Enkele van mijn familieleden zijn na krijgsgevangenschap helaas niet teruggekeerd na de bevrijding in 1945. Welke weet ik niet precies maar ik heb enkele kanshebbers gevonden.
Nu de vraag; wanneer bekend werd dat een persoon overleden was tijdens krijgsgevangenschap, werd hij dan in de lokale burgerlijke stand bijgeschreven in het overlijdensregister op de datum dat het nieuws bekend werd (soms ver na de bevrijding) of op zijn exacte overlijdensdatum in het kamp of fabriek (als die uberhaupt bekend was)?
Dominic
Afgelopen week kwam ik er toevallig 2 tegen in Rotterdam die ruim een jaar na overlijden waren ingeschreven met de oorspronkelijke datum van overlijden in de akte vermeld, maar er zullen er ook genoeg zijn die nooit zijn ingeschreven in de Burgerlijke Stand vrees ik.
Ik zou graag willen weten waar de naam "Vierwind" vandaan komt? Hij komt voornamelijk voor op de Veluwe omgeving Putten en Achterhoek omgeving Didam.
Ik deed navraag bij het NIOD betreffende een tante van mij die in kamp Vucht gezeten had, men kon mij uitgebreid informeren omtrent haar verblijf daar.
Meneer Vierwind, u heeft uw vraag onder de vraag vaniemand anders gepost. Misschien is het verstandig om ee eigen vraag onder nieuw onderwerp aan te maken, dan wordt uw vraag vaker gezien en krijgt u wellicht een passend antwoord.
Een centrale instantie die hierover wellicht meer weet vind u bij dit internetadres:
http://www.oorlogsgetroffenen.nl/thema/informatieverstrekking/01_informatieverstrekking_Europa
De enige mogelijkheid om een inschrijving in de registers van de BS te doen is op de datum dat een feit plaats vindt of bekend wordt, omdat de akten chronologisch worden ingeschreven en het register na afloop van het kalenderjaar worden afgesloten. Wel kan er een kanttekening bij een andere akte gemaakt worden, maar dat betreft in de regel geboorteakten i.v.m. naamswijziging en huwelijksakten i.v.m. echtscheiding. Inschrijving van een overledene tijdens WO2, waarvan het overlijden pas lang na het overlijden of lang na afloop van de oorlog bekend wordt, wordt ingeschreven in het lopende overlijdensregister van zijn woonplaats in Nederland. Om dit overlijden op het spoor te komen, moeten dus enkele jaartafels of een tienjarentafel bekeken worden, of een kopie de persoonskaart van de betrokkene moet bij het CBG opgevraagd worden, waardoor de overlijdensdatum blijkt, waarna in het overlijdensregister van de gemeente die het aangaat de overlijdensakte of een overgeschreven akte opgezocht kan worden.
Gerard Beerman
In Amsterdam is het zo dat er een aparte alfabetische "lijst" is (te vinden in een aparte "bak" en een apart boek) van wat daar heet:
"duitse akten".
Daar staan ook namen in van mensen die pas jaren later als "overleden" werden doorgegeven.
Maar ook het cbg heeft een aparte collectie in de zgn. "Rode Kruiskaarten"( zoek op naam, dan op WOII-bronnen).
Als de Rode Kruis-datum bekend is (dat is de dag dat de kaart werd uitgegeven) , is het zoeken in lokale registers makkelijk geworden.