stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Geografische verspreiding door de eeuwen heen



Profiel afbeelding

Ik ben een boek aan het schrijven dat vele eeuwen bestrijkt. Mijn vraag is: is het mogelijk/gangbaar dat binnen een stamboom, door de eeuwen heen mensen uit verschillende delen van het land komen? Voorbeeld: al mijn opa's en oma's komen uit Gelderland. Betekent dat dat al hun grootouders ook uit Gelderland of daar in de buurt komen? Of kan daar ook een grootouder bij zitten die bijv uit Friesland of Zeeland komt? Hoe realistisch is dat? Kwam dat vaak voor? Ik kan me dat moeilijk voorstellen, vandaar dat ik uw hulp op prijs stel. 

Uitgeschreven lid - 4 dec 2015 - 13:55

doorredenerend op deze insteek: als je opa's en oma's uit een bepaalde streek komen, dan komen alle voorouders uit die streek ...
als dat zo zou zijn, dan zijn er dus geen migraties geweest?
die zijn er wel geweest ... waarmee de geponeerde stelling niet meer juist is
Q.E.D.

om een type migranten te noemen: in Gelderland met zijn voormalige garnizoenssteden hebben veel militairen veel nazaten 
in o.a. de 18e eeuw kwamen die militairen uit alle windstreken

opa's en oma's, dat is maar 2 generaties geleden ... dat zegt helemaal niets over de generaties daarvóór
de opa's en oma's van mijn kinderen komen uit Haarlem
generaties in het verleden o.a. uit Duitsland en België

grtn

Jan K. - 4 dec 2015 - 14:40

Heel duidelijk, dank! Het is dus niet gek om een hoofdpersoon te nemen die nu in bijv Gelderland woont en wiens voorouders (of tenminste een van hen) in de 18e eeuw in Noord-Holland woonden en in de 16e eeuw in Drenthe etc? 

Uitgeschreven lid - 4 dec 2015 - 14:59

Beste Marc

In een (spookjes)boek is alles mogelijk, maar ik neem aan dat je een historisch verantwoorde roman op het oog hebt met fictieve verre voorouders, anders begrijp ik je vraag niet. Je zou er natuurlijk ook voor kunnen kiezen om hoofdpersonen te nemen uit een echte stamboom met hun ware woonplaats. Hoe het ook zij, in een al of niet fictieve kwartierstaat verdubbelt het aantal voorouders per generatie. Zo zit je na een paar eeuwen al gauw aan honderden voorouders per generatie waaruit je je personagiën kunt kiezen. Sommigen woonden al generaties lang in Gelderland terwijl anderen op dat moment nog in Friesland of Zeeland zaten; of in Frankrijk, Pruisen, Italië...! Wat ook meespeelt is dat de mobiliteit afhing van het beroep van de voorouder; een familie van boeren verhuisde nauwelijks, maar soldaten, marskramers, ontdekkingsreizigers, vluchtelingen... des te meer. De kunst is om je boek zo te schrijven dat de families elkaar in de draad van het verhaal tegenkomen. Verder is mijn ervaring dat het woongebied van voorouders ook samenhangt met hun religie. Als zij bijvoorbeeld katholiek waren dan zaten ze niet zo gauw boven de rivieren of hoogstens in enclaves.

Ik ben benieuwd !

sprangers - 4 dec 2015 - 17:14

Hoi Marc, het is inderdaad zoals Jan al zegt. Voorouders kwamen niet allemaal uit dezelfde streek. Mijn voorouders kwamen ook uit de achterhoek, tenminste, die van mijn vaders kant van de familie. Ik heb de stamboom aan die kant terug weten te brengen tot rond 1600, waarbij de voorvader uit 1743 in Duitsland geboren is, hier in Nederland gevochten heeft op de Admiraal de Ruyter en vervolgens met een ledemaat minder ( verloren in de strijd) in Middelburg is getrouwd met een Zeeuwse, naar Steenderen is verhuisd. Daar overleed de Zeeuwse echtgenote. Hij hertrouwde met een Gelderse vrouw en heeft zich toen in Steenderen gesetteld. 

Het merendeel van zijn nazaten is in de achterhoek gebleven tot halverwege de 20e eeuw. Toen is een deel naar Amerika geëmigreerd en een ander is naar Zwitserland gegaan. 

En zo waaiert een hele tak van een familie de hele wereld over.

Sterkte met schrijven

Bedet - 4 dec 2015 - 17:21

Heel fijn al die informatie. (Ontroerend ook; ik kan niet wachten om in mijn eigen stamboom te duiken, maar dat kost me nu te veel tijd)

Ik denk wel dat de vrouwen een stuk honkvaster waren dan mannen? Of anders gezegd: het verhuizen hing waarschijnlijk vooral af van de man?

Uitgeschreven lid - 4 dec 2015 - 17:35

Interessante vraag Marc, of vrouwen meer verhuisden dan mannen.

In mijn stamboom zie ik meestal geen hele families inclusief kinderen die verhuizen, dat wil zeggen, tot laten we zeggen grofweg 1900. Of het moet bijvoorbeeld een schippersfamilie betreffen.

Vrouwen die in hun eentje verhuizen kom ik zelden tegen. Mannen daarentegen wel; zo zijn er in mijn stamboom een flink aantal vrijgezelle Duitse en Franse mannen de afgelopen 300 jaar in ons land terecht gekomen voor werk, een beter leven of op de vlucht voor wat dan ook. Vervolgens werd een Nederlandse vrouw getrouwd en hier gesetteld.

Vrouwen lijken me wat dat betreft inderdaad erg honkvast door de eeuwen heen. Ik merk ook op dat in veel gevallen getrouwd en geleefd wordt in de woon- en geboorteplaats van de bruid.

Wat ook meespeelt is of het een grote stad is, of een geografisch geisoleerd gebied waar je een voorouder aantreft. Bijna al mijn voorouders uit met name Amsterdam kan ik een paar generaties eerder een oorsprong buiten de stad traceren. Op eilanden bijvoorbeeld zie ik dan weer wel een eeuwenlange aanwezigheid van families.

Inge 2 - 8 dec 2015 - 14:43


Mijn onderzoek speelt zich in meerdere landen af.
In Duitsland zie ik dat het oudts ekind de boerderij (resp het gebruik daarvan) erfde, deze bleef dus waar hij of zij was en de partner verhuisde.
In Engeland en Schotland zie ik veel mannen die een "vrouw van elders" vinden - de vrouw verhuisde in veel gevallen naar de man, niet andersom.
In Nederland zie ik inderdaad veel mannen die verhuizen t.g.v. hun huwelijk.

DISCLAIMER
Let wel dit betreft slechts de personen binnen mijn onderzoek, of dat een representatieve steekproef is valt te bezien.

 

Grtn

Jan K. - 8 dec 2015 - 15:41







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu