stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » Wat is de beste en goed betaalbare DNA test, mannelijke lijn, om mijn roots te achterhalen?

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.


Profiel afbeelding

Ja, zij geven de resultaten. Het is aan jezelf om die te interpreteren naar mijn mening (wat representeren de regio's, wat is een waarschijnlijke geschiedenis). Overigens kreeg ik medio juni reeds uitslag, waar ik die deze maand pas verwachtte.

VvdHeijden

De test van LivingDNA is een leuk begin maar zij hebben geen (en waarschijnlijk ook nooit in de toekomst) equivalent als FTDNA's Big-Y of FGC's Y-elite. Wat LivingDNA doet is waarschijnlijk een Y STR test. De Big-Y en Y-elite geven je de mogelijkheid om tot nog recenter te bepalen hoe je paternal line van Y-chromosomal Adam loopt naar jezelf.

Gerrit van Doorn

LivingDNA doet volgens mij een SNP test bij Y-dna, want ze geven een file met positieve SNP's (groot nadeel: géén vermelding van negatieve SNP's: dwz. ze gaven mij R1b-U152, maar ik weet dus niet of ik negatief test voor subclades, zoals L2, die wel in hun test zitten). Inderdaad, voor puur Y-dna, is uiteindelijk de big Y test van FTDNA of soortgelijk van FGC meer veelzeggend; nadeel hiervan is de prijs - maar die zal de komende jaren vast omlaag gaan.

VvdHeijden

Ah ok dat wist ik niet. Dat is wel handig. Je zou in principe daarna nog een big-Y kunnen doen (ik neem aan dat ze alleen de high level SNPs testen). Helaas kun je alleen een Big-Y aanvragen als je al een STR test bij FTDNA hebt gedaan. Prijs is idd niet laag. Hij zal wel iets omlaag gaan maar nooit zo laag worden als de gebruikelijke Autosomal en STR testen.

Gerrit van Doorn

Inmiddels heb ik mijn resultaten binnen van mijn DNA test bij LivingDNA. Mijn haplogroep is R1b-U106 (aangegeven als West-Germaans en voornamelijk toegeschreven aan de Friezen en Saksen), en binnen R1b-U106 specifiek de 'subclade' RZ8. Dus vanaf de haplogroep R1b-U106 > R-S263 > R-Z301 > R-L48 > R-Z9 > R-Z30 > R-Z2 > R-Z7 > R-Z8. Behoorlijk specifiek! Verder is mijn mtDNA ingedeeld bij de haplogroep J1C. Bijzonder is de verdeling van mijn autosomaal DNA: LivingDNA heeft aangegeven dat ik 94,6% Brits 'ben' (waarvan 49,4% South East England en 18,7% East Anglia), en 5,4% Noordwest-Europees (waarvan 3,8% 'Germanic', daarmee bedoelen ze Nederland en Duitsland, en 1,5% Scandinavisch). Zoals hiervoor aangegeven, komt dat met name omdat ze nog weinig Nederlanders en Duitsers in hun database hebben en Nederlanders in genetisch opzicht sterk lijken op Britten in de streken waar zich in de grote volksverhuizing onder meer veel Saksen en Friezen (Sussex, Essex en Wessex) zich hebben gevestigd vanuit onze streken. Zuidoost-Engeland schijnt zelfs genetisch te verschillen van andere delen van Engeland vanwege onder meer het hoge aandeel R1b-U106 dat wordt toegeschreven aan invasies vanuit de Lage Landen en Noord-Duitsland. LivingDNA geeft zelf echter weinig informatie en is vooral Brits georiënteerd. Meer info is te vinden op de website www.eupedia.com/genetics waar veel, heel veel gedetailleerde en actuele informatie is opgenomen van zowel Europees veel voorkomende haplogroepen als elders in de wereld voorkomende haplogroepen. Ook staan er duidelijke verspreidingskaarten. 

Voor genealogische doeleinden zou ik DNA onderzoek door SNP analyse nog niet gebruiken. DNA onderzoek door STR analyse geeft vooralsnog meer informatie om DNA te vergelijken met elkaar en matches te zoeken. Dat kan nog niet optimaal door SNP analyse, hoewel daar mogelijk op termijn verandering in komt door de steeds verdere indeling van haplogroepen in 'subclades' tot op familieniveau. Via Gedmatch Genesis kan ik wel zoeken naar matches, maar dit is nog een betaversie. Voornamelijk interessant in Gedmatch Genesis (m.i.) zijn de 'admixturetools', waarmee je kan berekenen aan de hand van je autosomaal DNA wat de samenstelling is van al je voorouders in verschillende perioden in de geschiedenis. Dus bijvoorbeeld hoeveel % jagers-verzamelaars, hoeveel % neolithische landbouwers, enz. De admixturetools zijn onder meer afkomstig van projecten als Dodecad, Eugenes en GedrosiaDNA. 

Over het geheel ben ik wel tevreden met de keuze voor LivingDNA, vanwege de hoge mate van gedetailleerdheid van de indeling in subgroepen van een halpogroep. Het heeft mij meer inzicht gegeven in de herkomst van zowel mijn vaderlijn, moederlijn en voorouders, wat ik graag wilde weten. Zoals gezegd zou ik voor genealogische doeleinden vooralsnog gebruik maken van een DNA test op basis van STR's, maar kan het goed zijn dat DNA testen op basis van SNP's straks geavanceerder zullen zijn vanwege zowel de mogelijkheid om je in te delen in specifieke haplo(sub)groepen (bij STR onderzoek wordt een verwachting gegeven, dus nog geen 100% zekerheid) als je te matchen met families.

Sander Hunink

Leuk om ook andere Nederlanders te zien die bij LivingDNA getest hebben; ik kreeg ook 68% Brits (met name SE England, Lincolnshire en East-Anglia), dus de gebieden die met name op Nederland lijken, ook 20% Scandinavisch en 1,5% Germanic, samen dus representeren zij het Nederlandse element.

Bij admixture-testen op gedmatch dient men wel uit te kijken component-namen niet te letterlijk te nemen, zo is Eurogenes K36 een vrij gedetailleerde test, maar bijvoorbeeld componenten als "Italiaans" en "Iberisch" wijzen zo het schijnt op neolithische componenten en niet op de moderne bevolkingen met die naam, evenzo geldt dat andere componenten ook historisch gevormd zijn en geen betrekking hebben op de moderne bevolkingen met die naam, behalve dan dat de componenten in die gebieden de hoogste frequentie lijken te vertonen.

VvdHeijden

Wij hebben ook een DNA test gedaan bij living DNA, bij welke databanken kunnen wij een match proberen? Weet u ook hoe dat in zijn werk gaat?

Inge Sinnema - de Jager


Beste Inge, bij LivingDNA kunt u uw DNA resultaten downloaden. De autosomal DNA resultaten kunt u vervolgens uploaden in Gedmatch Genesis, waardoor u de DNA kan matchen met andere Gedmatch Genesis gebruikers. Let wel, er zijn op dit moment erg weinig Nederlanders die Gedmatch Genesis gebruiken. De meesten gebruiken Gedmatch, maar dat kan niet met de resultaten van LivingDNA. Gedmatch gaat langzaam maar zeker in zijn geheel over op Gedmatch Genesis, dus het is een kwestie van geduld totdat gekeken kan worden naar een match met de gehele Gedmatch database. De website van Gedmatch Genesis is te vinden via deze link: https://genesis.gedmatch.com/login1.php

Sander HuninkPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!