Bedankt voor uw reactie.
Ik zal zo'n persoonskaart opvragen van mijn vader om zo te kijken of ik meer kan vinden over deze oma. Van haar heb ik echter geen geboorte- of overlijdensdatum. Ik heb een vage herinnering dat ze in Amsterdam is overleden maar weet het niet zeker. Zover mij bekend heeft ze in haar leven kriskras door het land gewoond en waar ze precies vandaan komt, of wat dan ook aan informatie over haar familie, weet ik niet. Kan ik met deze gebrekking informatie in een archief gaan zoeken, en zo ja, welke? Zou er in Amsterdam meer over haar te vinden kunnen zijn met deze gebrekking informatie?
Ga ik doen!
Zou u mij misschien ook nog met een andere vraag verder kunnen helpen? Bij een van de andere families vind ik meerdere mensen die op jonge leeftijd zijn overleden (tieners, twintigers) Soms vind ik een overlijdensakte maar deze geven nooit een doodsoorzaak. Weet u misschien of het mogelijk is zulke informatie te vinden? Waar kan ik dan het beste kijken?
Rond 1800-1850. Bijvoorbeeld iemand die in 1848 overlijdt in een dorp in Groningen. Werkend als stalknecht.
Doodsoorzaken vallen zelden vast te stellen, dit i.t.t. sommige andere landen waar dat in de burg. stand wordt vermeld. Soms zijn er doodsbriefjes bewaard gebleven; de verklaring omtrent de dood, afgegeven door de dokter aan de ambtenaar van de burg. stand. We bewaren die niet, dus het is een toevalstreffer als ze er wel zijn. Kerkboeken kunnen notities bevatten. Zijn er verdacht veel sterfgevallen dicht op elkaar, dan is een epidemie een mogelijkheid. Het komt in de 19e eeuw voor dat een familie in enkele maanden door de natuur nagenoeg wordt uitgeroeid. Sterven er veel volwassen, jonge zonen dan doen ze waarschijnlijk allemaal hetzelfde, gevaarlijke werk, bijv. in de Limburgse kolenmijnen. De locale geschiedenis kan enig licht werpen.
Bedankt voor de reactie!
Zover mij opviel zijn ze niet allemaal rond hetzelfde jaar overleden maar ik zal hier nog naar kijken en zoeken naar overeenkomsten. Zover er in de huwelijksakten stond waren allen landbouwers en dagloners in noord Groningen. Met uitzondering van een enkele stalknecht of dienstbode. Zwaar werk, maar geen extreme beroepen.
Ik zou graag binnenkort eens naar die omgeving gaan Het voordeel is dat ze voor enkele honderden jaren allemaal in dezelfde paar dorpen (nabij elkaar) werden geboren en ook zijn getrouwd en overleden. Dus als er ergens nog informatie is zal dat zich tot deze dorpen moeten beperken. Misschien dat plaatselijke kerken of lokale archieven nog informatie hebben?
Ik zie trouwens dat de Grunnigers :) er geen gras over laten groeien, want ze hebben de burg. stand in wiewaswie zitten compleet met directe links naar de scans. Had ik de plaatjes zelf ook niet hoeven op te slaan. Soms zit je zelf allerlei werk te doen dat je een jaar verder niet had hoeven doen, maar ja.......:)
Mijn naam is Maarten Frank Wijnberg.
Ik probeer een stamboom onderzoek te doen van de Wijnberg familie.
Vader en zo mogelijk grootvader geboren in Amsterdam
Ik weet niet percies hoe verder te gaan Is er iemand met gegevens?
met dank, vriendelijke groeten
Vraag in www.wiewaswie.nl maar naar "Wijnberg" - honderden resultaten in Amsterdam.
Maarten, voor Amsterdam werk ik omslachtig, omdat ze geld vragen voor digitale copiën.
Ik begin op
http://stadsarchief.amsterdam.nl/archieven/archiefbank/indexen/lidmaten_doopsgezinden/zoek/index.nl.html
te zoeken naar de feiten en ik ga naar de mormonen om een digitale copie te plukken van het gevonden feit.
Succes
Ben het met je eens Jan K.
S.v.p. niet van de oorsponkelijk vraag afwijken en het zeker niet de bedoeling om in andersmans topic in te breken.
Gr.
Everardus - moderator