stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » Wat is de beste en goed betaalbare DNA test, mannelijke lijn, om mijn roots te achterhalen?


Profiel afbeelding

Mijn vraag is misschien moeilijk te beantwoorden.

Ik heb al een beetje op internet rond gesurft over een eventuele DNA test die ik zou willen doen.

Je hoort zoveel verschillende reacties en opmerkingen over DNA tests. Ik ben met mijn familie onderzoek gekomen tot mijn laatste voorouder: Pieter Isaaks. Deze was militair en op zijn trouwacte stond niet vermeld hoe oud hij was en waar hij geboren is. Er stond vermeld dat hij uit Luiks Hasselt kwam. Ik schat dat hij zo net na 1700 geboren moet zijn 1710 of misschien eerder.

Maar goed ik wil graag weten wat mijn ethnische afkomst is: gezien mijn achternaam. Vaak lees je dan bij mensen die deze tests doen dat ze zoveel procent West Europees zijn zoveel procent, Aziatisch etc.

Hoe serieus moet je deze tests nemen aangezien je hoe verder je terug gaat in de tijd over die periode van toen naar nu de laatste persoon (Pieter Isaaks) zijn DNA waarschijnlijk er anders uitzag dan die van mij omdat je natuurlijk ook steeds met een vrouwlijke lijn (moeders) te maken hebt.

Ik verwacht natuurlijk niet via zo n test de vader van Pieter Isaaks te vinden maar heb wel grote intresse in mijn roots.

Vraag is nogmaals: heeft dit zin of krijg je zo n algemeen antwoord dat je er niets aan hebt. Commercie speelt natuurlijk een steeds grotere rol, ook in deze materie dus ze kunnen natuurlijk van alles zeggen. Betrouwbaarheid en goede ervaringen!!! Ik houd me aanbevolen voor verdere suggesties.

Vriendelijke groet, Karel Izaks.

Karel Izaks

Helaas kan ik je vraag niet beantwoorden, maar ik wil je wel wijzen op een artikel in de Volkskrant dd 15 november 2016 (inderdaad vandaag) pagina V7.

-Test: je eigen DNA, wie ben ik- geschreven door Pay-Uun Hiu. Vier Volkskrant collega's lieten een test doen en becommentarieren hun resultaten. En verder reacties van Cecel Janssens, hoogleraar epidemiologie en Els Leijs, familie privé detective (bekend van haar gelijknamige bureau).

mvg-Ben

Ben Wegman

Ik heb geen toegag tot de Volkskrant (vanuit Canada), maar FamilyTreeDNA heeft deze week speciale prijzen:  US$ 59 voor de "Family Finder".

Gus Van Weert

Gus Van Weert

Ik heb het grootste deel van het artikel toegestuurd.

mvg-Ben

Ben Wegman

Bedankt, Ben, ik heb het artikel doorgenomen. Ben het eens met Pay-Uun Hiu, gebruik van percentages maken het "roots" achterhalen maar vaag. Daarom prefereer ik the FamilyTreeDNA route. Je hebt weinig kans om een voorouder te ontdekken tenzij je ook klassiek genealogisch werk doet, maar als een treffer opduikt kan het direkt 100 % zijn. GUS

Gus Van Weert

https://www.stamboomforum.nl/subfora/31/2/58895/0/dna_onderzoek_zinvol

Graag een eventuele volgende keer " bedank berichten" plaatsen in de topic waar U Uw vraag in heb gesteld.

Met bovenstaande link blijft Uw topic in het zicht.

Groet,

Moderator

Everardus Rollema

Hoi Karel, I k ben heel benieuwd of je de DNA test hebt laten doen en wat het resultaat is? Ik overweeg het zelf namelijk ook.

Karin Izaks

 

Hoi Karin Heb de dna test nog niet binnen. Heb hem via my heritage besteld. Zal wanneer ik test gedaan heb je bericht sturen. Groet Karel Izaks.

 

Karel Izaks - vandaag om 15:46

Everardus Rollema

Ik heb zelf een 37 marker Y-DNA test gedaan bij FTDNA. Minder dan 37 markers is minder bruikbaar. Als je meerdere matches hebt van 0 genetische afstand op 37 marker niveau kun je de 67 marker test overwegen.

Bovenop de STR Y-DNA test kun je SNP testen doen om je haplogroup te bepalen en je terminal SNP the bepalen. Dit heb ik nog niet gedaan maar overweeg ik.

Ik raad altijd af om zulk soort testen te doen bij bedrijven die zich alleen op NL richten. Je wilt zoveel mogelijk mensen in de database hebben.

Gerrit van Doorn

Ik overweeg ook een DNA test te doen naar zowel mtDNA als Y-DNA. Niet om mijn directe relatie met andere personen te achterhalen, maar vooral om mijn geschiedenis te achterhalen vanaf 500 jaar geleden tot verder terug. Ik ben daarbij vooral nieuwsgierig naar mijn 'etniciteit', dwz ben ik van origine Saksisch, Fries, Frank, Keltisch, Romeins? En hoe zat het daarvoor? Uit welke regio's komen mijn voorvaderen? Vele testen lijken vooral gericht te zijn om juist personen te matchen en niet zozeer een uitgebreid profiel te geven van je haplosubgroep (en verdere onderverdeling). Verder lijken de meeste testen ook vooral Amerikaans en Brits georienteerd, maar geven geen gedetailleerde onderverdeling van verschillende delen van continentaal Europa (redelijk grofschalig). Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen. Heeft iemand een idee welke test dieper ingaat op de verschillende regio's van Europa en welke testen dus meer relevant zijn voor de bepaling je afkomst als Nederlander? Eupedia geeft hoog op van LivingDNA, Genoproject 2.0 Next Generation en 23andme: http://www.eupedia.com/europe/dna_project_faq.shtml Heeft iemand daar ervaring mee? Hoor het graag! 

Sander Hunink

Laat ik voorop stellen dat geen enkele test je als Nederlander zal classificeren. De meeste testen zullen je niet een heel verhaal bieden.

Laat ik ook helder maken dat je niet 1 ding bent. Als je bijvoorbeeld Y-DNA haplogroup R1b-U106 bent, dan houdt dat dus alleen in dat je in mannelijke lijn een bepaalde lijn hebt. Je stamt ook nog af van een enorme hoeveelheid andere mensen. Ik zeg dit omdat ik een beetje huiverig ben dat mensen graag zien dat ze van iets afstammen dat ze graag willen (nationalisme) terwijl dat een erg beperkt beeld is. Er zijn geen oer-Nederlanders en zelfs als die er waren..die kwamen ook ergens anders vandaan.

Zoals ik al eerder melde heb ik bij FTDNA mijn tests laten doen. Eerst een 37 marker STR test. Wat dat je geeft is 37 markers die vergeleken kunnen worden met andere mensen in hun database. In mijn geval heb ik niet veel matches op het 37 market niveau. De matches die ik heb zijn op zijn best meer dan 10-14 generaties ver weg en er is geen genealogies bewijs. Mocht ik 37 marker matches hebben met een distance 0 dan zou ik een 63 marker upgrade aanvragen want dan kun je zien hoever verwijderd je bent op 63 marker niveau. 

Wat ik ook krijg is een voorspelde haplogroup (I-M253 in mijn geval). Dit is gebasseerd op je STR resultaten en is dus een aanname. Om je echte haplogroup vast te stellen kun je dan SNP tests aanvragen. In mijn geval was er een sterk vermoeden dat ik I-P109 als terminal SNP zou hebben gebasseerd op vergelijkingen met andere STR resultaten. Ik heb toen de P109 SNP pack aangevraagd. Dat pack test voor een hele group SNPs die onder P109 vallen (mutaties die na P109 kwamen). In mijn geval teste ik positief voor P109 maar negatief voor alle andere SNPs onder P109. Wat betekend dit? Ik val dus niet in een sub-clade die al bekend is. Mijn volgende stap kan zijn om de Big-Y test te doen (vrij duur). Die test vele SNPs en het zou kunnen zijn dat ik en anderen die ook negatief voor alle SNPs onder P109 getest zijn, in een nieuwe sub-clade geplaatst kunnen worden.

Wat kan ik hiermee? Ik vind het vooral interresant. Je kunt die haplogroup / terminal SNPs zien als een soort omgekeerde stamboom waarbij "Y-chromosomal Adam" aan de top staat, en jouw terminal SNP ergens daaronder hangt in de phylogenetic tree.

Ik heb geen ervaring met mtDNA resultaten.

Gerrit van Doorn

Beste Gerrit, Dank voor je reactie. Ik ben in meerdere aspecten geïnteresseerd, voornamelijk naar de migratiegeschiedenis van mijn voorouders op dit moment. Ik heb inmiddels een stamboom op papier aan de hand van archiefstukken die tot 500 jaar terug gaat. De reden dat ik geïnteresseerd ben in etniciteit heeft geen nationalistische achtergrond. Dat zou ook vreemd zijn, aangezien de huidige landen vrijwel allemaal smeltkroezen zijn van vele migraties van volkeren. Ook nu nog zijn er vele migraties die zorgen voor een constante verrijking van ons DNA. De reden dat ik er geïnteresseerd in ben, heeft te maken met de vele verklaringen van mijn achternaam. Mijn voorouders in vaderlijke lijn komen van een boerderij in Lichtenvoorde. De boerderij werd eerst niet genoemd in de beschrijving van de pacht; Bartholt Hunynck moest een bepaalde pacht afdragen. Hoewel sommige boerenerven al wel bij naam werden genoemd, werd het erf zelf niet vermeld, alleen de naam van mijn voorvader. Hunink bestaat uit de stamdelen Hun- en -ink. In de meeste gevallen wordt een -ink naam als een zogenaamde adresnaam beschouwd. Ik heb echter een uitgebreide studie gedaan naar de vele boerderijen met de naam Hunink/Huninck/Hunynck/Huning/Huininck/Hoeninck en afgeleide vormen in Nederland en Duitsland. Daar komt uit dat de naam als boerderijnaam veel voorkomt, met een grote concentratie in de regio Achterhoek - Westfalen. -ink betekent in feite 'afstammeling van'. Het onderdeel Hun- is lastiger te verklaren. Het kan verwijzen naar Hun (jonge beer, knaap), Hune, Huno (Germaanse voornaam), Huni of Hunni (de Hunen of Hunnen), Hunno (soort hoofdman uit de Germaanse tijd, stond aan het hoofd van een 'honderdschap'), Hunen of Huinen (ook geassocieerd met Reuzen of grote man, denk aan Hunebed en een Huun van een kerel), enz. Mbt de verwijzing naar de Hunnen of Hunen zijn verschillende verklaringen door taalwetenschappers. Het kan verwijzen naar de beruchte nomadenstam, naar een Saksische of Frankische stam of zelfs naar de Romeinen (een Duitse wetenschapper zag in het woord Hune of Huni een verwijzing naar 'zwartharigen', en vermoedde een verwijzing naar een Romeinse vestiging in de Achterhoek). Je ziet, vele verklaringen waar natuurlijk niet uit te komen is. Het maakte me nieuwsgierig of mijn genen wellicht een bepaalde herkomst zou indiceren, hoewel ik natuurlijk ook snap dat Hunink een aangenomen naam kan zijn en er in 1000 jaar voor het verschijnen van de naam in de archieven een hoop gebeurd kan zijn. Een match met andere families Hunink/Huinink die ook afkomstig zijn van een boerderij Hunink of Huinink in de Achterhoek of Westfalen zou uiteraard ook interessant zijn om te bekijken. Wellicht dat zo toch iets meer duidelijkheid kan worden verkregen over de verklaring van de naam, als er bepaalde overeenkomsten te vinden zijn. Een uitgebreide test naar zowel STR's als SNP's zou dan aan te bevelen zijn.

Sander Hunink

Dat zou inderdaad interresant zijn. Het lastige is om andere Huninks zover te krijgen om ook een test te doen. Ik zou ook graag mijn STRs vergelijken met andere van Doorns uit de omgeving Maurik/Eck en Wiel.

Overigens is het meest waarschijnlijke dat Hunink als achternaam komt van een lokatie. Die lokatie kan dan weer ergens anders vandaan komen.

Ik zou zelf niet snel mijn Y-DNA test laten doen bij een bedrijf dat alleen Nederlands is. Je moet je voorstellen dat je waarschijnlijk een gezamelijke voorvader hebt met mensen die zowel in Nederland als in het buitenland wonen. Een voorvader uit b.v. de 13e eeuw had waarschijnlijk nog geen achternaam en dus heb je waarschijnlijk familie met verschillende achternamen. Ook kan het zijn dat ze in het buitenland wonen. Mijn closest match woont in Australie. Zijn verste voorouder kwam uit Woudenberg/Renswoude omgeving.

De grootste bedrijven hebben een bias richting Amerikanen/Britten. Maar dat is volgens mij alleen een probleem voor autosomal tests.

Als je echt full-on Y-DNA wilt gaan dan is Y-Elite een optie. Alleen weet ik niet of die ook tools hebben om te matchen met anderen. FTDNA heeft dat wel.

Gerrit van Doorn

Heb zelf een test gedaan bij LivingDNA; zowel Y-DNA, mt-DNA als autosomaal DNA; voor de prijs prima als je daarvoor nooit een test gedaan hebt. Zij zijn echter nog wel een beetje in beta-modus, en momenteel zeer gericht op de Britse markt. Zij zijn wel bezig met een Duits project. Heb het idee dat het voor genealogische doeleinden niet per se interessant is (voor de nederlander), maar in het grotere geheel van populatiegeschiedenis wel degelijk. Als Y-DNA gaven zij R1b-U152, voornamelijk (maar niet geheel) voor de Keltische en Romeinse wereld, en in ons land in het zuiden ca. 6%, in het noorden ca. 1%. Er zijn in deze tijd betere resoluties mogelijk dan dat, dus voor Y-DNA specifiek, zou ik ft-DNA overwegen. Als mt-DNA kreeg ik W5, met name verspreid in het Germaanse gebied en Polen, rond 2%.
Het autosomale gedeelte wezen zij met name toe aan gebieden in (Zuid-)Oost-Engeland en ook aan Scandinavië, hetgeen bij gebrek aan Nederlandse samples, verm. de gebieden zijn die het meest op de Nederlander lijken. Vrij knap vond ik, zeker als je je bedenkt hoeveel tijd dit alles 20 jaar geleden kostte. Hier mijn review.
Je kunt ook raw data downloaden en er zelf mee aan de slag, zoals bij Gedmatch.

VvdHeijden


Interessant! Inmiddels heb ik de test bij LivingDNA gedaan, maar wacht nog op de resultaten die volgens de website pas in september komen. De test bij LivingDNA heb ik gedaan aan de hand van de informatie op http://www.eupedia.com/europe/dna_project_faq.shtml, die aangeeft dat zij zeer nauwkeurig zijn. Tevens geeft eupedia aan dat de informatie op de site van LivingDNA nog in de kinderschoenen staat en dat je voor meer informatie ook de info kan bekijken op http://www.eupedia.com/genetics/

Sander HuninkPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu