“Michiel van Dijk, soldaet, onder Niclas le Brederoode, overste luytenant, wonende in Den Briel, nu man en voogd van Judick Jacobs, machtigt zijn zwager Reyer Reyersz van Distelhuysen te Den Briel, om de verkoop af te zeggen van een huis en erf te Den Briel door zijn vrouw aan Huych Koeijen, zonder zijn toestemming, en daardoor ongeldig. Zijn zwager moet beletten dat zijn vrouw nog enig huis koopt of huurt en eerdere overeenkomsten af te zeggen.”
”Cesar Antonisz, 35 jaar, soldaat in de compagnie van capiteijn Delft, in 't guarnisoen van 's Hartogenbosch, en daarvoor ruijter onder de Heer van Brederode, te 's Hartogenbosch, verklaart op verzoek van”
Goede verklaring voor de woonplaats van Ammerentia.
Blikwerker = denk ik andere benoeming voor Blikslager
Blik is geplet en vertind plaatijzer, uitgeslagen in dunne bladen. De man die ermee werkte werd blikslager genoemd. Een beroep dat soms samenging met dat van koperslager. Van blik werden allerlei huishoudelijke voorwerpen gemaakt o.a. trommeltjes, ketels, tabaksdozen, bussen en voorraadblikken.
Marcella de Jager - 17 apr 2023 - 16:10 (laatst bijgewerkt 17 apr 2023 — 16:11 door auteur)
En dit leek me toch echt een aanknopingspunt:
”Jacob Woutersz (51) verklaart op verzoek van Pieter van Bernagie te Den Haech dat hij heden in de herberg De Arent te Dordrecht Pieter Punt, coopman en capiteyn der Burgerij van Rotterdam heeft horen zeggen dat hij Aert Roomers, zijn zwager wonende in Den Haech,”
Ik oordeel altijd op basis van handtekeningen. Arent Roomers had een prachtige handtekening. Hij had dus goed leren schrijven. Dat duidt dan weer op sociale positie.
"Lanceloth van Brederode voor zichzelf en als procuratie hebbende van Johan van Passenrode, en van Roeloff van Passenrode, voogden van de onmondige kinderen van de Heere van den Binckhorst zaliger, mitsgaders Mr. Willem Staverinis, Arent Dircxz Romer, en Harman Hendricxz van Ottensteijn, te samen erfgenamen van jonkvrouw Barbara van Osselen, weduwe van zaliger Nicolaes van Brederode junior."
Correct me if I am wrong, maar ik heb het idee dat alleen Arent echt Romers wordt genoemd. Bij alle dopen en bij zijn trouwen heet hij zo. Zijn zusters daarentegen heten altijd Van Uffelen.
Ik denk dat de dopen van de kinderen van Cornelia, Barbara en Ammerentia nog meer getuigen en dus aanknopingspunten kunnen opleveren. Maar, waar zijn die gedoopt? Ik heb het idee dat Ammerentia inwoonde bij haar zwager Nicolaas. Ze woonde namelijk tijdens zijn gouverneurschap van Den Bosch ook in Den Bosch.
Geen dopen van kinderen van Ammerentia in Den Bosch gek genoeg.
Wellicht is deze Johannis een zoon van Willem Staverinus x Ammerentia. Doop is van 14 nov 1639 Grote Kerk Den Bosch. Maar ik lees Willem Stavnens Carsijn (?) onder capt Joncker Flooris, dus echt duidelijk is het niet.