stamboomforum

Forum logoBoeken, (eigen)publicaties, websites » Ik ben nog lang niet van plan de pijp aan Maarten te geven.



Profiel afbeelding

doodzonde is het. juist de genealogische studies zijn belangrijk omdat ze mooi zijn, de tijdgeest en handschrift weergeven, maar ook omdat je daarin kan zien waar iemand een fout heeft gemaakt. ik weet dat het CBG bijvoorbeeld geen studies meer bewaart, en al helemaal geen dubbelen, als originelen ergens anders liggen, kan de kopie weg. als er een boek gepubliceerd is, kan het manuscript weg. 

opruimen blijft een groot dilemma

Carla van Beers - 24 mar 2021 - 09:59

@Carla: het CBG neemt zeker nog studies (en boeken, en materialen, en nog veel meer) aan. Ik begrijp niet zo goed waar dat idee vandaan komt dat het CBG niets meer aanneemt.

Martijn Spruit - 24 mar 2021 - 16:31 (laatst bijgewerkt 24 mar 2021 — 16:32 door auteur)

PDF's, boeken.. daar hebben toekomstige generaties weinig aan. Stambomen worden steeds groter en die wil je niet statisch hebben. Je hebt dan geen overzicht, kan niet zoeken en kan nauwelijks verbanden leggen. Om het over het aanpassen van gegevens maar te zwijgen.

Iedereen heeft nog wel oude foto's van voorouders op zolder liggen, maar tegenwoordig drukt niemand meer foto's af of laat gemaakte filmpjes op een fysieke drager zetten. Bij een erfenis zal je denk ik dus veel vaker te maken krijgen met een digitale nalatenschap. Geen schoenzolen vol foto's, geen mappen met documenten meer maar slechts een simpele usb-stick of externe harddisk.

Dan moet je maar hopen dat je erfgenamen daar zorgvuldig mee omgaan en het minimaal één generatie verder brengen.

Ronk - 8 apr 2021 - 11:55

Ik heb het "Indische deel" van mijn genealogisch werk naar het Indisch familiearchief gestuurd (www.indischfamiliearchief.nl). Ze wilden het graag hebben. 

Wat mijn hele genealogische data betreft: daarvan heb ik in een doc-document een leesbare beschrijving gemaakt, aangevuld met kopieën van aktes, foto's, geboortekaartjes, advertenties, etc.... Omdat dit niet saai is met alleen namen en data van geboorte, huwelijk en overlijden, is hier veel belangstelling voor in mijn familie. Zo verspreid ik mijn data zo breed mogelijk binnen de familie (met om de zoveel maanden een nieuwe, aangevulde versie) in de hoop dat er in de toekomst familieleden mee doorgaan.

Mocht iemand willen zien hoe dit er uitziet, stuur dan even een mailtje naar REIGER.ETGO#HETNET.NL (# vervangen door @ i.v.m. spam) en ik stuur een voorbeeld.

Gert Gootjes - 13 apr 2021 - 18:45

Martijn Spruit,

Al in 2016 schreef het CBG in het jaarverslag:

Sinds de reorganisatie betrachten wij maximale terughoudendheid bij het opnemen van nieuwe verzamelingen en archieven. Nieuw materiaal wordt alleen nog geacquireerd wanneer het een grote toegevoegde waarde heeft voor de bij het CBG aanwezige expertise en wanneer er geen andere meer voor de hand liggende archiefbewaarplaatsen in aanmerking komen.

Dat je bij het CBG dus niet meer terecht kan met je spullen, blijkt dus niet slechts een gerucht. Je zou je natuurlijk kunnen afvragen of bovenstaande ook geldt voor aangeleverde genealogieën in boekvorm. Ik ben bang van wel. Tenzij jij een voorbeeld hebt van iemand die dat onlangs nog gedaan heeft.

Bas Lems - 27 apr 2021 - 21:23 (laatst bijgewerkt 27 apr 2021 — 21:25 door auteur)

Bas, ik werk bij het CBG, en ik kan je verzekeren dat het CBG altijd genealogieën in boekvorm aanneemt en opneemt in de catalogus en de bibliotheek. Ook archiefstukken (mits van belang) worden gewoon opgenomen.

Martijn Spruit - 27 apr 2021 - 22:55 (laatst bijgewerkt 27 apr 2021 — 22:57 door auteur)

Dag Martijn,

Dank voor je bericht en dat is natuurlijk goed nieuws. Maar misschien heeft dat zinnetje in het jaarverslag sommigen daaraan doen twijfelen. Ik ben blij dat die twijfel ten onrechte is. Geruchten krijg je vaak moeilijk de wereld uit, maar dit kan zeker helpen.

Ik wilde nog toevoegen aan de discussie dat publiceren in een genealogisch tijdschrift uiteraard ook aan te bevelen is. Van een tijdschrift worden vele exemplaren gedrukt en/of in digitale vorm uitgegeven. De kans dat jouw onderzoek dan bewaard blijft, neemt daardoor met stappen toe.

Hartelijke groet,

Bas

Bas Lems - 27 apr 2021 - 23:58


Dag Bas,

Met jouw laatste alinea ben ik het natuurlijk heel erg eens, ook omdat het werk aan je stamboom dan een bredere verspreiding krijgt (en dat is altijd fijn.)

Martijn Spruit - 28 apr 2021 - 09:45







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu