stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Noord- en Zuid-Amerika » Zoektocht naar mijn overgrootvader Adrianus de Preter (geemigreerd naar Zuid Amerika)


Profiel afbeelding

Echter, Wilma zal zich wel afvragen hoe haar originele vraag zo'n enorme wending heeft kunnen nemen ...Onzeker

Sylvia

Lieve mensen ik kom net uit mijn werk en lees dit bericht. Inderdaad Sylvia ik sta gewoon perplex. Iets wat ik in mijn stoutste dromen niet kon vermoedden blijkt hier misschien toch werkelijkheid te worden. Het zal toch niet zo zijn dat Jan Smorenburg de vader van mijn opa Jan is? Ik bedoel het feit dat mijn opa die naam heeft gekregen en niet de namen van één van de voorouders net zoals zijn zus is nu ineens heel logisch. Als Adrianus in 1889 al is geemigreerd  naar Amerika dan kan hij onmogelijk de vader van Jan zijn. Dat betekend dat een groot deel van mijn familie en dus ook mijn ouders, zussen en ik misschien geen de Preter zijn. Pfffff. moet dit even laten indalen hoor. Dit is inderdaad wel een enorme wending aan het verhaal. Ik ben trouwens ontzettend dankbaar dat jullie mij allemaal zo goed helpen met het zoeken naar mijn verleden. Ik ben ik korte tijd door jullie zoveel te weten gekomen.  Nogmaals mijn oprechte dank hiervoor.  

Wilma de Preter

@Wilma ... Gelukkig is het bijna weekend ....

 

En voor het geval dat het 1889 immigratie jaar verkeerd zou kunnen zijn vermeld op de census… Met die veel eerdere periode heb ik nu eindelijk de immigratie van Adrianus kunnen vinden. Hij is op 5 april 1889 in de USA aangekomen:


New York Passenger Lists, 1820-1891
Name: Adria De FreterHongerig)
Event Type: Immigration
Event Date: 1889
Event Place: New York City, New York, United States
Gender: Male
Age: 37
Birth Year (Estimated): 1852
Birthplace: Holland
Ship Name: Obdam
https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:939V-5R9H-Q5?i=490&cc=1849782
 

Ozlady

Op 4/5.11.1859 is in Utrecht geboren: Johannes Smoorenburg, zoon van Anthonie Smoorenburg, arbeider, 29 jaar, Paauwsteeg, en van Theodora Kolpa. Image 639.

G. Karssenberg

Anthonie Smoorenbrug, geboren in Utrecht, 25 jaar, zoon van Anthonie Smoorenbrug en Clasina van der Lugt, huwt op 11.7.1855 in Utrecht met Theodora Kolpa, geboren in Leiden, 28 jaar, dochter van Johannes Kolpa en Johanna van der Horst.
Een kind, Frans, geboren in "Leijden" op 26.2.1849, wordt geëcht.

G. Karssenberg

Deze Frans is inderdaad op 26/27.2.1849 in Leiden geboren als zoon van Theodora Kolpa, ongehuwd, 21 jaar, breidster, Vestestraat.
Aangever is Johannes Kolpa, Pakstraat, 48 jaar, wever.
Met vermelding dat het kind erkend is.

G. Karssenberg

De icing on the cake, Sylvia!

Wat Johannes Smorenburg betreft, lijkt het me nog steeds van belang om hem en Maria Paulina van den Bosch terug te vinden in het bevolkingsregister van Utrecht 1890-1900. Ik neem aan dat je die niet hebt, Wilma?

Ik heb hem vooralsnog kunnen volgen in het BR t/m 1878 hier, huis Lagenoord M555 (dus niet ver van de Zeedijk, eveneens langs de Vecht), nog steeds in zijn ouderlijk gezin (vader al in 1869 overleden). Ik meen dat de nummering daarna is veranderd. Indien de moeite waard, dan de boeken vanaf 1880 te doorzoeken in Wijk M naar Lagenoord, of de index van Wijk M. Of anders de indexen van Wijk M voor 1890-1900 direct doorzoeken, met de aantekening dat hij voor 1878 ook wel eens in Wijk H woonde.

Peter S2

Zie ook: "Google"  via: "Anthonie Smorenburg" Lugt.

G. Karssenberg

Ik zie net dat ik een tussentijdse doorverwijzing(*) gemist heb voor Zeedijk 15 in 1890-1900. Hier te vinden: Johannes Smorenburg en Maria Paulina van den Bosch en haar zoontje zijn daar allemaal komen wonen in begin 1899.
Maar helaas: zij kwam op 21.1.1899 van Den Bosch naar Utrecht en was vanaf 1.2 op de Zeedijk, hij kwam niet van Den Bosch, en zoontje Jan is geboren op 24.1.1899. Niet blij
Dan maar BR Den Bosch erbij pakken ? Lijkt me een hopeloze situatie als Smorenburg hiermee afvalt als vader (of valt hij hier niet mee af?).
(*)Zeedijk 15 beslaat 7 scans en de doorverwijzing staat niet op de laatste maar op de 4de.

Peter S2

@Peter, Na een paar keer staren naar die link merkte ik dat er rechts staat dat manlief in Amerika is, dus dat was toen toch wel bekend...En, niet Zuid Amerika zoals zijn dochter in 1914 had verklaard!

Je vraagt je af of Maria ooit geweten heeft dat Adrianus al in 1902 was overleden. Misschien was ze anders met de (vermoedelijke) vader van zoontje Jan getrouwd. Gelukkig bleef Adrianus zijn beroep van smid uitoefenen, anders hadden wij zijn verhaal misschien ook nog niet geweten. Ik realiseerde mij dat ik over het algemeen niet veel smeden ben tegengekomen in Amerikaans onderzoek, waardoor m.i. de zekerheidsfactor voor de verscheidene akten kon worden opgeschroefd. (Dat bewijst weer eens dat het de kleine dingen kunnen zijn die een doorbraak bewerkstellen in buitenlands onderzoek)

Sylvia

Ozlady

Ik ben er van overtuigd dat je de juiste persoon gevonden hebt, Sylvia.
Ter aanvulling is het misschien een idee even de chronologie rond 1889 te volgen aan de Nederlandse kant, uit bovenstaande gegevens.

15.5.1888 AdP naar Hoorn (link); (link image 35), gevangen wegens dronkenschap bij derde herhaling.
4.7.1888 MPvdB verhuist met dochter van de smederij naar haar ouderlijk gezin (link).
13.8.1888 AdP terug van Hoorn in de smederij, alleen (link). Kanttekening niet leesbaar ("Bevindt zich volgens .... zonder...").
2.1889 Smederij in de verkoop (link, omlaagscrollen in dezelfde kolom)
eind maart 1889 vertrek van SS Obdam uit Rotterdam, de 500+ passagiers niet allemaal met name genoemd in de krant (link)
6.4.1889 aankomst A. "de Freter" te NY per SS Osdam (zie link van @Sylvia, blader terug voor aankomstdatum)
1.7.1889 in de voormalige smederij zit nu een bakker (link).
1890 BR Maasdriel geeft ook nog AdP als wonend bij ouderlijk gezin van MPvdB (link), ik hecht hier geen waarde aan omdat hij hier ambtshalve wordt geschrapt voor het niet hebben opgevolgd van de regels van het BR, zie berichten [e-mailadres verborgen] /> 17.2.1896 vertrek MPvdB naar Den Bosch
17.12.1896 vertrek dochter naar Geldrop
21.1.1899 aankomst MPvdB te Utrecht uit Den Bosch
24.1.1899 geboorte van zoontje Jan, achternaam de Preter, opgegeven adres Zeedijk 15.
1.2.1899 MPvdB verhuist officieel naar de Zeedijk te Utrecht inwonend bij Johannes Smorenburg, koopman in beelden (link).
[voor latere US gegevens zie posts van [e-mailadres verborgen]

Peter S2

@Peter,  Altijd handig wanneer de hoofdlijnen zo even bijelkaar worden gezet. En, zeer interessant de verkoop van die smederij. 't Is niet duidelijk of het om een gedwongen verkoop ging, maar het is duidelijk dat er - behalve zijn gezin - niet veel reden was om in Nederland te blijven. Ik vraag me wel af waarom hij zijn gezin niet heeft meegenomen. Waren er echtelijke problemen, wilde Maria niet mee, was er geen geld voor de overtocht van 3 personen? De reden zal waarschijnlijk nooit achterhaald worden .. helaas.

Ozlady

Hij was op de vlucht.

Ik vraag me af of moeder en dochter elkaar ooit nog gezien hebben.

Frank Fransz

Jeetje mensen wat een verhaal zeg. Wat zo'n oproep in een forum te weeg kan brengen. Ik ben nu toch wel heel nieuwsgierig wie de biologische vader van mijn opa Jan de Preter is. Maar ik vrees dat we dat niet kunnen achterhalen. En wat een triest verhaal dat dochtertje Anna Martina de Preter op haar 8e levensjaar van haar moeder werd gescheiden. Kon Maria Paulina van den Bosch niet meer voor haar kind zorgen nadat haar man naar Amerika was vertrokken en haar berooid achter liet? Heeft zei uit pure wanhoop haar kind ondergebracht bij een ander gezin of eventueel naar een weeshuis/kostschool gebracht? Ik voel weer een nieuw projectje aankomen.  Eens kijken in het archief van de gemeente Geldrop daar moet zei toch ook ergens ingeschreven staan zou je denken. Ik heb het gevoel dat ik midden in een spannend boek zit maar dan wel gericht op mijn familie. Ik vind het allemaal zo spannend.  

Wilma de Preter

Uit het mooie overzicht van Peter S2

13.8.1888 AdP terug van Hoorn in de smederij, alleen (link). Kanttekening niet leesbaar ("Bevindt zich volgens .... zonder...").

Ik denk dat er staat: Bevindt zich volgens……… in ZuidAmerika

En zou het ontbrekende woord iets van informanten kunnen zijn?

joke andriessen


Ik denk dat je gelijk hebt, Joke, en lees nu ook "Bevindt zich volgens informanten in ZuidAamerika [sic]". Wellicht komt de suggestie in 1914 (huwelijksakte van dochter Anna Martina dP te Beunigen) dat hij naar Zuid Amerika zou zijn vertrokken hier vandaan, men kan toen vanuit Beuningen contact hebben opgenomen met BR Maasdriel. Mogelijk wist Anna Martina zelf hier helemaal niets van. 

Peter S2Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu