Ik denk dat ik het grotendeels heb ontcijferd, maar als iemand dit wil controleren zou ik dat heel fijn vinden. De woorden in de eerste alinea die ik heb vervangen door vraagtekens en de rechter naam onderaan (gerijen ijans o.i.d.) kan ik sowieso niet lezen, dus als iemand een idee heeft hoor ik het graag!
Compareerden als voren Jan roos van brugge spellemaker oud 29 jaren woonende opde Lynbaens dwarsgragt ende verclarende gezonders ende hebben eenre Ende Geertgen Janse van deventer oudt 23 jaren wonende ter zelver plaetsen ?????? mede geconders te hebben geassisteert met Jannetjen willems dr. haer ?????? ter andere zijden.
Vermoedelijk was zij geassisteert met haar moeij, dat is haar tante, maar daar ben ik bepaald niet zeker van.
Jan CIavaux - 18 apr 2025 - 20:49 (laatst bijgewerkt 18 apr 2025 — 20:53 door auteur)
Dank je wel, "geen ouders" zou heel goed kunnen. Ik ging ervan uit dat de Hans Roos die tekende de vader is, maar dat komt nu ook op losse schroeven te staan…
Gewoonlijk werden de handtekeningen in Amsterdam geplaatst door het bruidspaar. Als ze niet konden schrijven werd het gewoon leeg gelaten. Dit is dus, hoe Jan Roos dacht, dat hij zijn naam schreef. Mogelijk een variant op Hannes/Johannes?
En Frans slaat de spijker op zijn koop met haer nichte
Jan CIavaux - 18 apr 2025 - 21:25 (laatst bijgewerkt 18 apr 2025 — 21:31 door auteur)
Nog even over zijn beroep. Er staat duidelijk spellemaker.
Daar kunnen twee dingen mee bedoel zijn. Rond 1600 kwam het beroep van spillenmaker veel voor, ook: spillendraaier. Die vervaardigden onderdelen voor weefgetouwen. Daarnaast had je het zeer zeldzame beroep van speldenmaker. Uit andere bronnen blijkt hopelijk wat er hier bedoeld is.
Dank jullie wel, ik waardeer dit zeer. Hier word ik een hoop wijzer van! Blijft nog een woord over (na 'wonende ter zelver plaetsen'). Zou daar "verclarende" kunnen staan?
Jan CIavaux - 18 apr 2025 - 22:20 (laatst bijgewerkt 19 apr 2025 — 11:28 door auteur)
In de doopboeken van Amsterdam komt steeds Hans Roos voor als speldemaker. Zoon Sijmen Jansz. Roos, gedoopt 11 februari 1607, maakt op 30 september 1624 zijn testament en vertrekt dan naar West Indien. Hij benoemt zijn vader Hans Roos en moeder Griet Jans tot zijn erfgenamen.
Tineke TjoelkerHeel veel dank hiervoor! Ik zocht naar een Jan Roos, maar die blijkt dus vooral als Hans Roos door het leven gegaan te zijn. Ik heb nu een hele nieuwe ingang – en een hoop om uit te zoeken.