stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Utrecht 19e eeuw: 'ledigen en digten van secreeten'



Profiel afbeelding

In het Utrecht Archief trof ik een contract tussen een voorvader van mij, Johannes Hermanus Hoonakker, 'puttengraver, wonende te Utrecht, en de 'Heeren Regenten der R.K. Armenkamer & het Weeshuis' dat in eerste instantie op mij wat verwarrend overkomt. De verbintenis is gedateerd 23 april 1848 en mede ondertekend door een advocaat, Mr. Adriaan Willem Karel Ariens, naast de contractanten. Het contract betreft een overeenkomst waarin JH Hoonakker aangeeft alle 'secreet- en zinkputten' behorende aan de RK Armenkamer en Weeshuis 'naar behooren zoo dikwerf noodig en voorts op de eerste aanvraag van Heeren Regenten ... te ledigen, vervolgens naar redelijkheid te digten en de schade ...behoorlijk te herstellen". Het gaat om 47 secreten en 2 zinkputten in verschillende straten gelegen. Tot zover lijkt het een soort arbeidsovereenkomst, maar het contract gaat verder: '... terwijl hij (JH Hoonakker, PK) verder aanneemt om hiervoor aan Heeren Regenten ... jaarlijks te betalen een som van twee en dertig gulden'. En dat voor tien jaar lang (dus van 1849 tot 1859).

Als ik het goed begrijp mag hij dus zinkputten en secreten (wc's dus) legen, maar in plaats van daarvoor betaald te worden, wat mij redelijk lijkt, betaald hij de opdrachtgever/ eigenaar! Dat begrijp ik niet. Heeft iemand enig idee hoe dit te duiden?

Peter Kievoet - 27 jul 2013 - 21:48

Verkocht hij de inhoud van de secreten als meststof?

G.Karssenberg - 27 jul 2013 - 22:30

dat is een goed idee. Ik heb geen idee of hij dat deed: heb er nog geen aanwijzingen voor gevonden. Maar het klinkt niet onlogisch. Dat kwam vaker voor in Utrecht in die tijd?

Peter Kievoet - 27 jul 2013 - 22:47

Beste Peter,

Ik denk aan een pachtcontract. Jouw voorvader neemt van de Heren voogden aan Regenten van de armenkamer en weeshuis aan om 47 secreten en twee zinkputten schoon te houden en in goede staat te houden tegen een pachtsom van 32 gulden.

De inhoud daaruit mag hij verkopen. Dat bracht geld op, want er was te weinig mest voorhanden. Het is waarschijnlijk dat hij daarmee meer verdiende dan de betaalde pachtsom.

De inhoud van een secreet werd als meststof gebruikt voor de landbouw met alle kwalijke gevolgen vandien [denk aan de verspreiding van resistente bacillen] , maar dat wist men toen nog niet.

Groeten van Terkos.

Terkos - 28 jul 2013 - 09:12

Zie o.a.

https://sites.google.com/site/historievansneek/gemeentereiniging

'De werkzaamheden die nodig waren om de stad er een beetje netjes uit te laten zien werden vroeger (d.w.z. in de 16de, 17de, 18de en deels 19de eeuw) meestal uitbesteed aan de hoogste bieder. Het was dus een vorm van pachten: men verwachtte dat degene die de werkzaamheden uitvoerde er geldelijk voordeel uit kon halen, bijvoorbeeld door het opgehaalde vuilnis als bemesting te verkopen, of het gemaaide gras als veevoer. Het heffen van tollen en de bediening van de bruggen werd ook uitbesteed aan de meest biedende; de brugwachter mocht het bruggeld dan in eigen zak steken.Ook kwam het voor dat mensen voor een beloning werkzaamheden uitvoerden zoals bijvoorbeeld het aansteken van de straatlantaarns. Het onderhoud aan gebouwen (schoonhouden en uitvoeren van reparaties) werd net zoals nu uitbesteed aan aannemers. Ook het ophalen van vuil, het legen van de tonnen en het schoonhouden van de grachten werd verpacht.'

Leo Bijl - 28 jul 2013 - 18:55

Niet ongewoon,in Amsterdam werd poep opgehaald nadat een verordening verbood poep in de gracht te deponeren,men begon te beseffen dat het ziekte en stank kon veroorzaken.

De opgehaalde  poep werd buiten Amsterdam gebracht en uitgestrooid op de weilanden van de boeren.

Goede bemesting.

Emanuel Sarphatie zal er voor zorgen dat er schoon drinkwater komt,riolering en betere huisvesting om de woonomstandigheden voor de gewone man te verbeteren.

Het zal U bekend zijn dat er voor hem een standbeeld staat in het Sarphatiepark.

Zij nog vermeld dat ca 25 jaar geleden woonboten in  ASD nog niet aangesloten waren op de riolering.

Nu kan men zwemmen in de Amsterdamse grachten.

In de Amsterdamse jordaan werd ca 1920 de poep nog opgehaald en in een kar gedeponeerd ,hilaries

noemde men dit de Boldootkar.

Emiel de Roover - 27 mei 2015 - 00:19

Samuel Sarphati.

ChrisvD - 27 mei 2015 - 09:11


Inderdaad,Samuel.Een verschrijving.Excuus.

Emiel de Roover - 27 mei 2015 - 09:38







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu