stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Pieter Kempe Goedhart / de Vries tr. Medemblik 1736



Profiel afbeelding

Goedemiddag,

 

Ik ben op zoek naar de voorouders van Pieter Kempe Goedhart / de Vries uit Medemblik.

Hij  trouwt op 29-12-1736 in Medemblik met Trijntje Dirks van der Molen. Hij overlijdt op 24-1778 in Medemblik. Deze twee data heb ik in het archief gevonden.

Van hem heb ik 7 kinderen gevonden in Medemblik.

De oudste, een meisje Geeltje / Geesje, is mijn voormoeder.

De naam de Vries zou er op  kunnen duiden dat zijn familie uit Friesland kwam. In "Alle Friezen" kon ik niets vinden.

Goedhart kan ook een voornaam zijn: Godart. In het Westfries archief vind ik ook niets van zijn voorouders.

"Kempe" komt wel veel voor in Hoorn, maar die verbinding kan ik niet maken.

Wie kan me een aanwijzing geven?

 

Alvast mijn dank,

 

Marjan

Marjan Hendriks-Over - 24 mar 2024 - 17:43 (laatst bijgewerkt 24 mar 2024 — 18:32 door moderator)

't Zal wel om dit gezin gaan: https://www.genealogieonline.nl/stamboom-tol-tuyp-en-schilder-smit/I17454.php 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Of 'De Vries' nu alleen maar een bijnaam is of niet: er is in elk geval geen sprake van een "dubbele naam" Kempe Goedhart. In het voorbeeld hierboven wijst "Keijmpesz" al op een patroniem (vadersnaam, in modernere tijden ook geplaatst tussen voornaam en familienaam) ; de vadersnaam was dan Keijmpe. Zie een verklaring voor die voornaam: https://nvb.meertens.knaw.nl/verklaring/naam/Keimpe , en vervolgens heel uitvoerig https://nvb.meertens.knaw.nl/verklaring/naam/Kampe (Friese naam). 

En nu het om Medemblik gaat, is er wel een aanwijzing dat de échte familienaam hier 'Goedhart' is: https://www.goedhart.family/ en https://www.goedhart.family/pieter-jansz-goedhart/ . Overigens is het op de website van het Westfries Archief wél de moeite waard om allerlei naamsvarianten "uit te proberen", want alle mogelijke combinaties met -d- en -t- kunnen voorkomen: Goedhart, Goedhard, Goethard, Goethart. 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Hier wordt (zo te zien) dezelfde persoon weer genoemd: https://www.geni.com/people/Pieter-de-Vries/6000000183060780821 ; zijn vader is dan vermeld als Kempe Pieters, heeft dus zelf ook weer een vader met de naam Pieter.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Een moeder is hier blijkbaar niet bekend; maar van diezelfde Kempe Pieters worden wel ouders genoemd:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Bij de generatie erboven is de vermelding vrij "stellig", met zelfs complete data erbij: https://www.geni.com/people/Pieter-de-Vries/6000000183282015932 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Met de aangegeven datum+plaats, 15-09-1652 in Enkhuizen, vindt u wel inderdaad een vermelding bij het Westfries Archief: https://www.westfriesarchief.nl/onderzoek/zoeken/personen?mivast=136&mizig=100&miadt=136&miview=tbl&milang=nl&misort=dt%7Casc&mistart=60&mibj=01-01-1652&miej=31-12-1652&mip3=Pieter&mip5=Enkhuizen 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Maar anno 1652 zijn we in het tijdperk aangekomen waar er nog geen *vaste familienamen* bestonden, mensen hádden vaak naast hun voornaam alleen maar een patroniem (vadersnaam) in gebruik. Aangezien er duizenden mensen met dezelfde voornamen rondliepen, kun je dus (als er niet heel veel extra-informatie beschikbaar is) niet meer onderscheiden, bij welke *familie* iedereen hoorde. Onderzoek vérder terug in de tijd wordt daarmee heel, heel moeilijk... het houdt een keer óp.

Het patroniem Tijtjes verwijst naar een vadersnaam Tijtje; de verklaring hiervoor onder https://nvb.meertens.knaw.nl/verklaring/naam/Tijtje verwijst door naar allerlei varianten van de naam Diede https://nvb.meertens.knaw.nl/verklaring/naam/Diede ; en in elk geval voor Friesland is een naam met beginletter T het meest waarschijnlijk. 

Wie weet is ooit vanuit Friesland, via Enkhuizen, de "sprong" naar Medemblik gemaakt? 

Frank Posterholt - 24 mar 2024 - 18:37 (laatst bijgewerkt 24 mar 2024 — 21:53 door auteur)

FWIW.

Zoekend in de personenindex van het Westfries Archief duikt ene Kempe Sibes de Vries alias Louwerman op van 1704 tot 1725. Plaatsnamen Bovenkarspel en / of Grootebroek; hij duikt op in diverse notariële akten.

Deze Kempe heeft minstens 1 zoon: Joost Kempes Louwerman (akte van 1725). Ik vermoed dezelfde Joost als die trouwt met Aafje Dircks in 1723

In de DTB inschrijvingen (1736-1755) die ik vind zie ik Pieter vermeld als Pieter Kempe(s)(z)(en), Pieter de Vries, en één maal als Pieter Kempesen de Vries - bij de doop van Simon in 1749. De bron voor de naam 'Goedhart' heb ik vooralsnog niet gevonden. Doopgetuigen: Aafje Jans, Anne(tje) Jans, Jannetje Teunis.

-Bart- - 24 mar 2024 - 21:45

Ja, precies. Een bron voor die verandering heb ik ook niet gevonden, maar het bij zómaar een gewoonte ook niet gezegd dat dit voor alle "takken van de familie" op één moment is gebeurd, zoals via een juridisch besluit. 

--- Als het puur een informele gewoonte was om jezelf (als toenaam) ook De Vries te noemen, dan kunnen verschillende familieleden daaraan wel of niet hebben meegedaan, en zo ja: daarmee op verschillende momenten ook weer zijn gestopt... 

In elk geval is het een andere stamboomonderzoeker https://www.goedhart.family/pieter-jansz-goedhart/ bij zijn/haar eigen familieleden wel opgevallen:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Misschien zijn er nog andere momenten te vinden, met die verandering.

--- De "toenaam" De Vries zou in elk geval verwacht worden ter onderscheiding, als herkomst-aanduiding, búiten Friesland (die zou natuurlijk nog niet zijn gebruikt in Friesland zelf) : dus nádat de "sprong" van Friesland naar Noord-Holland al was gemaakt; als de gewone naam waaronder iemand bekendstond blijkbaar niet genoeg was om mensen uit elkaar te houden, onderscheid te kunnen maken. 

Dus óf het was (a) in een tijdperk met nog maar alleen het patroniem (de vadersnaam) achter de voornaam, en mensen gebruikten tóen al, naast het patroniem, de toenaam De Vries; of (b) er was al een *officieel moment* geweest waarop door de overheid (dus wel met regels, juridisch) op een *vaste familienaam* werd aangedrongen, zoals in 1811 en 1825 (hierbij vinden we registers van naamsaanneming in de periode 1811-1826; zie hierover https://www.uitdeoudekoektrommel.com/naamsaanneming/ ), en ook die nieuw aangenomen vaste familienaam vond men nóg niet genoeg om mensen uit elkaar te kunnen houden (Goedhart De Vries). 

Hier is een voorbeeld van een naamsaanneming in Friesland, 1811 in Workum, met de familienaam Goedhart; https://allefriezen.nl/zoeken/persons?sa=%7B%22person_1%22:%7B%22search_t_geslachtsnaam%22:%22Goedhart%22%7D,%22search_s_register_type_title%22:%5B%22Naamsaanneming%201811%22%5D%7D

Maar bij de vraag in dit bericht zou je toch denken dat het gaat om een familie die al láng voor 1811 in West-Friesland (NH), regio Enkhuizen - Medemblik, woonde; met het plotselinge gebruik van een toenaam De Vries. Dus: voor meer duidelijkheid misschien op zoek naar registers van naamsaanneming in Enkhuizen, Medemblik e.d., 1811-1826, met de naam Goedhart? 

Frank Posterholt - 24 mar 2024 - 22:05 (laatst bijgewerkt 24 mar 2024 — 22:58 door auteur)

Alle meedenkers hartelijk bedankt. Ik kan nu weer verder met de "Goedharten".

Voorlopig is Pieter Kempe Goedhart / de Vries de oudste in de stamlijn. In documenten heet hij bij het huwelijk Pieter Kempes, bij zijn overlijden Pieter de Vries. Deze namen wisselen af bij de doop van zijn kinderen.

Dochter Geesje, Elbrig  en Antje noemen zich Goedhart als zij getuige zijn bij een doop.

Bij het overlijden heet zijn dochter Dirkje ook Goedhart.

Dochter Elbrig  noemt zich Goedhart bij het trouwen van haar zoon Jasper.

Ik sluit me aan bij de opmerkingen van Frank Posterholt. De familienaam zal Goedhart geweest zijn, ook van de oudste Kempe Pieters.

Marjan Hendriks-Over - 25 mar 2024 - 18:01 (laatst bijgewerkt 25 mar 2024 — 18:02 door auteur)


Ik heb nog wat zitten zoeken naar de doopgetuigen: Aafje Jans, Anne(tje) Jans, Jannetje Teunis. Ik vermoed dat:

Aafje Jans is gehuwd (1728) met Cornelis Rob (Annetje is 4x doopgetuige: 1730, 1733, 1737, 1739)
Anne(tje) Jans is gehuwd (1732) met Benjamin Stevensz (Aafje is 2x doopgetuige: 1738, 1741)

Wellicht zussen? Hun relatie tot het koppel Pieter de Vries / Trijntje van der Molen heb ik nog niet vast kunnen stellen. Dit levert dus vooralsnog niks op.

-Bart- - 25 mar 2024 - 18:10







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu