stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » Etniciteit - Asjkenazisch Joods


Profiel afbeelding

In aanvulling op mijn bericht van eerder vandaag nog een vraag. Als ik het goed begrijp kun je op de Chromosomen Browser zien welke gemeenschappelijke delen dna specifiek Joods zijn ? En ook op welke chromosomen? En ook kun je zien of deze van moeders of vaders kant komen? Ik kom er nl. nu achter dat bij FTDNA de Chromosomen Browser al bij zit. Dan hoef ik me niet alsnog te laten testen bij 23andme ;-). Ik hoor het graag!

ME

FTDNA heeft inderdaad ook een Chromosome Browser maar die werkt alleen met DNA Matches, dus om te zien waar en in hoeverre je DNA deelt met je matches. 23andme geeft hun Ancestry Composition (= My Origins bij FTDNA) ook weer in een Chromosome Painting dus je ethniciteiten en de percentages. 23andme is de enige company die dit doet. Maar alleen als je een ouder (of kind) daar ook hebt laten testen en de resultaten worden tegen elkaar afgezet kan je zien in je Chromosome Painting welke chromosomen (= ethniciteit) je hebt van welke ouder en welke niet. Ik weet dat FTDNA een stuk goedkoper is dan 23andme maar de mogelijkheden en functionaliteiten op 23andme zijn veel beter en uitgebreider. Ik heb echt een beetje spijt dat ik me ook nog bij FTDNA heb laten testen. Met de mogelijkheid om DNA resultaten gratis te uploaden naar Gedmatch en veel meer andere sites (en dit kan bij steeds meer sites; zo heb ik mijn 23andme resultaten ook ge-upload op My Heritage maar nogmaals, My Heritage is nog in het beginstadium) hoef je niet bij verschillende bedrijven te laten testen. Maar ieder bedrijf hanteert een eigen DNA extractie-proces en werkt met verschillende SNP's, reference populations en samples. De resultaten verschillen dus. Goed om te weten is dat 23andme zich richt op het bepalen van herkomst tot zo'n 400 jaar terug; Ancestry, FTDNA, My Heritage gaan veel verder terug (tot duizenden jaren). Idem Gedmatch.

Ken je trouwens Gedmatch? Hier kan je je resultaten gratis uploaden en ook matches zien, vergelijken en chromosoom paintings zien. Gedmatch heeft ongelooflijk veel 'tools'. Het kost even wat uitproberen en lezen wat en hoe welke tool werkt maar een must voor iedereen die DNA Ancestry testen heeft laten doen. https://www.gedmatch.com/

Overigens heeft elk DNA Ancestry Testing bedrijf een forum; ik zou daar zeker in participeren, mocht je het Engels een beetje beheersen. Daar kan je je vragen stellen en meer informatie en antwoorden krijgen. Succes!

Liesbeth Ninteman

@Liesbeth Ninteman schrijft 19 nov.18:52

"Als bijvoorbeeld een broer van een van je niet-al-te-verre directe voorouders getrouwd zou zijn met iemand die 100% Ashkenazi was, heb je dus ook een stukje DNA gemeen terwijl je zelf niet direct afstamt van die aangetrouwde Joodse voorouder. Deze "sibling lines" beinvloeden ook je DNA. Je DNA vertoont dan wel kenmerken van een bepaalde ethniciteit terwijl het niet via directe afkomst is. Heel veel mensen weten dit niet en houden hier geen rekening mee."

Wil je dit nog eens uitleggen. Ik begrijp dat men niet precies hetzelfde DNA heeft als z'n broers of zussen. Zij kregen immers elk een willekeurige DNA mix van hun ouders en dan kan bijvoorbeeld een stukje Ashkenazi DNA aan het ene kind wel en aan het andere niet zijn doogegeven. Maar dat je "dus" ook een stukje DNA gemeen kan hebben van een aangetrouwde 100% Ashkenazi (oud)tante of -oom  zie ik niet.

sprangers

Een broer van een directe voorouder van mij emigreerde 210 jaar geleden naar Hongarije. Hij trouwde daar met een Hongaarse en kreeg kinderen. Die afstammelingen sharen DNA met mij. Stukjes van mijn DNA lijken op de Hongaarse samples oftewel reference populations die in het bestand van de DNA testing company zitten. Maar dit betekent dus niet automatisch dat ik een Hongaarse voorouder heb. In dit geval niet. De gemeenschappelijke voorouder is nog steeds Nederlands. DNA-afkomst resultaten moeten niet al te letterlijk worden genomen. Ze bepalen met welke samples/reference populations jouw DNA gemeenschappelijke kenmerken vertoont; niets meer en niets minder. Het is een fantastische tool ter aanvulling op genealogisch onderzoek en andersom maar het is geen exact science.

Dit is een hele goede, informatieve (Engelstalige) blog over genealogie en DNA testing: http://blog.kittycooper.com/ 

Liesbeth Ninteman

@Liesbeth, bedankt voor de toelichting. Het door-elkaar-gebruiken van verschillende DNA begrippen zette mij op het verkeerde been.

sprangers

@sprangers Ik begrijp het;-) Die DNA-begrippen zijn ook lastig en ik vind het lastig om die termen en begrippen goed in het Nederlands te vertalen (ik zit op Engelstalige DNA fora en lees Engelstalige blogs en artikelen;-) En het is al vrij ingewikkelde materie... 

Liesbeth Ninteman

Ik heb bij Ancestry. Com een DNA test gedaan. In de uitslag wordt oa vermeld European Jewisch 15% en Iberian Peninsula 15%. Kan iemand mij uitleggen wat dit betekent? Alvast mijn dank hiervoor.

Mercuur

Mercuur, het betekent dat 15% van je geteste DNA overeenkomt met de samples in hun database van Europese Joden (Ashkenazi) en 15% met de samples van mensen uit Iberië (Spanje & Portugal). Het betekent dus niet automatisch dat je ook voorouders hebt uit die regio's. Ancestry test afkomst tot duizend jaar geleden. 

Als je je laat testen, lees dan ook de (wetenschappelijke) informatie die de desbetreffende DNA testing company geeft op de website, inclusief hun "reference populations", methodiek en hoe je hun resultaten moet interpreteren. Neem de resultaten vooral niet te letterlijk; dit geldt voor alle DNA Ancestry tests.

https://support.ancestry.com/s/article/Viewing-Ethnicity-Results-from-AncestryDNA-US-1460088591488-2556  

Liesbeth Ninteman

Misschien heeft u behoefte om met mij af te spreken, of te bellen? Ik sta in het Telefoonboek,

Groet,

Afke van Dalsem-Smit

www.afkevandalsem.com

P.S: Ik ben ook Joods.

Afke van Dalsem-Smit

Hallo, ik ben zelf van Asjkenazische afkomst. Het kan vaak moeilijk zijn om dit te achterhalen. Vaak zijn het onder dwang bekeerde joden geweest die ook hun namen hebben veranderd. Het Dna profiel liegt niet dus ben je toch joods in mijn ogen. Wees daar trots op. Het zal in Nederland niet veel voorkomen. Verdiep je in de geschiedenis van de joden in Oost - Europa en Rusland. Harry

Harry De Vries

Bedankt voor de reactie Harry. Ja ik vind het ook wel heel interessant allemaal, de Joodse afkomst. Hoe meer ik me er in verdiep hoe meer ik er achter kom dat het best wel iets bijzonders is. Ik hoop er ooit achter te komen waar het Joodse dna bij mij vandaan komt. 

ME

Sinds ik weet, dat ik ook Asjkenasisch Joods DNA heb, zoek ik me ook suf naar de voorouder, van wie ik dat DNA zou geerfd hebben. Ik heb inmiddels een lange lijst van Duitse voorouders gevonden.

Tijdens mijn zoektocht vond ik een interessant artikel uit 2010 uit Trouw, dat wilde ik even met jullie delen

https://www.trouw.nl/home/dna-wijzigt-joodse-geschiedenis~a8daf52a/

Marianne van den Broek-Boot

Op 19 september in Tiel, tijdens het symposium 'Dochters van Eva' gaat één van de lezingen over de Joodse diaspora en de voormoeders via het mtDNA. Meer informatie en inschrijven op DNAinTiel.nl

Jan Middelkoop

Ik heb een vraagje ,mijn test bij my herityge wees uit 2 procent askenazisch joods dna,wat mij niet verbaasd maar vind het wel heel vreemd dat mijn zus die die test ook geeft laten doen dat totaal niet heeft en kan dat nie verklaard krijgen.wat zou een verklaring kunnen zijn,wij matchen ok maar voor 31 procent met elkaar ?

karin zimmerman


@Karin, welkom op het Stamboomforum !

Als je slechts 31% DNA deelt dan is het natuurlijk niet verbazingwekkend dat je een andere "etniciteit" krijgt voorgeschoteld. Je kan je wel afvragen wat 2% Asjkenazisch helemaal voorstelt. Meer hierover en over de beperkte waarde van alle MyHeritage "etniciteiten" kun je in voorgaande berichten lezen (knop linksonder). Zo leer je ook meer over de betekenis van DNA matches en percentages. 

sprangersPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu