Die lijsten van gestichten zijn snel na te zien in de microfiches van Burgerlijke Stand en Bevolkingsregister in de studiezaal van het RHCL te Maastricht. Het is een handvol fiches, geordend per periode. Het is dus van belang dat het jaartal klopt, en dat zal wel, want die hevige epidemie vond inderdaad plaats in 1866.
Er waren anno 1866 meerdere kloosters in de stad die wezen en halfwezen opvingen. Ik vermoed dat Maria Catharina Daems is ondergebracht bij de Zusters van de Heilige Joseph, gevestigd aan de Kommel, schuin tegenover het huidige Kruisherenhotel (het gebouw staat er nog en is bij een andere congregatie in gebruik). Deze congregatie van zusters werd in 1853 gesticht en richtte zich uitsluitend op meisjes. Als blijkt dat dit meisje inderdaad daar heeft gewoond, dan is er een klein boekje over te lezen dat ik heb mogen publiceren bij de opheffing van de opvang: De Kommel, zusterhuis - kindertehuis, 1853-1990, Maastricht 1990.
Wat betreft archieven van kloosters moet ik u desillusioneren: geen van de instellingen die in Maastricht in de negentiende eeuw de jeugd opvingen - van baby tot 'gevallen vrouwen' - heeft archief bewaard van zijn 'bevolking'. Al die gegevens zijn vernietigd. Ik vermoed overigens dat dat niets te maken heeft met onze huidige privacy gevoelige maatschappij, maar veeleer met het opruimen van overbodig geworden administratie. Bij de vermelding in de gestichtsregisters houdt dát spoor dus op. Wel zijn er over meerdere religieuze congregaties jubileumboeken verschenen, dus als blijkt dat Maria Catharina niet 'op de Kommel' heeft gezeten, kunt u daarmee misschien nog iets meer te weten komen over de omgeving waar ze dan wél zat. De Stadsbibliotheek in het Centre Céramique is de aangewezen plaats voor die uitgaven.
Meer in het algemeen wil ik erop wijzen, dat de archieven van veel katholieke kloosterorden en kloostercongregaties sinds jaren op een centrale plaats bijeengebracht zijn, namelijk bij het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven te Sint Agatha, bij Cuijk in Noord-Brabant. https://www.erfgoedkloosterleven.nlhttps://www.erfgoedkloosterleven.nl. Kloosterarchieven zijn echter particuliere archieven: raadpleging is alleen mogelijk met toestemming van de archiefvormer, dus de betreffende orde of congregatie.