stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Vermoeden geweldadige dood op doodsbriefje opgelost



Profiel afbeelding

Beste forumleden,

Ik heb bij het archief in Tilburg nog wat doodsbriefjes ingezien en op eentje stond een stempel met daarop: 'Bestaat er vermoeden van geweldadige dood (misdrijf, zelfmoord, ongeval)?'. Weet iemand of je dit een beetje met een korrel zout moet nemen of dat dit daadwerkelijk iets zegt? Het staat op meerdere briefjes, maar ook lang niet op alle briefjes, zeg maar 1 op 10 of 1 op 20. Het is een briefje uit 1939.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Vanwege de privacy en persoonlijke levenssfeer van de nakomelingen van de overledene heb ik het een en ander even afgedekt. Wat ik wel weet, is dat zij door haar man werd mishandeld. Haar man was vaak dronken en agressief. De overlijdensoorzaak is, zoals op het doodsbriefje te lezen is, vitium cordis, een aangeboren hartafwijking dus.

In concreto: wie kan mij vertellen wat de betekenis is van deze stempel? Heeft het nog toegevoegde waarde om uit te gaan van een andere doodsoorzaak (door haar man bijvoorbeeld), of kwam zo'n stempel al vrij snel op zo'n doodsbriefje?

Hartelijk dank voor het meedenken,

Indie van Lieshout

Uitgeschreven lid - 28 nov 2018 - 11:21

Ik denk dat het te maken heeft met het afgeven van het verlof tot begraven.

Als iemand overlijdt, maakt een arts een verklaring van overlijden op. Naar aanleiding van deze verklaring geeft de ambtenaar van de burgerlijke stand een verlof tot begraven af. Daarna kan de begrafenis verder worden geregeld.

Als er een vermoeden is van een niet-natuurlijke doodsoorzaak, moet justitie worden ingeschakeld en wordt er onderzoek gedaan naar de doodsoorzaak. Na het onderzoek stelt de officier van justitie een verklaring op waarmee het lichaam wordt vrijgegeven.

Johanna C. - 28 nov 2018 - 11:54

Ik vermoed dat het stempel standaard is want er staat ook een vraagteken aan het eind.

Als de schouwarts er dus ja op aantekend zal er een vermoeden bestaan anders niet.

 

Han Lijster

Uitgeschreven lid - 28 nov 2018 - 14:42

Ik denk dat de stempel een standaard procedure was (dat aangeeft dat er gekeken is). Aangezien er niets op de stippellijntjes staat ingevuld is het geen misdrijf, bij twijfel hierover had er denk ik een 'ja' gestaan? 

Uitgeschreven lid - 28 nov 2018 - 14:43

"Art. 5. Tegelijk met de afgifte der verklaring van overlijden, bedoeld in artikel 29j, artikel 29k of artikel 29l van de Wet op de lijkbezorging, doet de geneeskundige opgave van de doodsoorzaak en van daarmede onmiddellijk samenhangende gegevens ten behoeve van de statistiek.
Indien een lijk wordt begraven of verbrand krachtens een verklaring van geen bezwaar, als bedoeld in artikel 4 dier wet, wordt de opgave gedaan door een geneeskundige, aangewezen door de officier van justitie."

Dat betekent dat een (schouw)arts bij constatering van een niet-natuurlijke dood of een vermoeden daarvan, de officier van justitie informeert. Een verklaring van geen bezwaar wordt dan niet afgegeven. Wie dat stempel op die akte heeft gezet? Misschien dat de arts zo'n stempeltje in zijn tas had. Een ambtenaar zal toch niet het werk van de arts overdoen of het beter weten? 

Harry Bovenkerk - 28 nov 2018 - 14:47

@ Han,

Ik denk dat je gelijk hebt. Als de arts in het stempel "ja" invult, wordt justitie ingeschakeld voor het doen van een nader onderzoek.

Johanna C. - 28 nov 2018 - 14:57


Iedereen heel erg bedankt voor de hulp en het meedenken, hier kan ik wel iets mee!

Indie

Uitgeschreven lid - 29 nov 2018 - 16:57







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu