stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Verschillende data ondertrouw



Profiel afbeelding

In mijn stamboom heb ik een echtpaar opgenomen, waarbij ik genoteerd heb dat zij op 31 januari 1897 in Vlaardingen in ondertrouw zijn gegaan (helaas ben ik de brongegevens vergeten te vermelden, ik vermoed dat dat uit een krant komt).

Nu kom ik in een krantenarchief van Schiedamse kranten ook zo'n zelfde mededeling van de burgerlijke stand tegen omtrent ditzelfde echtpaar, maar staat de datum van ondertrouw op 28 januari. Hoe kan dit? Werd de ondertrouw in de woonplaats van bruid en bruidegom vermeld?

Het is natuurlijk ook mogelijk dat ik in het verleden een invoerfout heb gemaakt.

Vriendelijke groet,

Guido

Marianne van Harten - 13 okt 2016 - 10:49

Een andere mogelijkjeid is dat de ondertrouw in de krant(en) vaak een periode van een aantal dagen beslaat waardoor de een de dag van uitgifte van de krant aanhoudt terwijl een ander misschien wel de juiste datum heeft kunnen vinden. (familieleden die het weten).

Verschillende kranten hebben verschillende periodes van uitgeefte, vooral streekbladen of ook wel genoemd de "plaatselijke sufferdjes".

In de akte staat dan al niet meer aangegeven wanner men in ondertrouw is gegaan wat in het begin van de BS nog wel eens in de bijlagen was vermeld.

 

succes Han Lijster

Uitgeschreven lid - 13 okt 2016 - 11:03

Lijkt me niet eens zo onwaarschijnlijk, want: een ondertrouw in twee verschillende gemeenten (doorgaans de woonplaats van beide partners) hoeft niet op dezelfde dag te gebeuren!

Petra - 13 okt 2016 - 21:50

@Han, het is toch een opgave van de gemeente? Familieleden hebben m.i. geen rol tussen de ondertrouw en de periodieke publicatie vanuit de gemeente.

@Petra, waarom zou je in twee gemeenten in ondertrouw gaan? Niet gebruikelijk volgens mij.

Marianne van Harten - 13 okt 2016 - 22:36

Beste Guido,

Als het jonge stel wil gaan trouwen moeten ze naar het gemeentehuis om in ondertrouw te gaan. Je doet slecht éénmaal. 

Het aanstaande jonge stel wonende echter nog maar kort in de huidige gemeente, waar de ondertrouw is afgekondigd.  Dan heeft de ambtnaar van  Burgerlijke Stand van gemeente, waar de aanvraag is geschied, de plicht  om een mededeling  door te sturen aan de gemeente, waar het jonge aanstaande koppel heeft eerder hebben gewoond. De termijn hiervan is 6 maanden.

Van deze afkondiging wordt melding gemaakt in de huwelijksakte.

Wil de afkondiging nalezen, die van de gemeente Vlaadingen staan op Zoekakten.nl.

Het is moeizaam zoeken, want hierop geen enkele toegang of tafel. De afkondigingen worden ingeschreven op de dag waarop dit plaats vond.

Berichtgeving in de courant is een secondaire bron en kan onnaukeurigheden bevatten.

Sommige gemeenten vermelden alleen dat in de week van .. t/m .. zijn geschied de volgende geoboorte, etc. 

Mijn advies is ga terug naar de orginele bron voor je onderzoek.

Succes met je onderzoek.

Groeten van Terkos

Terkos - 14 okt 2016 - 09:36


In januari 1897 waren er in Vlaardingen 6 huwelijksaangiften: twee op 7 januari, één op 14 januari en drie op 21 januari. Zie hier. De eerstvolgende huwelijksaangifte is op 11 februari. Er zijn geen huwelijksaangiften op 28 of 31 januari. De huwelijksaangifte kon alleen gedaan worden in de woonplaats van de bruidegom of de bruid.

Na de huwelijksaangifte werd het huwelijk afgekondigd. Dat gebeurde in de woonplaats van de bruidegom en de bruid. Als ze daar minder dan zes maanden woonden, werd het huwelijk ook in hun vorige woongemeente afgekondigd. 

De data van de huwelijksafkondigingen moeten tussen de datum van de huwelijksaangifte en het huwelijk liggen. 

Is het misschien mogelijk dat je de namen van het bruidspaar hier plaatst? Dat maakt het zoeken een stuk makkelijker.

Johanna C. - 15 okt 2016 - 20:15







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu