stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » vraag over VOC opgelost



Profiel afbeelding

goede morgen, zal wel weer op verkeerde forum zitten (zoals helaas gewoonlijk)

Hoe kan het als je pas volwassene bent bij vele dingen- trouwen enz. Maar hoe kan je dan met je 16e jaar al bij de VOC mogen?

Is volwassen zijnde dan niet van toepassing? Dit zou een hele kromme Wet zijn voor die tijd.

                                                 marian

m.oorbeek - 6 mei 2023 - 09:32

Andere tijden andere regels. VOC was een werkgever daar kon je al vanaf je 13e werken. Dat regelde de vader van het weeshuis voor je. "Kreeg" je ook een uitrusting mee, die kon je na 2 jaar varen hopelijk afbetalen van je salaris. 

Laura Zeedijk-Sacre - 6 mei 2023 - 10:22

inderdaad, bij een werkgever konden mensen op eerdere leeftijd vaak wel aan de slag, en vaak moest dat financieel ook wel, mijn grootvader ging in de jaren '20 op zijn 14e aan het werk want verdere scholing was geen geld voor, en nu nog heb je natuurlijk (bij)banen waar je voor je 16e aan de slag kunt.

VvdHeijden - 6 mei 2023 - 11:51

Lange tijd "mocht" je ook je dienstplicht vervullen voordat je stemgerechtigd was (dat is niet zo heel lang geleden)

 

Grtn

Jan K. (genealinks.tk) - 6 mei 2023 - 19:30

ok dus ca 17000-1800 ging het domweg om geld te verdienen voor vader/moeder en maakte het verder niet uit. Wel hun kind heeft er weinig van genoten want op zijn 17e is hij al omgekomen. 

Dank voor reactie.                         P.s. wist overigens niet dat VOC ook naar Japan ging, weer wat geleerd.

m.oorbeek - 7 mei 2023 - 09:30


Sommige kinderen hebben ook gewoon een groot verantwoordelijksgevoel (dat is van alle tijden) en willen uit zichzelf een bijdrage leveren aan het gezin of de mogelijkheid creëren om zelfstandig te worden. Niet meteen aan financiële uitbuiting denken dus. Ik ben ook op mijn 16e gaan werken en voel me beslist niet uitgebuit omdat het mijn eigen besluit was, niet dat van mijn ouders. 

Annemarie57 - 7 mei 2023 - 12:33







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu