stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Noord- en Zuid-Amerika » Wie weet meer over het leven van Harm Scheerhoorn of Scheerhorn (geb. 16-01-1847) in Argentinie?Profiel afbeelding

Op 9 maart 1889 komt Harm Scheerhoorn of Scheerhorn aan in Buenos Aires (Argentinie).  Hij is ongeveer twee weken eerder uit Amsterdam vertrokken per m.s. Schiedam. Harm Scheerhoorn is geboren op 16 januari 1847 te Marum (prov. Groningen) als zoon van een alleenstaande moeder. Het huwelijk met zijn tweede echtgenote Martje Dijkstra was kennelijk niet wat hij ervan verwacht had. Ook qua werk was de situatie eind 19e eeuw weinig rooskleurig waardoor hij koos voor het avontuur. Hij verlaat de echtelijke woning wat tot gevolg heeft dat zijn echtgenote scheiding aanvraagt wegens verlating. Op 6 december 1889 spreekt de rechtbank te Groningen – bij verstek - vonnis inzake de scheiding. Op 19 april 1890 wordt de scheiding definitief door de inschrijving bij de gemeente Marum. Harm is op dat moment al ruim een jaar in Argentinie.

De vraag is nu  wat heeft Harm Scheerhoorn verder van zijn leven in Argentinie gemaakt. Hij was maar een eenvoudige landarbeider toen hij uit Nederland vertrok. Heeft hij een nieuw gezin gesticht? Wat heeft hij bereikt in zijn nieuwe vaderland? Is er nageslacht gekomen? Zijn er nu nog steeds personen die de naam Scheerhorn o.d. voeren? Wie weet meer van deze persoon of waar kan/moet ik verder zoeken?

Joeke de Jong - 5 mei 2019 - 18:05

E.L.Smit - 5 mei 2019 - 19:34

Hallo,

Voor alle duidelijkheid even een aanvulling. Ik vraag expliciet naar zijn leven in Argentinie. Over zijn leven in Nederland. de scheiding en de reis naar Argentinie weet ik voldoende.  Ik heb geen idee hoe de bevolkingsregistratie in Argentinie is georganiseerd. Waar kan ik zoeken. Is dat digitaal te doen. Zijn er digitale bronnen waar ik zou kunnen zoeken. Heeft hij zijn naam behouden of heeft hij die aangepast. Is er nog nageslacht met de naam Scheerhoorn of Scheerhorn? 

Joeke de Jong - 5 mei 2019 - 19:49

Beste Joeke

Ik heb jaren geleden wel eens informatie gehad (kosten vielen mee) van:

https://www.dateas.com/es/argentina

richard ambagtsheer - 8 sep 2019 - 11:49

@Richard,

Dank voor je reactie. Ik heb de link bij de gegevens van Harm Scheerhorn geplaatst, maar ik zal er voorlopig geen gebruik van maken.

Deze persoon zit ergens aan het randje van mijn stamboom, maar ik vind scheidingen en in dit geval emigratie altijd interessant om even verder te zoeken. Maar om nu eerst te moeten betalen en niet te weten wat je daar voor kunt verwachten, vind ik in dit verband net even te ver gaan. Mocht zich iemand melden die in de persoon Harm Scheerhorn geinteresseerd is, dat weet ik misschien een weg naar zijn leven in Argentinie.. 

Joeke de Jong - 8 sep 2019 - 12:57

Je kunt je naam intikken en je emailadres en dan afwachten of er antwoord komt. Als je bericht krijgt dat naam (of namen) voorkomen in hun  database dan krijg je ook te zien welke kosten in rekening worden gebracht als je die info wenst te ontvangen. Je zit dus nergens aan vast.

richard ambagtsheer - 8 sep 2019 - 13:11


Klopt, ik heb een email ontvangen dat ze een onderzoek kunnen doen voor 149 euro of dollar. Als ik nu directe familie was - er zijn kinderen achter gebleven na de scheiding - zou ik me dat kunnen voorstellen. Maar het gaat hier om de tweede echtgenoot van iemand in mijn boom. 

Joeke de Jong - 8 sep 2019 - 17:34Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu