Leuk initiatief!
Mijn grootste verrassing tijdens mijn onderzoek was dat een aantal voorouders bij de Verenigde Oost-Indische Compagnie heeft gevaren. Laat ik beginnen met mijn stamgrootouder 10e generatie Jan van der Zee (1667-1722). Hij vaart 3x uit: in 1696, in 1705, maar tijdens zijn laatste reis komt hij in 1722 te overlijden. Zijn zoon Frans is in de jaren 1719-1721 onder de pannen bij de VOC. Diens zoon Frans (dus de kleinzoon van Jan van der Zee) kiest ook het ruime sop, maar helaas vind hij in 1740 een zeemansgraf in de Stille of Indische Oceaan. Jans broer Theodorus (1674-1708) ondergaat hetzelfde lot en vindt in Padang (West-Sumatra) zijn laatste rustplaats. Wrang genoeg treft dit lot ook diens zoon Abraham (dus het neefje van Jan van der Zee) op 14 maart 1722 in het toenmalige Batavia.
Als laatste detail wil ik nog noemen dat een neefje van de vrouw van Jan van der Zee, Mattijs de Bock, en een andere directe voorouder van mijzelf (daarmee een verre verwant van Jan) Cristoffel van Sichem ook nog in dienst waren bij de VOC. Adelborst Cristoffel overlijdt in 1693 in Colombo (Sri Lanka).
HGr. Michael van der Zee
Michael van der Zee - 3 nov 2012 - 11:41
Jan Timmerman 053 - 9 nov 2012 - 17:35
Hoi.
Ik vond zeker in het begin alles even interesant en bijzonder maar je raakt gewend aan al die zeer jonge kinderen die heel jong stierven (Het moet wel een hard leven zijn geweest met veel verdriet)
Een zijtak van de familie is bijna ten onder gegaan aan de cholera nooit geweten dat het in Nederland ook voorkwam.
Iets wat ik bijzonder vond is dat mijn overgrootvader twee keer getrouwd is geweest ik weet zeker dat mijn vader en zijn broers en zussen dit niet geweten hebben.
Vanmiddag vond ik nog een tante van mijn vader ik dacht echt dat ik alles had.
Wat ik ook bijzonder vindt is dat je dus contakt krijgt met familie waarvan je niet wist dat ze bestaan.En ze wonen ook nog in de buurt.
Groetjes,Piet.
Pieter van de Ruit. - 21 nov 2012 - 19:46
Beste Wim,
er zijn twee schilderijen van Hendrick Schoock in bezit bij het Centraal Museum utrecht. Deze zijn op dit moment "gearchiveerd", dus helaas niet te bezichtigen. Zie de website van het Centraal Museum...
Groet,
Peter de Haan ( ook een naaat van Schook)
Uitgeschreven lid - 24 okt 2013 - 11:05
Gaarne genealogiscge antwoorden rechtstreeks doorspelen aan poster, uiteraard genealogische vragen plaatsen in een aparte topic, daar dit topic zijn betekenis verliest.
gr.
Everardus moderator
Everardus Rollema - 24 okt 2013 - 16:11
Mijn mooiste ontdekking was een schoolfoto in de beeldbank van Den Haag waarop mijn vader op ongeveer 8 jarige leeftijd (begin jaren 30) en waar maar een paar namen bij stonden...o.a. de zijne....de gelijkenis met mijn broertje, met mijzelf.
Dit was een kadotje wat zomaar even op kwam poppen.
Ik was niet op zoek naar een foto, klikte vanuit nieuwsgierigheid de rubriek schoolfoto's aan...er waren er maar drie en bij de eerste zag ik de naam van mijn vader.
Puur toeval en de enige kinderfoto die ik ooit van hem heb gezien.
Toen mijn vader overleed was er 37 jaar lang geen contact geweest met zijn kinderen. Dit was zijn wens.
Ik kreeg de drang om uit te zoeken waar hij vandaan kwam en wat het familieverhaal was.
Er waren wel verhalen zoals een voorvader, Otto Witte die koning van Albanie geweest zou zijn, een minister Witte in Rusland en afkomst van een gypsyfamilie.
Jaaa al deze mensen hebben inderdaad bestaan maar bleken niet verwant te zijn aan onze tak Witte.
Wat was dan wel de achtergrond.
In principe waren wij de allochtonen van die tijd.
Lutherse gastarbeiders die afkomstig waren uit het stift osnabruck. Een omgeving waar het leven van Lutherse onmogelijk werd gemaakt, hun huizen werden in brand gestoken, boerderijen ontnomen enz.
Rond 1740 vestigde zij zich rond Den Haag. Nederland was toen al tolerant. Weliswaar was er geen eigen kerk maar mochten er wel huisdiensten gehouden worden.
Het is een lijn van hardwerkende mensen die zich goed konden redden en hecht waren. Maar niet bijzonder dus.
Dus wie weet is er dan iets te vinden via mijn vaders moeder.
Ik wist dat zij aan het begin van de eeuw op de barricaders was gegaan voor de vrouwenrechten en daar voor gevochten heeft.
Het was een klein gedrongen vrouwtje maar super dominant.....via haar stammen we van een huzaar af, een elitecorps.
Een mooie ontdekking was dat zij geboren is terwijl haar moeder niet getrouwd was en zij één van een tweeling was, mooi omdat zij altijd afgaf op onechte kinderen....
Ik weet dat een zus van haar het grootste deel van haar leven op Endegeest (psychiatrie) in Oegsgeest heeft gewoond. Zij zou hoofdverpleegster zijn geweest in een kinderkliniek en een relatie hebben gehad met een getrouwde arts.
Toen deze niet voor haar koos moet zij kinderen iets hebben proberen aan te doen dmv injecties.
Dus in deze kant van de familie al wat meer 'reuring'.
Ik was benieuwd naar de familie van mijn moeder.
Met opa kwam ik eerst niet ver. De familie kwam uit Heukelum en ze hadden allemaal veel kinderen (bij opa 18).
Elke oudste zoon kreeg de naam Willem en als de achternaam dan Bos is.....Dus als er zes broers waren dan noemde alle zes hun oudste zoon Willem....zelfs mijn oudste oom heet Willem en ook zijn zoon, mijn neef, heet Willem...
Hjet was moeilijk zoeken maar ik ben er uit gekomen....alleen ben ik niet zeker dat we echte 'Bossen' zijn omdat onze voorvader een onecht kind was dat geecht is toen hij al een paar jaar oud was.
Al die Bossen waren landarbeiders, borenknechten enz.
Dus ook hier niet zoveel bijzonders.
Bleef over mijn oma van moeders kant.
Op zich een van nature beschaafde familie.
Wat bijzonder was, alle kinderen hadden gestudeerd....en dat voor meisjes die aan het bebin van de 20e eeuw geboren waren was al heel bijzonder.
Zo was de oudste zus van mijn oma onderwijzeres en is zij heel lang directrice geweest van een meisjesschool, een school waar meisjes opgeleid werden tot kinderverzorgster.
Haar jongste zusje was ook onderwijzeres maar heeft heel haar leven als assistente/secetaresse gewerkt op een advocatenkantoor.
Mijn oma was ook onderwijzeres maar is ook een andere richting uit gegaan.
Ooit was zij het gezicht van het sigarettenmerk 'Belinda".
Verder is zij hoofd huishouding geweest van het Kuhrhaus hotel op Scheveningen en had daar haar eigen kamers.
Het waren onafhankelijke vrouwen.
Mijn oma dronk graag een pure scotch, rookte caballero zonder filter, las goede boeken en was gek op Edith Piaf, Alain Delon en Simone de Signoret.....en dan woon je in een pure volksbuurt in Den Haag.
Ws zou hier wel een verrassing te vinden zijn.
Na veel speurwerk vond ik dat haar vader de stroom van armoe had doorbroken.
Daarvoor vond je de familie vooral in Rotterdam en in de buurtjes van Kaat Mossel of waar veel Schotten woonden bv in de buurt van de Schotse kerk.
Het was pure armoe, ze woonde dan bv op het watertje achter het afgebrande klooster enz.
Verder snuffelend ontdekte ik dat ze eigenlijk niet integreerde en van Schotse afkomst waren. Ze trouwde ook steeds met mensen van Schotse afkomst en bleven dus in een heel beperkte wereld.
Mijn oma heet Linse...deze naam is enorm verbasterd tot alle mogelijke vormen die je kunt bedenken maar in het begin werd de naam vooral geschreven als Linsij.
De eerste Linsij in Nederland bleek een Schot te zijn die vaarde, ws als kapitein, voor de VOC.
De naam Lnsij is ws de fonetische schrijfwijze voor de Schotse naam Lindsey.
Lindsey is een nog steeds bestaande clan in Schotland waar ook nog de ruine van kasteel Lindsey is.
Ik vond een Lindsey web site die bevestigde hoe de naam was verbasterd in de loop van de eeuwen en ook hoe leden van de clan verspreid waren over de wereld...daar stond Nederland niet bij.
De clan is heel actief en organiseerd bv family ontmoetingen.
Ik heb contact met ze gezocht en ook zij zien de verwantschap via de eerste in onze lijn die bekend is in hun stamboom.
Voor mij een hele mooie ontdekking dat mijn oma dus afstamt van Schotse adel en dat ik een bijdrage heb kunnen leveren aan hun website.
Wil - 1 jun 2014 - 01:29
Door het stamboomonderzoek een hoop bijgeleerd over mijn familie. Veel (land)arbeiders, maar ook een paar hereboeren en zelfs een paar burgemeesters. Ook veel immigranten. Dat de familie van mijn moeder afstamt van de hugenoten wist ik al, maar daarnaast zijn er tijdens de 80-jarige oorlog ook enorm veel vlamingen naar Zeeland gekomen. De enorme kindersterfte in de 19e eeuw was natuurlijk ook erg in het oog springend. Bijna allemaal grote gezinnen, maar gemiddeld 50% haalde de volwassen leeftijd niet.
Ook in de 19e eeuw veel emigratie naar de V.S. Daar had ik voorheen helemaal geen weet van. De meesten naar Michigan. Er is zelfs 1 directe voorouder van me op hoge leeftijd met haar 3e echtgenoot vertrokken. Maar een van de meest opmerkelijke dingen vond ik toch het feit dat een aantal mossel- en oestervissers uit Bruinisse en Yerseke een eigen dorpje gesticht hebben op Long Island bij New York. Uit diverse takken van mijn familie zijn daar mensen naartoe vertrokken.Het verhaal is hier beschreven:
https://liliangoesamerica.wordpress.com/2009/07/28/zeeuwse-oesters-gingen-als-hotdogs-over-de-toonbank/
NC Nelisse - 28 jun 2014 - 22:56
Betse (verre) naamgnoot,
In hoeverre bent u er zeker van dat Cornelis Meesz een broer is van Dirk, Jan en Nanning. Ik heb hem staan als de vader van deze drie. Hij was getrouwd voor 1624 met Marijtje Nanningsdr. Dirk wordt ook wel geneomd Dirk Cornelis Mees, enz.
Er is ook een Cornelis meesz Duijcker, getrouwd met Hillegont Gerrits. Hij was kleermaker. Overleden tussen 1640 en 1660 te valkenburg.
Mvg Andre van Duijkeren
A.P. van Duijkeren - 28 jul 2015 - 21:08
@andre,
Gaarne genealogische antwoorden of vragen rechtstreeks via profiel aan de poster richten, daar er anders afgeweken wordt aan de doelstelling van dit topic.
Groet,
moderator
Everardus Rollema - 29 jul 2015 - 00:33
Ik ben met stamboomonderzoek begonnen omdat mij moeder (een Huijgen) altijd beweerde dat ze van de befaamde familie uit Den Haag stamde. Door het onderzoek kwamen we er achter dat ze afstamde van arme boeren uit Vlaanderen. Tevens kwam ik er achter dat ook ene Hughe uit Vlaanderen dezelfde voorouders had dan mijn moeder. Hij had een stamboom geplaatst op geneanet. We kwamen in kontakt en het bleek dat ene Livius en Franciscus Huyghe broers van elkaar waren. Zijn voorouder en mijn voorouder. Ik had mailkontakt met hem en hij vertelde dat hij al 40 jaar bezig was met het onderzoek. Ik was de eerste die zijn stamboom kon matchen met de zijne. (De oost-nederlandse tak met de vlaamse tak). Ik heb mijn gegevens naar hem gestuurd en hij heeft het geïntegreerd met zijn stamboon op geneanet. Hij zou nog zoeken naar een verdere voorouder want we lopen een beetje spaak op 1745. Hij kon niets beloven want hij is inmiddels 88 jaar.
Ger van het Bolscher - 1 aug 2015 - 21:30
Wat ik als leuke ontdekking heb ervaren is, dat ik een handtekening van een verre voorvader heb. Hij is geboren rond 1759 te Gorinchem en aldaar overleden 1845 en was van beroep wijnwerker.
Hij was getuige bij het huwelijk van zijn dochter in 1822 en uit deze huwelijksakte heb ik zijn handtekening gekopiëerd en bij zijn gegevens gevoegd. Ook heb ik een vermelding van zijn huwelijk uit het kerkregister in 1784.
Ik verzamel voor zover mogelijk de geboorte-, huwelijk- en overlijdensakten van allen in de directe familielijn. Deze akten download ik, en voeg ze bij de betreffende persoon eventueel aangevuld met foto’s.
johan van tiel - 11 aug 2015 - 15:16
Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!
Bedankt, uw melding is verstuurd aan de moderators.