Zojuist kwam ik iets tegen in mijn kwartierstaat waar ik wat verbaasd over ben.
Volgens mij is iemand die bouwman genoemd wordt van beroep boer. Iemand die in 1815 afhankelijk van de grote van zijn boerderij wel wat aanzien genoot. Nu liet deze bouwman (Teunis van den Heuvel) zijn 16-jarige dochter (Jannigje) in 1815 te Lekkerkerk trouwen met de 21-jarige arbeider Jan de Jager. De moeder van Jannigje was ook nog in leven op dat moment. Beiden waren aanwezig bij het huwelijk.
Ik vroeg mij af waarom hij zijn erg jonge dochter toestemming zou geven voor een huwelijk met iemand die (volgens mij ten minste) van een lagere afkomst is. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat hier sprake zou zijn van een uithuwelijking, maar misschien heb ik het mis en gebeurde dit om bepaalde redenen vaker in die tijd.
Ik ga even voorbij aan de standsverschillen.
Lijntje de Jager
Geslacht:Vrouw
Leeftijd:1
Vader:Jan de Jager
Moeder:Jannigje van den Heuvel
Gebeurtenis:Overlijden
Datum:donderdag 18 september 1817
Gebeurtenisplaats:Lekkerkerk
Ik kan de geboorte van dit meisje niet vinden in Lekkerkerk, maar volgens overlijdensakte is ze wel daar geboren. Kan Jannigje in verwachting zijn geweest ten tijde van haar huwelijk?
mvg-Ben
Het gebeurde en gebeurt wel vaker dat een meisje van 16 trouwt. Ik vermoed dan ook dat er geen sprake is van uithuwelijking.
Jannigje van den Heuvel is op 07-10-1798 geboren en op 14-10-1798 gedoopt in Stolwijk.
Een zwangerschap lijkt me de meest logische reden.
Dochter Lijntje was bij haar overlijden een jaar en zes maanden. Dat betekent dat ze omstreeks 03-1816 geboren is.
Mijn directe voorvader Aede Pieters Rollema was 20 jaar, boerenknegt toen hij in 1823 huwde met zijn 16 jarige bruid Catharina Willems Herk, naaister in Sint Annaparochie in Het Bildt te Friesland en zover ik heb nagegaan geen moetje, maar kan natuurlijk in verwachting zijn geweest en een miskraan hebben gehad.

Meerdere voorouders van mij huwden met een jonge bruid.
Gr.
Everardus
Een bouwman is een landbouwer, maar dat zegt niets over het aanzien wat hij genoot of zijn zogenoemde hogere komaf.
Een landbouwer kon ook pachter zijn en dan bezat hij niet meer grond, dan er achter zijn nagels kon zitten ( = citaat uit het boek van Bartje).
De maatschappelijke ontwikkeling kun je ook op andere wijze vergelijken.
Uit de huwelijksakte blijkt dat de bruid niet kon schrijven.
De bruidegom kon wel schrijven en was dus hoger ontwikkeld dan zijn bruid.
Mvrgr,