TheaP - 25 mei 2008 - 14:34
C.J. Dorsman - 26 mei 2008 - 18:35
Als Buitenvelde hetzelfde is als het huidige Buitenveldert, wil dat nog niet zeggen dat de DTB-gegevens in het Stadsarchief van Amsterdam liggen.
Op een historische atlas zag ik dat begin 19e eeuw Buitenveldert een buurt of dorp was dat lag ter hoogte van de huidige Amstelveenseweg in Amsterdam, maar toen tot de gemeente Amstelveen behoorde.
In de doopboeken van Amsterdam vond ik geen aanwijzing van de doop van Elisabeth Vos rond 1796 (er zijn er genoeg van die naam, maar niet met de juiste ouders, Jozeph Vos en Klara de Feij).
De doop- en trouwboeken van Amstelveen staan ook online (alleen afbeeldingen), en via de indexen daarvan vond ik ook geen aanwijzingen. Ik weet niet of dat àlle boeken zijn.
Tenzij ik met mijn neus gekeken heb.
Bovendien weten we natuurlijk niet naar welke kerk ze gingen, en zelfs niet òf ze dat deden.
Dit lijkt me geen makkelijke klus.
Heeft een van jullie nog een helder idee ?
Leonardo - 4 aug 2008 - 20:34
Buitenveldert is een wijk in het stadsdeel ZuiderAmstel in Amsterdam.
De naam is ontleend aan de Binnendijksche Buitenveldertse Polder, gelegen tussen de Amstel aan de oostzijde en de Amstelveenseweg aan de westzijde.
De Binnendijksche Buitenveldertse Polder maakte vroeger deel uit van de gemeente Nieuwer-Amstel (tegenwoordig gemeente Amstelveen).
Eind 19e eeuw en begin 20e eeuw zijn er annexaties van grote delen van het grondgebied van de gemeente Nieuwer-Amstel t.b.v. de gemeente Amsterdam geweest. O.a. Buitenveldert.
Zelfs het raadhuis van Nieuwer-Amstel aan de Amsteldijk viel onder die annexatie. In dat gebouw heeft tot voor kort het Gemeente-archief van Amsterdam gezeten.
De gemeenten Amstelveen en Ouder-Amstel hebben vrij recent hun archieven overgedragen aan de gemeente Amsterdam (Stadsarchief Amsterdam).
jacobus - 4 aug 2008 - 21:59
Jacobus, bedankt voor de toelichting over Buitenvelde(rt).
Maar moeten we nu in de gegevens van Amsterdam of van Amstelveen zoeken.
TheaP - 4 aug 2008 - 22:08
Eind 18e-eeuw was het gebied nog gemeente Nieuwer-Amstel. Dus het Archief Amstelveen.
Maar hoe kom je aan de gegevens: Elisabeth Joseph Vos geb. 02-04-1796 Amsterdam (Buitenvelde) ?
Heb je haar overlijdensakte al? Zal wel in Achtkarspelen zijn tussen 1831 en en 1871. Staat daar nog wat in?
jacobus - 4 aug 2008 - 22:49
TheaP - 4 aug 2008 - 22:59
Een opmerking:
De DTB boeken Buitenveldert liggen in Haarlem.
Bedankt, Keren.
Dat is nuttige informatie.
Op de site van het Provinciaal Archief in Haarlem staat inderdaad dat alle DTB-boeken uit de provincie in Haarlem liggen, m.u.v. Amsterdam en Alkmaar.
Ik heb nergens kunnen vinden dat ze online of op CD te raadplegen zijn.
Leonardo - 5 aug 2008 - 00:16
Leonardo - 5 aug 2008 - 01:01
Het is een beetje verwarrend.
Zijn er wel DTB's van Buitenveldert?
Ik dacht dat dat een kale polder zonder kerken was.
Of wordt "Nieuwer-Amstel"bedoeld?
jacobus - 5 aug 2008 - 09:36
Jacobus, zoals ik al eerder schreef, vond ik op een historische atlas dat Buitenveldert een buurtschap was aan de westkant van de polder. De kaart is van rond 1850 ("stafkaart").
Het was een soort "lintdorp" langs de weg tussen, noordelijk, Den Overtoom en, zuidelijk, Amstelveen of Nieuwer Amstel.
Zowel bij Den Overtoom als bij Buitenveldert staat toegevoegd: A.veen.
Er staat ook een R.C.K. Buitenveldert op de kaart: of dat een kerk of een kerkhof is, kan ik niet goed zien. Tussen de boerderijen Zeldenrust en Vredenborg...
Denk maar eens na over die namen...
Maar wat is het probleem ?
Keren schreef toch dat ze de boeken zelf gezien had ?
Hieronder een kaartje van de Buitenveldertse polder. Dit is echter niet de kaart die ik hierboven beschrijf.
Leonardo - 5 aug 2008 - 10:34
Hoi allemaal,
in een artikel over de begraafplaats Buitenveldert staat:
Als de Amstelveenseweg niet was verbreed, zou er geen directe noodzaak zijn geweest om het kerkje uit 1835 van de voormalige Sint-Augustinusparochie af te breken.
De kerk lag in the middle of nowhere tussen de boerderijen Vredenburg en Amstelrust.
In 1994 werd op deze plaats een nieuw bedrijfscomplex gebouwd, de huidige ontvangstruimte.
Groetjes, Maikel
Maikel Galama - 5 aug 2008 - 11:06
Het betreft een doop uit 1796 toen het kerkje er nog niet was.
Ik zie overigens geen kerkje in de oude kaarten die ik heb bekeken.
Niet zo pinnig Leonardo. Ik probeer gewoon uit te vissen waar de doop heeft plaatsgevonden om iemand van dienst te kunnen zijn.
jacobus - 5 aug 2008 - 11:11
Een ander citaat van de website van de RK Begraafplaats Buitenveldert:
".Op 14 juni 1835 wordt aan de Amstelveenseweg bij de Zuidelijke Wandelweg in Amsterdam-Buitenveldert een nieuw kerkgebouw van de ‘Sint Augustinus parochie te Nieuwer Amstel’ ingewijd. Achter deze kerk wordt tegelijkertijd de begraafplaats – ‘Buitenveldert’ – in gebruik genomen. Omdat de Augustinuskerk na een eeuw te klein wordt voor het aantal parochianen, wordt een – stukje verderop – een nieuwe kerk gebouwd. Deze kerk op de hoek van de Amstelveenseweg en de Kalfjeslaan wordt op 8 mei 1935 geconsacreerd.
Op dat moment is het precies 300 jaar geleden dat de parochie na de reformatie opnieuw werd opgericht. De kerk bij de begraafplaats krijgt een bestemming als kerkhofkapel en de aangrenzende pastorie die dateert uit 1903, wordt kantoor en condoléanceruimte".
Hieruit mag je dus concluderen dat er vóór de kerk uit 1835 als sinds 1635 een andere kerk heeft gestaan, ofwel dáár, of elders in Nieuwer Amstel. Waarschijnlijk, net als de huidige parochie, aan Augustinus gewijd. Het kerkhof ken ik goed: mijn ouders en mijn grootvader zijn er begraven.
@ Maikel: tussen de kerk en "Zeldenrust" staat op mijn kaart inderdaad nog een onbenoemd gebouw. Leuk te weten dat dat "Amstelrust" heette.
@ Jacobus: ik was me niet bewust pinnig te zijn geweest; dat was in elk geval niet mijn bedoeling.
Leonardo - 5 aug 2008 - 12:10
Wat een achtergrond informatie. Heb ondertussen volgens mij een ander kind gevonden van Joseph Vos en Klara de Fey.
Borger, overlijdensakte, 6 september 1864, aktenr. 64
Overledene: Maria Nicolaa Vos, geboren te Nieuwer Amstel op 22-12-1789; beroep: zonder; overleden te Nieuw Buinen (Borger) op 04-09-1864; oud: 74 jaren, dochter van Joseph Vos en Clara de Vijn.
Geboorte 21-01-1827 Grootegast
Kind Josef Bakker
Geslacht m
Vader Roelf Geerts Bakker
Moeder Maria Nicolai Vos
Bron Geboorteregister Grootegast 1827
Aktenummer 6 Overlijden 23-01-1827 Grootegast
Overledene Josef Bakker
Geslacht m
Leeftijd 2 dagen
Geboorteplaats
Vader Roelf Bakker
Moeder Maria Nicola Vos
Relatie
Bron Overlijdensregister Grootegast 1827
Aktenummer 4
Dit zijn de enige gegevens die ik kan vinden, zelfs geen huwelijksgegevens, maar zou kunnen dat ze niet getrouwd waren omdar er geen partner bij vermeld staat, of gehuwd of weduwe.
Thea
TheaP - 5 aug 2008 - 13:03
Dus toch de DTB's van Nieuwer-Amstel, zoals ik al eerder suggereerde?
Dat maakt het zoeken wel eenvoudiger.
jacobus - 5 aug 2008 - 13:23
Geciteerd uit een nieuwsbrief.
“ Met veel genoegen heet ik u welkom hier in het Gemeentearchief van Amsterdam ter gelegenheid van de overdracht van de archieven van Ouder Amstel en Amstelveen. Deze archieven worden vanaf vandaag, 1 maart 2004 in bewaring gegeven bij het Gemeentearchief Amsterdam.Voor het Gemeentearchief is dit een bijzonder moment. Ons gezamenlijke archiefbestand bedraagt nu ca. 35 strekkende kilometer. Het in bewaring nemen van archieven van andere gemeenten is echter een unicum. In de nu 156 jarige geschiedenis van het Gemeentearchief gebeurt het voor de eerste maal.
Maar ook de archieven van de gemeenten Ouder Amstel en Amstelveen, zijn nu in fysieke vorm overgebracht naar het Gemeentearchief. We zouden kunnen zeggen dat vandaag weer een cirkel wordt gesloten.
In de 13e eeuw werd Amstelland gesplitst in Ouder-Amstel, Nieuwer-Amstel en een jonge stad, Amsterdam. Er ontstonden eigen bronnen, eigen archieven en een eigen geschiedenis van deze drie gemeenten.
De bronnen voor de geschiedschrijving van Amstelland raakten daarbij verspreid over de archiefdiensten van de gemeenten Amsterdam, Ouder Amstel, Amstelveen en het Rijksarchief Noord-Holland. Vandaag komen een groot deel van de bronnen van Amstelland weer bij elkaar. Het aanbod voor onderzoekers naar de geschiedenis van Amstelland en zijn bewoners wordt daarmee sterk vergroot. En er komen op korte termijn nog meer archieven terug, namelijk de oud-rechterlijke archieven, de notariële archieven en de archieven van de burgerlijke stand van Ouder Amstel en Amstelveen. Deze bevinden zich nu nog in de rijksarchiefbewaarplaats in Haarlem.
Vandaag zetten we de klok zeven en een halve eeuw terug: de archieven van Amstelland worden weer één, op de plaats waar Nieuwer-Amstel ooit gesplitst raakte (1896!).
jacobus - 5 aug 2008 - 14:00
Wat ik zou doen (eigenwijsje als ik ben):
Eerst de boeken van Amstelveen die online staan nog eens doorspitten, met de namen Vos en Fey, en eventuele spelvarianten (Vijn is al opgedoken).
Dat zijn, volgens Geneaknowhow, alleen de hervormde en civiele boeken.
Nieuwer-Amstel als zodanig wordt daar niet genoemd.
zie: http://www.den-braber.nl/vpnd/nh/amstelveen_dtb.html
Als je zó niets vindt, zou ik de RK boeken willen raadplegen van de parochie Nieuwer-Amstel.
Voor ik in de auto of trein stapte, zou ik voor de zekerheid bij het Noord-Hollands Archief èn bij het Stadsarchief informeren of ze die boeken hebben.
Is er trouwens enige aanwijzing omtrent de godsdienst van betrokkenen ?
Leonardo - 5 aug 2008 - 14:10
Ook ik ben eigenwijs maar dat is hier algemeen bekend.
Wat ik zou doen is het archief van Amstelveen (Nieuwer-Amstel) in Amsterdam raadplegen. Haarlem mag dan (misschien nog) de originele DTB-registers hebben maar een gemeente- of streekarchief heeft veel meer van de plaats/streek zelf. Ook meestal de beschikbare doop-, trouw- en begraafgegevens e.d. Bovendien heb je daar vaak vrijwilligers die al het een en ander van die plaats/streek hebben uitgezocht.
jacobus - 5 aug 2008 - 14:30
Jacobus en Leonardo,
Voor mij zijn jullie niet eigenwijs, maar erg behulpzaam. Beide doen jullie je best om mij te helpen.
Maar als ik het goed begrijp/lees moet ik dus zoeken in het archief van Amsterdam. Kom ik dus weer terug op mijn eerdere vraag "Wie zou voor mij in het archief kunnen zoeken van Amsterdam". Of heb ik het mis?
TheaP - 5 aug 2008 - 15:47
Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!
Bedankt, uw melding is verstuurd aan de moderators.