenaam was van de ene helft en de drie broers samen van de andere helft. Er zijn gewoon te weinig gegevens.
V.w.b. de namen Louris en Dirck: Louris is een erg veel voorkomende naam in Voorschoten (Laurentius was de patroonheilige van de kerk) en Dirck was ook niet bepaald zeldzaam. Om daar nu een gezamenlijke herkomst uit af te leiden is nogal kort door de bocht. Rosenburg was ooit een kaswteel daar en later een boerderij. De familie die later die naam voerde zullen wel pachters ervan geweest zijn of op het terrein hebben gewoond. Maar ook dat is maar even een aanname, als je dat soort dingen wil weten zul je echt wat diepgravender onderzoek moeten doeten, op basis van de morgenboeken bijvoorbeeld.

En tot slot: sorry dat ik niet eerder regageerde maar al die ellenlange opsommingen van aktes in zo'n berichtje die zijn niet zo aan mij besteed.

Groeten, Frans

Frans Angevaare - 10 mei 2017 - 19:48







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu