stamboomforum

Forum logoOpen Archieven » Wie kan mij helpen te digitaliseren ? [opgelost]


Profiel afbeelding

Rond 1990 heb ik zowel van mijn vaders als moeder de familie onderzocht; van Beek, Verduin, Kooij en van Hoeken. Ik heb veel foto’s van graven, huizen en trouw- en overlijdens advertenties. Is er iemand die dit alles kan digitaliseren? Alles is geplakt en beschreven in twee albums.

Josee van Beek

Waarom koop je geen scanner? Die zijn er al voor nog geen 100 euro. Dan hou je alles in eigen hand.

Yolanda Lippens

Dank voor je reactie maar ook dan weet ik niet hoe dat moet, alles is met de hand geschreven en ik wil dus ook een kwartierstaat hebben.

Josee van Beek

Josee, ik heb je een vriendenverzoek gestuurd, misschien kan ik je helpen.

Yolanda Lippens

Al eens geprobeerd met een (eenvoudige) digitale camera? Als je die op een (mini)statief zet en de zelfontspanner gebruikt, lukt het prima. Mijn ervaring is, dat het veel sneller werkt én met betere resultaten dan met de meeste scanners.
Ook is het doorgaans niet nodig om de foto's uit de albums te halen en beschadig je de albums minder.Bovendien spaart het de aanschaf van een scanner uit. Succes.

Met vriendelijke groet,
Jan Verkade.

Jan Verkade

Zo te lezen wil ze de gegevens ingevoerd hebben in een genealogische database (ik lees iets over een kwartierstaat?). Dat is dus handmatig overtypen van gegevens. Gewoon zelf doen zou ik zeggen. Aldfaer of een soortgelijk programma dowloaden en hup invoeren die handel. Zo moeilijk is het niet, wel tijdrovend.. 

Annemarie57

Ik wil ‘gewoon ‘ iets hebben voor latere familie die gegevens zoeken. Omdat ik ook krantenartikelen van vroeger heb, zou ik deze er graag bij willen plaatsen. Lijkt me een heerlijk klusje voor een regenachtige dag!

Josee van Beek

Met een fotocamera zou het ook moeten lukken, maar kan de uiteindelijke kwaliteit wat minder zijn omdat de pagina niet 'plat' is en je zit met lichtinval. De foto's hoeven niet uit het album gehaald te worden, de hele pagina kan onder de scanner.

Aldfaer is een goede tip voor beginners.

@Josee, krantenartikelen kan je hoogstwaarschijnlijk ook digitaal van http://www.delpher.nl halen.

Yolanda Lippens

Josee,

Als je er niet langer dan één regenachtige dag aan wilt besteden, dan raad ik je aan om met je albums naar een fotokopieershop te gaan. Zij kunnen zonodig ook formaten groter dan A4 aan. Of zoek een jonger familielid om de zaak aan over te dragen; dat geeft je meteen een indicatie hoeveel belangstelling de familie heeft voor je gegevens. Andere oplossingen kosten veel meer tijd, maar... dat kan ook leuk zijn!

Digitaliseren c.q. scannen kan je ook laten doen in een kopieershop. Je zou er vervolgens een of meer fotoboeken van kunnen laten printen (dan kan je ook meteen je krantenartikelen opnemen en een kwartierstaat). Kies een groot formaat. Zie: https://www.tipsfotoalbummaken.nl/  Zo'n fotoboek is een leuk cadeau maar het maken vereist toch wel enige handigheid met je computer.

Als je je gegevens digitaal wilt overdragen moet je er rekening mee houden dat software veroudert. Over 10, 20 jaar zijn je bestanden, je discs of USB-stick mogelijk al niet meer te lezen of bestaat die internetsite niet meer. Je zou met je scans bijvoorbeeld een PowerPoint presentatie kunnen maken; maar print die dan ook uit (en dan maar hopen dat de prints in de loop der eeuwen niet vervagen).

Succes, in regen of zonneschijn !

sprangers


Mocht je bij mij in de buurt wonen, (Heemskerk) weil ik met alle plezier graag helpen. Heb een A3 scanner dus geen probleem

J. van der LindenPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu