stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » Opvallende verschillen tussen MyHeritage DNA en FTDNA in ethniciteit



Profiel afbeelding
Dit staat er letterlijk: Geschatte verwantschap Halfzuster, zuster DNA Match kwaliteit Gedeelde DNA 21,9% (1.551,6‎ cM) Gedeelde segmenten 52 Grootste segment 89,4‎ cM

Sheila Bruggink - 26 jul 2019 - 18:27

Ik lees hieruit dat MyHeritage schat dat moeder: de zus of de halfzus is van oom. Kennelijk is MyHeritage minder stellig dan "Shared cM Project" want op die site zou men al geen zus meer zijn bij minder dan 2209cM gedeeld DNA. De kans dat moeder (met slechts 21,9% gedeeld DNA) een halfzus is, is in elk geval veel groter dan dat zij een zus is van oom. Een broer en halfzus delen gemiddeld ca.25%DNA.

Gemiddeld delen een volle broer en zus ca.50% DNA; maar theoretisch zouden zij ook bijna 100% kunnen delen of juist nauwelijks DNA.

sprangers - 27 jul 2019 - 00:24

Bedankt voor je reactie. Ik ben nu zeker overtuigd. Ook hebben zij verschillende DNA matches wat op zijn minst heel erg opvallend is. Nu zit ik met 2 familieleden met vader onbekend. Wat een puzzel. Zit net te bedenken zou mijn oma misschien met een familielid (ze was nogal close met een aantal achterneven) hebben gehad wat deze vreemde uitkomst zou kunnen verklaren. Ik heb namelijk overeenkomstige matchen waar mijn moeder 2e graad is en haar broer 3e graad bij 1 dezelfde persoon. Zo heeft mijn moeder weer andere matches die bij haar verder weg staan en bij broer dichterbij. Kunnen jullie het nog volgen ik niet.

Sheila Bruggink - 3 aug 2019 - 09:04 (laatst bijgewerkt 3 aug 2019 — 09:18 door auteur)


Je schrijft “Ik ben nu zeker overtuigd”. Maar zoals gezegd, bestaat er wel degelijk een kans dat moeder en oom toch volle zus en broer zijn. Een relatie zus/broer is niet eenvoudig met zekerheid aan te tonen. Verdere tests zijn daarvoor nodig, bij voorkeur met DNA van hun veronderstelde vader of anders met DNA van andere familieleden.

Maar goed, laten we aannemen dat zij inderdaad verschillende vaders hebben, dan zou ik eerst willen uitpuzzelen bij wie van de twee  de officiële vader ook de biologische vader is. Als noch familieverhalen e.d. noch de matches uitkomst bieden dan zou ik verdere DNA tests niet via MyHeritage doen, maar in overleg met een gespecialiseerd laboratorium, wellicht hier

Dat de afstand van de matches verschillen hoeft niet veel te betekenen. Ik begrijp uit eerdere discussies op dit forum, dat die afstand vaak verkeerd werd ingeschat. Leg, voordat je verder geld uitgeeft aan DNA tests, eerst eens contact met de betreffende matches en probeer hun verschillende kwartierstaten samen te voegen met die van je moeder resp. die van je oom. Die uitdaging wordt natuurlijk groter als ook opa een onbekende vader had!

Zoals eerder gezegd, delen zelfs een volle broer en zus gemiddeld slechts 50% DNA. Het is dus logisch dat hun matches kunnen verschillen; dat geldt te meer voor je moeder met haar 21,9% gedeeld DNA. Maar je zou wel verwachten dat de gemeenschappelijke matches van moeder en oom allemaal via hun moeders lijn lopen. Is dat inderdaad zo? Zo nee, dan hebben moeder en oom toch dezelfde vader of is bijvoorbeeld diens broer in het spel. (komen die achterneven, over wie je het hebt, inderdaad uit die familie?)

Een onbekende vader zou, met veel geluk, gevonden kunnen worden in de nabije matches die niet-gemeenschappelijk zijn. Maar let wel: er is ook kans dat de niet-gemeenschappelijke matches van je oma's kant komen. En daarnaast zijn er nog "valse" matches, die op toeval berusten i.p.v. op een familierelatie.

sprangers - 3 aug 2019 - 15:54 (laatst bijgewerkt 3 aug 2019 — 16:25 door auteur)







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu