stamboomforum

Forum logoLeeshulp, transcriptie, vertaling, betekenis » Akte Pieter Claesz van Oosten



Profiel afbeelding

Johan Van Oosten - 11 apr 2021 - 11:58

Als ik me niet vergis is het akte nr 93 op scan 116. Ik krijg m alleen niet direct gelinkt. 

Johan Van Oosten - 11 apr 2021 - 12:05

Johan Van Oosten - 11 apr 2021 - 12:36

Johan

Die Rijnsburgse akte is veel slechter te lezen dan die waar we hier mee begonnen.... Ook Glasbergen kwam er niet helemaal uit, want hij mist er een paar:

......Jan Heijndricsz gehuwd met Dieuwertgen Dircx van Oosten; en Mouweringh Reijnen Starrevelt gehuwd met Sijtgen Dircx, tesamen vervangende Louris Arisz als man en voogd van Annetgen Dircksdr, alle erfgenamen van Trijn .., weduwe van Floris Pietersz, gewoond hebbende te Alkmaar.....

Dat ze allen in Katwijk woonden klopt niet en ik zie het er ook niet in terug. Wat er denk ik volgt is dat ze samen een paar procureurs machtigen in een proces tegen Dieuwer Claesdr wed van wijlen Sijmon Hollesloot wnd tot Katwijk op den Rijn.   Dan zullen ze het niet eens geweest zijn over de erfenis, lijkt me.

Je hebt nu de echtgenoot van Trijntgen Claesdr erbij. Ik kan er nog steeds niks van in Alkmaar vinden. 

Groeten, Frans

Frans Angevaare - 12 apr 2021 - 21:41

Dank je Frans,

Dat is ook wel weer een interessante wending. Alkmaar lijkt inderdaad heel lastig. Of het moet komen omdat Trijntgen een bleekster was (den Bleyckster heette ze in die andere akte) waardoor de blekerij misschien tot een andere plaats behoorde buiten de stad o.i.d. Mij bekruipt bijna het gevoel dat Floris wel eens een van de Pieterskinderen kan zijn. Trijn wordt de overleden nicht van hen genoemd, misschien aangetrouwd? Of is dat een raar idee? Die Symon heet in het Hoofdgeld Hoffsloot. Die nieuwe spelling ga ik ook eens nakijken. 

Johan Van Oosten - 12 apr 2021 - 21:58

Nou, haar blekerij stond inderdaad buiten de stad (maar kan dan nog wel tot het rechtsgebied behoord hebben, ik ben daar niet thuis): erfgenamen van Trijntgen Claes dr den bleijckster overlden tit Alckmaer buijten de ..rmerpoort haer comparanten overleden nicht de welcken (ver)claerden te constitueren en(de) machtig te maeken (hertgeen) zij doen bij desen Pieter Jansz Cronenburch en(de) Jan Heijndricksz thuijnman woonen(de) bij Alckmaer buijten de ..ermerpoort voorseijt... < link

Ik kan die poort niet goed thuisbrengen (lijkt wel of er Cormerpoort staat) . Zie Wikipedia voor de stadspoorten van Alkmaar.

Maar er moesten dus twee huizen en een stuk land worden verkocht. De huizen voor het gerecht van Alkmaar, het land voor het gerecht van Egmondermeer (lees ik, dat is een polder, google maar eens). Ik kan niet eens transporten in Alkmaar vinden ;-) 

Pieter Claesz had toch geen zoon Floris? Als het van die kant zou komen zouden Dircks kinderen er niet bij zijn.

Wat me nog opviel is dat zowel Dirck als Pieter een zoon Maerten noemden, bij Dirck zelfs de oudste. Aler wel een Maerten onder de voorouders zijn, bij Claes Maertensz x NN, of Claes NN x NN Maertensdr. Dat zijn maar strohalmen Johan.....

Groeten, Frans

Frans Angevaare - 13 apr 2021 - 21:59

Hi Frans,

Interessant! Ik lees iets over een Schermerpoort die ooit in Alkmaar heeft gestaan. Zou dat kunnen? Dat van die twee huizen staat dus ook in die moeilijk leesbare akte? Over Maerten klopt, dat viel me ook op. Aardig is dat mijn afstamming via Maerten loopt. Die was (toevalligerwijs?) ook Bleker buiten de Coepoort in Leiden. 

Johan Van Oosten - 13 apr 2021 - 22:10

die twee huizen staan in de notariële akte Leiden van 1651, link staat erbij.

Frans Angevaare - 13 apr 2021 - 22:16

Er staat m.i. ook Cormerpoort. Wellicht wordt de Kennemerpoort bedoeld. Vlak daarbij ook tegenwoordig de Blekerslaan.

Wellicht van belang: link

JP Ouweltjes - 14 apr 2021 - 09:36 (laatst bijgewerkt 14 apr 2021 — 09:39 door auteur)

Johan, ik hoop dat je oplet want ik denk dat je hier heel blij van gaat worden.

RA Zoeterwoude 8/33v 01/08/09-04-1600 comp. Meijnsgen Pietersdr wed. van Claes Dircksz uit Noordholland geboren in Schellinkhout en overleden in Zoeterwoude, met Heertgen Reijersz mede uit Noordholland als haar gekoren voogd ter eenre; en Pieter Pietersz Houten als rechte oom en bloedvoogd en Pieter Cornelisz als behuwde oom en medevoogd over Dirck 19 jr, Pieter 17 jr, Jan 9 jr en Dieuwer 21 jr, allen kinderen van Claes en Meijnsgen ter andere zijde. 
De leeftijd van Dirck Claesz die je eens op fb noemde wijkt nogal af van de hier genoemde leeftijd, maar verder klopt het wel erg mooi. Met zelfs nog een connectie met Heertgen Reijersz ook. 

En eenmaal dat echtpaar gevonden hebbende, dan vinden we in het Hoofdgeld van Valkenburg:
Meijnsgen Pietersdr weduwe van Claes den Noortlander [op de selve plaets als Pieter Pietersz Houte] - 1 hooft

Meijnsgen is dus naar Valkenburg verhuisd en woonde daar bij de Pieter Pietersz uit de akte van 1600. Die woonde op de calckouen.

RA Zoeterwoude is tot 1599 op Hogenda te vinden, en daarin zie je dan ook op 05-07-1598 Claes Dircksz Noorlander vermeld. 

Groeten, Frans

Frans Angevaare - 7 aug 2021 - 23:10

Hi Frans,

Woorden en superlatieven schieten te kort. Dit klopt als een bus. Dirck is dus getrouwd met de dochter van Heertgen. De connectie met Noord-Holland (Alkmaar vlakbij Schellinkhout) en alle namen. Ook dat je deze discussie nog herinnert. Wat een schitterende vondst! Zoveel dank! Gezien dit nieuwe inzicht, heb je enig idee waar de van Oosten naam dan vandaan komt als er eerst nog over Noortlander wordt gesproken?

Johan Van Oosten - 8 aug 2021 - 01:07

Ik denk dat de naam Noortlander meer een verwijzing was naar afkomst uit het noorden en niet zozeer een familienaam. Zo was er te Kethel begin 17e eeuw zekere Dirck Jansz Opmeer alias Noortlander.

De naam Van Oosten kan ook op die manier zijn ontstaan. 

JP Ouweltjes - 8 aug 2021 - 09:55 (laatst bijgewerkt 8 aug 2021 — 09:57 door auteur)

Johan

Net zoals JP Ouweltjes zegt, het was een herkomstnaam maar is natuurlijk wel een (nog bestaande) familienaam Noorlander geworden. In het voorbeeld Opmeer alias Noortlander zijn het beide toponiemen.

Als je in RA Zoeterwoude gaat zoeken zijn er diverse personen die als Noor/Noord/Noortlander worden aangeduid. Gek genoeg in Stompwijk maar eentje. Ze zullen lang niet altijd familie van elkaar geweest zijn, maar dat is altijd zo met herkomstnamen. Dat de kinderen van Claes Dircksz later Van Oosten genoemd werden kan zijn omdat de naam al in/voor de familie werd gebruikt, of dat er een of andere aanleiding in Zoeterwoude of Valkenburg was om ze zo te noemen. Dat Zoeterwoude ten oosten van Valkenburg ligt lijkt me wat te gemakkelijk. Het is meer een (vage) aanwijzing naar een groter gebied. Wel frappant dat het zowel om het noorden als het oosten zou gaan.... 

Ik had nog een link naar de akte uit 1600 willen plaatsen, hier komt-ie alsnog: < scan 40
 

Groeten, Frans

Frans Angevaare - 8 aug 2021 - 13:52

Dank Frans, JP! Ik was vanmorgen aan het spitten in Zoeterwoude en die naam komt inderdaad meermaals voor. De van Oosten naam zal dus wel ergens in de omgeving van Valkenburg of Zoeterwoude zijn ontstaan anders was Claes waarschijnlijk al met die naam aangeduid. Wellicht dat de kalkoven aan de oostkant van Valkenburg stond. Superveel dank in ieder geval. Eindelijk het raadsel opgelost :)

Johan Van Oosten - 8 aug 2021 - 14:00

Deze nog gevonden: 

RA Voorhout 37v. 17-9-1597.  Claes Dirckszn. Noortlander  eertijds wonende  Schoten en jegenwoordig  in Tessel verkoopt Jhr. Johan Prysse jegenwoordig  wonende  Noordwijk een woning, als huis met schuur,  barg  en boomgaard alsmede  1 morgen land daar de  woning  op  staat en 2 morgen waarvan 9 hond weiland  en  3 hond hooiland,  3  morgen weiland,  1/2  morgen maailand en 1 1/2 morgen  geestland  gelegen allen  aan elkander,  belast met 7 gulden  erfpacht  per  jr  tbv de Barnadieten te  Heemstede  staande  op de  woning  met 1 morgen land, 6  1/2  gulden  erfpacht per jr en  9  gulden 7 1/2 st losrente per jr  beide tbv Dirck Symonszn. te Catwijk staande  op de voorsz. 2 morgen, welke  losrente  van 9  gulden 7 1/2 st  koper ten gerieve  van Baertge Vranckendr. weduwe  van Bartholomeeus Janszn.  Hoochteylingen zal moeten  aflossen,  37 gulden 10  st  per jr  tbv  Catryna  Dircksdr. van Amsterdam  wonende  thans in  het land van Cleef te Calckar, 9  gulden 7 1/2  st per  jr tbv de  erfgenamen van Gerrit Aerntszn. van Dam te Leiden, 18  gulden 15 st per jr  tbv Dirck Maertenszn. timmerman te Noordwijk, een gelijke rente van 18  gulden 15 st  per jr  tbv. Pieter Corneliszn. smid te  Catwijk, 16  gulden  en  een paar konijnen per  jr tbv Jacob Aertszn. Spruyt  te  Leiden, 12 gulden 10 st per jr  tbv dezelfde staande  op de  voorsz. woning  en landen, onder overhandiging  van drie  oude  brieven, welk onroerend  goed nog  voor  twee  jaren is verhuurd  aan Philips  Joostenzn. en  Cornelis Hugenzn. Voldaan met een schuldbrief van 2800  gulden. 

Johan Van Oosten - 8 aug 2021 - 17:21

Als het dezelfde Claes Dircksz was (de koop van het huis vind je overigens op 02-05-1596) dan hebben ze nogal rondgezworven. Dan kun je ook zomaar eens een dochter kwijtraken ;-) 

Dit is ook nog wel een aardige akte, ONA Ldn  26/77 16-05-1598 < scan 139 > Dirck Maertensz van Egmont uit Zoeterwoude en Cornelis Pietersz van Bolswaert uit Oegstgeest leggen een verklaring af tvv Meijnsgen Pietersdr, weduwe van Claes Dircksz Noortlander wnd. tot Zoeterwoude. Ze zeggen de requirante goed te kennen, alsmede ook haar dochter Dieuwertgen Claesdr en dat deze heden ten dage nog in levende lijve is en dat ze haar vandaag nog gezien en gesproken hebben. 
Zal wel te maken met de afwikkeling van de boedel van Claes Dircksz, denk ik. Mogelijk moest ze aantonen wie zijn erfgenamen waren. 

Groeten, Frans

Frans Angevaare - 9 aug 2021 - 22:45

Dank Frans, dat is zeker een mooie! Wat ik wel heel aardig vond ook is dat in de Historische Atlas Katwijk en Valkenburg het perceel met de kalkoven goed zichtbaar is. Pieter Pietersz Houten wordt daar ook als bewoner van genoemd. Mogelijk is het de kalkoven van van Noort waar in eerdere aktes sprake van was. 

Johan Van Oosten - 9 aug 2021 - 22:54

nog eentje Johan, waarvan ik me toen ik de aantekening maakte niet realiseerde dat het relevant was:

RA Zoeterwoude 10/72v dd 20-04-1608 < link > is een schuldbrief van Heertgen Reijersz wegens de aankoop van een huis (het transport staat in de voorgaande akte). Hij is dus principaal schuldenaar, en Dirck Claesz zijn zwager is zijn borg en mede-schuldenaar. Zwager moet in deze context schoonzoon zijn, en dan is dit dus Dirck Claesz van Oosten.

Op 16-06-1611 verkocht Heertgen Reijersz een voorhuis (ik neem aan het voorste deel van dezelfde woning) aan ene Pieter Dircksz. Eerder kwam die voor samen met zijn broer Philips Dircksz. En in het Hoofdgeld woont Heertgen Reijersz in hetzelfde huis als Philips Dircksz .

Die Dirckszonen zijn ws. niet zo belangrijk, maar het past wel allemaal mooi.

Groeten, Frans

Frans Angevaare - 13 aug 2021 - 22:33

Prachtig deze Frans! Eigenlijk wel een beetje de bevestiging! Ik ben best wel benieuwd hoe je deze nu vindt Frans. Ik heb alles wat op Hogenda staat volgens mij onderzocht. Haal je dit nou elders vandaan? 

 

Gr, 

Johan

Johan Van Oosten - 13 aug 2021 - 22:40


nou, uit de scans van de originele akten bij Family Search. Af en toe gewoon aktes doornemen en noteren wat (mogelijk) interessant is. In beginsel voor personen uit Noordwijk(erhout) en omgeving en mijn eigen voorouders, en wat verder aan mijn database aansluit. Of deze n.a.v. een discussie in het forum die ik me herinnerde ;-) 

Frans Angevaare - 13 aug 2021 - 22:46







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu