stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » DTB Schore en Vlake (Zeeland)



Profiel afbeelding

Weet iemand waar ik de scans van dtb boeken van Schore en Vlake online kan vinden? Op zoekakten.nl staat alleen maar een link naar Kapelle en naar Kruiningen.

Jim Joosten - 5 mei 2016 - 11:29

Van Schore-Vlake bestaan geen scans, omdat de DTB in 1940 is verbrand.

Vóór 1940 zijn er wel bewerkingen gemaakt van de doop- en trouwboeken 1718-1810 en het lidmatenregister van 1620-1676 (Zeeuws Archief, Genealogische Afschriften respectievelijk 45, 46 en 47).

Als het goed is zijn de namen in deze bewerkingen terug te vinden in de index op Zeeuwengezocht.nl

Jan Clavaux - 5 mei 2016 - 13:16

Daar was ik al bang voor. Ik vond op het internet het parenteel van Cornelis van Sweden:  http://www.cordejonge.nl/Stamboom/Scheffers/van_Zweden/Parenteel_Cornelis_van_Sweden.html

Daarin komen veel dopen en huwelijken voor in Schore en Vlake. Deze gegevens zijn niet te vinden via Zeeuwengezocht.nl

Waarschijnlijk (nog) niet geindexeerd?

Zijn die Genealogische afschriften online te bekijken?

Jim Joosten - 5 mei 2016 - 14:16

Als je even een testje doet, bijvoorbeeld "Jan" opzoeken in Schore en Vlake, dan is dit het resultaat: http://www.zeeuwengezocht.nl/nl/zoeken?mivast=1539&miadt=239&mizig=862&miview=tbl&milang=nl&micols=1&mires=0&mip1=jan&mip5=Schore%20%28Vlake%29

Blijkbaar is men dus nog niet zo ver.

Jan Clavaux - 5 mei 2016 - 15:22

Goedemiddag,

Misschien kunt U nog navragen bij Stichting Genealogische Publikaties Zeeland
p/a  J.G. Polderdijk
Schippersweg 26
4455 VP  NIEUWDORP
stgenpubl@zeelandnet.nl

Daar is in 2008 een CD uitgegeven met de titel Kapelle & Reimerswaal

Schore en Vlake zijn daarin opgenomen.

Ineke

ineke slinger - 6 mei 2016 - 17:03


Van de cd dtb Kapelle & Reimerswaal:

Trouwboek Schore en Vlake

EXTRACTEN UIT HET TROUWBOEK DER HERVORMDE GEMEENTE VAN  
S C H O R E en V L A K E    
1718 -------------------------------- 1810 

Inleiding:  
Een van de programmapunten van de “Genealogische Werkgroep Zeeland” is: Het copiëren van moeilijk bereikbare bronnen (uit particuliere archieven, kerkelijke archieven e.d.) (Zie Gens Nostra ‘8-pag. 72-73). In verband hiermede werden in de zomer van 1953, de ter plaatse nog aanwezige retroacta van de Burgerlijke Stand van Schore/Vlake door ons geëxtraheerd. Het schijnt, dat deze registers zoek zijn geweest, immers A. Mulder haalt in zijn “Retroacta van den Burgerlijken Stand in Zeeland” op pag.108 aan, dat Vorsterman van Oyen een doopboek 1715-1811 en een ondertrouw- en trouwboek 1719-1811 vermeldt, terwijl Mr. R.Fruin in zijn overzicht van de Oude archieven der Hervormde kerken in Zeeland (1896) deze stukken niet noemt en ook B & W van Schore meldden, dat niets van dien aard ter Secretarie aanwezig was. Vermoedelijk zijn genoemde registers steeds in het kerkeraadsarchief gebleven. Thans bevinden ze zich in een archiefkast op de zolder van de bakkerij van de Heer Stevense te Schore, waar ze weliswaar droog, doch o.i. niet zeer veilig opgeborgen zijn. De predikant van de Ned. Herv. Gemeente was zo vriendelijk ons de stukken ter inzage te geven, waarvoor wij hem hartelijk dank zeggen.  
Het trouwboek bevat 383 inschrijvingen van ondertrouw en huwelijksproclamaties. In de meeste gevallen is ook de datum der huwelijksvoltrekking of attestatieverlening vermeld. We hebben deze inschrijvingen verkort overgenomen. Slecht in twee gevallen (nrs. 267 en 290) werden woordelijke afschriften gemaakt. De plaatsnamen werden door ons in moderne spelling genoteerd. Indien we hier schrijven: van Schore, betekent dit steeds jongeman of jongedochter van Schore. Indien slechts één datum genoemd werd hebben we aangenomen dat dit de datum van ondertrouw was, en dit aangegeven door O=ondertrouwd. In enkele gevallen kan het dus voorkomen dat dit onjuist is en dat dit de datum van proclamatie is, terwijl het paar buiten Schore ondertrouwd en getrouwd is. We hebben daarna de inschrijvingen alfabetisch op de familienaam van de bruidegom gerangschikt.

   
       Amsterdam, Januari 1954.  
       P.A. Harthoorn (Amsterdam)        G.E. Op ’t Hof (Rotterdam)        D.M. Hollestelle (Goes) \

 

Cornelis van Sweden, schout te Schore, wr. van Jannetje Janse                                                                         319

Huisman, van Vlake, en Neeltje Anthonisdr. Aasdonk, wed. van  Antoni Zeevaart,

van onder Biezelinge.  T. 27-12-1730.  

 

Doopboek van de Hervormde Gemeente van Schoore/Vlake  1715 - 1810

Genealogische Werkgroep "Zeeland"  - 1953/1954 

Inleiding:     
In de zomer van 1953 werd het doopboek der Hervormde Gemeente van Schore & Vlake (ZuidBeveland) door twee leden van de Genealogische Werkgroep "Zeeland" geëxtraheerd, n.l. de periode 1715-1734 door P.A. Harthoorn (Amsterdam) en 1734-1810 door D.M.Hollestelle (Goes). De volgorde van de inschrijvingen in het oorspronkelijke register ie uiteraard chronologisch. Daar dit afschrift ten dienste van het genealogische onderzoek werd genaakt, is van deze volgorde afgeweken. De ouderparen met de kinderen zijn alfabetisch op de familienaam van de man geplaatst. Indien de namen der ouders op verschillende wijzen gespeld werden, is de meestgebruikte spelling aangehouden. De andere schrijfwijzen zijn dan tussen haakjes er achter gezet. Op onbetekenende verschillen, bijv. Jansz. of Janse e.a. werd minder gelet. In sommige gevallen werden uitzonderingen gemaakt. Zo zijn alle aantekeningen betreffende de familie CLAP onder KLAP geplaatst. Het zelfde gebeurde o. a. met de families VAN COEVERINGEN (onder van Koeveringen) ; COLE (onder Koole), COMANS (onder Kooman), ZYNCKE, ZINKE etc. (onder Sinke) enz. Achter de doopnaam van het kind staat de DOOPDATUM. In de periode van 1803-1810 werd ook veelal de geboortedatum vermeld. De geboortedata hebben we tussen haakjes onder de doopdatum geschreven. In de eerste jaren geeft het doopboek vaak op of de ouders van het gedoopte kind te Schore of te Vlake woonden. Bij de uit Vlake afkomstige kinderen staat onder de doopdatum tussen haakjes (Vlake) vermeld. De nummers achter de ouderparen verwijzen naar de alfabetische naamregisters. (In deze bewerking is het alfabetische naamregister niet opgenomen).    
Amsterdam, Mei 1954.  
P.A.Harthoorn (Amsterdam) D.M.Hollestelle (Goes).   

 

Betreffende Cornelis van Sweden:

247. CORNELIS VAN SWEDEN, Schout te Schore    &  NEELTJE ANTHONISdr HAASDONK  (Aasdonk)  

Christina  21-10-1731 get: Ds. Christianus Elzevier en Adriana Pietersdr.  

Cornelius 6-4-1733 get: Jakomijntje van Sweden. 

Rian Capello - 6 mei 2016 - 17:58







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu