stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Afwijkende patroniem.



Profiel afbeelding

Ik ben sinds kort weer begonnen met het verder uitzoeken van mijn stamboom maar kom eigenlijk niet veel verder dan daar waar ik de vorige keer gestopt ben. Ik zit namelijk met het volgende probleem. In 1811 heeft Trijntje Scheltes (weduwe van Sjouke Hantjes) de achternaam van Van Der Zee aangenomen. Tijdens deze aanvraag registreerde zij vijf kinderen. Deze kinderen bezitten dan ook de patroniem Sjoukes met uitzondering van de oudste die de patroniem Jacobs heeft. Deze Jacob Jacobs trouwde in 1804 terwijl zijn vader pas in 1806 overleed. Ik denk dan in 1e instantie aan een stiefvader maar kan daar niets over vinden. Ook is het zo dat Jacobs geboorte, als eerste kind, zoals gebruikelijk rond de trouwdatum van zijn ouders ligt. Mijn vraag is dan ook of het normaal is als één der kinderen een ongebruikelijk (voor mij althans) patroniem aanneemt, of wat is verder aannemelijk hoe dit tot stand is gekomen en tot welke bronnen kan ik mij eventueel dan nog richten.

 

Al vast bedankt.

 

Met vriendelijke groet.

Andre vd Zee

Leeuwarden.

Andre van der Zee - 15 dec 2016 - 22:46

Zou Jacob niet de vernederlandste versie van Sjouke kunnen zijn geweest? 

Maarten Krips - 15 dec 2016 - 23:34

Sjouke schijnt van Sieuwe te komen. (Van der Schaar)

Patroniem is overigens (grammaticaal) onzijdig. We zeggen dus 'het patroniem', een 'afwijkend patroniem' enz.

Ook is het zo dat Jacobs geboorte, als eerste kind, zoals gebruikelijk rond de trouwdatum van zijn ouders ligt. 

Wat bedoel je precies?

Mijn vraag is dan ook of het normaal is als één der kinderen een ongebruikelijk (voor mij althans) patroniem aanneemt,

Een patroniem is niet iets wat je aan kunt nemen, lijkt me. Het is niet hetzelfde als een achternaam.

Pauwel - 16 dec 2016 - 00:21

Misschien was de echtgenoot niet de biologische vader van het kind. Dat zou kunnen als het kind heel kort na het huwelijk geboren is.

niepoort - 16 dec 2016 - 08:54

Bij de naamsaanneming in 1811 is zoon Jacob 39 jaar. Hij is dus geboren rond 1772. Trijntje Scheltes en Sjouke Hantjes zijn getrouwd op 2 juli 1775 in de Knijpe. Jacob is dus waarschijnlijk afkomstig uit een vorige relatie vanTrijntje Scheltes en heeft dan als patroniem de naam van zijn vader.

Jacob van der Zee, geboren De Knijpe, is op 16 februari 1848 te Sneek overleden, 73 jaar oud, zoon van Jacob en ....  Namen van de ouders worden verder helaas niet vermeld. Volgens deze overlijdensakte is Jacob geboren rond 1775.

Tineke Tjoelker - 16 dec 2016 - 09:05

Ttrijntje Scheltes en Jacob Andris laten in Sneek enkele kinderen dopen. Een Jacob zit daar overigens zo te zien niet bij.

Is waarschijnlijk toch een andere Trijntje, want dit echtpaar lijkt vervolgens nog een aantal kinderen in Roordahuizen te krijgen.

niepoort - 16 dec 2016 - 09:25

Ik heb iets soortgelijks: Annetie Jouke(n)s of Jans of Jacobs. Dit komt allemaal in de doopboeken voor. Bij haar laatste kind heet ze Antje Nuweboer.

Behalve als daarmee de vader/ouders moet worden gezocht, ga ik mijn hoofd er niet over breken en noteer het allemaal maar!

Marian Kalb - 16 dec 2016 - 10:17

Allen bedankt voor de reacties en voor het meedenken. Het is idd zo dat volgens de naamsaanvraag Jacob nog voor het huwelijk van Sjouke en Trijntje is geboren maar op de meeste andere aktes is hij teruggerekend, net als op zijn overlijdensakte, rond 1775 geboren. De Trijntje Scheltes uit Sneek was ik idd ook al tegengekomen maar die heeft met Jacob Andris zowel voor als na het huwelijk van Sjouke en Trijntje kinderen gekregen dus dat is idd niet dezelfde Trijntje Scheltes. In de doopboeken van Schoterland (of elders) is helaas ook niets terug te vinden. Dit waarschijnlijk omdat deze familie hun kinderen uit geloofsoverwegingen, of het ontbreken daarvan, blijkelijk niet lieten dopen. Althans Jacob zijn broers en zusters plus zijn dochter Trijntje (1810) zijn niet geregistreerd in de betreffende doopboeken. Ik moet het dus voornamelijk hebben van de trouw- en overlijdensgegevens uit de DTB boeken en verwijzingen uit akten van na 1811.

Andre van der Zee - 16 dec 2016 - 11:26

In Holland gebeurde het wel eens dat een kind met patroniem en al vernoemd werd naar een opa of oma. Of dat in Friesland ook gebeurde weet ik niet, ik heb niet veel ervaring met Friese voorouders.

Annemarie57 - 16 dec 2016 - 11:43


Heb ik ook naar gekeken maar geen van beide grootouders noch overgrootouders dragen de naam Jacob of het patroniem Jacobs.

Andre van der Zee - 16 dec 2016 - 14:10







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu