stamboomforum

Forum logoOnderzoek in de Antillen en Suriname » Informatie over Mathijs Frans Nicolaas van Trigt geboren 1860Profiel afbeelding

Ik ben op zoek naar informatie van/over Mathijs Frans Nicolaas van Trigt, geboren in Suriname in 1860. Mathijs is mijn betovergrootvader gehuwd met Petronella JacqueIina Elisabeth Biela Bauer in 1900. Samen hadden zij drie dochters. Mathijs was koloniaal ontvanger en betaalmeester, (deurwaarder?) vermoedelijk in overheidsdienst.

Bij de volkstelling in Suriname in 1921 wordt Petronella geregistreerd als weduwe.Over het overlijden van Mathijs heb ik echter t.n.t. geen informatie gevonden. Geen overlijdensadvertentie of iets dergelijks. Binnen de familie is het verhaal dat hij van de ene op de andere dag (op konniginnedag?) plotseling spoorloos verdween (en vermoedelijk is vermoord door één of meerdere personen die waren getroffen door zijn handelen bij zijn beroepsuitoefening?). Er is nooit meer iets van/over hem vernomen, geen spoor van hem is ooit nog gevonden, geen lijk en niemand is dan ook beschuldigd of veroordeeld.  

Naast deze lezing over zijn verdwijnen is er de mogelijkheid dat hij zelf, vrijwillig of gedwongen (ontvoering?), besloot van het toneel te verdwijnen. Heimelijke emigratie met achterlaten van huis en haard. 

De jongste dochter van Mathijs en Petronella werd geboren in 1891. De mysterieuze verdwijning van Mathijs van Trigt moet dus liggen na 1891 en na het huwelijk met Petronella in 1900. Ik ben op zoek naar elke informatie over het verdere leven en verblijf van Mathijs van Trigt .

Goedhoop M - 19 dec 2021 - 22:01

Geen directe aanvulling op jouw vraag, helaas. Wellicht bekend

Voornaam Frans

Geslachtsnaam Klaverweide

Slavennaam Avans

Geslacht man

Datum manumissie 1839-06-12

Datum borgtocht 1839-01-09

Bedrag borgtocht 300

Borgen Mr. J.H. de Friderici en H.M. Wolff de Friderici; Wolff de Friderici vertrekt op 03-04-41: door N.G. Vlier vervangen

Eigenaar Martina van Van Onna als straatv. (3384: en afkomstig van F.J.L.R. van Onna)

Overige informatie GR 12-06-39, no. 797; GR 20-05-34, no. 483 en GR 31-07-34, no. 739: zoon van Dorothea Klaverweide; GR 26-09-50, no. 1207: op verzoek van Dorothea Klaverweide naamsveranding in Frans Nicolaas van Trigt

Ben Wegman - 19 dec 2021 - 22:07

Nog in leven in 1907 volgens stamboek ambtenaren hier

Vermoedelijk al bekend:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

mvg-Ben

Ben Wegman - 19 dec 2021 - 22:12 (laatst bijgewerkt 19 dec 2021 — 22:16 door auteur)

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Zoeken via www.delpher.nl op naam Trigt, kranten Suriname levert ook enige resultaten op. Ik heb echter geen overlijdensdatum kunnen vinden.

Zie ook krant 15-03-1911   

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Ben Wegman - 19 dec 2021 - 22:26 (laatst bijgewerkt 19 dec 2021 — 22:37 door auteur)

Re: "De jongste dochter van Mathijs en Petronella werd geboren in 1891"

In de volkstelling van 1950 is een dochter van hen te vinden, geboren in 1909: Francis Elisabeth, geboren 7 februari 1909:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Op de achterkant van de kaart staan de ouders vermeld; volgende scan.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

(@ Ben, het weergeven van scans uit het Nationaal Archief geeft bij mij de laatste paar dagen allerlei vreemde effecten; één daarvan is een foutmelding met een rode balk in beeld - an error occurred..... Ik heb de indruk dat de indexering van de scans hapert of kapot is. De nummering van de scans klopt niet meer met eerder gemaakte indexen elders, en als ik een scan eenmaal heb, en hier een link plaats, dan kom je als je die link gebruikt weer heel ergens anders uit....vandaar dat ik even geen links plaats. Jouw link hierboven naar een ambtenarenstamboek inschrijving levert bij mij op dit moment ook niet het gewenste resultaat.)

-Bart- - 20 dec 2021 - 09:10 (laatst bijgewerkt 20 dec 2021 — 09:31 door auteur)

Wellicht ten overvloede: de gegevens uit de volkstelling van 1950 van de al eerder genoemde dochter geboren 1891:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

-Bart- - 20 dec 2021 - 09:27

Dit bericht van 1913 zou wellicht verband kunnen houden met zijn verdwijning:

De West : nieuwsblad uit en voor Suriname, 03-01-1913:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

-Bart- - 20 dec 2021 - 09:44

@ Bart, bedankt voor de melding.

In aanvulling op jouw laatste bijdrage: er staat een artikel in Delpher waarbij de erfgenamen van van Trigt moeten betalen.

Hierbij nog even de ambtenarenkaart

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Ben Wegman - 20 dec 2021 - 10:32

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Ben Wegman - 20 dec 2021 - 10:38


Bedankt Ben en Bart voor jullie reactie. Ik ben weer iets opgeschoten.Een deel van de informatie was mij al bekend. Een belangrijk deel echter was voor mij nieuw. 

Ofschoon er geen overtuigend directe aanwijzing naar de dood van Mathijs Frans Nicolaas van Trigt bij zit, ontdek ik wel 'voorzichtige' bevestigingen van de verhalen die in de familie de ronde doen over zijn mysterieuze verdwijning, namelijk dat hij inderdaad 'spoorloos' verdween. 

Dat dit blijkbaar toen ook goed bekend was, komt tot uiting in de getuigenverklaring door Ben toegevoegd. Deze verklaring riep nog een andere herinnering bij mij op omtrent 'Mathijs' verdwijning die ook de ronde deed binnen de familie, namelijk dat hij op de een of andere manier betrokken zou zijn geweest bij het Killingerkomplot en 'in verband daarmee' het leven liet. 

Intrigerend vind ik in dit verband dat de getuige zijn geheimzinnige verdwijning bevestigt en spreekt over 'wegloopers'. Wie of wat daarmee bedoeld wordt, is mij niet bekend maar voor zover ik mij de geschiedenis van de gebeurtenissen rond het mislukte het Killingerkomplot herinner, was er inderdaad sprake van verraad.

Ik ben in de informatie over deze gebeurtenis in Suriname de naam van Mathijs Frans Nicolaas van Trigt (nog) niet tegengekomen. Niettemin kan ik mij voorstellen dat in combinatie met de 'malversaties' / vervalsingen die in 1913  in 'De West ' zijn bericht en zoals vermeld, vele jaren teruggaan 'tot den tijd van den waarnemenden ontvanger van Trigt', hij mogelijk gebruikmakend van zijn positie, een rol kan hebben gespeeld bij de financiering van de voorbereidingen van het complot. Maar dit is niet meer dan speculatie en op dit moment misschien wat ver gezocht. Ik blijf desondanks geïnteresseerd in elke informatie die op  een mogelijk verband betrekking heeft. Ook vraag ik mij af welke/wie deze weglopers zijn waar de getuige in zijn verklaring naar verwijst en in welke context zijn cryptische verklaring/regels geïnterpreteerd moeten worden. 

Dat er kennelijk geen lijk gevonden is en ook geen nadere gegevens omtrent de datum van zijn verdwijning/overljjden bevestigt het mysterie dat hierover bestaat en wat vergaande consequenties heeft gehad voor zijn gezin. 

Bedankt nogmaals en ik houd me aanbevolen voor elke informatie die helderheid geeft over de dood of verdwijning van Mathijs Frans Nicolaas van Trigt.

groet

Mikel Goedhoop   

  

Goedhoop M - 4 jan 2022 - 16:02Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu