Met andere woorden: welke Nederlandse gemeentes zitten daar (nog) niet in?
NC Nelisse - 20 dec 2014 - 13:21
Waarom wil je dat weten?
https://www.wiewaswie.nl/personen-zoeken/wat-vind-je-op-wiewaswie/
Vul in het scherm Uitgebreid zoeken bij 'Plaats' een plaatsnaam in en selecteer bij 'Zoeken in' het gewenste documenttype.
Pauwel - 20 dec 2014 - 14:45
Voor zover ik het begrijp is het de bedoeling dat het heel Nederland omvat, maar ik heb een paar keer meegemaakt dat ik er een gebeurtenis niet kon vinden maar wel ergens in een plaatselijk archief.
Vandaar mijn vraag: is er een lijstje van plaatsen die nog niet in wieiswie zitten?
NC Nelisse - 20 dec 2014 - 22:25
Een Archief of Gemeente beslist zelf of zij zich wil aansluiten.
Delft, Leiden en anderen hebben vooralsnog geen interesse.
Raadpleeg daarom de site van WWW en volg hun updates.
Groet,
Everardus
Everardus Rollema - 21 dec 2014 - 15:47
Het zou eigenlijk verplicht moeten zijn om alles van de burgelijke stand in WWW onder te brengen!
Zou ook mooi zijn als ook alle DTB-boeken en andere oude archieven zo makkelijk te onderzoeken zouden zijn.
Inge 2 - 24 dec 2014 - 09:39
Jammer dat wiewaswie nog steeds die functionaliteit van Genlias biedt. In Genlias werd precies bijgehouden (enige vertraging daargelaten) van welke gemeente welke akte soort en jaar opgenomen was. In www ben je ongeveer verplicht elk plaatsnaam afzonderlijk in te voeren en te kijken of er een hit is. Geen enkel probleem bij een gerichte zoekactie maar bij globaal zoeken weet je dus nooit of de akte niet bestaat of dat deze (nog) niet opgenomen is om welke reden dan ook.
Er valt nog veel te verbeteren aan www voordat het niveau van Genlias wordt behaald. Nu eigendom en beheer van de site volledig bij het CBG liggen zou daar nu voortvarend aan gewerkt kunnen worden. Als eerste mogen zich de vraag stellen voor wie de site is gemaakt: voor de beginnend familie onderzoeker die z'n stamboom online wil bouwen of de genealoog met al meer ervaring die graag goede basisinformatie wil hebben en de rest bijzaak vindt.
De samenwerking tussen MyHeritage, Aldfaer en Coret geeft in ieder geval aan dat er partijen zijn die de online tools graag naar zich toe trekken.
Reinoud van Wijk - 24 dec 2014 - 11:06
Als je in WieWasWie helemaal bovenaan de pagina klikt op "Sitemap" dan kom je op een pagina waar o.a. staat: "Wat zit er in?". Daaronder staat een knop met "Over de inhoud van WieWasWie". Als je daarop klikt, kom je op deze pagina:
https://www.wiewaswie.nl/personen-zoeken/wat-vind-je-op-wiewaswie/
Hier kun je een document downloaden met informatie over wat er in WieWasWie te vinden is.
Johanna C. - 24 dec 2014 - 11:17
@Johanna,
Die link ken ik wel, dan moet je alsnog van elek archiefinstelling afzonderlijk nakijken wat er die dag wel en niet op staat. Genlias deed dat voor je.
Zoals ik al aangaf voor veel onderzoek geen probleem maar doe je onderzoek over heel Nederland zonder exacte vindplaatsen te weten dan is het onontbeerlijke informatie om de lacunes te kunnen vullen. Een keer zo'n exercitie is geen probleem maar keer op keer gaat mij te ver.
Bob Coret had met zijn Genliasmonitor een prachtig stuk gereedschap waarmee je resultaten van zoekacties in nieuw geplaatste akten kreeg thuisbezorgd. Op een blog of zo heeft hij indertijd aangegeven bij www geprobeerd te hebben iets dergelijks weer op te zetten, nul op het request.
Reinoud van Wijk - 24 dec 2014 - 13:02
Reinoud schreef:
> In Genlias werd precies bijgehouden (enige vertraging daargelaten) van welke gemeente
> welke akte soort en jaar opgenomen was.
Vergeet niet dat Genlias zeker in de beginjaren een vrijwel continue groeiend systeem was. Ik heb de indruk dat die waanzinnige groeispurt van weleer nu wel zo'n beetje voorbij is. Dus als het er nu niet in staat, dan toch maar langs gaan bij het archief waar het fysiek aanwezig is, of de website daarvan. En je hebt altijd nog de toegang via genver.nl en zoekakten.nl
WieWasWie biedt de service om via email op de hoogte te worden gehouden als er documenten aan de collectie worden toegevoegd. Na één keer doorklikken op de vorige link gevonden:
https://www.wiewaswie.nl/wat-vind-je-op-wiewaswienl/volg-de-updates-in-de-database/
Inge schreef:
> Zou ook mooi zijn als ook alle DTB-boeken en andere oude archieven zo makkelijk
> te onderzoeken zouden zijn.
Nou, laat het archief van Amsterdam eerst eens de geboorte- en overlijdensactes uit de Burgerlijke Stand na 1812 toevoegen, daar zitten véél meer mensen op te wachten. We hebben nu alleen maar de huwelijken uit die periode, en via hun eigen site ook DTB's van voor 1812.
BertKoor - 24 dec 2014 - 14:28
@Bert,
ik ben zo'n 40 jaar geleden begonnen met onderzoek, heel leuk allerlei kleine archiefinstellingen af met leuke mensen. Met de opkomst van internet en het digitaal beschikbaar komen van bronnen viel het eigen werk te controleren en heel veel makkelijker uit te breiden. Jarenlang verwent met Genlias en de Genliasmonitor, je wist precies wat he wel en niet had bekeken.
Als je abonneert bij www op een zoekopdracht is het resultaat een gigantische hoveelheid resultaten die je zelf mag uitzoeken, niet te vergelijken met de Genliasmonitor.
En over Amsterdam gesproken de Amsterdamse huwelijken zijn door het archief in Haarlem online gezet. Voor zover ik heb begrepen zijn er in Amsterdam niet voldoende vrijwilligers te vinden of te organiseren om de gigantische hoeveelheid akten te digitaliseren.
Laten we blij zijn dat ze in Haarlem dat in ieder geval voor de huwelijke al opgepakt hebben, tzt komt de rest vast ook wel.
Reinoud van Wijk - 24 dec 2014 - 15:02
Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!
Bedankt, uw melding is verstuurd aan de moderators.