stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Herkomst en ouders van Evert Pietersz Houtman (Houtmolen) wonende 1714 Den Bommel



Profiel afbeelding

Jermaine,

Zeeland en de Zuid Hollandse eilanden hadden regelmatig te maken met overstromingen. Nu zette een dijkdoorbraak niet meteen het gehele eiland onder water. Dit kwam omdat na een nieuwe inpoldering, de vorige zeedijk, nu binnendijk werd. Dus bij een doorbraak kon het beperkt blijven tot een polder. Wielen, ronde plassen, naast dijken zijjn getuigenissen van een vroegere doorbraak. Het water kolkte in een draaibeweging naar binnen en creeërde een diep gat. Te diep om te dichten.

Jan Achterberg - 24 nov 2020 - 19:35

Dag Jan ik ben nog eens ff dn archieven ingedoken, en in of rond de tijd dat Evert Pietersz Houtman geboren was is er toch echt niet veel meer over van het eiland Goeree-Overflakkee. Als men bijvoorbeeld kijkt in de beeldbank (https://www.goeree-overflakkee.nl/streekarchief/beeldbank_47354/?mivast=1950&miadt=1950&mizig=269&miview=ldt&milang=nl&micols=1&misort=last_mod%7Cdesc&mif1=32&mif3=true&mibj=1670&miej=1690) en men kijk naar de verschillende kaarten over de periode 1670-1690 dan duikt daar toch niet een al te rooskleurig beeld op.

 

Bijvoorbeeld bij bij de kaarten D17-03 "Hollandiae Comitatus", ca. 1689, D17-02 "Brabantiae pars septentrtonalis" (sic), ca. 1680 maar zeker als men kijkt naar de kaart van D17-01 "Comitatus Zeelandiae tabula" , ca. 1680 dan lijken enkel de dorpen oude- en Nieuwe-Tonge de overstroming van circa 1680 te hebben overleefd en heeeel misschien den Bommel. Men ziet op de kaarten dat men bij Middelharnis een inmiddels een 'Somerdijk' heeft aangelegd wat zal uitgroeien tot het huidige Sommelsdijk. Ook Melisant lijkt de dans net te hebben ontsprongen al scheelt het niet veel, dus al met al lijkt het mij hier geen 'wiel' overstroming maar mogen de Zeeuwen zich uberhaupt gelukkig prijzen dat rond 1680 niet heel Goeree-Overflakkee is weggespoeld!

 

Ik heb er dan ook een hard hoofd in Jan of het sowieso mogelijk is dat Evert Pietersz Houtman op voornoemd eiland ter wereld is gekomen, laat staan dat hij er is gedoopt! Ook het beroemde schilderij van het Laantje Van Middelharnis uit de link: https://nl.wikipedia.org/wiki/Het_laantje_van_Middelharnis van ongeveer 9 jaar later (1689) laat denk ik voornamelijk nieuw poldrland zien waarop men toen wellicht net is gaan verbouwen!

 

Met vriendelijke groet,

 

Jermaine Van der Meer

Jermaine van der Meer - 29 nov 2020 - 17:35

. "Men ziet op de kaarten dat men bij Middelharnis een inmiddels een 'Somerdijk' heeft aangelegd wat zal uitgroeien tot het huidige Sommelsdijk."

Dan klopt de afkorting "Sommerd" toch? Sommerd is dan de afkorting van Sommerdijk, dus een zomerdijk. Een dijk in het proces van verhoging tot een winter niveau. Zomers hadden de boeren daar bijna geen tijd voor. Als eenmaal de oogst binnen was in oktober, het winterkoren ingezaaid, dan kwam de rustige tijd. Tijd voor slachtwerk enz. Een andere naam voor november is slachtmaand.

Een zomerdijk langs de rivieren was er om de uiterwaarden te beschermen en de rivier smaller te houden en op diepte. Te langzaam lopende rivieren zetten meer sediment af en gaan meanderen. Met een grotere waterafvoer liepen de uiterwaarden vol en werd de rivier soms vier maal zo breed.

Jan Achterberg - 29 nov 2020 - 19:58

Dag Jan

Ja dan word het inderdaad lastig. Maar ik blijf toch aan Sommerda denken, en wel vanwege het feit dat ik voor 1700 elke spoor van Evert Pietersz Houtman verdwijnt, en ik kan maar niet verklaren waarom en vooral HOE hij vooral opduikt in Sommelsdijk (Als we van jouw theorie uitgaan).

Kan het wellicht zijn Jan dat Evert ook nog een zoon Antonij had, heb alle namen van de kinderen zo ff nie paraat (dan moet ik weer 4 pagina's terugzoeken), als deze Antonij er niet tussen zit dan moet ik ff naar een eventuele doop van deze Antonij zoeken wellicht zit daar nog wat in het vaT:

 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

DETAIL  BEKIJK DETAIL VAN OBJECT 22053863
Soort: DTB
Bron: DTB Begraven
Archief- en inv.nr.: 14.51
Folio: 137v
Datum akte: 13/2/1776
Plaats: Delft
Personen: Geertruij Schrijver (overledene)
Anthonij Evert Houtman (Relatie)
 

En toch ik blijf het vreemd vinden Jan dat Evert Pietersz Houtman na 1700 EXTREEM veel genoemd word, vanaf 1700 zowat elk jaar tot zijn dood ergens in 1715 terwijl zodra men voor 1700 kijkt lijkt deze bekende en veel genoemde persoon ineens uit Nederland EN Belgie verdwenen te zijn, dat is toch gewoon ronduit vreemd Jan? 

 

Met vriendelijke groet,

 

Jermaine Van der Meer

Jermaine van der Meer - 6 dec 2020 - 16:53

Dag Jan

 

Ik heb aan de Zeeuwse Genealoog Koene maar ook aan genealogisch centrum Goeree Overflakkee (ik heb in beide gevallen een andere aanheftgebruikt natuurlijk), mijn vraag ook aan hun doorgemaild. Nou als hullie het niej weete Jan dan weet ik het ook nie meer Jan! Misschien da ik vanwege die Pieter Houtman zeepzieder te Bergen op Zoom wellicht nog een oproepje op het BHIC kan wagen?

 

Hieronder de mail:

 

Geachte meneer Koene.

 

Ik ben op zoek naar de ouders van Evert Pietersz Houtman (Houtmolen), ik zie allereerst op verschillende pagina's van genealogie online ook de naam Houtmolen opduiken, doch ik heb Evert Pieters tot op heden nog niet onder de naam Houtmolen gevonden. Allereerst heb ik de volgende vermelding van Evert Pietersz Houtman, zonder dat ik weet uit welk jaar het stuk afkomstig is:

 

Register der Ledemaeten binnen deze kerke van Herkinge

Evert Pietersse Houtman vertrocken onder Sommerd:

 

Hij laat de volgende kinderen dopen:

 

  1. 1706

    1. Anna-Maria, ged. Sommelsdijk (nh) 9.10.1706, get. Willem Jansz, Marij Heijndriks
  2. Den Bommel - dopen 1712 jan. - 1727 sept.

    1709

    1. Lijsbeth, ged. Den Bommel (nh) 30.11.1709, get. Bastiaan Franse, Matje Jans van Engelant
  3. 1714

    Novemb. den 4 gedoopt Bastiaantje, ouders Evert Houtman, Maartje Fransse, getuigen Adam van der Veer, Aertje Fransse

 

Hij trouwt eerst met Dina Huibrechts de Vries te Herkingen, doch later trouwt hij met mijn andere voorouder Martijntje Fransdr Aldenborch (het geslacht Aldenborgh was weer een Dussense familie), ook zijn Evert Pieterse Houtman en zijn eerste vrouw Dina Huibrechtse de Vries doopgetuigen bij de kinderen van de volgende echtparen:

 

Te Herkingen: 

Den 7 Octob. gedoopt een soon, genaemt Pieter

De vader Jan Arentse van der Molen

De moeder Lena Paulus

De getuigen Cornelis van Muijden, beneffens sijn huijsvrouw Dijna Huijbregts

(Dijna was eerst getrouwd met Cornelis Van Muijden)

 

Den 31 Julii gedoopt een soon, genaamt Johannes

De vader Aert Janz Casteleijn

De moeder Josijna Thuinders

De getuigen Evert Pieters Houtman met sijn huisvrouw Dijna Huibregts

 

Den 11 Decemb. gedoopt een soon, genaemt Arent

De vader Jan Arentse van der Meulen

De moeder Lena Paulus

De getuigen Evert Pieterse Houtman met sijn huisvrouw Dijna Huibregts

 

Waarbij ik heden nog niet het daadwerkelijke familieverband heb kunnen ontdekken tussen het echtpaar Casteleijn-Thuinders en Van der Meulen-Paulus enerzijds en het door mij onderzocht echtpaar Houtmolen-de Vries anderzijds, hieronder trouwens hun trouw- en ondertrouw te Herkingen en Oude-Tonge

 

Oude Tonge - Ondertrouw- en trouwboek, 7 oktober 1690 - 9 juni 1720

1700. 

Den 16. Julij zijn bij den predikant van Herkingh in wettigen ondertrouw opgenomen Evert Pieterse Houtman, j.m., met Dina Hubreghts de Vries, wed. van Cornelis van Muijden, wonende onder Herkingh. Dese zijn den 1 Aug. 1700 attestatie gegeven om in den houwelijken staat (soo veel ons aan gaat) bevestight te mogen worden. In margine stond het reght van trouwen geemaneert is door dese beide weder zijds voldaan.

 

Herkingen - Trouwen 1695-1733

Ao. 1700

Den 8 Augusti sijn alhier getrouwt Evert Pieterse Houtman, j.m., met Dijna Huibregts de Vries, weduwe van Cornelis van Muiden, beijde woonagtig onder Herkinge

 

En ook nog het huwelijk van het echtpaar Houtman-Aldenburch te Sommelsdijk:

 

[18-06-1706] 

Den 18 Junij 1706 sijn ondertrouwt Evert Piterse Houtman, weduwenaer van Dina Hubregts de Vries, met Martijntje Franse van den Aldenborch, jonge dogt. van Westmaas, beijde woonende alhier, en sijn in de kerke tot Sommelsdijk getrouwt

 

Evert Pietersz Houtman is in het voorjaar van 1715 te Ooltgensplaat overleden, en dit nog wel terwijl hij rond 1700 nog als 'jongeman' word vermeld,

 

Ooltgensplaat – Begraven 1 april 1713 – 16 januari 1726

[03-04-1715]

3en dito uts. aen Aren d’Wilde om Evert Houtman te begraven voor pro deo

 

 hieronder alles nogmaals 'beknopt' op een rij voor de chronologische overzichtelijkheid:

 

1. (trouwregister Oude-Tonge) Den 16. Julij 1700 Evert Pieters Houtman trouwt met Dina Hubreghts de Vries

"Onduidelijk is wat Oude-Tonge hier voor rol speelt, was dit de toenmalige woonplaats van Evert Pieterse Houtman? Zoja? Dan is dit dus de oudste plaats waar we onze Evert hebben kunnen aantreffen" 

2. (trouwregister Herkingen) Den 8 Augusti sijn alhier getrouwt Evert Pieterse Houtman, j.m., met Dijna Huibregts de Vries, weduwe van Cornelis van Muiden, beijde woonagtig onder Herkinge

3. (Trouwregister Sommelsdijk) Den 18 Junij 1706 sijn ondertrouwt Evert Piterse Houtman, weduwenaer van Dina Hubregts de Vries, met Martijntje Franse van den Aldenborch, jonge dogt. van Westmaas, beijde woonende alhier, en sijn in de kerke tot Sommelsdijk getrouwt

4. (doopregister den Bommel) Lijsbeth, ged. Den Bommel (nh) 30.11.1709, get. Bastiaan Franse, Matje Jans van Engelant [link] Bastiaantje, ged. ald. 4.11.1714, get. Adam van der Veer, Aertje Fransse (Allenberg)

5. (commentaar Bas de Vries) Evert Pieterse Houtman, overleden in 1715 te Ooltgensplaat

(Waarbij ene Arend 'd Wilde de dood van Evert Pietersz aangaf, maar wie was dit dan weer?) 

 

Ik ben dus op zoek naar de ouders van Evert Pietersz Houtman, en mijn vraag aan u dus is of u mij hiermee kan helpen? Wat ik ook zeer apart vind is dat hij vanaf ongeveer 1700 tot aan zijn dood in 1715 bijna elk jaar wel lijkt te worden vermeld, alleen dat voor 1700 elke spoor van Evert Pietersz Houtman lijkt te ontbreken wat voor mij dus ook een groot raadsel is?

 

Ik hoop dus dat u mij wel kan leiden naar de ouders van Evert Pietersz Houtman, alvast bij voorbaat hartelijk dank.

 

Uw antwoord tegemoet ziende verblijf ik.

 

Hoogachtend,

 

Jermaine Van der Meer

 

En nu maar afwachten Jan........

Jermaine van der Meer - 9 dec 2020 - 00:18

Hallo,

Mijn naam is Thiemo Houtman en ik ben op zoek naar de oorsprong van verschillende families Houtman/Holtman/Holtmann uit Nederland. Ik heb dit forum gelezen en ik vroeg mij af of jullie nog meer informatie hebben over de familie Houtman/Holtman uit Walstedde. En of er al een verwantschap is gevonden tussen de verschillende families Houtman uit Nederland?

Ik hoor het graag van jullie.

Met vriendelijke groet,

Thiemo Houtman

Thiemo Houtman - 9 jul 2023 - 10:40


Dag Thiemo, je had deze oproep al weleens eerder op een ander topic van mij geplaatst (zie hiervoor ook de link: https://www.bhic.nl/onderzoeken/forum/was-evert-pietersz-houtman-woonachtig-te-herkingen-oude-tonge-een-zoon-van-pieter-houtman-zeepzieder-burger-en-wonende-te-bergen-op-zoom), ik ben nog steeds van mening dat mijn voorouder Evert Pieter Houtmans een zoon moet zijn geweest van Pieter Jansz (Van Dusseldorp) afkomstig uit Nieuwpoort (Zuid-0Holland) en Helena Cornelis Kooman (afkomstig van Dirksland).

 

Dit vanwege het feit dat de naam Evert of Everardus rond 1700 vrijwel niet voorkwam op het eiland Goeree-Overflakkee, dit in combinatie dat er op Goeree-Overflakkee dan ook nog eens een Pieter moet zijn geweest die voor zij trouwen op Dito 21 (Oktober 1662) te Dirksland, en Herkingen waar de oudste gegevens van onze Evert Pietersz Houtman te vinden zijn lag precies ten zuiden van Dirksland tegen laatstgenoemde plaats aan!!

 

Evert word gedoopt op 15 maart 1671 te Dirksland, als iemand een betere kandidaat heeft hoor ik het gr4aag maar dit is volgens mij de juiste persoon. Mijn vraag is hier nog wel waarom Ever Pieters zich Houtman is gaan noemen in plaatsvan Van Dusseldorp? Zat hij wellicht in de houthandel na 1700?

 

Fijne nacht.

 

Groetjes, 

Jeramine  

Jermaine van der Meer - 20 jul 2023 - 04:18







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu