stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Christophus Velthuijsen, Johannes & Nicolas Bernard, Johanna Forza, Anna Coppelers & Maria Clausers



Profiel afbeelding

Dag Anneke

 

Ik ben maar gelijk gaan grasduinen in het DTB register van Maastricht in de link: https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-99C4-ZNXH?i=5&cc=2037001&cat=128137 ik weet dat jij het vervelend vind als ik allerlei verschillende takken hier bij mekaar zet maar ik doe het toch ff voor het gemak zodat ik als ik later toch verbanden kan leggen i de scans+de personen makkelijker terug kan vinden:

 

- op scan 6 van 734 komen we de rechterbladzijde de volgende personen tegen: kind: Cornelia ouders: Joannis Slijpen, Josuine Bernarts, getuigen: Henricus Bernarts, Fransisci Bernarts, Maria Bernarts en Joannes Housen (of Hoesen?)

 

- Op scan 15 kom ik de familie Bernarts ook weer tegen samen met de familie Slijpen en wel kind: Judocus ouders: Joannes Slijpen Jolina (of Jolino?) Bernarts,getuigen: Nicolas Rijckers en Helena Slijpen (als ik me in de laatste 2 namen niet vergis) 

 

- Op scan 16 kom ik de volgende namen tegen: kind: Joannes ouders: Joannis de Cuper, Anna Maria Broncart (als ik me niet vergis in haar achternaam? Of is dit ook een Bernart?) vervolgen een (Julicx???) getuigen: Joannes Bernard(!) en Joanna Bernard!

 

- Op de scan 22 kom ik op de linke bladzijde de volgende namen tegen: kind: Maria ouders: Henrici Janssen, getuigen Catharina Jacobs, Jac (of Jan?) Pals (slecht te lezen?), Maria Anna Bernard

(als ik me niet vergis komt deze laatstgenoemde ook als Maria Bernard voor in scan 23 als getuige voor samen met ene Joannes Drolens of Drosens bij het kind Joannis van Fransisci Neulen? Met Eva? Ploumen)

 

- Op scan 24 linker bladzijde kind: Henricus (als ik me niet vergis) ouders Arnoldi Bernards, Marij Ponts (of Pons/Ponssen??), de doopgetuigen zijn erg slordig opgeschreven maar ik herken er ene Everardus (de naam Mathias is doorgestreept?) Vrancken, Hermani Baccus(?) en iets van Helema (ik zal de voornaam wel verkeerd lezen?) Soers

 

- In de zelfde scan de rechter bladzijde de namen: kind: Simon ouders: Joannes de Lánnee(?), Gertrudis Mots (of Muts?), Joannes Bernard en Elisabeth Vande Berg (als ik me in de laatste naam niet vergis)

(direct eronder kom ik een doop tegen die zo slecht geschreven is dat ik niet weet of er Bernard staat of iets anders)

 

- Op de scan 26 linker bladzijde zien we weer het echtpaar Slijpen Bernarts een kind dopen genaamd Joannes met als doopgetuigen Mathias Vrancken, ene Jois Doutan (of Douton?) en Maria Bernarts

 

- Op scan 27 zien we het echtpaar Arnoldi Bernard (of staat er nou Bernagd??) en Maria Pons die we hierboven al eerder tegenkwamen een zoon Christianus dopen met als doopgetuigen ene Cristianus Mucsers (of Musers?) en Helena (als ik me niet vergis in haar naam?) Van Oest

 

BINGO:

- op Scan 28 hellemaal onderin linke bladzijde de namen:kind  Nicolaus ouders: Nicolai Bernarts en Maria (Marij) Nuijsers (of Nuijlers?) met als doopgetuigen Nicolaus Philliponat(???), Anna Nuijsers(?) en Anna Maria Jacobs

 

LET OP:

Het kan gezien de namen goed zijn dat de Nicolaus Bernarts die hier in mei 1692 word gedoopt een oom, oudoom of opa van Joannes Bernarts was die dus in 1766 met Joanna Forca trouwt!!

 

Wat ook wel ZEER interessant is dat op de dezelfde scan maar dan op de andere bladzijde ene Caspari Joesten of Joerten samen met ene Margarite Clausers (of vergis ik me nou en staat ene Clausens?) een kind Henricus laat dopen. Opvallend is hier niet de doopgetuige Joannes Cleusons maar wel Maria Ponts!!

 

Deze Maria Ponts (of Pons) komen we ook tegen als vrouw bij Arnoldi Bernard, en bij het huwelijk van het echtpaar Bernard-Forca komen we ene Maria Clausers tegen!! Is dit wellicht dezelfde Margarite Clausers die eind 17e eeuw als vrouw dan de vrouw van Arnoldi Bernarts was? En waren Arnoldi Bernarts en Margarite (Maria) Clausers dan wellicht de oom en tante of oudoom en oudtante van onze Joannes Bernards senior???  

 

HT LIJKT TE KLOPPEN!!

 

Want op scan 30 komen we links Christophorus tegen die door Christophorus Welschot en  Elisabeth Van Oest word gedoopt. Niet alleen komen we de naam Christophorus tegen bij de familie Bernards, doch word zoals ik hierboven laat zien bij de doop van Christianus door het echtpaar Bernards-Pons ook ene Helena Van Oest als doopgetuige vermeld!!!! Samen met ene Leonardus Bileijn??

 

En we komen Maria Ponts de vrouw van Arnoldi Bernarts inderdaad ook weer tegen op scan 31 als zij samen met Petrus Daems als doopgetuige optreed bij de doop van Henricus door Adam Lemkens en ene Petronilla Van Oest!!

We komen precies onder bovenstaande doop Josuina Bernarts trouwens ook nog tegen als zij samen met Mathias Olieslagers en Anne Koevlieg(???) als doopgetuigen voorkomt van het kind Helena door Joannis Sleijpen en Helene Slijpen

 

DUBBEL MEGA GIGA BINGO!!!

 

Op scan 31 word ene Theodorus door Christophori Bernard en Catharina Raemakers gedoopt met als doopgetuigen Theodorus Doorman en Catharina Kemling(?) als doopgetuigen!!!

 

Zaken waar ik verder niet op ben ingegaan.

 

Hier hoef je in principe dus niet op in te gaan, het lijken namelijk namen te zijn die niet bij onze casus thuishoren, doch ik heb ze er voor de zekerheid bijgezet voor het geval dat ik de namen toch verkeerd heb gelezen. In dat geval mocht je interesse hebben kun je altijd controleren of ik de namen echt goed genegeerd of dat er toch namen bij zitten die toch bij de familie Bernarts blijken te horen

Op scan 11 hellemaal boven links de naam 'Bonnarts' tegen, ik ga hier verder niet op in maar vermeld het toch maar ff voor het geval mocht ik mij vergissen, Op scan 19 kom ik op de linker als ik me niet vergis ene Bernarda Berns tegen, ook hier zal ik dus niet op ingaan, - op scan 18 kom ik hellemaal op de op een na laatste onderaan rechterpagina als ik me niet vergis de naam 'Donnarts' in plaats van Bernarts tegen, dus hier zal ik verder eveneens niet op ingaan, op scan 21 zie ik op de linker bladzijde ene Jacobus Bernardus Franssen staan als ik mij niet vergis, hier zal ik niet op ingaan, op scan 24 zie ik links hellemaal onderaan de naam Bermans staan en geen Bernards als ik me niet vergis dus ook hier ga ik niet op in, op scan 25 lijkt er op de linker bladzijde een Jacobus Bernardus Frans voor te komen waar ik verder ook niet op inga. Net als op dezelfde scan waat men op de linker bladzijde ene Gerolni of Generolni (Dni?) Bernardi de la Hault(?) tegenkomt die die als een dragonderkapitein voorkomt als ik me niet vergis en die ene Maria laat dopen?

 

Afsluitend.

Uiteraard ga ik ook nog naar de huwelijken zoeken, doch ik dacht van laat ik eerst bij de Maastrichtse dopen beginnen en zo het hele boek 'langzaam' uitlezen, met verrassende resultaten dus!!!

 

Ik ga morgen zodra ik tijd heb weer verder zoeken, ik ben benieuwd wat je van mn resultaat vind??

 

Met vriendelijke groet,

 

Jermaine Van der Meer

Jermaine van der Meer - 20 apr 2023 - 03:47

Hallo Jermaine,

Ik ben geen expert in het lezen van oude handschriften, maar gelukkig is dit handschrift behoorlijk goed leesbaar.

Eerst dus maar enige fouten verbeteren:

Joannes Housen (of Hoesen?)

Joannes Haesen.

Joannes Slijpen Jolina (of Jolino?) Bernarts,getuigen: Nicolas Rijckers en Helena Slijpen 

Joannes Sleijpen, Josine Bernarts, Nicolas Reijcks, Helena Sleijpen (hetzelfde echtpaar als op scan 6 dus)

Jac (of Jan?) Pals (slecht te lezen?)

Nee hoor, gewoon te lezen, er staat Isac.

direct eronder kom ik een doop tegen die zo slecht geschreven is dat ik niet weet of er Bernard staat of iets anders

Wat mij betreft hetzelfde handschrift als de inschrijvingen er omheen. (De doop heeft niets met een Bernard te maken: ze heten Berchmans)

ene Caspari Joesten of Joerten samen met ene Margarite Clausers (of vergis ik me nou en staat ene Clausens?) een kind Henricus laat dopen.

Caspari is tweede naamval en betekent "van Caspar(us)", de vader heet dus geen Caspari. Margarite heet Cleusens. Caspar trouwens Joesten.

En zo is er nog wel meer, maar alles verbeteren is me te veel moeite (ik zou zeggen, goed lezen en veel oefenen!)

 

Deze Maria Ponts (of Pons) komen we ook tegen als vrouw bij Arnoldi Bernard, en bij het huwelijk van het echtpaar Bernard-Forca komen we ene Maria Clausers tegen!! Is dit wellicht dezelfde Margarite Clausers die eind 17e eeuw als vrouw dan de vrouw van Arnoldi Bernarts was? En waren Arnoldi Bernarts en Margarite (Maria) Clausers dan wellicht de oom en tante of oudoom en oudtante van onze Joannes Bernards senior??? 

Hier maak je er een zooitje van: Margarite Cleusens is de vrouw van Caspar Joesten. Arnold(us) Bernard (hier geldt hetzelfde als bij Caspar: Arnoldus heet dus geen Arnoldi, dat is een naamval) is getrouwd met Maria Pons. Aangezien zich dit allemaal afspeelt eind 17e eeuw is het heel onwaarschijnlijk (nog afgezien van het feit dat de naam al niet klopt) dat iemand die dan (1692) al volwassen is in 1766 nog getuige is bij een huwelijk, dan was ze toch inmiddels boven de 90 geweest.

Anneke 12 - 20 apr 2023 - 15:08


Dag Anneke

Dankjewel voor je adviezen en opbouwende kritieken.

Ik zit midden in een verhuizing en morgen ga ik op vakantie naar Spanje dus ik heb nog niet uitgebreid kunnen reageren op je verhaal. Maar wat vind je van mn resultaten m.b.t. de namen Nicolaus en Christophori Bernard? Dit zou sowiezo familie moeten zijn toch? Hoe denk jij over deze resultaten van mij, en in welk deel van de familie plaats jij deze echtparen Nicolai Bernarts en Maria (Marij) Nuijsers (of Nuijlers en Christophori Bernard en Catharina Raemakers???

 

Met vriendelijke groet,

 

Jermaine Van der Meer

Jermaine van der Meer - 28 apr 2023 - 16:59







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu