stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Genealogie: Schilderijen (w.o. Jouvenaar) en andere Erfstukken (w.o. Schoenmakersleest)



Profiel afbeelding

https://haagsgemeentearchief.nl/genealogy/personenoverzicht?mivast=59&mizig=210&miadt=59&miaet=1&micode=0354-01&minr=5151831&miview=inv2

Hier vind je zijn gezinskaart. Hij werd in Rotterdam geboren, maar als meubelverkoper was hij steeds in Den Haag, waar hij op heel veel adressen heeft gewoond. Laatstelijk (1932) Westduinweg en dat is wel Scheveningen. Hij krijgt in 1901 een zoon Jacobus Johannes (vernoemd dus naar opa) en die kan even goed de schilder zijn. Ook had hij een zoon Gerrit Johannes (geb. 1895), ook dat is de mogelijke schilder. Aangezien er geen voorletter of voornaam bij staat, heb je dus 4 mogelijkheden: de vader, Cornelis zelf of één van zijn zonen. 
Nicolette

 

Nicolette Jentink - 8 aug 2022 - 16:00

@ Nicolette

Inderdaad zijn er nog meer kandidaten, maar ik gok in eerste instantie op degene die als volwassene in Delfshaven heeft gewoond.

sprangers - 8 aug 2022 - 17:36

Inderdaad en hij had mogelijk op moment schilderen nog geen nakomelingen. Dus waarom een voorletter gebruiken?

Martin Jongkoen - 8 aug 2022 - 17:44

De tijd dat de ouders van Martin Jongkind in Delfshaven woonden, was in de crisisjaren na de beurskrach van 1929. Er liepen volgens mij, voor zo ver begrepen van mijn Rotterdamse schoonouders, toen nogal wat mensen rond in Rotterdam die probeerden met het maken van schilderijen wat te verdienen of bij te verdienen. Bij mij hangt een Rotterdams havengezicht aan de muur, dat ook van zo'n soort schilder is. Kennelijk kon de man geen canvas betalen, want het is geschilderd op een oud stuk markiezendoek.
Rotterdammers die het geld wel hadden, kochten dan vaak uit compassie zo'n schilderwerk, vooral als het iets afbeeldde dat ze kenden. Ook qua stijl lijkt het schilderij van Martin Jongkind eerder jaren dertig van de vorige eeuw, dan vroeger. 
Nicolette


 

Nicolette Jentink - 8 aug 2022 - 18:12

Nicolette,

Dat is een optie, maar is het hard te maken?

Op mijn vraag aan mijn vader over het veelvuldig verhuizen, zei hij dat de huren laag waren en eigenaren aanboden een woning gratis te behangen.

Voorwaarde was wel, dat de oude woning ongediertevrij (zonder bedwantsen) werd opgeleverd. Opa gebruikte als probaat middel Cajaputi-olie.

Als NS-machinist was hij in de crisistijd goed verdienend.

Martin Jongkoen (!)

Martin Jongkoen - 8 aug 2022 - 18:33 (laatst bijgewerkt 8 aug 2022 — 18:36 door auteur)

https://www.scheveningen-haven.nl/yabbse/index.php?topic=1230.15
Als je deze link volgt kom je Cornelis Johannes Jouvenaar ook tegen. Ook andere Jouvenaars, maar niets over schilderen. 
Tja en hard maken is vaak een probleem. Het is blijven zoeken en dan op een dag vinden wat je zoekt of concluderen, dat er helaas geen sporen zijn. 
Nicolette

Nicolette Jentink - 8 aug 2022 - 23:27

@Nicolette

Alles is mogelijk! En ik ben het met je eens dat Martins ouders (correctie: grootouders) het schilderij waarschijnlijk hebben gekocht toen ze in Delfshaven woonden, maar het gaat erom wanneer de schilder Jouvenaar in Delfshaven woonde! En dat moet vóór 1922 geweest zijn, toen de kerk gesloopt is (tenzij het naar een foto is geschilderd). De schilderstijl is m.i. impressionistisch. Die stijl ontstond in de tweede helft van de negentiende eeuw (maar uiteraard werd er na die tijd ook nog wel zo geschilderd, met name door navolgers). De barokke lijst geeft ook weinig houvast (die kan negentiende eeuws zijn, maar is ook tegenwoordig nog steeds te koop. Bovendien kan hij naderhand  zijn aangebracht of hergebruikt zijn). 

Bij nader inzien vertrok Cornelis Johannes Jouvenaar op te (zeer) jonge leeftijd uit Delfshaven om het schiderij gemaakt te kunnen hebben. Hij is slechts één van de twee kinderen die in Rotterdam zijn geboren. Hij woonde in Den Haag en trouwde daar in 1892 en al zijn kinderen bleven ook in Den Haag. Daarom houd ik het voorlopig op opa Jacobus Johannes Jouvenaar. Hopelijk lukt het Martin om contact te leggen met een van zijn afstammelingen en kunnen die uitsluitsel geven.

sprangers - 9 aug 2022 - 00:05 (laatst bijgewerkt 9 aug 2022 — 17:23 door auteur)

Wacht op registratie Scheveningen Site, maar ook op antwoord van auteur Jouvenaar-stamboom Marcel Knaapen.

Martin Jongkoen - 9 aug 2022 - 00:16 (laatst bijgewerkt 9 aug 2022 — 07:51 door auteur)

Het schilderij kan niet door mijn ouders, maar door mijn grootouders toen zij in Delfshaven woonden (1932 - 1934) zijn gekocht. Zonder de huidige lijst kennen we (1948/1953) het niet.

Maakten meubelmakers ook schilderijlijsten?

Over een Statenbijbel (1865) - in mijn bezit - vertelde mijn vader, dat zijn moeder hem kocht van een opkoper die langs de deur kwam. Hij zei het er niet bij, maar  kochten opkopers nagelaten boedels bij overlijden op. 

N.B.: In de familie (neven/nichten) werd gesproken over "de familiebijbel" en er zou al gauw een link kunnen worden gelegd met het geboortejaar van overgrootvader Johan Jongkoen (Gouda 1865 - Gouda 1950).´

 Grootmoeder en Overgrootmoeder waren NH-lidmaat, Grootvader en Overgrootvader niet (meer). Grootvader liet te Schoonhoven 1927 m.b.v. Vrijdenkersvereniging de Vrije Gedachte gezin als lidmaat schrappen. Mijn vader was atheist: Dood is dood.

Martin Jongkoen - 9 aug 2022 - 04:07 (laatst bijgewerkt 9 aug 2022 — 08:06 door auteur)

Moest die schilder echt in Delfshaven wonen? Wellicht had hij er nog familie en heeft hij het tijdens familiebezoek geschilderd. 
Nicolette
 

Nicolette Jentink - 9 aug 2022 - 08:27 (laatst bijgewerkt 9 aug 2022 — 08:54 door auteur)

Is de lijst wel van hout? Vaak waren zulke lijsten gips met een laag verguldsel er op. Is het schilderij wel ingelijst gekocht of hebben je grootouders het laten inlijsten? Maakten meubelmakers schilderijlijsten? Wellicht, er werden ook meubels versierd met snijwerk. Maar als beroep ben ik bij Jouvenaar ook kuiper en meubelverkoper tegengekomen. Dus de vraag is of de meubelen zelf werden gefabriceerd of ingekocht. En opkopers kochten ook in vroeger tijden dingen op die uit boedels kwamen, maar dan waren het vaak de erfgenamen die stukken die ze niet wilden bewaren, verkochten. Hoe meer je je afvraagt, hoe meer je moet beantwoorden, want het feit dat je grootmoeder van opkopers die langs deur kwamen kocht, kan ook betekenen dat ze het schilderij ook op die manier heeft verkregen. 
Nicolette

Nicolette Jentink - 9 aug 2022 - 08:58

Op dit moment reageer ik op basis van de foto en daarop kan je aan de linkerkant (voor ons) witte randen van onder lijst te voorschijn zien komen. Dus gips met een laag verguldsel. 

Vrijwel alle andere vragen zijn bijna 100 jaren na dato niet meer te beantwoorden, maar ik noemde het kopen bij een opkopertje omdat ik dit een reeele optie vind. Voor mijn zus heeft het emotionele waarde en ze vindt het ook geen uitblinkend schilderwerk. Familieleden Jouvenaar dachten er kennelijk ook zo over.

Kijken of er 1932 - 1934 een (aanverwant) familielid Jouvenaar in Delfshaven overleed.

Martin Jongkoen - 9 aug 2022 - 09:51 (laatst bijgewerkt 9 aug 2022 — 09:52 door auteur)

Heb neven en nichten vandaag gevraagd of zij iets weten over de herkomst en de schilder.

Een aantal loopt bijna 10 jaren langer op deze wereld rond en had in Rotterdam e.o. daar bovenop 12 jaren veel frequenter contact met Grootmoeder.

Vader noemde haar het wandelende nieuwsblad van de buurt waar hij soms met rooie oortjes naar luisterde.

Nog niets gehoord van Scheveningen Site of Jouvenaar Genealoog Marcel Knaapen.

Martin Jongkoen - 9 aug 2022 - 21:44 (laatst bijgewerkt 9 aug 2022 — 21:52 door auteur)

Ik heb nu een betere kandidaat! Marinus Victor Jouvenaar 1858-1912, aanvankelijk rijtuigschilder (net als zijn schoonvader), later huisschilder. In 1895 was hij getuige bij het tweede huwelijk van zijn broer Jacobus Johannes Jouvenaar (1847-1920 die ik eerder kandideerde). Marinus zou niet de eerste huisschilder zijn die ook schilderijen maakte. Hij woonde en leefde in Den Haag (in 1878 eventjes in Den Bosch toen daar zijn eerste kind overleed).  Marinus trouwde in 1877. De handtekening van Marinus komt ook ietsje beter overeen met die op het schilderij dan de handtekening van Jacobus.

sprangers - 9 aug 2022 - 22:40 (laatst bijgewerkt 17 aug 2022 — 12:29 door auteur)

Van hem gezinskaart 1939 den Haag gezien met 2 zonen waarvan 1 gepensioneerd militair en ander soldaat Leger des Heils. 

Naast den Haag, Batavia, Delft en Delfzijl als woonplaats.

Bij overlijdensjaar 1912 moet het uiterlijk dat jaar geschilderd zijn.

Rotterdamse Stadsarchief heeft zelf geen kunstexpertise in huis en verwijst naar een museum.

Boek 600 jaar Delfshaven vermeld onder foto Havenstraat sloop 1933 dus midden in de periode dat mijn grootouders er woonden.

Martin Jongkoen - 10 aug 2022 - 18:38 (laatst bijgewerkt 10 aug 2022 — 18:54 door auteur)

@Martin

Van hem gezinskaart 1939 den Haag gezien met 2 zonen waarvan 1 gepensioneerd militair en ander soldaat Leger des Heils. Die gezinskaart heb ik ook gezien, maar er staan ook dochters op!  Wellicht kan je nakomelingen van hen achterhalen om bij hen navraag te doen. Maar ik denk dat we met Marinus Victor Jouvenaar de maker van het schilderij wel te pakken hebben.

 

Bij overlijdensjaar 1912 moet het uiterlijk dat jaar geschilderd zijn. Tenzij het naar een foto geschilderd is, maar zo is bij alles wel een voorbehoud te maken.

 

Rotterdamse Stadsarchief heeft zelf geen kunstexpertise in huis en verwijst naar een museum. Ik denk niet dat je daar verder komt. Het was een onbekende, amateur kunstschilder. Overigens best verdienstelijk; ik vind alleen de torenspits niet zo geslaagd, is daar een beschadiging bijgewerkt?     P.S.  Of... zou het schilderij gemaakt zijn nadat de spits van de kerk gesloopt was (tussen 1922 en 1930; zie hieronder) en heeft de artiest er zelf een spits bijbedacht?!

 

Boek 600 jaar Delfshaven vermeldt onder foto Havenstraat sloop 1933 dus midden in de periode dat mijn grootouders er woonden  Inderdaad staat dat ook onder de foto op de link die ik op 5 augustus stuurde, maar zoals gezegd, de rest van het artikel beargumenteert dat het 1922 is:  "...In 1922 is het gebouw, inmiddels gedegradeerd tot opslagruimte, gesloopt. Ik denk dat bedoeld is dat in 1922 de torenspits gesloopt is, want op de beeldbank van het Rotterdams stadsarchief (zoek op 'Buizenwaal') wordt de foto (nog met spits) gedateerd op 1919, terwijl twee andere foto's uit 1930 resp. 1928-1932 de kerk zonder spits tonen.    M.i. is het niet zo belangrijk wanneer het schilderij gemaakt is; je grootouders hoeven het niet nieuw gekocht te hebben. Het kan bijvoorbeeld uit een boedel komen en vervolgens in Delfshaven zijn aangeboden, omdat daar de meeste belangstelling kon worden verwacht.

sprangers - 10 aug 2022 - 22:37 (laatst bijgewerkt 11 aug 2022 — 11:49 door auteur)

  Bij jou is er een fout in geslipt, want het schilderij kan niet na het overlijdensjaar 1912 van de schilder zijn vervaardigd.

Heb gisteren bij Scheveningen Site gerappeleerd over uitblijven honoreren registratieverzoek van maandag.

Wacht nog met  natrekken vrouwelijke nakomelingen op gezinskaart Den Haag. Bij het Leger des Heils Amsterdam zit een Irene Jouvenaar.

Martin Jongkoen - 12 aug 2022 - 10:25

@Martin

Nee er is geen fout ingeslipt. Ik wilde de mogelijkheid openhouden dat de schilder toch niet Marinus Victor is.

De door jouw gevonden klein?dochter Jouvenaar bij het leger des heils lijkt me een zeer waardevolle bron om onze veronderstellingen te staven.

sprangers - 12 aug 2022 - 11:58 (laatst bijgewerkt 12 aug 2022 — 13:38 door auteur)

Mijn registratie voor Scheveningen Site vanmorgen gehonoreerd en vraag geplaatst.

Op LinkedIn weinig beweging bij Irene Jouvenaar Amsterdam. Mogelijk woonachtig te Hilversum.

Martin Jongkoen - 13 aug 2022 - 16:07


Waarschijnlijk had je het telefoonummer en adres van Jouvenaar bij het Leger des Heils al, maar anders kan je die hier vinden. Ik ben zeer benieuwd!  PS Let op om geen gegevens van levende personen op het stamboomforum te zetten. 

sprangers - 13 aug 2022 - 18:23







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu