stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Waar ligt Horserik? (niet opgelost - wel afgesloten)



Profiel afbeelding

Dank Jan voor deze aanvullende info. De ouders en kinderen zijn juist.

En dit is inderdaad het huwelijk, alleen ik ging uit van 1794 vanwege deze overlijdensadvertentie:

http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010770862%3Ampeg21%3Ap003%3Aa0027

(45 jr getrouwd in 1839)

Er staat toevallig niet in deze bron waar Hartog JOSEPH (Schaap) vandaan kwam?

Gr. Monique

Monique - 22 aug 2012 - 14:28

De mij ter beschikking staande excerpten bieden helaas geen aanknopingspunten m.b.t. de herkomst van Hartog Joseph (Schaap).

Weliswaar komt daarin de familienaam Schaap voor, echter niet te linken aan een Hartog, zv Joseph, geb. vòòr 1775. (Daarbij neem ik aan, dat de 1.11.1773 te Amersfoort geboren Hartog Joseph Cohen niet de gezochte persoon is.)

 

P.S.

Wellicht zijn de onderstaanden broers van Hester:

Isak Hartog Abrahams, besn. 14 sep 1785

Eliazar Hartog Abrahams, besn.  6 dec 1790

(VVG-publ. 120, besnijdenisregister Amersfoort)

JanK - 22 aug 2012 - 15:08

In ieder geval bedankt voor meer trouwgegevens van dit echtpaar dan ik al had.

Verder staat de tak die ik zoek/heb helemaal los van Amersfoort. De vader van Hartog Joseph (Schaap) is volgens de overlijdensakte Joseph Lazarusz die op een gegeven moment in Helpman woonde (Haren, Groningen) En de tak gaat sowieso in Groningen verder. Ook van zijn vader is geen duidelijke herkomst.

Horserik was even een nieuwe vondst voor mij.

Voordat het in gedrukte vorm gepubliceerd is, is er ergens een document (mogelijk in het Hebreeuws) ingezien, vertaald naar het Nederlands en ergens genoteerd.

Een heleboel stappen waar ik het nodige bij kan voorstellen dat er misschien wel heel iets anders bedoeld was,

Ik leg mij er (voorlopig) bij neer dat de oorsprong niet duidelijk is van de 2 broers. Er is tussen 1935 en 1965 ook al uitgebreid onderzoek gedaan via de nodige instanties (binnen- en buitenland)  en andere contacten. Niets heeft concreet uitsluitsel gegeven, alleen vermoedens.

Deze vermoedens zijn gepubliceerd in het bijblad van de Nederlandse Leeuw en ik zie het nu her en der overgenomen als een feit.

Nogmaals dank aan iedereen, het is onbekend waar Hoserik ligt of lag. Ik weet in ieder geval waar de website http://www.historiejoodsgroningen.nl/ de info vandaan heeft. Dat is ook een pluspunt.

Gr. Monique

Monique - 22 aug 2012 - 15:39

Hallo Monique,

Het lijkt mij een hopeloos geval. Via GenLias vond ik een voorouder in Nieuwer-Amstel. Naar deze plaats heb ik een aardig tijdje gezocht, tot ik er achter kwam dat met deze plaats een parochie bedoeld werd. De hoofdplaats was Amstelveen met een aantal woonkernen. De parochie ontstond in 1275. Ten oosten van de rivier de Amstel werd de parochie Ouder-Amstel genoemd en ten westen ervan was het Nieuwer-Amstel.

Tot nu toe hebben velen gereageerd op de naam Horserik. Maar zou er ook iets anders mogelijk zijn.

Bijv. Horsterik (Horsterijk, Horstereik). Het woord "horst" is Nederlands en duidt op een ruig begroeide terreinverhoging. Vergelijk Schothorst, Vathorst, Zielhorst in Amersfoort. Horsterwold in Flevoland (eiland(je) in de Zuiderzee? Horst is ook een buurtschap van de gemeente Ermelo. De Veluwe bestaat/bestond uit een ruig terrein.

Is het boek "De Joodse inwoners van de stad Groningen en omstreken 1549-1945" door iemand gelezen? Als de auteur een bron aanhaalt, moet het toch ook in de tekst teruggevonden worden (verwijzing)?

Misschien is het een dorp geweest dat ooit door de Zuiderzee is verzwolgen.

De discussie kan nu ook een andere kant op gaan.

Gr. Bert

Bert Jansen - 22 aug 2012 - 16:15


Het boek uitgegeven door Mr J.H. de Vey Mestdagh Stichting, is een verzameling van diverse gegevens.

De project groep (zo staat het op de achterkant van het boek) verzamelde de afgelopen jaren uit registers van de burgerlijke stand, de volkstellingregisters en de grafschriften de duizenden gegevens die in dit boek zijn verwerkt.

Het zijn dus meerdere auteurs die al deze gegevens hebben verzameld en dan nog ca 50 verschillende boeken die als geraadplaagde literatuur vermeld staan.... Alles over de Joodse Inwoners van Groningen.

Absoluut een heel mooi naslagwerk als je over 1 persoon iets te weten wilt komen, maar het is niet mogelijk om per item, horende bij 1 persoon, de bron te achterhalen.

Gr. Monique

(die ook bekend is met Amstelveen, daar een doop zien te vinden... die puzzel heb ik ook nog steeds liggen, zelfs na een bezoek aan het archief)

Monique - 22 aug 2012 - 16:44







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu