stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Adres "Dorp" in Kockengen



Profiel afbeelding

In het bevolkingsregister 1860-1925 staant dat de familie Oosterom woonde in/op Dorp 111 en later 138. Helaas is de website watwaswaar ter ziele en de opvolger is zonodig nog waardelozer.

Dus mijn vraag is: Wie weet welk adres "Dorp 111 en 138" tegenwoordig is. 

Bert de Jong - 20 mar 2016 - 17:33

Beste Bert,

Neem eens contakt met de gemeente waaronder Kockengen valt. In de gemeentelijke administratie is vastgelegd, wanneer de dorpsnummering is omgezet in een nummering per straat. In Westfongeradeel vond omnummering plaats in 1964.

Het kadaster houdt alleen maar kadastrale nummers en per legger (register) blad van een register staan alle percelen, die eigenaar in het bezit heeft. Bij wijzigingen wordt er verwezen naar een nieuw leggernummer. dat is een heel gezoek en je moet voor de jongere gegevens betalen.

Groeten van Terkos

Terkos - 20 mar 2016 - 22:01

Renee - 21 mar 2016 - 18:01

Beste heer De Jong,

1.  Natuurlijk is het een mogelijkheid, als de desbetreffende bewoners inmiddels overleden zijn, gewoon bij het CBG persoonskaart-uittreksels aan te vragen: het zou goed kunnen dat mensen tot diep in het persoonskaarten-tijdperk (in het algemeen vanaf ca. 1938/39) op hetzelfde adres zijn blijven wonen, en dan vindt u in de kolom 'gemeente en adres' gewoon het oude (wijksgewijze) adres, en pal daaronder een aantekening als bijv. vernummering: + het modernere adres (straatnaamsgewijze adressering). Die combinatie heb je wel nodig, als een soort 'Steen van Rosetta', om ze aan elkaar gelijk te stellen.

2. Het is goed dat Terkos (reactie van 20 maart, 22:01 uur) er nogeens op wijst, want duizenden genealogen gaan hier compleet de mist in: verwar nooit de kadastrale aanduiding (van stukken grond, eventuéél met een gebouw erop) met de oude wijksgewijze huisnummering (van huizen dus, die in sommige gemeenten tot diep in de jaren '50/60 in gebruik is geweest). Die hebben niets, maar dan ook niets met elkaar te maken!  (een overeenkomst zou echt púúr toeval zijn, een kans van 1 op een miljoen of iets dergelijks).

Let dus goed op als u aan het onderzoeken bent, met aan de ene kant kadastrale gegevens uit websites als bijvoorbeeld de Beeldbank van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (opvolger van WatWasWaar) of HisGIS http://www.hisgis.nl/ ; en aan de andere kant bronnen waarin u puur op huisnummers zoekt, bijvoorbeeld bevolkingsregisters, adresboeken, telefoongidsen.

- Kadastraal wordt vanaf 1832 een stuk grond aangeduid met een kadastrale gemeente (niet: een gewone, burgerlijke gemeente!), een onderverdeling genaamd "sectie" aangewezen door een letter, en een perceelnummer. Bijvoorbeeld: kadastrale gemeente Nes, sectie A, perceelnr. 25; zoals genealogen bij huizenonderzoek kortweg kunnen noteren: Nes,A,25. 

- Wijksgewijze straatnummering bestaat uit een officieel vastgestelde gemeentenaam, een door die gemeente vastgestelde onderverdeling genaamd "wijk" en aangeduid met een plaatsnaam of letter, en een huisnummer; en vaak ook een straatnaam - die echter dan géén verband heeft met het huisnummer. (In een grote stad bijvoorbeeld: Zutphen, Kolenstraat, C, 182. Dat wil zeggen: het huis nr. 182 van wijk C, dat toevallig in de Kolenstraat ligt; niet: huis 182 van de Kolenstraat!). Er zou bijvoorbeeld kunnen bestaan (fictief) een gemeente Nes, en een wijk A, en daarbinnen huis nr. 25; en ook dat zoù een genealoog die met huizenonderzoek bezig is kortweg kunnen noteren als Adres: Nes,A,25 of Nes, A 25. Zo staat het immers ook op de PK's. 

Kom hier als genealoog absoluut níet mee in de war, en leg ook in uw genealogische softwareprogramma/aantekeningen steeds duidelijk vast wat u bedoelt: een kadastrale aanduiding (van een perceel grond) of een adresaanduiding (van een huis).

U ziet in elk geval dat in Kockengen anno 1950 kennelijk al beide systemen van huisnummering "door elkaar heen" in gebruik waren, dus was het qua huisnummering toen blijkbaar een overgangstijd; getuige de telefoongids 1950 op http://www.geneaknowhow.net/script/dewit/tel1950/ , beeldcitaat:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

3.  Mocht er nu niemand van de lezers van het Stamboomforum toevallig een antwoord hebben op uw vraag, dan zult u hiervoor echt daadwerkelijk naar het archief moeten; lang niet alle informatie uit archiefcollecties "staat op internet" (en dat zal ook nooit zo zijn).

Via https://nl.wikipedia.org/wiki/Kockengen leest u dat de gemeente Kockengen bestond tot 1989, en dùs weet u dat uw vraag èn de verandering van wijksgewijze ('Dorp', A, B, C, enz.) naar straatsgewijze huisnummering nog binnen die periode vallen; en ziet u de bijbehorende hedendaagse gemeente, Stichtse Vecht in de provincie Utrecht.

Vervolgens gebruikt u het zoekscherm van Het Utrechts Archiefnet, http://www.utrechtsarchiefnet.nl/archieven en vindt u met het trefwoord 'Kockengen' de zoekresultaten voor die plaats:  http://www.utrechtsarchiefnet.nl/zoeken?mivast=1535&miadt=1535&mizig=0&miview=lst&milang=nl&micols=1&mires=0&mif2=4&mizk_alle=kockengen . Wat u nodig heeft is het oude secretarie-archief van de gemeente, dat wordt bewaard in het RHC Vecht en Venen: archieftoegang 1022, Gemeente Kockengen, (1686) 1811-1988 (1993), http://www.utrechtsarchiefnet.nl/zoeken?mivast=1535&mizig=210&miadt=386&micode=1022&milang=nl&mizk_alle=kockengen&miview=inv2 . Beeldcitaat:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Klik de 'Inventaris' open, en zoek onder rubrieken als 'Burgerlijke stand' of 'Bevolking' naar trefwoorden als bijvoorbeeld 'bevolkingsadministratie', 'huisnummering', 'omnummering', 'concordans', 'straatnaamgeving', enz. enz.

Interessant voor u, om daar na te gaan kijken, lijken in elk geval de volgende archiefcollecties met inventarisnummers:

- inv. 713 Register van binnenverhuizingen, 1856-1961.

- inv. 715 Huisnummering, 1951-1973.

- inv. 716. Huisnummering, 1975-1988.

- inv. 1800-1805 Bevolkingsregisters, 1830-1936. 6 delen ; citaat: "In 1936 is deze registratievorm vervangen door het persoonskaartenstelsel"; zie hiervan vooral de deelcollecties die direct voorafgaan aan die PK-invoering, waarschijnlijk dus de collecties gezinskaarten : 1804 1926-1936, familienamen A-L, en 1805 1926-1936, familienamen N-Z,

- inv. 1810 Verordening op de nummering der huizen en de verhuizing binnen de gemeente, 1862; gedrukt. 2 stukken

- inv. 1811 Kaartregister van (bewoonde) percelen, [ca. 1942-ca. 1970]. 1 pak

U vindt hier van het archief de adres- en contactgegevens: http://www.utrechtsarchiefnet.nl/archiefdiensten/rhc-vecht-en-venen , beeldcitaat:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Veel succes met uw onderzoek, met vriendelijke groet,

Dimitri Vlas

Dimitri Vlas - 21 mar 2016 - 22:12

Hartelijk dank voor uw reactie's.

Natuurlijk heb ik ook zelf niet helemaal stilgezeten, en als eerste de Gemeente, het Utrecht's archief, en rhc Vecht en Venen aangeschreven.

Het Utrechts archief was de eerste met een reactie: " 

Helaas beschikt Het Utrechts Archief niet over omnummeringslijsten van oude naar huidige huisnummers.

Voor zover ik weet bestaan die ook niet. U zou nog even navraag kunnen doen bij het RHC “Vecht en Venen” et Breukelen, waaronder Kockengen valt."

RHC Vecht en Venen reageert ook: "Helaas is het niet meer te achterhalen waar deze huizen op dit moment staan. In een klein dorp als Kockengen waren er geen officiële straatnamen en hadden huizen enkel een nummer. In de loop der tijd zijn deze huizen voorzien van straatnamen en huisnummers. Er zijn geen registers bijgehouden van de hernummeringen die hebben plaatsgevonden."

Bert de Jong - 21 mar 2016 - 23:05

Beste heer De Jong,

Een genealoog moet zèlf gaan kijken, zèlf op onderzoek uitgaan, zèlf nadenken. Niet alles klakkeloos van instanties aannemen, óók niet als het om personeel van een archief gaat ("Hm. Die zullen het toch wel weten?" - precies, dit soort genealogen, daar zijn er duizenden van). De RHC-reactie die u noemt is verbijsterend en dieptriest. Maar goed: als u zich daarbij neer wilt leggen, zonder zèlf ter plaatse onderzoek te doen: prima. Dan wens ik u nog véél geluk met uw onderzoek, en bij deze práchtige hobby... Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Met vriendelijke groet, Dimitri Vlas

Dimitri Vlas - 22 mar 2016 - 14:26


Nou de toon is gezet blijkbaar.

Beste meneer Vlas, ik weet best dat je het beste zelf moet gaan kijken, en ik zie ook wel dat de informatie in het archief moet liggen. En ik snap best dat deze medewerkers zich er met een “Jantje van Leiden” vanaf maken. Ik heb alleen hun reactie geplaatst, niet meer, niets minder.

Maar beste meneer Vlas, ik stelde de vraag ook niet voor mijzelf. De vraag bereikte mij vanuit Amerika, gesteld door een kleindochter van de bewoonster van het gezochte adres. Ik had haar kunnen zeggen: ga maar lekker zelf zoeken. Kom naar Nederland, zonder dat je weet of, en waar je de informatie kan vinden. Maar ik dacht: laat ik eens kijken wat ik zonder heel veel moeite kan vinden. Want ik ben inderdaad niet van plan vanuit Den Helder naar het archief in Utrecht te gaan rijden. Ik ga ook de discussie met het RHC niet aan. Natuurlijk had ik waarschijnlijk allang in Utrecht gestaan als het mijn eigen onderzoek betrof, en was ik ook nog niet klaar met het RHC.

Maar soms zijn er dingen die ook niet zo heel belangrijk zijn, tenslotte het de persoon in kwestie er slechts kort gewoond, alle andere adressen hebben we inmiddels gevonden. Het zou leuk geweest zijn om dit adres er aan toe te voegen, maar noodzakelijk….? Dat laat ik aan de stelster van deze vraag over, als zij dat belangrijk vind zal ze naar Utrecht moeten, via mailverkeer en online gaat het dus niet lukken.  De door u gegeven informatie heb ik aan haar doorgegeven, de rest moet mevrouw zelf regelen.

Met vriendelijke groet,

Bert de Jong

Bert de Jong - 22 mar 2016 - 14:53







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu