stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Carolina Maria Schaaf (naam volgens akte, maar ook gezien als Karolina, Karoline) *1883 - overl 1980 Bonn



Profiel afbeelding

Ik vroeg me al af waarom Jacob nu precies in Bennebroek overleed. Mijn eerste gedachten was dat hij op bezoek was bij vrienden of familie in Bennebroek en tijdens de inval van de Duitsers "zware pech" had en een oorlogsslachtoffer werd. Geen moment stil gestaan bij een inrichting voor mensen met geestelijke problemen... Ik had Bennebroek al helemaal doorzocht op haar oorlogsgeschiedenis.

Overigens blijft de financiële draagkracht van mevrouw Erkelens mij verbazen. Zij had geen beroep en Jacob was een middenstander. De moeder van Jacob Erkelens was een zekere Grietje Verkade (sterft vroeg op 49 jarige leeftijd), overigens ook uit Boskoop. Ik heb geen relatie kunnen vaststellen met de Verkade familie. Daar zou wel geld gezeten hebben. Misschien is er toch wel een erfenis gekomen uit die hoek toen Jacob stierf in Bennebroek...

Rogier Schaaf - 16 apr 2023 - 17:47

Op Roodenburgerstraat 1a in Leiden staat het voormalig Joods Weeshuis, Machseh Lajesoumim.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Marcella de Jager - 16 apr 2023 - 18:21

@Marcella:

Nog even over je uitleg t.a.v. de persoon/adreskaarten. Als ik het goed begrijp bestaat elke kaart uit een naam deel (de mensen die wonen op het betreffende adres, zeg maar de "stamgegevens" van de personen) en een adres deel (waar ze vandaan kwamen en waar ze naar toe zijn gegaan). De nummers aan beide kanten (ik noem ze regelnummers) moeten corresponderen.

Dan moet ik de kaart van Friedrich August Schaaf als volgt lezen (bijvoorbeeld):

- Friedrich August Schaaf (naam regel 1)komt uit Solingen en gaat op enig moment terug naar Wald Solingen. In Rotterdam woont hij aan het Prins Frederikplein 20, datum inschrijving is 14-01-1896 (adres regel 1).

- Mathilde Else (naam regel 4) wordt 14-01-1896 ingeschreven, maar vertrekt 24-07-1900 naar Solingen (adres regel 4).

- Mathilde Else (naam regel 9) kwam 11-03-19-03 van Langenfeld en vertrekt 18-07-1904 naar "AR" (adres regel 9).Geen idee wat "AR" betekent.

- Maximilian Winter (naam regel 10) kwam 19-11-1903 van Remscheid en vertrekt 06-05-1905 naar Elberfeld (adres regel 10)

Ik neem aan dat de tijd tussen de aankomst en vertrek datum, de tijd is die ze in Rotterdam doorbrengen op het betreffende adres.

 

Alvast dank voor je uitleg :-)

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Rogier Schaaf - 20 apr 2023 - 17:27

Ja klopt...volgens mij = AR Afzonderlijk Register (voor onder andere kostgangers en dienstboden, die inwonen bij anderen)

Marcella de Jager - 20 apr 2023 - 19:48

Wat nu te doen met mensen die minder dan 100 jaar dood zijn? Voor deze personen is geen kaart beschikbaar (begrijpelijk, privacy enzo) en zal er waarschijnlijk ook via de bekende archief sites niks te vinden te zijn... Dan loopt het spoor dood. Dat betreft vooral mensen die in de jaren '30 tot misschien '40 van de vorige eew geboren zijn. Ze zijn te oud voor een digitale afdruk (facebook enzo) maar kunnen nog goed in leven zijn.

¯\_(ツ)_/¯

Rogier Schaaf - 21 apr 2023 - 09:44

Marcella de Jager - 21 apr 2023 - 14:40 (laatst bijgewerkt 21 apr 2023 — 14:44 door auteur)

Waarom vertrekt iemand uit zijn geboorteland naar een vreemd land om aldaar te gaan wonen? Talloze antwoorden zijn mogelijk. Een andere werkomgeving, betere kansen of mogelijkheden voor jezelf of voor je kinderen, een prettiger woonklimaat. Ook andere redenen, vaak minder prettige zijn denkbaar.

Friedrich August Schaaf en familie verlaten Duitsland en laten zich op 14 januari 1896 in Rotterdam inschrijven.

Het leek altijd voor de hand liggend dat Friedrich in de eerste categorie zat en betere economische mogelijkheden voor zichzelf en/of zijn familie zag. 

Totdat, als door toeval, er een krantenartikel uit de Solinger Zeitung boven water komt waar een ander beeld geschetst wordt. Friedrich August heeft zich in de lokale kroeg laten ophitsen tot het geven van een negatieve verklaring inzake zijn buurman bij een rechtszaak betreffende een omstreden vordering. Mede door de verklaring belandt deze buurman tot zijn afgrijzen voor 10 maanden in het gevang wegens wanbetaling en meineed. De buurman zal niet blij geweest zijn. Niet alleen zijn het 10 lange maanden maar je kunt fluiten naar je goede naam. Er zal veel geknars van tanden geweest zijn. Wellicht zijn ook dreigementen geuit. In een kleine agrarische omgeving kunnen deze zaken leiden tot langdurige en hele bittere ruzies of zelf vetes. Het tijdstip waarop de straf van de buurman afloopt is om en nabij gelijk aan de datum van inschrijving van Friedrich en familie in Rotterdam.

Ik hou het erop het Friedrich "dun door de broek liep" en dat hij, zoals de Engelsen zeggen een "Brave Sir Robin" heeft gedaan. Wel eentje die langdurige en veelomvattende gevolgen zou hebben. 

Rogier Schaaf - 22 apr 2023 - 18:10 (laatst bijgewerkt 22 apr 2023 — 21:55 door auteur)

@Marcella Ken jij dit? Ik dacht dat hij directeur van een "cultuuronderneming" was. Wat dat dan ook moge zijn... Hier wordt heel concreet gesproken over een fabriek.

https://oldreurle.nl/wp-content/uploads/2021/12/o59.pdf

Ik heb nog geen tijd gehad om het na te zoeken, maar omdat jij al veel info over Costerus had...

Rogier Schaaf - 25 apr 2023 - 15:57

Hij was Directeur van Indische Cultuur Maatschappijen 

Cultuuronderneming - is een onderneming, welker bedrijf bestaat in de voortbrenging en de gedeeltelijke verwerking van speciaal koloniale producten, als rietsuiker, tabak, rubber, koffie, thee, enz.

Het ondernemingsbedrijf in Ned. Oost-Indië wordt uitgeoefend door naamlooze vennootschappen, firma’s en particulieren, met het doel winst te behalen. Het wordt gedreven op particuliere landerijen (Noord-West-Java); op erfpachtgronden (uitgegeven door het gouvernement voor 75 jaar, soms voor 25 jaar, maar dan voor den kleinen landbouw;

 

NV Maatschappij tot Exploitatie van de Suikeronderneming Tjomal, Pekalongan Nl-Indië

Maatschappij tot exploitatie van de suikeronderneming Tjomal, den. Haag, Javastraat 

 

"S.C. van Musschenbroek werd toen aangesteld als administrateur. Hij was zeer bekwaam en van 1878 tot zijn vertrek in 1907 heeft hij zich ingezet om de suikerfabriek Tjomal tot nog betere resultaten te brengen. Het zuiver particulier bedrijf werd in 1898 omgezet in een naamloze vennootschap onder de tenaamstelling N.V. Maatschappij tot Exploitatie van de Suikeronderneming Tjomal 1 ). Doel werd: a. de exploitatie van de suikeronderneming Tjomal met de reeds toen bijbehorende arakstokerij; b. het in eigendom verwerven van cultuurondernemingen en van aandelen in cultuurmaatschappijen, zomede het deelnemen op andere wijze in zodanige vennootschappen; c. de exploitatie van cultuurondernemingen; d. in het algemeen het verrichten van alles, wat met het voorafgaande in de meest uitgebreide zin verband houdt."

Marcella de Jager - 25 apr 2023 - 16:31 (laatst bijgewerkt 25 apr 2023 — 17:20 door auteur)

@Marcella: alweer enorm bedankt voor je reactie!

Rogier Schaaf - 25 apr 2023 - 21:38

Hallo,

Ik zie dat je onderzoek doet naar de familienaam Hooij.

Ik ben in het bezit van 2 hele oude brieven.

Uit 1927 van ene Joop aan Eef Peters uit ijmuiden.

En uit 1943 van ene Joop Hooij aan moes, vanuit het strafgevangenis fort spijkerboor.

Deze brieven horen wellicht bij elkaar.

Kun jij hier iets mee?

Melanie Hanssen - 31 jul 2023 - 13:01


@Melanie Hanssen

Hallo,

De familie Hooij is niet echt het primaire doel van mijn onderzoek. Ik onderzoek de familie Schaaf. Op enig moment is Carolina Maria Schaaf uit de Solingen tak van de familie Schaaf in contact gekomen met Helena Costerus-Hooij. Mevrouw Costerus-Hooij leende in 1931 een substantieel geldbedrag aan mevrouw Schaaf voor de bouw van een woning in Boskoop.

Ik ben geïnteresseerd in de hypotheek akte (verleden voor notaris H.L. Morra te 's Gravenhage) en eventueel andere informatie die verder licht schijnt op de relatie tussen beide dames.

Mevrouw Costerus kwam helaas bedrogen uit. Het huis van mevrouw Schaaf werd in beslag genomen door het Nederlandse Beheersinstituut, vanwege haar NAZI sympathieën tijdens WO2. Aangezien mevrouw Costerus-Hooij het recht van 2e hypotheek had en er onvoldoende waarde in het huis zat om beide hypotheken af te lossen was zij helaas haar geld kwijt. Carolina Maria Schaaf, Duitse van origine, verliet Nederland in 1944. De beide dames hebben elkaar zeer waarschijnlijk nooit meer gesproken.

Excuses voor de late reactie. Ik was in het buitenland met beperkt internet toegang.

Rogier Schaaf - 9 aug 2023 - 15:30 (laatst bijgewerkt 9 aug 2023 — 15:31 door auteur)







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu