stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Noord- en Zuid-Amerika » Wie weet meer over het leven van Harm Scheerhoorn of Scheerhorn (geb. 16-01-1847) in Argentinie?


Profiel afbeelding

Op 9 maart 1889 komt Harm Scheerhoorn of Scheerhorn aan in Buenos Aires (Argentinie).  Hij is ongeveer twee weken eerder uit Amsterdam vertrokken per m.s. Schiedam. Harm Scheerhoorn is geboren op 16 januari 1847 te Marum (prov. Groningen) als zoon van een alleenstaande moeder. Het huwelijk met zijn tweede echtgenote Martje Dijkstra was kennelijk niet wat hij ervan verwacht had. Ook qua werk was de situatie eind 19e eeuw weinig rooskleurig waardoor hij koos voor het avontuur. Hij verlaat de echtelijke woning wat tot gevolg heeft dat zijn echtgenote scheiding aanvraagt wegens verlating. Op 6 december 1889 spreekt de rechtbank te Groningen – bij verstek - vonnis inzake de scheiding. Op 19 april 1890 wordt de scheiding definitief door de inschrijving bij de gemeente Marum. Harm is op dat moment al ruim een jaar in Argentinie.

De vraag is nu  wat heeft Harm Scheerhoorn verder van zijn leven in Argentinie gemaakt. Hij was maar een eenvoudige landarbeider toen hij uit Nederland vertrok. Heeft hij een nieuw gezin gesticht? Wat heeft hij bereikt in zijn nieuwe vaderland? Is er nageslacht gekomen? Zijn er nu nog steeds personen die de naam Scheerhorn o.d. voeren? Wie weet meer van deze persoon of waar kan/moet ik verder zoeken?

Joeke de Jong

E.L.Smit


Hallo,

Voor alle duidelijkheid even een aanvulling. Ik vraag expliciet naar zijn leven in Argentinie. Over zijn leven in Nederland. de scheiding en de reis naar Argentinie weet ik voldoende.  Ik heb geen idee hoe de bevolkingsregistratie in Argentinie is georganiseerd. Waar kan ik zoeken. Is dat digitaal te doen. Zijn er digitale bronnen waar ik zou kunnen zoeken. Heeft hij zijn naam behouden of heeft hij die aangepast. Is er nog nageslacht met de naam Scheerhoorn of Scheerhorn? 

Joeke de JongPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!