Ik heb het stamboomonderzoek van mijn familie weer eens opgestart.
Mijn vraag betreft welke naamgeving ik moet handhaven.
Ik heb namelijk een kopie van een trouwboekje uit 1862. Daar staan een van de voorouder met zijn kinderen in. Maar als ik bijvoorbeeld de naam google, dan vindt ik een andere geboorteplaats. Moet ik in mijn stamboom mij houden een de gegevens uit het trouwbokje of die van internet?
M. Vroomen
Die uit het trouwboekje. En dan zoeken naar de trouwakte in de burgerlijke stand.
In dat trouwboekje staan plaats en datum, dus die akte is gauw gevonden. "Gegevens van internet" zou ik maar laten voor wat ze zijn...
En bij die huwelijksakte horen ook bijlagen, die normaal gesproken ook geraadpleegd kunnen worden. Daar zitten dan uittreksels van de geboorteakten van bruid en bruidegom bij.
"Gegevens van internet"
Dat is wel heel ruim.
Of ongenuanceerd.
1) Als u bedoelt: officiële geboorteregisters
dan zijn dat authentieke bronnen.
2) Zijn dat publicaties van anderen o.i.d ....
dan zou ik dat soort gegevens heel goed gaan natrekken bij de officiële registraties.
Grtn
Beste heer of mevrouw Vroomen,
zoals Jan K. zegt zijn de registraties in de burgerlijke stand (vanaf 1796/1811) leidend. Alle andere bronnen vormen geen officiële registratie.
Met vriendelijke groet,
Indie van Lieshout
"Gegevens van internet" is inderdaad "ruim". Neem nooit zomaar datums of namen over, die andere genealogen hebben gepubliceerd, wanneer zij daar niet de bron (geboorte-/huwelijks- of overlijdensakte) bij hebben vermeld. Zo kom je vaak voor dezelfde persoon meerdere datums of voornamen tegen, wat aangeeft dat zij niet ver genoeg hebben onderzocht of deze wel juist zijn (check en dubbelcheck). Namen in huwelijksaktes zijn leidend, omdat deze zijn afgeleid van de overlegde geboorte- of doopaktes. Zelf ben ik zo tegen gekomen dat in hetzelfde gezin het ene kind als familienaam "De Mos" heeft en en ander kind uit dit gezin als familienaam "Mos", conform de daarbij behorende geboorte-/doopaktes. Soms wordt hersteld als extra vermelding in de huwelijksakte, maar meestal gaan de nazaten dan door als "Mossen" ipv. "De Mossen", terwijl duidelijk hun (groot-)vader's eigen huwelijksakte de familienaam "De Mos" luidt. Evenzo "Korink" en "Koring" enz.