stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Willem Barentsz (ca. 1550 - 1597), de cartograaf, ontdekkingsreiziger en familie van...



Profiel afbeelding

@Carl73: natuurlijk is een kapitein van de schutterij iets heel anders dan een scheepskapitein; daar heb je zeker een punt. Feit blijft dat dezelfde Willem Barentzs in 1579 als mastwerker te boek staat en in 1592 als ouderling. Tenzij hij een carrièreswitch van niet geringe omvang had gemaakt is hier toch sprake van een ouderling met een maritieme functie (al dan niet stuurman/kapitein).

Ik haalde de passage enkel aan om te illustreren dat in de late 16e eeuw de functie van ouderling binnen de nieuw gevormde gereformeerde kerk sterk gekoppeld werd aan maatschappelijke status; al was het maar om de legitimiteit van de kerk te vergroten. Amsterdam ging pas in 1578 over naar de Opstand (Alteratie van Amsterdam) en zat in die tijd krap in zijn calvinistische bestuurders. Volgens dezelfde publicatie (je kunt hem overigens online lezen via https://www.dbnl.org/tekst/groe023pred01_01/index.php) was rond 1600 slechts 10% van de bevolking protestants (ik zou dit moment zelf rond 1585 leggen, want na de val van Antwerpen kwam er een forse migratie van Zuid-Nederlandse calvinisten naar Holland en Zeeland op gang; als ik het me goed herinner legt van Duersen dat moment rond 1588... ik dwaal geloof ik af...) en dat verklaart gemakkelijk het tekort aan bestuurders.

Blijft natuurlijk staan dat het merkwaardig is iemand met een maritieme loopbaan tot ouderling te bombarderen. Ik ga nog even op zoek...

Wouter Kok - 10 apr 2023 - 13:35

Bedankt voor de link! Ik ga zeker beginnen aan een cursus paleografie.

Afke van der Meulen - Koehoorn - 10 apr 2023 - 16:12


Wouter Kok - vandaag - 13:35:

Feit blijft dat dezelfde Willem Barentzs in 1579 als mastwerker te boek staat en in 1592 als ouderling. Tenzij hij een carrièreswitch van niet geringe omvang had gemaakt is hier toch sprake van een ouderling met een maritieme functie (al dan niet stuurman/kapitein).

Wat is een mastwerker? Ik heb geen idee of het een maritieme functie is.

Vriendelijke groeten,

Carl

Carl73 - 10 apr 2023 - 23:01







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu