Ik heb getracht hier een bericht met bijlage te plaatsen, wat blijkbaar niet goed ging
In begraaf register Schoonrewoerd vonden we een aantal kinderen ,vermeld als
een kind van de Bunsing
een kind van de gewezen hondeslagen Bunsing
Zo vonden we er meerdere omstreeks 1740
Ook in de DTB gegevens vonden we de gegevens terug van onze voorvaderen ..van Zuijdam- van Suijdam etc etc de bijnaam terug als vermeld ..de Bunsing.. 2 x van stel broers en eenmaal van een nichtje
Geen flauw idee wat deze scheldnaam betekende
Groet van Henk
Henk 2323 - 3 jun 2015 - 11:46
Een hondenslager is een man die tot taak had de honden uit de kerk te verjagen. Zie "Google".
G.Karssenberg - 3 jun 2015 - 11:54
Tja, misschien stonk hij wel vreselijk.
De bunzing is berucht vanwege de stank die kan worden verspreid via de anaalklieren. Het dier duikt op in het gezegde stinken als een bunzing, wat betekent dat iemand een ergerlijke stank verspreidt.
niepoort - 3 jun 2015 - 13:07
Er zit natuurlijk wat anders achter omdat er meerdere ( kinderen) als kind van de bunsing vermeld werden
De gok bij ons is een kippen boerderij en er jacht was op de bunzing die achter de kippen aanzat veel voorvaderen waren boeren..... maar er moet toch een oorzaak zijn zelf een meisje ,nicht kreeg de bijnaam dan ga je er toch vanuit dat zij regelmatig in bad ging ... bad ??? of de tochtsloot....waar het land aan grensde dus zoek de oplossing
Groet van Henk ( Kan als ww in elk geval deze naam gebruiken...)
Henk 2323 - 3 jun 2015 - 14:09
In sommige plaatsen had/heeft iedereen wel een bijnaam omdat daar bepaalde achternamen heel veel voorkwamen/voorkomen. Ik meen in Volendam. Geen flauw idee of iets soortegelijks ook in Schoonrewoerd speelde.
niepoort - 3 jun 2015 - 15:39
Een patroniem is als je je vaders voornaam als " achternaam" gebruikt. Voorbeeld: Jan heeft een zoon Piet. Die zoon noemt zich vervolgens Piet Jans(zoon).
Pauwel: dat is zou toch zeker wel bekend, zelfs als er een lettertje ontbreekt? ;-)
niepoort - 4 jun 2015 - 01:40
De vraagstelling is natuurlijk niet geheel juist,een patroniem is al hierboven gemeld Piet Jansz. resp bij een dochter.... Jansdr en soms geheel niet en alleen Jans. Opvallend bij grote gezinnen en vernoemingen loopt het wel eens mis en dan zoek je naar getuigen Ook wordt bij een huwelijk door de man de naam van zijn vrouw aangenomen Dit is bij ons 2 x gebeurd. Door veel archief bezoek en notariele aktes kom je er meestal wel uit Wij hadden het geluk dat er bezittingen waren en dan krijg je aktes van erfrecht zeker als er minderjarige kinderen waren Dan kom je in elk geval verder. maar bijnamen is moeizaam en dan moet je het toeval hebben dat er ergens een verwijzing is wie het is maar het waarom blijft dikwijls een raadsel, vermoedelijk als er meerdere personen in een dorp of omgevenig waren die zelfde voornaam hadden, het uitzoeken in de periode rond 1750 is knap lastig. . Maar het houd je bezig. Wij zijn met een akte 2 jaaar bezig geweest omdat de gegevens verplaatst waren, naar het CBG , daarna naar Amsterdam.
Groet van Henk.
Henk 2323 - 4 jun 2015 - 09:42
Henk,
Misschien wil je de titel van je topic even aanpassen. Nu staat er onzin.
(Met de knop Bewerk rechtsonder.)
Pauwel - 4 jun 2015 - 11:50
Henk 2323 - 4 jun 2015 - 12:17
Dat is dan niet best, over- overopa kippen dief , dat is geen leuk gevoel.... denk niet dat dat klopt mogelijk is het genealogie,s niet te verwoorden, wacht op een beter idee of voorstel nu kan ik geen brok kip meer door mijn keel krijgen
Cornelis Jansz van SUIJDAM
Aangesteld als Hondeslager.functionaris belast met honden uit de kerk te verjagen
Zijn bijnaam ,,de Bunzing,,.
Groet van Henk.
Henk 2323 - 4 jun 2015 - 14:17
Een van de valkuilen van onderzoek in het verleden is: kijken naar vroeger met een bril van vandaag. Is een naam vandaag een scheldwoord? Was die naam 250 jaar geleden ook een scheldwoord? Kon een scheldwoord of een onfatsoenlijk woord in die tijd een familienaam zijn?
Mensen werden niet alleen vernoemd naar hun familie, hun plaats van herkomst of hun bezit. Soms werden ze vernoemd naar hun beroep, hun werktuigen of hun daden. Neem bijvoorbeeld een naam als "Ottervanger". Hier is volstrekt duidelijk wat het betekende. Kortweg had men hem natuurlijk ook "Otter" kunnen noemen. Iedereen in zijn dorp had geweten wie er bedoeld werd en niemand had er aanstoot aan genomen.
Zo kan het ook zijn met een naam als bunsing, bonsinc, etc. Je voorvader heeft misschien op bunzings gejaagd of iets opvallends met bunzings gedaan; een heel nest in één keer uitgeroeid, of zoiets. In elk geval iets dat bekend was bij zijn dorpsgenoten en dat hem onderscheidde van anderen. En dan zelfs zo dat men hem ermee ging identificeren.
Het hoeft hier dus niet om een scheldnaam te gaan. Let wel: het kwam vaak voor dat men iemand in het dorp bedacht met een soort goedaardige spotnaam als bijnaam, maar dat ging doorgaans niet over op de volgende generatie. Daarvoor was een goede familie-reputatie veel te belangrijk in die tijd. Iemand met een slechte reputatie hoorde er niet bij en ondervond minachting van andere dorpsbewoners. De naam van een (bunzing)jager kon natuurlijk wel worden doorgegeven. Dat was immers een heel mooi beroep.
Als een naam in de loop der jaren van betekenis veranderde en van een goede naam een onfatsoenlijke werd, zie je wel dat de familie de naam aanpaste. In Volendam was het woord pooier in vroeger tijd een normaal woord voor peur, een visserswerktuig. Verschillende mensen waren vernoemd naar dit gereedschap. Toen in de negentiende eeuw het woord pooier een andere, minder nette, betekenis kreeg veranderden sommige families hun naam van Pooier in Mooier of een naam die daarop leek, maar waarmee men in elk geval weer een goede reputatie kon hooghouden.
Als in het verleden de naam Bunsing als scheldwoord zou zijn opgevat lijkt het me logisch dat je toch minstens in enkele takken van die familie zo'n naamsverandering zou moeten zien. Als dat niet zo is, dan was het waarschijnlijk geen scheldwoord, maar een keurige familienaam.
Enne... stinken als een bunzing? Iedereen stonk als een bunzing. Daarmee onderscheidde je niemand. Het moet in die dorpen en steden destijds een waar "feest" van geuren geweest zijn. Voorals als het warm was.
Paul - 15 jun 2015 - 18:53
@ Paul
Dank voor deze uitleg, had het er moeilijk mee, slecht slapen etc etc
de meeste konden dat wel indenken,maar genealogie blijft toch leuk en dti was even wat anders......
Groet van Henk ..
.
Henk 2323 - 15 jun 2015 - 19:50
Als bijnamen-liefhebber moet ik hier wel op reageren natuurlijk.
De Bunsing was een bijnaam die per definitie niet negatief hoeft te zijn geweest. En als hij het in eerste instantie wel was, dan is de lading er door de jaren, en zeker met generaties, afgegaan.
Dat er over de 'gewezen hondenslager' wordt gesproken impliceert dat er meerderen wellicht dezelfde bijnaam droegen. Bijvoorbeeld broers of andere familieleden.
Naar de toedracht van de bijnaam blijft het na zoveel jaar altijd gissen, al moeten we bij bijnamen die verwijzen naar dieren wel sec kijken naar de uiterlijke of gedragskenmerken van het beest. Niet al te best ruiken of kippen van andermans erf wegnemen ligt voor de hand. Ik vind een gevonden bijnaam in ieder geval een mooie aanwinst in je speurtocht naar je voorvaderen.
Evert
E. van der Zouw - 15 jun 2015 - 23:41
@ Evert
Dank voor de uitleg, het was nogal moeizaam om het uit te zoeken omdat het ons vreemd overkwam,maar zoeken in de archieven gaf tot resultaat dat in een groep van onze voorvaderen de naam gebruikt werd en zoals als gemeld in begraafaktes werd zelfs een kind vermeld als.begraven .... kind van Bastiaan Bunzing en nog een paar anderen ook (kindersterfte was hoog vroeger)
Groet van Henk en dank aan alle die meewerkten.
Henk 2323 - 16 jun 2015 - 10:40
Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!
Bedankt, uw melding is verstuurd aan de moderators.